Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : İTO'nun şehit okulları, TOBB'dan veto yedi

ÇaKıR-
05-18-2008, 11:28 PM
İTO'nun şehit okulları, TOBB'dan veto yedi

İTO, şehit 10 askerin adını taşıyacak 10 ilköğretim okulu daha yaptırmak isteyince TOBB karşı çıktı.
18 Mayıs 2008 / 02:47

http://www.ensonhaber.com/images/news/111165.jpg
Bugüne kadar biri Diyarbakır’da 10’u İstanbul’da olmak üzere 11 okul yaptırıp Milli Eğitim’e bağışlayan İTO, şehit 10 askerin adını taşıyacak 10 ilköğretim okulu daha yaptırmaya kalkışınca, TOBB’dan tüm Oda’lara Sanayi ve Ticaret Bakanlığı onaylı "Bulunduğunuz kentin dışına okul yapamazsınız" yazısı gönderildi.

Dünyanın en büyük ticaret odalarından İstanbul Ticaret Odası’yla (İTO), Türkiye’deki tüm Oda ve Borsa’ların çatı örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında ’okul yapamazsın’ tartışması yaşanıyor. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın, bölücü teröristlerle savaşırken şehit olan 10 askerin memleketlerine onların adını taşıyacak 10 ilköğretim okulu yaptırma projesi, ilan edildikten hemen sonra bürokrasinin devreye girmesiyle durduruldu. Okulların yapımını durdurma eylemi ise Ankara Sanayi Odası (ASO), TOBB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasındaki hızlı bir yazışma süreciyle tamamlandı.

TOBB' A GÖRÜŞ SORDU
İTO projesini ilan ettikten kısa bir süre sonra Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın eski başkanı olduğu ASO, yine bakanın eski yönetim kurulu üyesi olduğu TOBB’a ’okul yaptırma konusunda görüş’ sordu. TOBB da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na durumu bildirdi. Bakanlık Odalar için yasa ve yönetmelikleri "bulunduğunuz şehir dışında okul yaptıramazsınız" diye yorumlayıp durumu TOBB’a bildirdi. TOBB ise bu yorumu bir yazıyla İTO’ya ve diğer Odalara bildirdi.

10 ŞEHİT İÇİN 10 OKUL
İTO yönetim kurulu, Şubat ayında ’İsparta, Samsun, Rize, Gümüşhane, Malatya ve İstanbul’da 8’er derslikli ilköğretim okulları ile lojmanlar yaptırma kararı aldı. Ayrıca 4 ilde daha okul yaptırarak 2008’de toplam 10 ilköğretim okulu yaptırmayı planladı. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş projeyi "terörle mücadele kapsamında şehit düşen Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları anısına, şehitlerimizin memleketlerinde okullar yaptırılacak" diye açıkladı. 1968-2000 yılları arasında bir tanesi 1977’de Diyarbakır Lice’de olmak üzere 11 ilkokul, teknik lise ve ticaret lisesi yaptırıp Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlayan İTO’nun yeni okullar yaptırması bu defa Ankara’daki bazı isimleri rahatsız etti. Rahatsızlık, bürokrasiyi jet hızıyla çalıştırdı ve İstanbullu tüccarın başka illere okul yaptırma girişimi önlenmiş oldu.

CUMHURBAŞKANI GÜL ÖNERDİ
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, şehitlerin memleketine okul yaptırma projesinin, İTO Yönetim Kurulu olarak ziyaretine gittiklerinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından önerildiğini belirterek şöyle konuştu: "Ziyaret sırasında sayın Cumhurbaşkanı bize ’şehitlerimiz için mutlaka birşeyler yapın’ dedi. Biz de düşündük ve bu projeyi geliştirdik. Sonra 1’inci Ordu Komutanımızı ziyaretimiz sırasında ona da anlattık. TSK için böyle bir projenin çok yararlı olacağını söyledi ve bize ’yurt da yaptırın, Anadolu’da çocuklar uzaklardan geliyor, yurt sorunu var’ dedi. Projemize yurt yaptırmayı da ekledik. Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Genel Kurmay Başkanlığı’na yazılar yazdık. Bilgi istedik. Ardından valilerimiz aradılar ve okul taleplerini ilettiler. Genel Kurmay onayladı, okul yerleri belirlendi. İlkini Samsun’da yapacağımızı ilan ettik. Bu tarihten iki üç gün sonra ASO, TOBB’a yazıyazmış. TOBB da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sormuş. Bakanlık da yapılamaz diye görüş vermiş."

TOBB'A ADAY OLMAK, CHP'YE ÜYE OLMAKTAN ZOR
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kopuz, TOBB’un İTO’ya ya da İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’a ülke geneline yayılacak bir proj için neden engel olmak isteyebileceği sorusunu şöyle yanıtladı: "Belki İTO öne çıkıyor, TOBB’un etkinliğini zedeliyor diye de düşünebilirler. Belki de TOBB Başkanlık seçimlerinde İTO’dan rakip çıkacağını düşünüyorlardır. Ancak ben ikincisine pek ihtimal vermiyorum. Çünkü, bugünkü şartlarda TOBB’da Rifat Bey’in karşısına çıkıp başkanlığa aday olabilmek, CHP’de Deniz Baykal’ın karşısına aday olmaktan daha da zor. Belki de siyasi bir kaygı daha önemli etken olabilir. Malum Ak Parti kapatılırsa ve sayın Başbakana siyasi yasak gelirse, birileri siyasete girip liderlik koltuğuna oturmayı planlıyor olabilirler. Murat Yalçıntaş’ın hem Başbakan hem de Cumhurbaşkanı nazarındaki kıymeti o birilerini rahatsız etmiş de olabilir."

Yalçıntaş: Hem Bakan’la hem Rifat Bey’le konuştum, çözüm bekliyoruz
İTO’nun şehitler adına okul yaptırmasını önleyen ’hızlı bürokratik süreçten’ sonra, hem Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile hem de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile yüzyüze konuştuğunu söyleyen İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Ben bu olayda bir art niyet olduğunu hálá düşünmüyorum. Sayın Bakan bana ’yeni kanuna göre durumun böyle olduğunu’ söyledi. Rifat Bey de projenin çok güzel bir proje olduğunu ve gerekirse TOBB üzerinden bu projenin tamamlanmasını sağlayacaklarını söyledi. Bu projenin gerçekleşmesi bizim için çok önemli" dedi.

Kopuz: İTO kimseden emir almaz, TOBB isterse ayrıca okul yapsın
İTO’nun hem yönetim kurulu kararıyla hem de İTO Meclisi’nin onayıyla 10 şehit askerin anısına okul yaptırma projesinin TOBB tarafından hukuki olmayan bir yöntemle engellenmek istendiğini söyleyen İTO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kopuz şöyle konuştu: "İTO çok köklü ve çok büyük bir kurumdur. İstanbullu tüccar ülkenin fakir bir yerine şehitleri için okul yaptırmak istiyorsa bu neden engellenir? Üstelik ASO, Sanayi Bakanlığı ve TOBB üçgeni seri şekilde yazışıp engellemeye kalkışıyor. Biz Samsun’da protokol imzalıyoruz, hemen ASO yazı yazıyor, bakanlık yanıt veriyor v.s. Türkiye’de İTO’dan başka bulunduğu ilin dışında okul yaptıracak Oda var mı? Sonra da TOBB Başkanı geliyor İTO Başkanı’na ’gerekirse biz TOBB olarak yapalım’ diyor. İTO kimseden emir olmaz. TOBB eğer okul yaptırmak istiyorsa kendi bütçesiyle ayrıca yaptırsın. Ona kim ne diyebilir. Bizim projemize engel olmasın. Biz bu projeyi vakfımız kanalıyla da yapabiliriz. Ama o zaman İTO Yönetim Kurulu’nun ve Meclisi’nin kararı yerde kalır."

Hürriyet

amfibik
05-19-2008, 03:51 PM
teşekkürler