Tam Sürümü Görüntüle : Might & Magic VIII: Day of the Destroyer
jockeя
02-12-2008, 08:49 PM
alıntıdır
Giriş ve Konu
Might and Magic Serisi üzerine
Büyük bir hevesle beklediğim Might and Magic VIII: Day of the Destroyer piyasaya çıkalı oldukça uzun zaman oldu (nisan sonu desem yalan olmaz galiba). Trgamer'ın bir numaralı tembel ve uyuşuk yazarı bendeniz oyunu bitireli de 2 aya yaklaşıyo. Finaller, tatil, şudur budur derkeen hala oyunu oynamamış, bitirmemiş bazı vatandaşlar belki kalmıştır diye, bir inceleme yazayım dedim (bu kararı almamda sitemiz editörü Nejat abi'nin döner bıçağıyla evin kapısına dayanmasının da etkisi olmuştur belki). Eğer hala yazıyı okuyorsanız ve devam etmekte kararlıysanız sizi, burada bulacaklarınızın RPG türüne yeni başlamış yada hiç başlamamış arkadaşların da anlayacağı dilden yazıldığı konusunda uyarmalıyım. Sonradan, "aaaaa.... bu adamda baydı be, biliyoruz tabi öyle olduğunu" falan demeyin. Birazcık Might and Magic serilerinden bahsedelim bakalım...
Might and Magic, artık sayıları git gide azalan Daggerfall veya Lands of Lore tarzı RPG'lerden biri. Aslında oyuna sadece RPG gözüyle bakmamız birazcık yanlış olur. Adventure türünden bazı kırıntılar taşıdığını ve bunları 3DO'nun yarattığı fantezi dünyasının tüm öğeleriyle başarıyla birleştirdiğini söyleyebilirim. M&M, screen-shotlardan da anlaşılacağı üzere *****, Doom gibi 1. şahıs perspektivi ile oynanıyor. Yani, 3DO'nun bir diğer 'eseri' Heroes of Might and Magic oynayan arkadaşlar, burada uzaktan kapışmakla yetindikleri skeleton, minotaur ve red dragon gibi yaratıklarla M&M'de bizzat, hand-to-hand savaşacaklar. 5 tane kahraman, dağ-bayır, köy-kasaba demeden gezecekler ve dünya'yı kurtarma amaçlarının peşinde gerekirse canlarını bile verecekler.
Konu
Day of the Destroyer, etkileyici bir demo ile başlıyor. Güçlü büyücü, tanrıların elçisi Destroyer (nam-ı diğer Escaton), Ravenshore kasabasına geliyor ve büyü yoluyla kasaba meydanında dev, kırmızı bir kristalin oluşmasına neden oluyor. Bu kristal, oyunun geçtiği Land of Jadame'in dört bir yanında felaketlerin başlamasına; su baskınlarına, volkan patlamalarına, depremlere ve fırtınalara neden oluyor. Jadame'in bilginleri, bu olayların -kıyamet alametleri- olduğunu söylüyorlar. Dev kristal, yakın zamanda daha büyük felaketlere yol açacak ve dünyanın yok olmasını sağlayacak.
Tahmin edebileceğiniz gibi, bu durumda bizim amacımız dünya'yı kurtarmak, yani Escaton'u bularak kristali ve -gerekirse- onu yok etmek (klasik bir felaket - dünya kurtarma senaryosu).
jockeя
02-12-2008, 08:49 PM
Karakterler hakkında bilgi
Demo'nun ardından, New Game'i seçerek karakter yaratma olayına giriyoruz. Burada yaratacağımız karakter ana karakterimiz olacak, yani onu asla değiştiremeyeceğiz ve ilk başlarda sadece bu ana karakteri kontrol edebileceğiz. İlerledikçe karşımıza yeni yeni insanlar çıkacak ve bize katılmayı teklif edecekler (toplam beş kişiyi geçmemek şartıyla kabul etmek, daha sonra istersek değiştirmek bizim elimizde) . İlk olarak ana karakterimizin ırkını belirlemeliyiz. Seçebileceğimiz ırklar ve bunların kısaca özellikleri şöyle:
* Knight / Champion: Şövalyeler güçlü ve dayanıklıdırlar (adı üstünde). Neredeyse tüm silahları ve zırhları başarılı bir şekilde kullanabilirler. Zekaları çok ileri olmadığından büyücülükten ve alchemy'den anlamazlar. Takımınızda mutlaka bir tane bulunmalı.
* Cleric / Priest Of Light: Çok iyi büyücülerdir. Takım elemanlarını tedavi etmekde üstlerine yoktur. Orta derecede başarılı asa (mace) ve zırh kullanırlar. Cleric'lere özel Light Magic, oyunun en iyi büyü okullarından biridir. Yerinizde olsam naapar eder bir tane cleric bulurdum (oyunun hemen başlarında bulacaksınız zaten).
* Necromancer / Lich: Cleric'lerin can düşmanı Necromancer'lardır. Olayı basit düzeye indirgersek, Necromancer'lara kötü, Cleric'lere iyi büyücüler diyebiliriz. Benim tercihim Cleric'lerden yana ama, yinede takımınızda bi tane necromancer kesin bulunsun. Bazı necromancer büyüleri olmadan oyunu bitirmek imkansızlaşır.
* Vampire / Nosferatu: Hiç açıklamıycam, kesinlikle yaramaz bir ırk. Oyunun başlarında bir vampirle karşılaşırsanız (ki karşılaşacaksınız) bir adam fazladan olsun diye belki düşünülebilir (düşünülür), ama adam sayımızı beşe tamamladıktan sonra hiçbir işe yaramıyor.
* Dark Elf / Patriarch: Çok hızlıdırlar. Bu onlara iyi ve seri ok kullanma kabiliyetini verir. Ok kadar olmasada, orta derecede kılıç ve zırh kullanırlar. Yalnızca Dark Elflerin yapabildikleri büyülerinden bir kaçı gerçekten çok yararlı büyüler (özellikle esnafla iyi pazarlık yapmanızı sağlayan glamour). Benim oyundaki ana karakterim bir Dark Elf'ti, ancak Dark Elf'leri size 'must' olarak değilde, opsiyonel olarak öneriyorum. ("dişi" Dark Elf'lerden bazıları gerçekten çok hoş, ehe)
* Minotaur / Minataur Lord: İlk bakışta pek birbirinin alternatifi olarak görünmesede, oyunda bir Dark Elf yerine Minotaur da düşünülebilir. Bu ondan daha güçlü ve daha hantal bir şey. Miğfer ve kalkan taşıyamamasına rağmen iyi Balta kullanıyolar vs. Deneyebilirsiniz.
* Troll / War Troll: İğrenç, aptal, yeşil yaratıklar. Çok kuvvetli ve dayanıklı olmalarına rağmen nedense ben bu ırkı bi türlü takdir edemedim. Tabi denemesi bedava.
Yukarıdaki yedi ırk dışında bir de Dragon'lar var, ancak dragon'ları oyunun başında seçemiyorsunuz. İlerde karşılaştığınızda size katılıyorlar. Bana sorarsanız, beş kişilik takımınızın bir elemanı MUTLAKA dragon olmalı. Neden mi? Çünkü dragonlar oyundaki en büyük ve en kuvvetli yaratıklar. Ayrıca, kendilerine özgü Dragon büyüleri sayesinde oyunun çok başlarında uçma şansına sahip oluyorsunuz (Bu 'oyunun çok başlarında' lafı ancak skill point'lerinizi akıllıca kullanırsanız geçerli olabilir. Gereksiz şeylere skill point harcarsanız, ki dragon'unuz geliştirebileceğiniz bi ton skille gelecektir, Necromancer'ınız Fly büyüsünü dragon'dan önce yapacak seviyeye gelebilir)
Uzun lafın kısası ben size Dragon,Knight,Cleric,Necromancer ve Dark Elf'lerden oluşan (Elf yerine Minotaur da olabilir) bir takım öneriyorum. Ana karakter olarak hangisi olsun derseniz, (aslında pek farketmiyo ama) o da Knight olabilir mesela (bi kere asil bir ırkı kendinizle özleştirmiş oluyosunuz). Bunun yanında ben bir Dark Elf'le bitirdim, hiç de şikayetçi değildim.
jockeя
02-12-2008, 08:50 PM
Karakter özellikleri
Karakterimizin 7 ana özelliği vardır. Bir özelliğin önem derecesi, karakterimizin ırkına göre değişir. Aynı şekilde o özelliğin oyun içerisinde gelişme hızıda karakterimizin ırkına göre değişir. Mesela Troll'ler son derece beyinsiz olduklarından dolayı, o kuş boyutundaki beyinlerini geliştirmek oldukça güçtür (ve gereksizdir). Ancak, Kuvvet ve Dayanıklılık Troll ırkında daha hızlı gelişir.
Karakter yaratılması sırasında bize özelliklerimizi geliştirmek için 15 puan verilir (Bonus Pool). Troll'lerde örneğin, Intellect'i (zeka) geliştirmek istiyorsak her bir artış için bonus pool'dan 2 puan azalır (Intellect zor geliştiği için kırmızı renkte olacaktır). Eğer Might'ı geliştirmek istiyorsak her iki artış için bonus pool'dan 1 puan azalır (might kolay geliştiği için yeşil renkte olacaktır). Renkleri yeşil-kırmızı dışında olan özelliklerde 1 artış için 1 azalış olur. Şimdi bu yedi özelliği kısaca açıklıyorum:
Özellik Yararı Önemli olduğu ırk
Might: Kuvvet Daha fazla zarar vermenizi sağlar Özellikle Knight, Troll
Endurance: Dayanıklılık Hit point'lerinizi artırır Özellikle Knight, Troll
Intellect: Zeka Belirli ırkların spell point'lerini artırır Necromancer, Dark Elf
Personality: Karakter Belirli ırkların spell point'lerini artırır Cleric, Vampire, Minataur
Accuracy: Dikkat Daha hızlı vurmanızı sağlar Dark Elf
Speed: Hız Zırhın daha kuvvetli olmasını sağlar Her ırk için neredeyse aynı
Luck: Şans Büyülerden az etkilenme, tuzaklardan az yara alma Her ırk için neredeyse aynı
Karakter yaratırken, özelliklerinize dağıtacağızın 15 puan konusunda fazla tasalanmayın (çok çok büyük bir önemi yok). Ancak, dengeli bir dağılım yapmaya çalışın, bütün puanları 1-2 şeye dağıtıp işin içinden çıkmayın ve karakterinizin kuvvetli olması gereken özelliklere daha fazla önem verin.
* Hit Points: Ne kadar fazla olursa, o kadar zor baygın duruma geçersiniz (yada ölürsünüz). Hit pointleriniz yaralandıkça (darbe alma, patlamaya maruz kalma vs.) azalırlar. Bir karakterin hit pointleri sıfırın altına düşerse bayılır, eksi onun altına düşerse ölür. Hit pointlerinizi restore etmek için tedavi olmanız gereklidir (bazı büyülerle,dinlenerek yada Healer'lara giderek tedavi olabilirsiniz)
* Spell Points: Her büyünün bir bedeli vardır. İşte biz o bedele spell point diyoruz. Ne kadar fazla olursa, o kadar çok büyü yapabilirsiniz. Büyülerin kuvveti arttıkça götüreceği spell point'ler artar. Restore etmek için sekiz saat kesintisiz dinlenmeniz gereklidir.
* Armor Class: Bir canavarın size ne kadar zor vuracağını gösterir. Armor Class'ınız arttıkça bi saldırıdan kurtulma şansınız artar.
* Resistance'lar: Belirli büyü türlerine karşı olan dayanıklılıklarınızdır
jockeя
02-12-2008, 08:51 PM
Skiller (Devam)
Bir skill'de Grand Master olmak hiç de kolay değildir. Neden mi? Çünkü:
1. Skill puanları ilerlemek istediğiniz level'a eşit miktarda harcanır. Yani 3. level'dan 4'e geçmek için 4, 9. level'dan 10'a geçmek için 10 skill point'e ihtiyacınız olacak. İlerledikçe işler zorlaşıyor.
2. GM'lik öğreten hocaları bulmak oldukça güçtür. Genelde evleri cehennemin dibinden de ötede oluyor.
3. GM olmak için karakterinizi promote ettirmeniz gereklidir (daha bunu anlatmadım)
4. Skill'de 10. level olup Promote etseniz bile bunların yanında bazı başka özelliklerinizin çok iyi olması beklenebilir (aranan skill'e göre değişir, hız-güç-dayanıklılık gibi şeyler olabilir)
5. Tüm bu kriterleri aşsanız bile -yinede- GM olamayabilirsiniz, çünkü bir skill'i öğrenebilmek o skill'de istediğiniz kadar ilerleyebileceğiniz anlamına gelmez. Örneğin Dark Elf'ler okçulukta (bow) Grand Master olabilmelerine rağmen, kılıç kullanmada (sword) en fazla Master, kalkan kullanmada (shield) en fazla expert olabilirler. Light Magic Skill'ini hiç öğrenemezler.
6. Bol paranız olması gerektiğini söylemeye gerek bile duymuyorum.
Baya kolay gözüküyor değil mi, eheh.
Peki bir skill'de ustalaşmak ne işe yarar? (bu kadar uğraşa değiyor mu?). Adı üstünde, 'ustalaşıyorsunuz'. Yani bir skill'i ne kadar ustaysanız o kadar iyi kullanırsınız. Örneğin kılıçta master olduğunuzda, iki elinizde de kılıç taşıma şansınız oluyor. Büyülerde ustalaştıkça, büyülerinizin etkisi artıyor ve yeni, daha kuvvetli büyüler yaparak ortalığı alt-üst edebiliyorsunuz.
Son olarak açıklamam gereken şey, promotion olayımız:
Karakterlerimizin level'ları arttıkça bir tür değişim geçirmeye başlıyorlar. Level'ları, experience'ları artıyor, kuvvetleniyorlar, yetenekleri giderek daha ilerliyor vs. Bunlar olurken, gittiğimiz şehirlerden birinde karşılaşacağımız adamlardan biri, bize bir görev teklif ediyor. Örneğin, seyahat sırasında kaybolan Dark Elf liderini bulmamız isteniyor. Bunu yaptığımız takdirde, Dark Elf Lideri takımımızdaki Dark Elf'leri (varsa), Dark Elf'likten "Dark Elf Patriarch" lığa promote ediyor. Artık sıradan bir Elf değil, aşmış bir elf oluyoruz. Kuvvet, dayanıklılık gibi özelliklerimizde büyük bir artış gerçekleşiyor, mümkün olan skill'lerde Grand Master olabiliyoruz.
Oyun sırasında karakterlerinizi promote etmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, diyelim ki takımınızda hiç Vampire yok. Bu vampire promotion quest'ini bitirmeyeceğiniz anlamına gelmez. Bu tür quest'ler (görevler) tüm takımınızın büyük miktarlarda experience kazanmasını sağlar (vampire yoksa bile).
jockeя
02-12-2008, 08:51 PM
Skiller - Silah ve Zırh Skill'leri
Silah Skilleri (Weapon Skills)
Burada puanlama yapmıyorum. Karakterinizin ırkı hangi silah üzerinde en çok ustalaşabiliyorsa, ilk olarak o silah skill'ini geliştirin. Bu işiniz bittikten sonra, ikincil skiller üzerinde durun. Bow'u öğrenebilen tüm karakterlerinze mutlaka öğrenin. Her durumda çok yararlı bir skill'dir. Aşağıda silahların yanında onu öğrenmesini tavsiye ettiğim ırkları da yazdım.
* Axe (balta): Minatour
* Bow (ok): Öğrenebilen tüm karakterler öğrenmeli.
* Dagger (hançer): Vampire
* Mace (asa): Cleric, Troll
* Spear (mızrak): Knight (opsiyonel)
* Staff (değnek): Necromancer
* Sword (kılıç): Knight, Dark elf
Zırh Skilleri (Armor Skills)
Karakterinizi başarıyla (minimum Master düzeyi) kullanabildiği en dayanıklı zırh türü üzerinde yoğunlaşın. Zırhların kuvvetleri azalarak şu şekilde sıralanıyor: Plate, Chain, Leather. Eğer karakteriniz yalnızca Leather zırh kullanabiliyorsa, ona yoğunlaşın (zaten başka şansınız yok). Ama diyelim ki Chain'de GM olabiliyor. Oyunun başlarında leather armor'dan başka birşey bulma şansınız olmadığından, çok fazla skill point rezil etmemek kaydı ile, karakterinize leather armor öğretin (en fazla 2-3. level). Biyerlerden Chain zırh bulduğunuzda ise bu skill'i öğrenin ve artık Leather işini unutun. Artık yalnızca onun üzerine yoğunlaşın. Shield oyun başlarında mutlaka öğrenilmesi gereken bir skill. Ama ilerledikçe önemini yitiriyor.
* Chain Armor (zincir zırh)
* Leather Armor (deri zırh)
* Shield (kalkan)
* Plate Armor (metal zırh)
Dragonlar herhangi bir silah ve zırh kullanmayı öğrenemezler. Bu ırkı size kesin olarak tavsiye ettikten sonra böyle bir haber vermem eminim ki pek hoşunuza gitmedi. Ancak şunu da bilmelisinizki dragonların üfledikleri alevin etkisi, buradaki pek çok silahtan daha yıkıcıdır. Aynı zamanda, hiçbir zırh taşıyamamalarına rağmen onlara tanrı vergisi olan doğal zırhları da oldukça etkilidir (yaniiiii, dragonlarınızın silahlarına ve zırhlarına para harcamanıza gerek kalmayacak !!!).
jockeя
02-12-2008, 08:51 PM
Skiller - Diğer Skill'ler
Diğer Skiller (Misc Skills)
Yanında artı işareti olan skill'leri partinizden bir kişinin bilmesi yeterli olacaktır. Beş yıldızlı skill'leri mutlaka öğrenin.
* Alchemy: 5* +
Sihirli karışımlar hazırlamaya yarar
* Armsmaster: 3*
Daha ustaca silah kullanmanızı sağlar.
* Body Building: 4*
Hit point'lerinizi artırır.
* Disarm Traps: 5* +
Etraftaki 'tuzaklı' kapıları ve sandıkları açarken onları etkisiz hale getirmenizi sağlar.
* Identify Item: 2* +
Bu skill'i öğrenirseniz sağda-solda bulduğunuz ve ne olduklarını bilmediğiniz eşyaların işlevlerini kendi kendinize öğrenebilirsiniz (aynı işi şehirdeki dükkanlardan da yapılabiliyor - tabi para karşılığı).
* Identify Monster: 2* +
Karşınıza çıkan yaratıkların hit point'leri, resistance'ları gibi özelliklerini öğrenirsiniz.
* Learning: 4*
Kazanacağınız Experience'ı belli bir oranda artırır.
* Meditation: 2*
Spell point'lerinizi artırır.
* Merchant: 5* +
Şehirlerdeki esnaf size binbir türlü kazık atmaya çalışacaktır (bir eşya'yı normal fiyatının 10 katına satmak isteyenler bile karşınıza çıkacak). Merchant skill pazarlık yeteneğinizi geliştirir.
* Perception: 5* +
Bulunduğunuz yerin yakınında olan düşman yaratıkları sezinlemenizi ve daha önemlisi gizli kapıların, düğmelerin yerlerini tahmin etmenizi sağlar.
* Regeneration: 2*
Eğer azalmışsa, hit point'leriniz yavaş yavaş artacaktır.
* Repair Item: 4* +
Kullandığınız eşyalar zamanla ve diğer çevre etkileriyle zarar görür, kullanılamaz hale gelirler. Eğer Repair item skill'ini bilmiyorsanız, güzelim zırhlarınızı yada kılıçlarınızı ya sokağa atacak, yada fahiş fiyatlara dükkanlarda tamir ettireceksiniz.
jockeя
02-12-2008, 08:51 PM
Şehirler hakkında bilgi
Land of Jadame adı verilen topraklarda , ikisi adada olmak üzere toplam dokuz şehir var. Şehirlerin hiçbiri birbirine benzemiyor. Dükkanlar, alacağınız görevler, karşılaşacağınız insanlar - yaratıklar... Hepsinin özellikleri şehirden şehire değişiyor. Bu özelliklerden en önemlisi dükkanlarda satılan malların kalitesi olacak. En iyi malları Garrote Gorge ve Regna'da bulursunuz. Ancak fiyatları oldukça kazık olacaktır benden söylemesi.
Şehir listesi:
* Dagger Wound Island (oyuna burada başlıyoruz)
* Ravenshore(bir sonraki gideceğimiz şehir)
* Alvar
* Garrote Gorge
* Murmurwoods
* Shadowspire
* Regna
* Ironsand Desert
* Ravage Roaming.
Oyun boyunca defalarca girip çıkacağımız pek çok dükkan mevcut:
* Silah satılan blacksmith'ler (Buradan öğrenebileceğiniz skill'ler: Weapon skilleri)
* Zırh satılan armorsmith'ler. (Skiller: Zırh skilleri)
* Eğitim alarak kendimizi geliştirebileceğimiz Training Ground'lar (Skiller: Armsmaster, Body building)
* Şehirler arasında daha hızlı seyahat etmemizi sağlayan gemilere ve at arabalarına ulaşabileceğimiz docks ve caravans
* Banka
* Sihirli karışımlar hazırlamak için gerekecek her türlü malzemenin bulunabileceği kocakarı dükkanları: Alchemist'ler (karışım tarifleri, otlar, tozlar, büyülü tüğler vs.). (Skiller: Alchemy, ID Monster)
* Büyü kitaplarının satıldığı Scribe'lar.
jockeя
02-12-2008, 08:51 PM
Şehirler (Devam)
Şehirlerin etraflarında gelirsek, buralada ise bi ton canavar ve kötülükle dolu ıssız ormanlar, keşif edilmeyi bekleyen mağralar, kaleler, tapınaklar vs. var.
Genelde şehirlerin içinde dolaşırken kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Buralarda yaratıklarla karşılaşmak düşük bir olasılıktır. Ancak ne zaman ki şehirden uzaklaşmaya başlarsanız, o anda etraftaki zombilerin, dragon'ların seslerini duymaya başlarsınız (dünya yok olmaya başlamış vaziyette, haliyle kötülük de etrafta cirit atıyor).
Kimi zaman çok kuvvetli, kimi zaman da çok zayıf yaratıklarla karşılaşırsınız. Bu aptal yaratıklar konusunda fazla tasalanmayın. Save edip öldürmeyi deneyin. Uzun uğraşlar sonunda hala öldüremiyorsanız, o sizin için kuvvetli bir yaratık demektir. Boşverin ve oradan uzaklaşın, nasıl olsa birgün onu öldürebilecek seviyeye geleceksiniz. Yaratıkların yoğunlaştıkları alanlarda genelde tapınakları, mağraları yada kaleleri bulunur. Oyun yapımcıları bu yapıların hiçbirini iş olsun diye koymazlar. Mutlaka içlerinde size verilen (ya da verilecek) bir görevi bitirmek için gerekli şeyler vardır (bir eşya, bir yaratık, konuşmanız gereken bir insan vs. ). Buda demektir ki öyle yerlere girdiğinizde yapacaklarınız, sadece katliam çıkarıp aval aval dolaşmaktan ibaret olmamalı. Bulacağınız sandıkları açın , gizli bölmelere bakın... Ne bileyim işte, dikkatli olun yani. Yoksa ilerde başınız çok ağrır (bir şeyi bulamazsanız vs.).
Sırası gelmişken 'sandık' işini anlatayım. M&M oynarken içleri altın,değerli eşya, anahtar gibi şeylerle dolu olan deabartısız binlerce sandık bulacaksınız. Bu binlerce sandıktan tuzaksız olanlarının sayısı 10-20'yi geçmeyecektir. Disarm Trap skill'inizi yeterince geliştiremezseniz, her defasında bu sandıklar patlayacak ve karakterleriniz gereksiz yere yara alacak ya da ölecektir. Uzun lafın kısası: Mutlaka Disarm Trap'de uzmanlaşın ve sandıkları Disarm Trap bilen karakterinize açtırın.
Sanırım bundan daha önce bahsetmedim, (çok uzun ve karışık bi yazı oldu biliyorum, ama ilk kez oynuyorsanız M&M size bundan çok daha karışık gelecektir) karşınıza çıkan ve size katılmasını istediğiniz karakterlerin (bunlara NPC deniyor) teklifinizi kabul etmesi için, ana karakterinizin level'ının en az o npc'nin level'ına eşit olması gerekiyor. Eğer öyle değilse, teklif götürdüğünüz NPC son derece kaba bir şekilde teklifinizi red ediyor (örneğin bu "sen benim kim olduğumu biliyomusun aptal şey" sözleriyle olabilir).
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.