PDA

Tam Sürümü Görüntüle : "cemaat Evlerİ" Veya DİĞer Adiyla "iŞik Evlerİ"

Tathar Elanessé
02-14-2006, 09:32 PM
ALTTA OKUYACAKLARINIZ başka bir forum sitesinde okudugum bir yazıdır arkadaşımız çok guzel yazmış bende aynısını onun agzından buraya taşıdım,....!
sorun buyuk bir sorun....! bu evlerde ögrencilik yıllarımda bende kaldım şiddet ve zorlama benim kaldıgım evlerde yoktu tabiri caizse saf insanlar burada beyinleri yıkanıyor bu da bir gerçek gelelim yazıya buyrun okuyun

Hepimiz,bazı üniversite öğrencilerinin ikamet ettiği "cemaat evleri" olarak adlandırılan evler hakkında kulaktan dolma bilgilere sahipizdir.

- Gitmeyin oraya zorla namaza kaldırıyorlarmış
-namaza kalkmayanı evden atıyorlarmış
-cumaya gitmeyeni dövüyorlarmış
-her gece 2 saat dua etmek zorunluymuş vs vs...

Bunların geyik ve safsata olduğunu düşünüyorum.Hı olmuştur elbet böyle bir iki olay ama genelin yanında denizde kum kalır.

Üniversiteye giren ve gurbette okumak zorunda kalan bir genç için barınacak yer en büyük sorundur haliyle.Bu sistemli çalışma sonucunda özellikle maddi durumu kötü aile çocukları özellikle iyi üniversite yada iyi bölüm kazanmış zeki gençler bir şekilde dershanelerden itibaren takibe alınıp üniversitede bunlara yardımcı! olunuyor.

Buraya kadar herşey normal görünsede aklıma takılıyor bee! Neden?
Babanın oğula,oğulun babaya kazık atmaya çalıştığı bir devirdeyiz.Kardeşler arasında menfaat kavgalarının cinayete uzandığı bir devirdeyiz.
Bu zamanda kim bıyığı yeni terlemiş liseden yeni mezun birini alsında bu denli yardım etsin.Hayırseverlik olduğunu düşünmüyorum.

Kutlamadan geçemeyeceğim.Harika bir sistem harika bir plan.Mükemmel ötesi.

Yıllarca ana baba ile yaşayan,parası olmayan,bilmediği bir şehirde bilmediği insanların arasına gitmek zorunda olan bir çocuk ne yapar.Çocuk olarak görüyorum kusura bakmayın,çocuk!
Ailelerde çaresiz,birileri destek olmasa okutamayacak evladını.Evet o çocuk elbette kendini okutana saygı duyar,minnet eder,minnet borcunu bir şekilde öder günü geldiğinde.Çünkü bunlar zeki,büyük adam olacak.Bunu biliyorlar hayırseverler!

Ve yine diyorum öyle güzel düşünülmüşki,illegal en ufak birşey yok.Kumar derneği değil orası,sadece ev.Girişte güzel karşılanıyorlar,yukarıda yazdığım hurafeler yok.Baskı yok.Ama zaman geçtikçe uzun sohbetler başlıyor.Katılmasan kendini dışlanmış hissediyorsun,dışlıyorlarda.Hatta çoğu zaman sen katılıyorsun sohbetlere.Gün geldiğinde hayat görüşün istedikleri yönde şekilleniyor.Zaten sen maddi durumu kötü olan birisin,bunun bilincinde olanlar sana sürekli sabret güzel günler senindir derken ayrıntılarda bazı kesime düşmanda ediyorlar seni.
Belkide 2.senenin sonunda eve gidince seni okutmak için binbir zorluk çeken babanın içtiği rakıya tuhaf tuhaf bakar oluyorsun.
Mezun oluyorsun,sıkı dostluklar edinmişsin,sende yeni gelen senin gibilere doğruyu,iyiyi güzeli öğretmeye hazırsın!Çark işliyor,harika,harika,harika.Daha iyisini düşünemezdim.Büyük yerlere geliyorsun ve minnet borcunu ödüyorsun gerekli kişilere.

Artık senin durumunda okuyan çocukların babalarına ek iş kapısı açık belkide.Al hemen onları meclise.Bahçeye baksın bir baba,bir babada bahçeye bakana baksın,bir babada tüm bunlara baksın.Nasıl olsa devlette boş kadro bol.İş uydurmak dert değil http://turkyasam.com/images/smilies/smile.gif

Bugün var olduğunu iddia ettiğimiz kadrolaşmanın temeli bu evlerde atılmaktadır.50 belkide 60 senelik uzun vade bir plan sözkonusudur.Sabır dedim ya sabretmeyi bilenlerdir bu planı çaktırmadan yürütenler.

İçeriden örnek vermeden tamamlamayayım.
İlk sene istanbulda öylesine bir bölüm yazdım ve tuttu.Şimdiki okuduğum bölüm yada şehir değildi.Babam daha iyi olur diyerek özel yurta yazdırdı.Mülakatla girdim yurda.

Dediğim gibi kesinlikle baskı görmedim.Cumaya gitmedim çünkü çok uykum vardı,kimsede kalk git demedi.Ama ters ters bakar oldu herkes birden.Sonra birisi gelip benimle uzun uzun konuştu,yüzümde nur olduğunu farklı olduğumu söyledi.
Aynı adam gelip leman dergimi aldı onada uzun uzun baktı,bana bir roman verdi okumadım,sevmedim deyip ertesi gün geri verdim kendisine.Birde herkesin leblebi yiyip ortaçağdan bahsettiği bir sohbetten sıkıldığım için kalktım yine kimse bişi demedi ama ters bakmalar arttı...Diğer sohbette çok önemli bir büyüğümüzün konuşacağını kesin dinlemem gerektiğini söylediler.Bende yine sıkılırım deyip 500ml kolanın yarısını vodka yapmıştım,ozaman sıkılmadım bu gerçek http://turkyasam.com/images/smilies/smile.gif

Herneyse bir cuma günü aniden biri gelip uzaklaştırıldın dedi.Niye deyince burada pijamayla dolaşamazsın kurallara aykırı dedi.Vede gürültü yapıyormuşum.
Baskı görmedim ama bu yüzden atıldım güzel yurdumdan http://turkyasam.com/images/smilies/smile.gif ama baskı yoktu,cidden http://turkyasam.com/images/smilies/smile.gif
Oda öyle bir macera olarak kaldı işte anlatıyoruz arada...
-------------------------------------------------------
Bunların tümü şahsi görüşlerimdir.Tartışmak için soruyorum.Doğrumudur böyle evler olduğu ve kadrolaşmanın temeli oldukları,yoksa şehir efsanesi mi?

Serhatbeyy
02-14-2006, 10:02 PM
bunlar müslümanım diye geçinir ayn eve aynı gazeteden 5 tane alırlar bıraksınlar bu işleri

๏๒รєรรเ๏ภ
02-14-2006, 10:34 PM
paylasım icin sağol kanka

darkdream
02-16-2006, 04:12 AM
bahsettiğiniz yurtlardan birinde ben de kaldım.....

buraya o tip yurtları deneyim etmiş biri olarak görüşlerimi dahası gördüklerimi ve yaşadıklarımı yazmak istiyorum.

birincisi bir yanılgıyı düzeltmeliyim. bahsi geçen yurtlar özel yurtlardır ve belli bir para ödeyerek kalırsınız. yani diğer özel yurtlardan daha ucuz ya da bedava değildir. evet maddi anlamda durumu yetersiz kimselerde vardır bu yurtlarda ve uzantısı olan evlerde. ama sanırım bunları yüzdeye vuracak olursak, 20% yi geçmez ve üniversiteyi kazanıp bu vasıfta olan yani cemaat evi diye adlandırdığınız mekanlara gelen öğrencilerin büyük kısmı yine idelojik anlamda bu anlayışta çalışan okullardan gelmişlerdir. bu ne demek, bu görüşteki ailelerin çoğunlukla ilköğretimden itibaren bu öğretiyle yetiştirdikleri çocuklardır bunlar. en azından üniversite hazırlık döneminde gitmişlerdir bu eğitim yuvalarına akabinde kazanılan üniversitenin bulunduğu şehirdeki bu barınaklara elbette. hemen her üniversiteye sahip şehirde bu çeşit evlerden/yurtlardan vardır.bir zincir düşünün...maddi durumu yetersiz öğrencilerin giderleri ise bu tür eğitim yuvalarının mütevellisi olan yardım sever kişiler tarafından karşılanır. ama hemen hemen hiç bir zaman bu insanlarla bu öğrenciler bir araya gelmezler. yani direk olarak ancak şu olabilir, belli zamanlarda, özellikle de ramazanda mütevelli olan yani onların deyimiyle "hizmet"ten olan yardım severler öğrencileri maddi durumu iyi kötü diye ayırmaksızın guruplar halinde evlerine davet ederler. yemekler yenir. ve ardından sohbetler edilir. kısacası maddi durumu yetersiz öğrenciler bu ailelerin desteğiyle okutulur ama ne aile öğrencinin tam olarak adı ve soyadıyla kim olduğunu bilir ne de öğrenci ailenin kim olduğunu bilir. bir nevi havuz sistemi. bir havuz vardır yardmlarla dolar ve o havuzdan ihtiyaç sahipleri faydalanır. eminim aklınıza şuan o havuzdan memfaat sağlayan idareciler yok mu diye geçiyor. vardır elbet, omuştur ama zaten o kimseler güdülen ideolojiye ters davrandıklarından farkına varıldığı anda sistemdem uzaklaştırılırlar. yani mümkün mertebe adalet ve ahlak anlayışı içerisinde çalışırlar.

bu ortamda 3 yılım geçti. ilk sene direk evlerin ya da yurtların içerisinde değildim.

öncelikle şunu söylemeliyim, dış görnüm itibariyle son derece modern bir genç kızım. sigara kullanıyorum. ilahi değil yabancı müzik dinlemekten hoşlanırım. ağır ve eski türkçe ile yazılan br cümlesi bir paragraf alan kitaplar yerine aşk romanları okumayı tercih ederim. bu yurtlarda belli kuralar vardır. bunlar, siz daha yurda kabul edilmeden bahsettiğiniz mülakat sırasında sizlerle konuşulur, anlatılır. sigara kullanıyor musunuz gibi örneğin. bence bu kuralları tartışmanın hiç bir anlamı yok çünkü herşey ortada bu misyoner bir sistem. ve misyonları doğrultusunda insan yetiştirmek istiyorlar ve o doğrultuda olanları kabul etmeyi kendilerinde hak görüyorlar. sonuçta para ödeyerek gidiyorsunuz buralara beğenmiyorsanız tercih etmezsiniz baştan çünkü size baştan bu merkezler beklentilerini anlatıyor. namaz kılacaksın demiyorlar ama orayı tercih eden insanların büyük kesiminin namaz kıldığını tahmin edersiniz. ( ilk paragrafta saydığım nedenler... bu kişiler, zaten bu görüşle eğilmiş aile çocukları) kısacası dini ve ahlaki anlayışın revaçta seyrettiği yerler bu cemat evleri dediğiniz mekanlar.
ben bu yerlerde kaldığım süreç içinde namaz kılmadım hiç. sen neden kılmıyorsun diyen de olmadı. yada sert bakışlar hissetmedim asla. evet yönlendirilmeye çalışıldım bahsi geçen kitaplardan bana da verildi. okumak ister misin, denerek. okudum bazen, ilgimi çektiği ölçüde. ilgimi çekmeyenleri de beğenmedim diyerek ve yine de teşekkür ederek iade ettim. yine hiç bir sert bakış bir kırıcı söz hissetmedim. daha mülakatta sigara kullanıp kullanmadığım sorulduğunda babamdan çekindiğim için hayır yanıtını vermiştim. ama ben o yurtta bir süre gizlenerek yine benim gibi sigara kullanan bir arkadaşımla beraber içtim. kısa süre içinde yakalandım yurt müdür yardımcısı tarafından. sadece neden yattığınız odada sigara içiyorsunuz diğer iki arkadaşınız rahatsız olmuyor mu dedi.( kaldığımız odalar 4 kişilikti) ve bizi odasına götürdü. bundan sonra sigara içeceğinizde buraya gelin, eğer odada değilsem beni bulun size anahtar vericem, dedi. sizce de bu hoşgörü değil midir?
bunun gibi binlerce olay anlatabilirim. kimse fikirleri oturmuş dünya görüşü kazanmış kişilerin beyinlerini yıkıyamaz. eğer meğiliniz varsa size gösterilen yolda ilerlersiniz. yoksa zaten ne bir zorlama ne de bir psikolojik baskı altına alınırsınız. ve herkes doğru bildiğini, doğru olduğunu düşündüğü şeyleri başkalarına anlatmak ve o doğruyu başkalarına da kazandırmak ister. bireysel olarak düşünürsek eğer siz hiç mi kendi doğrularnızı diğer insanlarla paylaşmıyor, onları doğrularınıza ikna etmeye çalışmıyorsunuz? sınırı aşmadan. bu insanlar arasında da elbette sınırı aşanlar olmuştur ve olacaktır ama bu demek değildir ki bu yerler beyin yıkama merkezleri. hayatta hiç bir konuda fanatik olmadım. olmam da. ama bu insanlarla hayatmın bir süresini beraber geçirdim. ve o süre içerisinde hiçbir zaman bundan rahatsızlık duymadım.

ama şuda bir gerçek asla da ortama aşırı sivri düşecek şekilde davranmadım. bana ters gelen şeylerde saygı sınırını aşmadan tepkimi gösterdim. yapmak istemediğim şeyleri yapmadım. sohbetlere katılmak istemediğimde katılmadım. bunu da canım istemiyor sıkıldım diyerek değil, o anki neden herneyse, uykum var, dışarı çıkıcam arkadaşlarıma söz verdim gibi sebeplerimi açıklayarak yaptım. öyle bir ortam değilde aksini düşünecek olursak içki içilen ve geyik sohbetlerin döndüğü bir ortamda birisi kalkıp dese ki sıkıldım ben namaz kılıcam,
ister istemez ortamın dışında kalır. yani şu, siz eğer kola şişesinin yarısını başka bir maddeyle doldurup her seferinde ben sıkıldım deyip ortamdan kendinizi soyutlarsanız, ortamda sizi kendinden soyutlar. ve düşünür müsünüz, siz bişeyler anlatırken birisi bir anda neden bile göstermeksizin kalkıp gidiyor ve bunu sürekli yineliyor, kendinizi değer verlimiyor hissetmez misiniz?

sonuç olarak saygısız insanları kimse sevmez. eğer sert bakışlara maruz kaldı iseniz birazda kendi tavırlarınızı sorgulamalısınız. ben, içerisinde bulunduğum ortamdaki en otoriter kişilerinden biri olan yurt müdüresine erkek arkadaşını tanıştırmış biri olarak, aynı düşünce yapısına sahip biri olmadığım halde herzaman saygı gösterdim ve saygı gördüm. ve asla psikolojik baskıya veya haddini aşacak, beyin yıkamaya çalışıyorlar dedirtecek bir tavra maruz kalmadım. zaten beyninin yıkanmasına izin verecek insanlar ancak şu profilde olanlardır; aileleri tarafından küçük yaşlardan itibaren dini olgular baz alınarak yetiştirilMEmiş bununla beraber tamamen beyni boş bırakılmış kendi değer yargılarını oluşturamamış, kısacası düşünme ve muhakeme yeteneğini geliştirememiş ve hatta belki hiç kazanamamış, cemaat evleri ve türevi ortamların genel görüşü ve anlayışı konusunda fikir sahibi olmaksızın es kaza bu ortamlara bilmeden girmiş kazazedelerdir. ve bunların sayısı ise parmakla sayılacak kadar azdır. bence beyni yıkanmış kelimesi yine de çok sert düşüyor. onun yerine henüz kimlik kazanamamış insanların bulundukları ortam ve girdikleri çevre uyarınca kimlik kazanmaları demek daha doğru olacaktır.

dediğim gibi hiç bir şeyin fanatiği olmadım hayatta ama burda yazılanların çoğu desteksizdi ve gerçeklerin saptırılmış versiyonuydu, kendimi tutamadım yazdım.
saygılarımla......

tuba34
08-21-2007, 09:45 AM
merhaba
arkadaşlar
ben bu siteye yeni üye oldum
ve
bu yıl üniv.ye yerleştim cemaat evleri hakkında da bilgiye ve nasıl bulunduğuna ihtiyacım var...
Yardımcı olursanız sevinirim.Bilgi yukarıda yazılanlar var fakat daha fazlası varsa daha ii olur.
Ve nasıl bulabileceğim.
Örn:Burdur da var mı? Gitmeden nasıl ulaşabilirim falan?

Şimdiden teşekkürler.

rockstar
08-21-2007, 12:54 PM
merhaba
arkadaşlar
ben bu siteye yeni üye oldum
ve
bu yıl üniv.ye yerleştim cemaat evleri hakkında da bilgiye ve nasıl bulunduğuna ihtiyacım var...
Yardımcı olursanız sevinirim.Bilgi yukarıda yazılanlar var fakat daha fazlası varsa daha ii olur.
Ve nasıl bulabileceğim.
Örn:Burdur da var mı? Gitmeden nasıl ulaşabilirim falan?

Şimdiden teşekkürler.

burası yeni üyeler tanışma merkezi değil.

Kéan aRs
08-27-2007, 08:03 PM
- Gitmeyin oraya zorla namaza kaldırıyorlarmış
-namaza kalkmayanı evden atıyorlarmış
-cumaya gitmeyeni dövüyorlarmış
-her gece 2 saat dua etmek zorunluymuş vs vs...

böle bir saçlamalık görmedim ben abilerden birini tanıyorum hiçte öle birşey yok olsa bende yaşardım ben kaçkere kaldım halada kalıyorum:@

ƒяαмвυαz
08-27-2007, 09:46 PM
dinde zorlama yoktur!! herkes özgürdür

Kéan aRs
08-29-2007, 11:54 AM
herkez özgürdür evette sen hangi dindesin??

ƒяαмвυαz
08-29-2007, 06:01 PM
KANKA BU SORUMU elhamdülillah müslümanım dinim islam ama baskı yapılmasına çıt çıt çıt diyom ben tamam tartışma çıkmasın hiç bişey demedim ben:)

ƒяαмвυαz
08-29-2007, 06:02 PM
pardon diyorum ve bu konuyuda terkediyorum:D yanlış anlamısım:p özür

Kéan aRs
08-30-2007, 05:59 PM
bende baştan yanlış anlamıştım:D affedildin:D

ƒяαмвυαz
08-31-2007, 02:15 PM
çok teşekkürler:):)

alfooso
08-31-2007, 09:31 PM
eet konu için tşkrlerrrrr

dubaili
09-14-2007, 02:40 PM
Kardes senın o dusuncen çok yanlış bende kaldım o evlerde öle bı şeylede hiç karşılasmadım onu kimden duyduysan yalandır...