PDA

View Full Version : Yüksek irtifada bilimsel deney


GooD aNd EvıL
03-25-2009, 07:38 PM
Bilimsel deneyler yüksek irtifada nasıl yürütülüyor? Hangi problemlerle karşılaşılıyor? Bu deneylerin avantajları neler? NASA, ULDB (Ultra Uzun Süreli Balon) ile bilimsel deneyleri bu soruları cevaplıyor.

BBC Focus dergisinde yayınlanan haberde, deneylerin yüksek irtifalarda yapılmasında karşılaşılan problemin Concorde'ların uçtuğu yüksekliğin 2 katı olan yaklaşık 33,5 km yüksekliğe ulaşmak olmadığı, esas zorlukların bilimsel malzemeleri taşıyan bölümün her seferinde gökyüzünde aylarca tutulması zorunluluğu karşısında başladığı açıklanıyor.
NASA ve Ulusal Bilim Derneği'nin süper basınç balonuna göz atalım. Geçtiğimiz günlerde Antarktika'daki McMurdo İstasyonu'ndan prototip ULDB (Ultra Uzun Süreli Balon) en büyük tek kişilik gizli balon ile test uçuşu yapıldığı duyurulmuştu. Bu balon, 100 gün ya da daha uzun bir süre için 1 tonluk malzemeyi uzaya taşıyabilecek kapasitede bir uzay gemisi geliştirme programının bir parçası olduğu belirtiliyor.
Malzemeleri balonla taşımak uydu ile taşımaktan daha ucuz ve bu balonların bir diğer avantajı ise deney bittiğinde balona bağlı, pahalı olan malzeme kutusunun paraşütle dünyaya geri dönmesidir.
http://www.veteknoloji.com/resimler/haberdetay/balon2.jpg