PDA

View Full Version : Osman Solakoğlu’nu Anıyoruz


DHeMLy-CHaY
02-02-2007, 06:23 PM
Türk basketboluna uzun yıllar hizmet etmiş, eski TBF başkanlarından Osman Solakoğlu, ölümünün 2.yılında, 4 Şubat Pazar günü mezarı başında anılacak.

Feriköy Mezarlığı’nda saat 11.00’da yapılacak anma törenine TBF yetkilileri, Solakoğlu ailesi, sevenleri ve basketbol camiasının önde gelen isimleri katılacak. Bu arada Osman Solakoğlu’nun anısını yaşatmak amacıyla TBF ve Solakoğlu ailesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Osman Solakoğlu Basketbolla Topluma Hizmet” ödülünü almaya hak kazanan Çorum’dan Fatih Sami Şahin, ödülünü aynı gün saat 13.00’de Akatlar Spor Salonu’nda oynanacak Beşiktaş Cola Turka – Fenerbahçe Ülker Beko Basketbol Ligi maçı öncesinde alacak.

Osman Solakoğlu Kimdir ?
1927’de İstanbul’da doğdu. Babasının görevi dolayısıyla eğitimini Ankara’da tamamladı. Basketbolla tanışması Ankara’da aynı semtte oturdukları Amerikalı öğretmenler vasıtasıyla oldu. Ankara’da bugünkü adıyla Ankara Koleji’ni (Türk Maarif Cemiyeti) bitirdi ve 1945 yılında okul basketbol takımında kaptanlık yaptı. İlk idarecilik deneyimini de yine Ankara Koleji’nde yaşadı. Daha sonra ise Galatasaray Basketbol Takımı'na menajer oldu. Türk sporunun unutulmaz isimlerinden Turgut Atakol ile 13 yıl birlikte çalıştı. Faik Gökay başkanlığındaki Türkiye Basketbol Federasyonu’nda Genel Sekreterlik görevini üstlendi. 1966’da Feridun Koray döneminde de bu görevi sürdürdü. Koray’ın istifası ile Basketbol Federasyonu Başkanlığı’na getirildi. 1968-1977 ve 1979-1992 yılları arasında iki ayrı dönem ve toplam 23 yıl süresince başkanlık görevini başarıyla yürüttü. 1992 yılında sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrıldı. Basketbol Federasyonu Başkanı olarak Türk sporuna sayısız hizmetlerde bulundu. FIBA Gençler Komitesi üyeliği ve Milli Takım menajerliği yaptı. Federasyon Başkanı olarak Deplasmanlı Bayanlar 1. Ligi ve Erkekler 2. Ligi’nin kuruluşuna, Yıldız ve Ümit Milli Takımları'nın yeniden oluşturulmasına katkıda bulundu. Ayrıca Balkan Devletleri Genel Sekreterliği görevini de 8 yıl devam ettirdi. Sadiye Solakoğlu ile evli olan Osman Solakoğlu bir erkek evlat ve iki torun sahibiydi.