PDA

Tam Sürümü Görüntüle : Blue Ray için sonun başlangıcı mı?


KoJiRo
03-10-2008, 07:33 PM
Uzmanlar, Toshiba'nın ''kaybettiğini'' açıklayıp medya formatları yarışından çekilmesiyle yalnız kalan Blue Ray'in ömrünün çok uzun olmayacağını iddia ediyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Toshiba'dan gelen "Evet biz kaybettik ve HD-DVD teknolojimiz üzerinde ısrar etmekten vazgeçtik, bırakıyoruz" açıklamasının ardından Blue Ray zaferini ilan etmişti.

Toshiba'nın çekilmesiyle birlikte piyasanın Blue Ray'e kalacağı ve yavaş yavaş DVD ve CD'nin piyasadan çekileceği tahminleri yapıldı.

Ancak böyle düşünmeyen birçok teknoloji uzmanı da işte bugünlerde seslerini yükseltmeye başladı. Bu uzmanlara göre, Toshiba'nın çekilmesiyle birlikte Blue Ray için son başladı.

Uzmanlar bu görüşlerini dayandıracak birçok sebep sayıyor ve şu sonuca varıyorlar: Blue Ray, medya formatları savaşında bir süre daha savaşacak ve sonunda unutulmuş bir savaşçı olarak ölecek.

İşte uzmanları böyle düşünmeye iten nedenler:

Blue Ray taşınabilir değil

Blue Ray'in çöküş senaryoları için ilk sebep olarak rahatlık unsurundan yoksun olması sayılıyor. Şu anda Blue Ray, DVD ya da CD gibi taşınabilir bir medya çalara sahip değil. Forrester Araştırma Şirketi Başkanı James McQuivey, DVD'nin çok kullanışlı olduğunu söylüyor:

"DVD'yi yanında taşıyabilir, otomobilinde ya da bir arkadaşının evinde kullanabilir ya da bir arkadaşına ödünç verebilir, bir arkadaşından ödünç alabilir evine götürüp seyredebilirsin. DVD'nin başarısındaki en büyük faktörde taşınabilirliği olmuştur."

McQuivey aynı durumun Blue Ray için geçerli olmadığı belirtiyor ve ekliyor: "Blue Ray henüz yaygın olmadığı için DVD kullanımında geçerli olan bu nimetlerden faydalanılamıyor."

DVD zaten kaliteli görüntü sunuyor

Senaryoların ikinci aşaması ise yüksek çözünürlüklü görüntüler üzerine kurulmuş. Bir DVD'yle HD kalitesinde film seyretmek mümkün değil, çünkü DVD'nin depolama kapasitesi bu kalitede bir eser için yetersiz. Blue Ray ise DVD'den farklı olarak HD film izleme şansını sunuyor.

Buraya kadar her şey Blue Ray'den yana gibi görünüyor. Ancak bu noktada Blue Ray şöyle bir sorunla karşılaşıyor. McQuivey'e göre ortalama bir kişi DVD ve HD görüntüleri arasındaki kalite farkını bilmyor ya da fark edemiyor.

McQuivey, "Birçok kişi zaten DVD'nin görüntü kalitesinden yeterince memnun. Bu nedenle zaten kaliteli seyrettiği bir görüntüyü daha fazla kaliteli seyredebilmek için kimse bir medya oynatıcıya yüzlerce dolar fark vermek istemez" diye konuşuyor.

Blue Ray çok pahalı

Teknoloji uzmanlarının Blue Ray için hazırladıkları felaket senaryosundaki üçüncü kanıtları ise fiyat. Blue Ray'in fiyatları şu anda bu teknolojiden yararlanmak isteyen birçok kişi için fazlasıyla yüksek.

Blue Ray'in ayakta kalabilmesi için disk ve medya oynatıcı fiyatlarını düşürmesi gerekiyor. Ancak karşılarında çok büyük bir sorun var. Bu ürünlerin maliyetleri halen çok yüksek ve kısa bir zamanda da maliyetler düşecek gibi görünmüyor.

İnternet, HD dosya indirmek için yeterince hızlı değil

Sony'nin Blue Ray'i piyasaya sürerken en büyük güvencelerinden biri internet hızlarının yükselmesi ve bu şekilde artmaya devam edeceği düşüncesiydi. Ancak görünen o ki, Sony yanıldı.

İnternet yüksek kaliteli dosyaların gigabyte'lar tutan dosya büyüklüklerini kısa sürede indirebilmek için yeterince hızlı değil. Kullanıcıların bir filmi indirmek için bir gün beklemeye bile dayanamazken 25 gigabyte'ları bulan dosyaları indirmek için belki de bir hafta beklemeye razı olacakları şüpheli.

Belki birkaç ülkede internet gerçekte HD dosyalar için normal sayılabilecek bir hıza sahip, ancak dünyanın büyük bir bölümü bu hızdan yoksun ve belki de daha çok uzun bir süre bu hıza ulaşamayacak.

Bütün bu sorunları birleştiren uzmanlar Toshiba'nın daha da ileri gitmeden Blue Ray'e karşı kaybetmekten memnun olması gerektiğini de ifade ediyorlar.

Kullanıcıların bazıları bu görüşlere katılırken, bazıları da aynı sorunları DVD'nin de yaşadığını ancak bugün yaygın bir biçimde kullanılmayı başardığını hatırlatıyorlar.