Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : Türkiye'nin özgürlükçü anayasaya ihtiyacı var


Kéan aRs
03-05-2008, 07:39 PM
Türkiye'nin özgürlükçü anayasaya ihtiyacı var


Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri 'sivil anayasa'. Süreç, Başbakan Erdoğan'ın Prof. Dr. Ergun Özbudun'a 8 Haziran'da bu yöndeki talebini iletmesiyle başladı.



6 kişilik Bilim Kurulu'nun hazırladığı taslak şu anda AK Parti yönetiminde. Hükümet, başörtüsü tartışmaları sebebiyle beklemeye aldığı taslağı Meclis'e getirmekte kararlı. Farklı platformlarda tartışılan yeni anayasa, Türk ve yabancı hukukçular tarafından Columbia Üniversitesi'nde de masaya yatırıldı. New York'taki Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen toplantıda yeni bir anayasanın demokrasi, özgürlükler ve AB süreci için gerekli olduğu vurgulandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, 1982 Anayasası'nın 'antidemokratik' hükümler içerdiğini belirtirken, ''82 Anayasası'nda asıl olan, devletin varlığıdır. Bireyler tebaadır, vatandaş değildir. Bireyi kendisine karşı tehdit olarak algılayan bir devlet anlayışı vardır Bu anlayışla ülke yönetilemez." ifadelerini kullandı. Fırat, anayasa taslağının, AK Parti'nin değil, tüm halkın olması gerektiğini, bu çerçevede "demokratik ve özgürlükçü'' önerilere açık olduklarını söyledi. 82 Anayasası'nın yaklaşık üçte birinin olumlu anlamda değiştirildiğini hatırlatırken bunun yeterli olmadığını kaydetti. Anayasaların insanlar gibi ruhları olduğunu vurguladı: "Temel ruhu değiştiremediğiniz sürece yapılan değişiklikler estetik değişiklikler olacaktır. 82 Anayasası'nı ruhen değiştirmek mümkün olmadığı için yeni anayasa yapılması şarttır."

Anayasa taslağını hazırlayan Bilim Kurulu'nun Başkanı Prof. Özbudun, 82 Anayasası'nı 'antidemokratik ve otoriter' diye nitelendirdi. Anayasa Mahkemesi, MGK gibi halk tarafından seçilmemiş kurumlara aşırı yetkiler verdiğini kaydetti. Kendi anayasa tekliflerini eleştirenlerin bile anayasanın değişmesi gerektiğini kabul ettiklerini anlatan Özbudun, bu çevrelerin rejim tartışması açmasını ise 'saçma' olarak değerlendirdi. Özbudun, AK Parti hükümetinin, Meclis'teki oy çoğunluğuna rağmen anayasanın kabulü için 'daha fazla uzlaşı sağlanması' talebinde bulundu. AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, yeni anayasanın mümkün olabilecek en fazla ''uzlaşıyla'' kabul edilmesi için çaba harcadıklarını belirtti. Türkiye Cumhuriyeti anayasalarının bugüne kadar hiçbirinin TBMM tarafından hazırlanmadığını aktaran Yüksel, bu durumun meşruluk sorunu oluşturduğunu ileri sürdü. Yüksel, "Eğer yeni bir anayasa hükümetimiz tarafından kabul edilirse bu ilk sivil anayasa olacak." dedi.

Toplantıda yabancı hukukçular da söz aldı. Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alfred Stepan, Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmak isteyen Türkiye'nin 82 Anayasası ile bu emelini elde edemeyeceğini belirtti. New School Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Andrew Arato, yeni anayasanın her vatandaşı kapsaması gerektiğine işaret etti. Yüzde 25-30'luk karşı kesimin taleplerinin yok sayılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Fransız CNRS/CERI Bilim Araştırmaları Direktörü Riva Kastoryano, resmî kimlik dayatılmasının demokrasi ile çelişeceğine değindi. Kastoryano, AB'nin yeni anayasa çalışmasını menmuniyetle karşıladığını da dile getirdi.

Prof. Dr. Alfred Stepan (Columbia Üniversitesi): 82 Anayasası'yla AB'ye üye olunamaz - Avrupa Birliği'ne üye olmak isteyen Türkiye, 1982 Anayasası ile bu emelini elde edemez. Ülke sistemleri dine de saygılı olmak zorunda. Dünya genelinde dine en saygılı seküler yapı şu anda Amerika'da.

- Prof. Dr. Andrew Arato (New School Üniversitesi): Uzun soluklu bir çalışma olmalı Türk halkı reformların devamını istiyor, ancak bunun kapsayıcı olması gerekir. Yüzde 25-30'luk karşı kesimin talepleri de yok sayılmamalı. Yeni anayasa çalışması kısa bir süreye sığdırılmamalı; uzun soluklu olmalı.

Riva Kastoryano (Fransız Bilim Araştırmaları): AB memnuniyetle karşılıyor - Resmî kimlik dayatması demokrasi ile çelişir. Ulusal kimlik yerelleri kapsayacak; ancak yok saymayacak şekilde tanımlanmalı. Avrupa, Türkiye'nin yeni anayasa çalışmasını memnuniyetle karşılıyor.