PDA

View Full Version : Anektodlarla ATATÜRK


вσυя∂¢αη
08-14-2007, 05:06 PM
İNGİLİZ KRALINA VERİLEN ZİYAFET

İngiliz kralı VIII.Edward İstanbul’a, Atatürk’ü ziyarete geldiği zaman, Atatürk kendisine bir akşam ziyafeti vermişti. Ziyafetten önce:
“_ Bana İngiltere sarayında verilen ziyafetler ne şekilde olur, onu bilen birisini yahut aşçı bulunuz…” dedi.
Ve nihayet bu sofra merasimini bilen bir zattan öğrenerek sofrayı o şekilde düzene koydular… Akşam İmparator sofraya oturunca kendisini kral sarayında zannederek memnun oldu. Atatürk’e dönerek:
“_ Sizi tebrik ve teşekkür ederim, kendimi İngiltere’de zannettim” diyerek memnuniyetini bildirdi.
Sofraya hep Türk garsonlar hizmet etmekte idi. Bunlardan bir tanesi heyecanlanarak, elindeki büyük kayık tabakla birdenbire yere yuvarlandı. Yemeklerde halılara dağıldı. Misafirler utançlarından kıpkırmızı kesildiler. Fakat Atatürk Kral’a eğilerek:
“_ Bu millete her şeyi öğrettim, fakat uşaklığı öğretemedim!” dedi. Bütün sofradakiler, Atatürk’ün zekasına hayran oldular. Atatürk garsona “vazifene devam et” emrini verdi.

Kaynak: İlginç Olaylar ve Anekdotlarla Atatürk. E.Tümg. Muzaffer ERENDİL.
Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları. Sf. 140



FİKİR DANIŞMA

Atatürk istişareye büyük kıymet verirdi. Zihninde tasarlayıp tatbikine karar verdiği meseleler üzerinde, herkesin ayrı ayrı işler etrafında kanaatleri kendisince hiçbir kıymeti olmayan kimselerle görüştüğü çok görülmüştür. Neşeli zamanında sordular.

_ paşam, şu fikir danıştıklarının içinde de bazen öyleleri vardır ki, şaşırıyoruz, bunların mütalaalarına nasıl olsa, sonunda iştirak etmeyeceksiniz, kararınızı da öneden vermiş olduğunuz malum o halde, ne diye bunları birer birer çağırıp karşınızda söyletirsiniz?

Atatürk, alaycı bir eda ile bakıp şu cevabı vermişti:

_ Bazen hiç olmadık adamlardan, ben çok şeyler öğrenmişimdir. Hiçbir kanaati hakir görmemek lazımdır. Neticede kendi fikrimi edecek bile olsam, herkesi ayrı ayrı dinlemekten zevk alırım.

Atatürk bu itiyadını hayatının sonuna kadar değiştirmedi.

Kaynak: İlginç Olaylar ve Anekdotlarla Atatürk. E.Tümg. Muzaffer ERENDİL.
Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları. Sf. 118