PDA

View Full Version : 1244 Muşlu kadin artik okuyabiliyor


ayten
03-11-2006, 09:46 PM
Muş’ta kar nedeniyle ulaşim imkani olmayan 66 köy ve mezrada acilan kurslar sayesinde, bin 244 kadin okuma-yazma ögrendi.

Mikail Gökarslan - Okuma-yazma bilmeyen kadinlara yönelik Muş genelinde acilan kurslar agir kiş şartlarina ragmen bu yil da surdu. 55’i merkeze yakin, toplam 66 köy ve mezrada acilan kurslara ilgi yogun oldu. Metreleri bulan kar, egitim başta olmak uzere hayati olumsuz etkilerken, okuma yazma ögrenmek isteyenlerini azimine engel olamadi.

Yaklaşik 500 kişinin okuma-yazma bilmedigi Kiyik Köyu’nde, 120 kişi kursalara devam ediyor. Kiyik Köyu’nde okuma yazma kursuna katilan ve akşam da evinde cocuklari ile birlikte ders calişan evli 5 cocuk annesi Kibar Al, telefon dahi acamamaktan şikayetciydi.

Ayni köyden Seher Kan ise, “Ben okula gitmeyi cok istiyordum ama beni okula göndermediler. Şimdi okumayi istiyorum, kocam gurbette, ulaşmak icin en azindan telefon acabiliyorum” dedi.

Köyunde yaşayan 3 bin kişiden yaklaşik 500’unun okuma-yazmasi olmadigini belirten muhtar Fikri Cözgen, “Okuma yazma bilmeyenlerin cogu 40 yaş ustu kadin. Cunku eskiden babalari onlari okula göndermemiş” diye konuştu.
Halk Egitim ve Akşam Sanat Okulu Mudur Yardimcisi Nezahat Özcimen, il genelindeki kurslarda bin 244 kişinin okuma-yazma ögrendigini söyledi.

Özcimen, “Bu sene acmiş oldugumuz kurslarin toplam sayisi 66. Bunlarin 11’ini mezralarda actik. 55 tane kursumuzu ise merkez ve buna bagli köylerde actik. Mezra ve köylere ulaşim sorunu olmasina ragmen toplam bu kurslarda 1244 tane bayan ögrencimiz var. Bunu daha da artirmaya calişiyoruz, alan calişmasi icin köyleri dolaşiyoruz Acilmayan köylerde de kurslarin acilmasini istiyoruz. Hedef, Muş ve genelinde tek bir okuma-yazma bilmeyen kalmasin. Bunun takipcisi olacagiz” şeklinde konuştu.

Bazi köylerdeki kurslara, Catbaşi Köyu’nde oldugu gibi, yogun ilgi gösteriliyor. Bu köydeki kursa Uyanik ailesinin 7 ferdi birden devam ediyor.

๏๒รєรรเ๏ภ
03-11-2006, 09:51 PM
eline sağlık.. keske imkan olsada bilmeyen herkes öğrense..

Tathar Elanessé
03-11-2006, 10:29 PM
evet gusel bir uygulama keşke devam ettirilse