Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : II.Dünya Savaşında Kullanılan Uçaklar


Bostandere
03-03-2006, 01:17 AM
Avro Lancaster

Avro Lancaster(Lançestır) II. Dünya Savaşı Britanya ağır-bombardıman uçağı. Hizmete 1942'de girdi İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri tarafından da kullanıldı. Handley-Page Halifax ile birlikte Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin ana bombardıman uçağıydı. Genel olarak gece-bombardıman görevlerinde kullanıldı. Savaş sonuna kadar 7,366 adet Lancester üretilmiştir.

Gelişim süreci
Lancester, Avro firması tarafından tasarlanan Avro Manchester(Mençestır) uçağı temel alınarak tasarlanmıştır. Avro firması bu uçakları iki motorlu orta seviye bir bombardıman uçağı olarak düşünmüştü. Uçağın hızlı olması için Rolls-Royce Vulture motorları takıldı. Ancak bu motorlar emniyetli bulunmadı ve bu uçaklar 1942 yılında hizmetten alındı.
Bunun üzerine dört adet Rolls-Royce Merlin motorlu ve daha geniş kanatlı bir uçak yapılmasına karar verild. Bu motorlar daha güçsüz ama daha emniyetliydi. İlk deneme uçuşları 9 Ocak 1941'de yapıldı. Uçak çok başarılı bulunmuştu ve üretilmekte olan bütün Manchester'lar Lancester'a dönüştürüldüler. İki uçakta burun taretine, çift kuyruğa, ve greenhouse kokpit sistemine sahiptiler bunun için dönüştürme işlemi kolay oldu. Modele bağlı olmak üzere avcı uçaklarına karşı 8 veya 10 adet makinalı tüfekle donatıldılar.
Lancester'ın en önemli özelliği yüksek bomba yükü kapasitesidir. Taşıyabildikleri bomba yükü dönemindeki uçakların neredeyse iki katıdır. II. Dünya Savaşı'nda kullanılan en büyük bomba olan Grand Slam'i de bu uçaklar taşımıştır. Bu bomba yaklaşık 9944 kg¹'dır.

Yaklaşık 300 adet Lancaster MK II çeşitlemesi yapıldı bunlar Bristol Hercules motorlarına sahiptiler. Yeni Merlin motorlarına sahip Lancaster MK III'lerden ise 3.030 adet üretildi. 1943 yılında bir Lancaster 45-50.000 £'a mal oluyordu.
Lancaster'lar tahtadan yapılma uçaklar olduğundan avcı atışına ve uçak-savar atışına karşı dayanıksız olup daha çok gece görevlerine veriliyorlardı. Bunun için Kraliyet Hava Kuvvetleri Lancaster'ların radarlarını ve sefer sistemlerini geliştirmeye çalıştı. Bu sistemlerden en ünlüleri 1155 radyo alıcısı ve 1154 radyo vericisidir. Bunlar yol bulma faaliyetleri için kullanıldıkları gibi iletişim ve Mors amaçlı da kullanılmıştır. Aşağıda Lancaster'a ait radar sistemlerini görebilirsiniz:

H2S: Yer tabanlı radar sistemi. Bu sistemin gönderdiği sinyaller Alman avcı uçakları taarfından fark edilebildiği için dikkat kullanılması lazımdı.

Monica: Yakın çevredeki uçakları tespit etmek için kullanılmıştır. Alman avcılarını tespit etmek için kullanılan bu sistem tam bir hayal kırıklığıydı. Çünkü aynı düzende uçan diğer dost uçaklarını da bildirdiklerinden mürettebat tarafından dikkate alınmayan bu sistem Alman avcı uçakları tarafından tespit edilebiliyordu.

Fishpond: H2S sistemine bir eklentidir. Uçağın altından gelen avcı uçaklarına karşı mürettebatı uyarmak için yapılmıştır.

GEE: Bir alıcıdan oluşan bu sistem. Birleşik Krallık'dan gönderilen sinyallere göre kendi yerini tespit edebiliyordu. Menzili yaklaşım 3-400 mildi.
Oboe: Çok başarılı bir yol bulma sistemidir. Kara radar üstü yalnız bir uçakla meşgül olabildiğinden konvoyun önünde giden uçaklara takılmıştır. Daha sonra GEE-H eklentisi ile buna gerek kalmamış her uçağın konumu ayrı olarak hesaplanabilmiştir.

Village Inn: Radar ile nişanlama yapabilen bir top yuvasıdır. 1944 yılından sonra kullanılmaya başlanmıştır.

Önemli muharebeler
1942-1945 yılları arası 156.000 operasyonda görev alan Lancaster'lar yaklaşık olarak 608.612 ton bomba bırakmışlar, 3.249 da kayıp vermişlerdir. Sadece 35 Lancaster 100'den fazla görev yapmayı başarmış bunların en uzun ömürlüsü 139 görevi tamamlamıştır. Bu uçak 1947 yılında hurdaya ayrılmıştır.
Lancester'ların en büyük başarısı Ruhr vadisine yapılan Chastise Operasyonudur. Bu operasyonun amacı Alman'ların hidro elektronik santrallerini yıkmak ve Alman sanayisini sekteye uğratmaktı. Operasyonda Branes Wallis tarafından tasarlanan varil şeklindeki bombalar kullanılmıştır. Bu görevdeki başarılarından dolayı Dambusters(Barajları Yıkanlar) adını almışlardır.
Alman kruvazörü Tirpitz'i bir dizi saldırı ile batırmışlardır. Bu saldırılarda Tall Boy bombası kullanılmıştır.
Savaşın sonlarına doğru Lancesterlar Japonya'ya saldırmak için "Tiger Force" adı altında hazırlanıyorlardı. Ama savaşın bitmesiyle bu görevi yerine getiremediler. Savaş sonrasında Lancester'lar bir çok ülkeye satıldı ve nakliye uçağı olarak da kullanıldı


http://www.freephotopost.com/uploads/339e6174bd.jpg


De Havilland DH-98

De Havilland Mosquito(Moskito) II. Dünya Savaşı Büyük Britanya yapımı gece avcı/bombardıman uçağı. Bu uçaklar çok hızlı ve manevra kabiliyetleri yüksek olduğundan sivrisinek (mosquito) adı verilmiştir. Ayrıca Wooden Wonder(Ahşap Mucize) ve Timber Terror(Dehşet Kereste) gibi lakapları vardır. Savaşın sonuna kadar dokunulmaz uçaklar olarak kalmışlardır.

Mosquito iki motorlu, konrplak gövdeli ve silahsız olarak tasarlanmıştır. Büyük bir kısmı keresteden yapılmış olup, bu tahta parçalar tutkalla tutturulmuşlardır. Hafif ve hızlı bir bombardıman uçağı olacağı planlanılmıştır. Ancak bu yaklaşım bir çok otorite tarafından saçma bulunmuş ve uçağın başarılı olamayacağı düşünülmüşür. Bu düşüncelere rağmen Mosquito'lar en zorlu görevlerde bile hiç kayıp vermeden üstlerine geri dönmüşler ve kendilerini kanıtlamışlardır.
Mosquito radar aksamı sayesinde gece görev yapabiliyordu ve Luftwaffe'nin elinde bu uçağa yetişecek bir gece uçağı yoktu. Bu yüzden Mosquitolar bir çok imkansız denilen görevi başarabilmişlerdir. Mosquitolara çare bulamayan Luftwaffe onları birebir kopyalama(Focke Gulf Ta 154) yolunu seçmiştir.
Uzun menzilli olan bu uçaklar bir çok stratejik nakliye işini üstlenmişlerdir ayrıca uzun menzilli bombardıman görevlerini de başarılı bir şekilde yerine getirmişlerdir. Üzerine takılan 4 x 20 mm Hispano Mk.II topları sayesinde bir gece avcı uçağına dönüştürülmüşlerdir ayrıca foto-keşif, deniz saldırıları, gibi görevlerde de kullanılmışlardır. Fransa'da ve Danimarka'da bombaladıkları hapishanelerden bir çok direnişcinin kaçmasın sağlamışlar, Berlin Nazi yürüyüşünü de engellemişlerdir. Mosquitolar çıktıkları 600 görevde sadece bir adet kayıp vermişlerdir. Bu sebebten çok kullanışlı ve ekonomik uçaklardır. Aynı dönemdeki bir başka gece bombardıman uçağı olan Lancaster'lar ise hem daha isabetsizdirler hem de yavaş olmaları sebebiyle çok kayıp vermişlerdir.

Savaş sonrasında İsrail-Mısır savaşlarında da görev almışlardır. 1961'de Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden emekli olmuşlardır

http://www.freephotopost.com/uploads/fc1b2093a2.jpg


Douglas C-47

C-47 Skytrain(Sıkaytireyn-türkçe.Göktreni) Amerikan Douglas şirketi tarafından üretilen askeri taşıma uçağı. Dakota(Douglas Aircraft COmpany Transport Aircraft) adıylada bilinir. Douglas DC-3 geliştirilerek yapılmıştır.

C-47'ler Müttefiklere savaşı kazandıran en önemli uçaklardan biridir. Kolay üretilmesi aynı zamanda bir çok görevde rahatlıkla kullanılabilmesi sayesinde yıllardır bir çok ordunun bünyesinde kullanılmaktadır. 2700 kg yük taşıyabilirler. Aynı zamanda bir jip veya bir top da taşıyabilir. 28 asker veya 14 sedye de c-47'nin taşıyabileceği yükler arasındaydı.

C-47'lerin 22 farklı versiyonu vardır. Bunların arasında ambulans, kargo, hava indirme en çok kullanılan versiyonlarıdır. Dakotalar dünyadaki her iklim şartında ve her kıtada uçmuşlardır. Vietnam ve Kore savaşlarında görev almışlardır.

http://www.freephotopost.com/uploads/c84f78fc89.jpg

Douglas DB-7

Genelde A-20 adıyla bilinen hafif bombardıman ve gece avcısı uçağı. 1937'den savaşın sonuna kadar kullanılmıştırr. İlk modellerde motor sorunu vardı. İspanya iç savaşında kullanılan DB-7A'ların hızının çok düşük olduğu anlaşılmıştı.
Sonraları geliştirilen motorlar 380km hıza ulaşabiliyorlardı. Sonraları A-20'lere ek zırhlar ve kendi kendini yamayabilen yakıt tankları eklendi. A-20'ler savaşın sonuna kadar Müttefik kuvvetlerine hizmet etti. II. Dünya Savaşının en sağlam uçaklarından biridir.

http://www.freephotopost.com/uploads/59c72cfc7e.jpg

Focke-Wulf Fw 190

Focke-Wulf'(Foke-Vulf) Fw 190 Alman yapımı II.Dünya Savaşı uçağı. FW-190'lar tek pilotlu, tek motorlu bir önleyici(en. interceptor) avcı uçağı(sonraları avcı-bombardıman versiyonları da yapıldı) olarak tasarlanmıştır. 1941 yılında hizmete girdi ve savaş sırasında 6.000 tanesi avcı-bombardıman olmak üzere 20.000 tane üretildi. 1943 yılında Türkiye bu uçaklardan 72 tane satın almıştır

Tasarım Özellikleri
Fw 190'lar yine aynı dönemlerde kullanılmış olan Bf109'larla Luftwaffe'nin temel avcı uçağı ihtiyacını karşılamışlardır. Dizayn felsefesi güçlü bir hava soğutmalı motorun mümkün olan en küçük gövdeye yerleştirilmesi şeklinde özetlenebilir. Yine aynı dizayn yaklaşımını Bf109'larda da görebiliriz( su soğutmalı motor ). Bu eğilim ufak hedef teşkil eden, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek uçakların üretilmesine imkan vermiştir ancak birer ön cephe avcı uçağı olarak kabul edilen bu uçakların harekat menzilleri genel olarak kısa kalmıştır. Avrupa tasarımı uçakların çoğunda görülen bu handikap Amerikan yapımı P-47 thunderbolt ve P-51 mustang gibi uzun menzilli avcıların ortaya çıkışıyla daha da belirgin bir hale gelmiştir.

Fw 190 mükemmel görüş açısı, ağır silah yükü ve yüksek hızıyla alman pilotların ve rakiplerinin takdirini kazanmıştır. Ancak zannedilenin aksine Fw 190 bir bombardıman önleme uçağı olarak cepheye sürülmemiştir, değişen şartlar ve Bf109'ların yetersiz kalan ateş gücü Fw 190 'ların bu görevleri üstlenmelerine yol açmıştır. Fw 190A serisinin bombardıman guruplarının genellikle tercih ettiği yüksek irtifalarda ciddi performans sorunları vardır. Uçakların yüksek irtifalarda performanslarını korumalarını sağlayan süperşarj teknolojisi Fw190'lara güç veren bmw 801 serisi motorlarda verimli olamamıştır. Dolayısıyla yüksek irtifa bombardıman engelleme görevlerini gerçekleştirmeye çalışan Fw 190'lar eskort avcılarına kolay bir hedef teşkil etmişlerdir.

Uçağın en dikkat çeken özelliğiyse kısa kanatları ve dengeli eleron'ları sayesinde gerçekleştirebildiği ani yatışlardır. Kendi ekseni üzerinde çok ani ve kontrollü dönüşler yapabilen Fw 190, manevra kabiliyeti çok yüksek bir avcı uçağı olan spitfire'ların bile takip edemeyeceği manevraları ard arda sıralayabilirdi. Havacılıkta Makas hareketi olarak bilinen ve uçağın çok kısa bir süre içinde ani dönüşler yapmasına dayanan manevranın çok başarılı bir şekilde kullanılmasına imkan veren Fw 190 kendisini takip eden ve manevra avantajı bulunan rakibini kolaylıkla atlatabilirdi.

Geniş aralıklı iniş takımı, elektrik kontrollü otomatik kontrol sistemleri, yüksek hızlardaki manevra kabiliyeti, ağır silah yükü ve geliştirilmeye müsait yapısıyla başarılı bir dizayn olarak kabul edilen Fw 190 değişen savaş koşulları ve müttefiklerin artan sayı üstünlüğü karşısında pratikte başarısız olmaktan kurtulamamıştır

http://www.freephotopost.com/uploads/8095c8767a.jpg

Hawker Hurricane

Hawker Hurricane (Havkır Hörikeyn) İngiliz yapımı II. Dünya Savaşı avcı, avcı-bombardıman ve anti-bombardıman uçağı. 1930'lardan itibaren savaşın sonuna kadar İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine hizmet etmiştir. Savaşın ilerleyen vakitlerinde avcı olarak yetersiz olduğu anlaşılmış daha çok koruma uçağı olmayan bombardıman uçaklarına ve yer hedeflerine saldırmak için kullanılmıştır.

Tasarım özellikleri
Hurricane'ler I. Dünya Savaşından kalma ahşap-metal karışımı tasarıma sahiptiler. Arka gövde, kuyruk ve pervane ahşap iken pilot kabini ve motor alüminyumdan yapılmıştır. Hurricane Mk I'ler Rolls-Royce(Rols Roys) Merlin MK II ve III motoruna sahiptiler. Almanların elindeki Bf 109'lar kadar hızlı ve sağlam olmadıkları için bu açıklarını 8 adet makinalı tüfekleri sayesinde kapatmışlardır. Sonraları yerlerini daha çevik, hızlı ve dönemin modern uçakları gibi yekpare metal tasarıma sahip Spitfire(Spitfayr) bırakmışlardır.

II. Dünya Savaşındaki Rolleri
Hurricane'ler Britanya savaşında Almanlara en çok kayıp verdiren uçaklardır. Ama bu onların iyi bir avcı olmalarından değil genelde koruması olmayan Alman bombardıman uçaklarına saldırmalarındandır. Alman avcı uçaklarıyla ise Supermarine Spitfire'lar mücadele etmiştir

http://www.freephotopost.com/uploads/1afd79b99f.jpg

Heinkel He 111

Heinkel(Haynkel) He 111 bir II. Dünya Savaşı bombardıman uçağıdır. 1942'lere kadar Alman Hava Kuvvetlerinin biricil bombardıman uçağı olmuştur. Ernst Heinkel(Ernst Haynkel) tarafından tasarlanmıştır.

Tasarım Özellikleri
He 111'ler 2 adet Daimler-Benz(Daymler-Benz) DB-601 motoruna sahiptir. Ulaşabildiği en yüksek hız 440 km/s'dir. Zamanının en gelişmiş bomba hedefleme sistemine sahipti.

http://www.freephotopost.com/uploads/ad88ea39af.jpg

Junkers Ju 87

Junkers Ju 87 diğer adıyla Stuka II. Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetlerinin hafif bombardıman uçağı. Junkers firması tarafından üretilmiştir. Başlıca özellikleri martı tipi yukarı kalkık kanatları, sabit iniş takımları ve dalış yaparken düşmanların sinirlerini bozan sirenleridir (dinlemek için tıklayın). Almanların, Yıldırım Savaşı(Blitzkrieg) taktiğini terk ettiği 1943 yılına kadar aktif olarak kullanılmıştır. 1936-1944 arasında 6000'den fazla Stuka üretilmiştir.

Tasarım özellikleri
Stukalar Alman Ordusunun Yıldırım taktiği gereği tasarlanmıştır. Başlıca görevi Alman tanklarının hızlı ilerleyişini sağlamak için düşman tanklarını ve stratejik hedefleri yok etmektir. Stuka etkili ve isabetli bir uçak olmasıına karşın yavaş, zırhsız ve düşman avcılarına karşı savunmasızdır. Bunun için genelde Alman avcı uçaklarının koruması altında uçmuşlardır. Stukalar savaş boyunca devamlı geliştirilmişlerdir. Ju 87 G versiyonunda sirenler çıkartılmış onun yerine 37mm'lik toplar konularak bir anti-tank uçağına dönüştürülmüştür.

Stukalar hedefe dalmadan önce yüksek bir irtifada uçmak ve hedef göründükten sonra 90 dereceye yakın bir açı ile hedefe dalıp bombalarını bırakmak üzere tasarlanmıştır. Dalış sırasında pilotlar yüksek G kuvvetine maruz kaldıkları için kontrollerini kaybedebiliyorlardı ve bu uçağın çakılmasına yol açabiliyordu bundan dolayı Stuka'lar dalış sırasında yere çok yaklaştıkları zaman kendilerini düzeltme sistemine sahiptiler

http://www.freephotopost.com/uploads/af9fd8f8e5.jpg

Lavoçkin La-5

Lavoçkin La-5 (rus.Лавочкин Ла-5/ing.Lavochkin La-5) Sovyet yapımı II.Dünya Savaşı avcı uçağı. LaGG3'ün geliştirilmiş versiyonudur.

Tasarım Özellikleri
La-5'ler Sovyet hava kuvvetlerinin hızlı bir avcı uçağına ihtiyaç duymasından dolayı yapılmıştır. LaGG'ler tasarım olarak iyi uçaklardı ama yeteri derecede motor gücüne sahip değildiler ve Alman uçakları karşısında zayıf kalıyorlardı. Zaten savaştan önce LaGG'lerin yapılan testlerde yetersiz bir uçak olduğu ortaya çıkmıştı. 1942'lerin başlarında Semyon Lavoçkin ve Vilademir Gorbunov adlı tasarımcılar bu uçaklara Şivetsov ASh-82 radyal motorunu taktılar.
LaGG'lerdeki yekpâre tahta tasarımı değiştirmediler. İlk yapılan testler çok başarılı oldu ve bir diğer Sovyet avcı uçağı Yak-7'leri açık farkla geride bırkatı. Bir kaç hafta sonra pilotların görüşünü daha da genişletmek için gövdenin arka kısmı alçaltıldı. Uçağın başarısın gören Stalin tüm fabrikalarını bu uçağı üretmekle görevlendirdi. Sonraları uçağın adı LaG-5 diye değiştirildi sonra ise La-5 diye anılmaya başlandı.

La-5'ler Alman avcı uçaklarına yüksek irtifalarda yeniliyorlardı ama alçak irtifada Alman avcılarını çok rahat alt edebiliyorlardı. Genelde Doğu Cephesindeki hava savaşları 5.000 metrenini altında gerçekleştiği için Sovyet uçakları daha başarılı oluyordu. Stalingrad savunmasında başarılı oldukları için Stalingrad'ın tahtadan kurtarıcısı adını aldı.

Sonraları La-5'lerin motorları enjeksiyonlu motorlarla değiştirildi ve bu uçaklar La-5FN adını aldı. Sonraları bu uçaklar iyice geliştirilerek La-7 oldular. La-7'ler savaş sonrası da bir çok Doğu Bloku ülkesinde hizmette kaldı.

http://www.freephotopost.com/uploads/71d6074e6a.jpg

Messerschmitt Bf 109

Messerschmitt(Mesırşimit) Bf 109 bir Alman II. Dünya Savaşı savaş uçağıdır. Willy Messerschmitt(Vili Mesırşimit) tarafından 1930'larda tasarlanmıştır. Döneminin ilk modern savaş uçağıdır. Avcı uçağı olarak tasarlandıysa da, avcı-bombardıman uçağı(özellikle -E serisi) olarak da etkin şekilde kullanılmıştır.

Tasarım Özellikleri
Yekpâre tasarıma, kapalı bir kabine ve içeri alınabilen iniş takımlarına sahiptir. Yüksek irtifa önleme görevleri için optimize edilmiş bir dizaynları vardır. Yakıt enjeksiyonlu DB601 serisi motoruyla savaşın ilk yıllarında rakipsiz bir performans uçağı olarak göze çarpmıştır.

Kuvvetli motorları sayesinde çok hızlı tırmanış yapabilirler. Hızlı bir uçak olmasına karşın iyi bir zırha ve tahribat gücü yüksek silahlara sahiptir. II. Dünya savaşının en çok üretilen uçaklarından biridir bütün savaş boyunca 35.000 tane Bf-109 üretilmiştir. Savaşın sonuna kadar en iyi savaş uçaklarından biri olarak kalmıştır. P-51 Mustang(Masteng)'leri bile başarılı bir şeklide durdurmuşlardır. Erich Hartmann(Erik Hartman) and Gerhard Barkhorn(Gerhart Barkhorn) adlı Bf-109 pilotları tek başlarına 300'den fazla uçak düşürmüşlerdir.

http://www.freephotopost.com/uploads/cc1abf8cae.jpg

Messerschmitt Bf 110

Messerschmitt(Mesırşimit) Bf 110 II. Dünya Savaşı Alman ağır avcı uçağı. Bf 110 ağır avcı olarak tasarlandıysada sonraları gece avcısı veya yer bombardıman uçağı olarak kullanılmıştır.

Tasarım Süreci
Fransa ve Polonya seferlerinde başarılı olan Bf 110'lar Britanya saldırısında Hawker Hurricane gibi 1930'lardan kalma uçaklara bile yenilmişlerdir. Tek motorlu avcı uçaklarının çift motorlu diğer avcı uçaklarına karşı olan bariz manevra üstünlüğü anlaşılınca Bf 110'lar gece avcısı ve noktasal bombardıman görevlerine verilmişlerdir. Bu görevler için geliştirilmeye başlayan uçaklara modeline bağlı olarak radar veya daha yüksek çaplı toplar takılmıştır. Britanya savaşında radarlı Bf 110'lar gövdenin orta üst tarafına yerleştirlen Die Schrage Musik silahı sayesinde bir çok gece bombardıman uçağını düşürmüşlerdir.
Britanya savaşından sonra daha çok Doğu ve Akdeniz görevlerine atanan Bf 110'lar sonraları yetersiz bulunmuş ve üretimi 1941 yılında yavaşlatılmıştır. Bu uçakların yerine geliştirilen Me 210'ların başarısız olması nedeniyle Me 410 adlı bir model geliştirilmiş ancak bu da bekleneni veremeyince tekrar Bf 110 üretimine devam edilmiştir.

İlk modellerde 4 adet MG 17 makinalı tüfeğine ve iki adet 20 mm MG FF/MM otomatik topuna sahip olan Bf 110'lara daha sonraları 20 mm MG 151/20 otomatik topları takılmıştır. G serisi modellerinde ise 30 mm MK 108 otomatik topları kullanılmıştır. İlk modellerde arka silah yuvasında MG 15 makinalı tüfeği takılırken sonraki F ve G serilerinde 7,92 mm'lik MG 81 makinalı tüfekleri ve bu tüfeğin ikili çeşitlemesi olan MG 81Z makinalı tüfeği kullanılmıştır.

http://www.freephotopost.com/uploads/b4e80b8e3b.jpg

Mitsubishi A6M

Mitsubishi (Mitsubişi) A6M takma adı Zero'dur. (Ziro) , uçak gemileri için tasarlanmış, hafif bir avcı uçağıdır. 1940 ile 1945 yılları arası Japon İmparatorluk ordusuna hizmet etmişlerdir. Muhteşem manevra kabiliyetleri ve uçuş mesafesinin yüksek olması nedeniyle II. Dünya Savaşı'nın en çok üne sahip uçaklarından biri olmuştur.

Gelişim süreci
Mitsubishi A5M'ler Çin'de başarılı olmuşlardı ancak geliştirilmeleri gerekiyordu, ayrıca Japon ordusu uçak gemilerinden kalkabilecek avcı uçaklarına ihtiyaç duyuyordu.

A5M tecrübelerinden yola çıkan ordu yeni avcının özelliklerini belirledi. Uçağın 4000 metrede en az 500 km/s hız yapmalı, 3000 metreyi 3,5 dakikada tırmanabilmeli, normal hızda 2 saat ekonomik uçuş modunda 6-8 saat arası havada kalabilmeliydi. 2 adet 20mm'lik top, 2 Adet 7,7 mm'lik makinalı tüfeği sahip olacak ve 60 kg bomba taşıyabilecekti. Ayrıca uçağa radyo sistemi ve yön bulma sistemleri konulacaktı. Manevra kabiliyeti ise en azından A5M'lerle eşit olmalıydı, çünkü yeni uçağın kanatları uçak gemilerinde kullanılacağından kısa olmalıydı.

Bunun için Nakajima ve Mitsubishi firmaları yarışmaya katıldılar. Ancak Nakajima firması bu özelliklere sahip bir uçağın o anda ellerinde bulunan motorlarla yapılamayacağını iddia etti ve projenin bir saçmalık olduğunu söyledi. Ancak Mitsubishi baş tasarımcısı Jiro Horikoşi böyle bir uçağın yapılabileceği ancak yapılacak uçağın mümkün olduğunca hafif olması gerektiğini söyledi. Bu uçağı tasarlamak için ek ağırlık getiren bütün eklentiler çıkarıldı ve elde olan motorlarla A6M uçaklarının yapımına başlanıldı. Ve böylece ateş gücü ve manevra kabiliyeti yüksek ancak hiç bir korunması olmayan bir uçak ortaya çıktı. Son dönem A6M'leri hariç çoğunun kendini yamayabilen yakıt tankları ve zırhı yoktu.

Pearl Harbor saldırısında sadece 420 adet A6M etkindi. O zamanki A6M modeli olan Model 21, 2.600 km'lik menzili ile bütün Müttefik uçaklarını alt edebiliyordu. Ancak A6M pilotlarının takım çalışmasını iyi uygulayamamaları nedeniyle Pasifik Cephesi'nde tam bir hava üstünlüğü sağlanamadı.

Savaş başlarında A6M karşısında etkisiz kalan Müttefik uçakları doğru taktikler kullanarak bir çok kez onlara üstünlük sağlamıştır. Bunlar Thach Dalgası adı ilen anılan taktik şöyle idi. İki uçaktan birisinin peşine bir A6M takılırsa pilotlar birbirlerinden uzaklaşıyorlar sonra uçakları birbirlerinin üzerine uçuruyorlardı, böylece hedef olan uçağın karşısından gelen diğer uçak A6M'i vurma şansı elde ediyordu. A6M'lerde en ufak bir zırha sahip olmadıklarından isabet eden tek bir mermi düşmelerini sağlıyordu. Sonraları çıkan F6F Hellcat, F4U, ve P-38 uçakları sayesinde Müttefikler Pasifikte hava üstünlüğünü kesin olarak kazanmışlardır

http://www.freephotopost.com/uploads/c61c5a3793.jpg

P-51 Mustang

P-51 Mustang(Masteng) İngiliz-Amerikan ortak yapımı II. Dünya Savaşı avcı uçağı. Yüksekten uçup ağır bombardıman uçaklarına refakât etmek için tasarlanmıştır. II. Dünya Savaşının en başarılı uçaklarından biridir.

Tasarım Özellikleri
II.Dünya Savaşının ilk yıllarında bombardıman felsefesine göre ancak sürü halinde ve sık formasyondaki bombardıman uçakları başarılı olabilirdi. Sonraları bombardıman uçaklarının savunma silahları iyice geliştirilmiş ancak bu bile çoğu durumlarda yetersiz kalmıştır. P-51 bu duruma bir çare olarak tasarlanmıştır. P-51'lerin öncellikli amacı yüksekten uçan uzun mesafeli Amerikan bombardıman uçaklarını korumaktır. Bunun için yüksekten uçucak şekilde tasarlanmıştır. Güçlü motora, sağlam zırha ve 12.7mm(50.kal)'lik 6 tane makinalı tüfeğe sahiptir.

Bombardıman görevlerinde P-51'ler bombardıman uçaklarına yakın duruyorlardı. Bunu bilen Alman uçakları büyük gruplar halinde vur-kaç saldırıları yapıyorlardı bu durum P-51'lere onları vurma şansı vermiyordu. Sonraları P-51'ler daha geniş bir alana yayılarak refakât görevini yapmaya başladılar. Bu taktik sayesinde yüksek sayıdaki Amerikan avcı uçakları kısa sürede Alman Hava Kuvvetlerine ağır kayıplar verdirdi.

http://www.freephotopost.com/uploads/47554d5b57.jpg

Republic P-47

P-47 Thunderbolt (Tandırbolt okunur, yıldırım anlamına gelir) bir Amerikan yapımı II. Dünya Savaşı avcı-bombardıman uçağıdır. Alexander de Seversky(Aleksandır de Severski) ve Alexander Kartveli(Aleksandır Kartveli) adlı Bolşeviklerden kaçan iki Gürcü tarafından tasarlanmıştır. P-47 büyük ve kaba bir uçaktır. En önemli özelliği sağlamlık ve iyi hıza sahip olmasıdır. Su enjeksiyonlu motorlara sahiptirler. Savaş sırasında Müttefikler ve Sovyetler tarafından kullanılmıştır.

http://www.freephotopost.com/uploads/970c8de627.jpg

Supermarine Spitfire

Supermarine Spitfire (Süpermarin Sipitfayr) Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait ilk yekpare metal tasarımlı ve tek pilotlu avcı uçağı. 1938'de hizmete girdi ve bütün II. Dünya Savaşı boyunca Kraliyet Hava Kuvvetlerine hizmet etti. 1950'lere kadar Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanıldı. Baş tasarımcısı R.J. Mitchell'dır.

Tasarım özellikleri
Spitfire'lar Rolls-Royce Merlin motoruna sahiptiler. İnce ve yuvarlağımsı kanatları sayesinde çok keskin dönüşler yapabiliyor ve çok hızlı gidebiliyorlardı. İki kademeli (kapalı, tam) kanatçıklara(ing. Flap alm.Klap) sahiptiler. En büyük rakibi BF-109'lar tarafından hız, tırmanma ve dayanıklılık açısından alt edilse de çok iyi tasarımı sayesinde yapabildiği keskin dönüşlerle çoğu kez onları alt etmişlerdir. Ayrıca Spitfire'ların uçak gemilerinden kalkması için tasarlanmış Seafire modeli de vardır.

http://www.freephotopost.com/uploads/5ba7a3060d.jpg

Yakovlev Yak-9

Yakovlev Yak-9 Sovyet yapımı II. Dünya Savaşı tek mürettebatlı, tek pervaneli avcı uçağı. NATO kod adı Frank(Fırank). Yak-9'lar Yak-3'lerin yetersiz kalmasıyla geliştirilmiştir. Yak-1 temel alınarak tasarlanmıştır. Allison V-1710 motoruna sahiptir. Bu uçaklardan toplam 14.514 tane üretildi. Orta ve yüksek yükseklikte uçmak için tasarlandı.

Yak-9'lar önceki Yak serilerinin aksine Bf 109G ve Fw 190A'lar ile başa çıkabiliyordu. Aynı zamanda kendi kendini yamayabilen yakıt tanklarına sahiptiler. 37mm'lik mermisi bütün bombardıman uçaklarının gövdesini delebiliyordu bunun için genelde bombardıman uçaklarını düşürme görevlerine verildilier. Yak-9T versiyonu ile çok sağlam zırha kavuştular. Performans ve manevra kabiliyeti Alman uçaklarından daha azdı.

Yak-9'lar Kore savaşında Kuzey Kore Hava Kuvvetlerine de hizmet etti. Yetersiz pilot eğitimi yüzünden P-51D Mustang'ler kaşısında başarısız oldular. Ele geçirilen Yak-9'lar Amerika'da incelenmeye gönderilmiştir.

http://www.freephotopost.com/uploads/6e4a0f690d.jpg

İlyuşin Il-2

İlyuşin Il-2(rus. Ил-2 Штурмовик | ing. Ilyushin Il-2) veya diğer adıyla sturmovik yer hedeflerine yönelik bir Sovyet II. Dünya Savaşı uçağıdır. Sergey İlyuşin tarafından 1938'de tasarlanmıştır. II.Dünya Savaşının en çok (36.163) üretilen uçağıdır.

Tasarım Özellikleri
İlk tasarlanan IL-2'ler yer hedeflerine yapılan saldırılarda uçaksavar silahlarına karşı korunmak için kalın bir ön zırhla kaplanmışlardır. Sonraları IL2'lerin arkadan açılan avcı uçakları atışlarına karşı son derece savunmasız olduğu anlaşılmış ve IL-2M modeli ile arka tarafa bir makineli tüfekçi personel konmuş aynı zamanda arka tarafın zırhı da artırılmıştır. IL-2'ler mürettabatı, motoru, radyatörleri ve yakıt tankını koruyan kalın bir zırha sahipti bundan dolayı en yoğun düşman ateşi altında bile üstelerine dönmeyi başarabiliyorlardı. IL-2'ler en sağlam zırhlı Alman tanklarını yok ettikleri gibi bir çok Bf-109 de vurmayı başarmışlardır.

IL-2 Kurbanları Arka Silahçılar
IL-2M'lerle birlikte arka silahçılar kullanılmaya başlanmıştı ama Sovyet devleti bu silahçılara herhangi bir zırh veya paraşüt vermiyordu. Bu silahçılar genelde mahkumlardan oluşuyordu ve 9 görev sonra suçları affediliyordu. Ama bu silahçıların hiç biri özgür olamadı ve 9 görev yapamadan maden işçiliği görevine verildiler

http://www.freephotopost.com/uploads/0c52018420.jpg

Karizmatix
03-03-2006, 01:29 AM
bence harika bi konu dostum uçaklar dehşet birşey

CollαтєяαL™
03-10-2006, 01:51 AM
sağol kanka

sparki
04-22-2006, 11:20 AM
klasik değil mi işte. ne kadar güzel geliyor insanın gözüne. teşekkürler kanka