Tekli Mesajlari izle
Eski 04-27-2010, 01:28 AM   #10
styla45
Forum Kalfası
 
styla45 'in Avatari
 
Kayit Tarihi: Aug 2005
Nerden: ManisA
Yaş: 38
Mesajlari: 7,071
Teşekkür Etme: 5
Teşekkür Edilme: 16
Teşekkür Aldığı Konusu: 15
Üye No: 4
Rep Power: 3457
Rep Puanı : 67186
Rep Derecesi : styla45 has a reputation beyond reputestyla45 has a reputation beyond reputestyla45 has a reputation beyond reputestyla45 has a reputation beyond reputestyla45 has a reputation beyond reputestyla45 has a reputation beyond reputestyla45 has a reputation beyond reputestyla45 has a reputation beyond reputestyla45 has a reputation beyond reputestyla45 has a reputation beyond reputestyla45 has a reputation beyond repute
Cinsiyet : Erkek
Belirlenen

Antalya'dan Yemek Tarifleri



Kulaklı Çorba



Malzemeler:

1 su bardağı nohut

6 su bardağı su

250 gr. kuşbaşı et

2 yemek kaşığı margarin

tuz, karabiber

Terbiyesi için:

2 adet yumurta

2 diş sarımsak

2 yemek kaşığı un

1 adet limonun suyu

2 yemek kaşığı yoğurt

Hamuru için:

1 adet yumurta

2 su bardağı un

1 çay bardağı su

tuz



Hazırlanışı:

hamur malzemesi kulak memesi kıvamında yoğrulur. Yarım saat dinlendirdikten sonra erişteden biraz büyük boyutta şeritler kesilir ve bir tepsiye konup nemini atması sağlanır. Geceden ıslatılan nohut ile kuşbaşı et birlikte haşlanır. Yeterince piştikten sonra kestiğiniz hamurlar, tuz ve karabiber ilave edilir. Diğer tarafta un kavrulur. Sarımsak eklenir. Ayrı bir kapta yumurta, limon suyu, yoğurt çırpılır. Bu karışıma unlu karışım da ilave edilir ve haşladığınız etli nohutların üzerine yavaş yavaş dökülür, iyice karıştırılır. Tavada çok az bir yağda nane kızdırılıp çorbanın üzerine dökülerek servis edilir.



Antalya Piyazı



Malzemeler:

2 su bardağı kuru fasulye

1 su bardağı tahin

3-4 yemek kaşığı sirke

2 adet soğan

2 adet yeşil biber

1 adet limonun suyu

tuz, pul biber



Hazırlanışı:

Akşamdan ıslatılan fasulyeler haşlanır. Soğan, yeşil biber ince ince kıyılır. Tüm malzemeler karıştırılır ve servis tabağına alınır. Üzeri maydanoz yaprakları ile süslenerek servis edilir.



Çökelekli Biber Dolması



Malzemeler:

10 adet dolmalık biber

15 yemek kaşığı tepeleme çökelek

1/2 demet maydanoz

4 adet domates

2 adet soğan

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

tuz



Hazırlanışı:

soğanlar yemeklik doğranır ve yağda pembeleşene kadar kavrulur. Domatesler küçük küçük doğranır ve soğana katılır. Domatesler pişene dek kavurma işlemine devam edilir. Domatesler pişince ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Bu karışıma kıyılmış maydanoz, çökelek, kimyon, tuz ve karabiber ilave edilir. Dolmalık biberlerin içleri temizlenir ve hazırlanan karışım ile doldurulur. Bir fırın tepsisine dizilir çok az su ilave edilerek fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.



Hibeş



Malzemeler:

1 su bardağı tahin

1 su bardağı su

1 adet limonun suyu

kimyon, kırmızıbiber



Hazırlanışı:

Bir kapta tahin ile limon suyu karıştırılır. Su ilave edilerek iyice karıştırmaya devam edilir. Kimyon ve kırmızı toz biber eklenir, servis tabağına alınır. Üzeri kimyon ve kırmızı toz biber ile süslenerek servis edilir.


GRİDA BUĞULAMA

MALZEME:

Grida 1 adet

Maydanoz sapı 1/2 demet

Patates 4 adet

Tane karabiber 5-6 adet

Havuç 2 adet

Tereyağı 3 çorba kaşığı

Tuz 2 tatlı kaşığı

Defne yaprağı 2 adet

Yumurta sarısı 2 adet

Limon 1 adet

Un 1,5 çorba kaşığı

YAPILIŞI:
Büyük bir tencereye yaklaşık 8-10 bardak su koyunuz ve orta ateşte kaynamaya bırakınız. Kaynayan suya ayıklanmış ve kuşbaşı doğranmış patateslerle havuçları, defne yapraklarını, tane karabiberleri, iplikle bağlanmış maydanoz saplarını, tuzu katınız. Yaklaşık 20-25 dakika kaynattıktan sonra tencereye iç organları ve galsamaları ayıklanmış grida balığını bütün olarak koyunuz. Tencereyi kapağı açık, kısık ile orta ateş arası ateşte pişirmeye bırakınız. Yaklaşık 10-15 dakika sonra kolayca çatal batacak kadar piştiğinde grida balığını tencereden, servis tabağına bütün olarak alınız. Bu sürede patates ve havuçların pişmiş olmaları gerekmektedir. Pişmemişlerse kaynatmayı sürdürünüz. Patatesler ve havuçlar piştiğinde terbiyeyi hazırlayınız. Bunun için çukur bir kapta yumurta sarılarını, unu, limon suyunu çırpınız pütürsüz bir bulamaç elde ediniz. Azar azar kaynar haşlama suyundan katıp karıştırarak terbiyeyi ılıklaştırınız. Tencerdeki bağlı maydanoz saplarını çıkartıp atınız. Hazırladığınız terbiyeyi bir yandan tel süzgeçten geçirerek azar azar, haşlama suyuna katarken öte yandan karıştırınız. Bir taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kısınız. Un kokusu gidip çorba kıvamını bulununca, ocağın altını kapatınız. Hem haşlanmış gridayı, hem çorbayı birlikte sofraya veriniz. İki türlü servis şekli vardır. Birincisinde tabaklara alınan çorbanın içine parçalanmış lop grida etleri konur. İkincisinde önce çorba içilir. Sonra haşlanmış grida üzerine zeytinyağı, limon gezdirilerek servise verilir. Pişirme yöntemi haşlama olmasına rağmen yöre halkı adına grida buğulaması demektedir.


GÜLGAS

MALZEME:

Yağlı koyun eti 1 kg.

Limon suyu 2 adet

Katı yağ 1 çorba kaşığı

Ispanak 200 gr.

Sarmısak 1 baş

Zeytinyağı 1 fincan

Gülgas 300 gr.

Tuz

YAPILIŞI:
1 kilo yağlı koyun eti, kuşbaşı doğranır. Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte iyice pişirilir. Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir. Gülgaslar soyulup ufak parçalara ayrılır, yine ete konur, iki limon da sıkılır, pişirilir. Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır. Güzelce yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur, et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır.


AYVA AŞI

MALZEME:

Ayva 1 kg.

Zeytinyağı 2 çorba kaşığı

Koyun kıyması 250 gr.

Toz şeker 1 çay bardağı

Soğan 3 adet

Tarçın 1 tatlı kaşığı

Tereyağı 2 çorba kaşığı

Tuz 1 tatlı kaşığı

YAPILIŞI:
Ayvaları ayıklayıp küp küp doğrayınız ve önceden hazırladığınız limonlu suyun içinde bekletiniz. Soğanları diş diş doğrayınız, tencereye koyunuz. Orta ateşte tereyağı ve zeytinyağı ilavesi lie karıştırarak, yumuşayıp sararıncaya kadar kavurunuz. Kavrulmuş soğanlara kıymayı ekleyiniz. Kıymayı da karıştırarak soğanlarla birlikte kavurduktan sonra ayvaları, ayvaların üstünü geçmeyecek miktarda suyu ve tuzu ekleyiniz. Tüm malzemeyi karıştırınız. Tencereyi kapağı kapalı pişirmeye bırakınız. Ayvalar kolayca çatal batacak kadar piştiğinde şekeri ve tarçını katınız ve karıştırınız. Şeker eriyince ocağın altını kapatınız. Ayva aşını servis kabına aktarıp sıcak sıcak sofraya veriniz.


KIŞ KABAĞI DOLMASI

MALZEME:

Soyulmuş balkabağı 1 kg.

Kırmızı biber 4 çay kaşığı

Pirinç 3 çorba kaşığı

Salça 1 çorba kaşığı

Kuzu kıyması Yarım kg.

Tereyağı 2 çorba kaşığı

İnce kıyılmış taze nane 1 tutam

İnce kıyılmış maydanoz 1 tutam

Büyük soğan 1 adet

Tuz Yeteri kadar

YAPILIŞI:
Balkabağını dilim dilim kesin. Çekirdeklerini temizleyin. Daha sonra dilimi ortadan ikiye ayırın. Üzerindeki etli kısmın yarısını zarar vermeden kabaktan sıyırın. Dilimin içini bir kaşık yardımıyla oyun. Pirinci yıkayın. Yağlı kuzu kıyması, ince kıyılmış nane, rendelenmiş soğan ile tuz, biber ve salçanın yarısını karıştırın. Kabakların içine doldurun. Üzerine kabaklardan ayırdığınız parçaları kapatın. Tereyağı, salça, tuz vce biberi bir tencereye alın. İki dakika karıştırarak, koyu bir sos elde edin. 1 su bardağı su ilave edin. Bir taşım kaynatın. Kabakları bir tencereye koyun. Hazırladığınız sosu üzerine dökün. Yumuşayana kadar pişirin. Tencereden aldıktan sonra, maydanozla süsleyip servis yapın.


ANTALYA PİYAZI

MALZEME:

Kuru fasulye 2 su bardağı

Sarmısak (ezilmiş) 4 diş

Tahin 2-3 çorba kaşığı

Limon 2 adet

Sirke 2 çorba kaşığı

Zeytinyağı 2 kahve fincanı

Tuz 2 tatlı kaşığı

Haşlanmış yumurta 2 adet

Taze soğan (kıyılmış) 1 demet

Maydanoz 1/2 demet

Pul biber 2 tatlı kaşığı

Domates 2 adet

YAPILIŞI:
Fasulyeleri akşamdan sabaha tuzlu su içinde bekletiniz. Şişsinler. Fasulyelerin fazla beklemeden pişmesini istiyorsanız tuzlu bol su içinde beş dakika kaynatınız. Kaynama suyunun içinde 1 saat bekletiniz. Şişmiş fasulyeleri orta ateşte tuzlu bol su içinde yaklaşık 20 - 25 dakika ön haşlamaya tabi tutunuz. Haşlama suyunu dökünüz. Yıkayıp tekrar tencereye koyunuz. Fasulyeleri ikinci kez, yarık yarık olup iyice pişinceye, tencerede çok az haşlama suyu kalıncaya kadar haşlayın ve soğumaya bırakın. Pişmiş fasulyelerden 2 ile 3 çorba kaşığı kadarını alın. Çukur bir kaba koyun. Çatalla iyice ezin ve üzerine sarmısak dişlerini, tahini, limon suyunu, sirkeyi, tuzu, zeytinyağını katın. Tüm malzemeleri güzelce karıştırıp tenceredeki fasulyelerin üzerine döküp harmanlayın. Tenceredeki fasulyeleri çukurca bir servis tabağına aktarın. Üzerine kıyılmış taze soğan ve maydanozu, pul biberi katıp karıştırın. Domates dilimleri, ikiye bölünmüş haşlanmış yumurta ile süsleyip servis yapın.


MERCİMEKLİ HUMUS

MALZEME:

Kırmızı mercimek 1 su bardağı

Soğan 1 adet

Havuç 1 adet

Zeytinyağı 1 çay bardağı

Patates 1 adet

Sulandırılmış nişasta 1 tatlı kaşığı

Tuz Yeteri kadar

Dererotu 4 dal

YAPILIŞI:
1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayın. 1 adet patates, havuç ve soğanın kabuklarını soyun. Küp şeklinde doğrayın. Tüm malzemeleri bir tencereye alın. Üzerine geçecek kadar su ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Orta ateşte sebzeler yumuşayıp, suyunu çekene dek haşlayın. Bir çatal yardımıyla ezin. Koyu bir kıvam alınca içine 1 çay bardağı zeytinyağının yarısını ve 1 tatlı kaşığı sulandırılmış nişastayla tuzu katın. Karışımı bir süzgeçten geçirin. Kalan yağla servis tabağını yağlayın. Dereotunun yapraklarını ince kıyıp, karışıma ekleyin. Servis tabağına boşaltıp soğuyunca istediğiniz şekilde keserek, servis yapın.


ŞAKŞUKA

MALZEME:

Patlıcan 1 adet

Sıvıyağ Kızartmak için

Kabak 1 adet

Domates 2 adet (Sos için)

Patates 1 adet

Soğan 1 adet

Zeytinyağı 1 kahve fincanı

Biber 2 adet

Sarmısak 1 diş

Tuz

Sirke 1 çay kaşığı

YAPILIŞI:
Kabak, patlıcan ve patatesin kabuklarını soyup, küp biçiminde doğrayın. Patlıcanları tuzlayıp, yarım saat bekletin. Yıkayıp suyunu süzün. Tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Önce patatesi sonra kabak ve patlıcanı kızartın. Servis tabağına alın. Sosu için, domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini alın. Küçük küçük doğrayın. Zeytinyağını tavaya alıp yemeklik doğradığınız soğanları kavurun. Domatesleri ilave edin. Domates suyunu çekene kadar bekletin. Ezilmiş sarmısak ve sirkeyi ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Biberleri küp biçiminde doğrayıp, sıvı yağda kızartın. Yemeğin üzerine koyup servis yapın.


BILDIRCIN MIHLAMASI

MALZEME:

Bıldırcın 6 adet

Yeşil sivri biber 2 adet

Soğan 2 adet

Tereyağı 3 sofra kaşığı

Domates 4 adet

Tuz 1 tatlı kaşığı

Yumurta 6 adet

Limon 1/2 adet

Karabiber 1 tatlı kaşığı

Zeytinyağı 1 kahve fincanı

Süt 1 çay bardağı

Soğan 1 adet

Tuz 1 tatlı kaşığı

YAPILIŞI:
Çukur bir kaba zeytinyağını, rendelenmiş bir adet soğanı, sütü ve tuzu koyup karıştırınız. İçine ayıklanmış ve kemikleri ile kuzu kestanesi büyüklüğünde doğranmış bıldırcınları katınız. Tüm malzemeyi harmanlayınız. Buzdolabında en az 6 saat dinlendirmeye bırakınız. Soğanı diş diş çenterek doğrayınız. Kulaklıya koyunuz. Orta ateşte tereyağı ilavesi ile karıştırarak, soğanlar sararıncaya kadar kavurunuz. Kavrulmuş soğanlara kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domatesleri ve ince kıyılmış yeşil biberleri katınız. Domatesler eriyip sulu kalacak şekilde pişince kulaklıya, dinlenmiş bıldırcınları, bir tatlı kaşığı tuzu katınız. İlk kaynamadan sonra ocağın altını kısınız. Kulaklının kapağını kapatınız. Bıldırcınlar kolayca çatal batacak kadar piştiğinde ve suyunu çeker gibi olduğunda kaşıkla yuvalar açarak yumurtaları kırınız. Üzerlerine az tuz, karabiber, limon suyunu gezdiriniz. Kulaklının kapağını kapatınız. Yumurtaların üzeri aklanınca ateşi söndürünüz. Yemeği sıcak olarak servise veriniz. Not: Mıhla genelde batak, tarla kuşu, serçe vb. karışık minik av kuşlarından yapılan bir yemek çeşitidir.


KARPUZ KABUĞU REÇELİ

MALZEME:

Kalın karpuz kabuğu 1 kg.

Şeker 2 kg.

Sönmüş kireç 1 su bardağı

Karanfil 1 çorba kaşığı

Limon tuzu 1 paket

Limon 1 adet

Şerbet boyası 1 çay kaşığı

YAPILIŞI:
Karpuz kabuğunun içinin kırmızı kısmı, dışının yeşil kısmı kalmayıncaya kadar soyulur. 3 - 4 cm. çapında karelere bölünür. İsterseniz arzu ettiğiniz şekli vererek de bölebilirsiniz. Sönmüş kireç sulandırılır, içine kesilen karpuz kabukları atılıp 15-20 dakika bekletilir. Kireçli sudan çıkarılan karpuz kabukları bol suda iyice yıkanır. Bir tencereye su konup içinde yıkadığımız kabuklar haşlanır. Kabuklar yumuşayıncaya, çataldandüşünceye kadar iyice kaynatılır. Tencere ateşten indirilip karpuz kabukları içinden alınıp süzülür. Bir başka tencerenin içine konan haşlanmış kabukların üzerine karanfil ve toz şeker konulup örtülür. Böylece 8 - 10 saat bekletilir. Bekleme süresi bitince orta hararetli ateş üzerinde kabuklar kaynatılır. Kaynamaya başlayınca içine limon tuzu, limon suyu ve şerbet boyası ilave edilir. Reçel kıvama gelince köpükleri alınıp kavanozlara konur. Soğuyunca kavanozların ağzı kapatılır.


TURUNÇ REÇELİ

MALZEME:

Şeker 6 su bardağı

Su 3 su bardağı

Yumurta akı 1 yumurta

Limon tuzu 1 çay kaşığı veya Limon 1 adet

Turunç 1 kg.

YAPILIŞI:
Büyükçe bir tencerede şekeri, suyu, limon suyunu karıştırın. Tencereyi ateşe koyun. Yumurta akını bir fincan su ile çırpın. Tencereye ilave edin. Tencerenin üzerine biriken köpüğü, delikli kepçe ile alın. Bu arada, turunç kabuklarını rende ile iyice alın. Büyükçe bir tencerede bolca su ile beş dakika kaynatın. Süzün. Tekrar sıcak suyla ateşe koyup beş dakika daha kaynatın. Tekrar süzün. Yine sıcak su ile yumuşayıncaya kadar kaynatın. Süzüp beş dakika soğuk suda bekletin. Turunçları kuşbaşı ve yuvarlak istediğiniz şekilde doğrayın. Kıvamı gelmiş şuruba atın. Şurubun kıvamı şöyle anlaşılır. Şuruptan bir kaşık alın, ılıtın. Parmağınızla bir miktar alın. İki parmağınızın arasındaki şurup, parmağınızı açıp kapatırken tel tel oluyorsa kıvama gelmiş demektir. Turunçlar şurubun içinde bir süre kaynatılıp kıvama gelince ateşten alınır. Köpüğü temizlenir. Ilıyınca kavanozlara doldurulur. Kavanozlarda hiç boşluk bırakılmaz.


TARHANA

YAPILIŞI:
5 kg. un elenir, ortası açılır, 3 kg. domates yıkanır, doğranır, sıkılır, kafi miktarda yağlı yoğurt hazırlanan domates ile unun arasına konur. Tuz ve biber bir litre sütle su konulmadan sertçe hamur yapılır. İyice yoğurulduktan sonra temiz bir leğene konur, 5-6 gün her sabah eller sütle ıslatılıp yoğurularak 7. gün temiz bir çarşaf üzerine parça parça yayılır. Kuruyunca ovalanıp elekten geçirilir, gölgede kurutulup torbalarda muhafaza edilir.
styla45 Ofline   Alinti Yaparak Cevapla