Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : Ev geçindirmek için oyun oynamak


GooD aNd EvıL
08-26-2008, 12:03 PM
Siz sabah kalkıp telaş içinde işe yetişmeye çalışırken ya da iş bulma stresiyle gün geçirirken bilgisayar başında oyun oynayarak evini geçindiren 400 bin kişi aramızda yaşıyor
Sabah erken kalkmak, günün belli saatini işte geçirmek, bu zaman diliminde sıkı çalışarak daha fazla kazanabilmek, bütün bunların karşılığında kazanılan para sayesinde daha iyi bir hayat sürmek... Gerçek dünyanın bu değişmez döngüsü sanal dünyalarda da aynen geçerli. İnternet üstündeki sanal evrenler üstünde herkesin bir karakteri canlandırdığı oyunlar milyonlarca tutkunuyla yüz milyonlarca liralık bir pazar yaratmış durumda.

Bu oyunlarda genellikle gerçek hayattaki mesleklerden birini seçerek çalışıyor, kazandıklarınızın karşılığında yine oyun içindeki yaşamınızı geliştiriyorsunuz.
Örneğin bir oduncuysanız ormandan kestiğiniz ağaçları işleyip marangozlara satıyor ve karşılığında kendinize yeni bir silah alıyorsunuz.
Zengin çalışmaz!

Bütün oyuncuların bu kadar vakti olmadığı kesin. Bu noktada gerçek dünyadaki kurallar misali zengin oyuncular fakir oyuncuları parayla kendi adlarına çalıştırarak kendi konumunu güçlendiriyor.
Daha çok Çin, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerdeki profesyonel oyuncu grupları Batılı zengin oyunserverlerin kullanıcı şifresini alıp belirli bir ücret karşılığında onların yerine oynayarak oyundaki statülerini yükseltiyorlar. Bunun için talep edilen bedelse ortalama 450 YTL civarında.
Bir başka yöntemse yetenek veya hammadde takası. Gece gündüz takımlar halinde madencilik yapan gruplar topladıkları madenleri oyun içinde ihtiyaç duyanlara satıyor. Usta bir savaşçı sahip olduğu yetenek, silah ve büyülerin bir kısmını yeni başlayan bir başka askere satmak da mümkün. Böylece alıcı normalde saatlerce oynayarak geleceği bir noktaya kendine göre küçük bir bedel karşılığı gelirken satıcı da yaşamını sürdürme fırsatını yakalıyor.

Bu konudaki ilk araştırmayı 2001 yılında ABD Indiana Üniversitesi Profesörü Edward Casronova yapmıştı. Casronova’nın raporuna göre o tarihte sadece EverQuest içindeki bu tip ticaretin yarattığı pazar 125 milyon dolardı. Bugün bu tip oyun sayısı 80’e ulaştı. Oyuncu sayısıysa 30 milyon kişinin üstünde. Yaratılan toplam pazarsa 12 milyar dolar gibi inanılmaz bir seviyede.
Birliğin dirliği

Göz kamaştıran rakamlar fakir Uzakdoğulu oyuncuların ekran başında geçirdiği saatleri de anlamlı kılıyor. Çünkü söz konusu ülkelerde herhangi bir diğer sıradan işte saat başı kazanacaklarından çok daha fazlasını bu şekilde kazanıyorlar. Elbette buradaki kilit nokta ‘guild’ adı verilen oyuncu loncalarına katılmak. Tek başına bu işten hayatını kazanmak mümkün değil. Bunun için 10 ile 40 kişi arasında değişen gruplar halinde ortak bir hedef için çalışmak gerekiyor.

Oyun içinde toplanan her 100 altın için oyuncu yaklaşık 1,25 dolar kazanıyor. Bu da saatte yarım dolar gelir anlamına geliyor. Loncanın patronu bunu 3 dolara online simsarlara satıyor, onlar da Avrupa ya da Amerikalı zengin oyunculara 20 dolara satıyor. 320 bin kişinin bu alanda ekmek yediği Çin’de toplam gelir 1,8 milyar dolar. Britanya Manchester Üniversitesi Profesörü Richard Heeks’in geçtiğimiz hafta yayınladığı rapora göre yüzde 80’i Çin’de olmak üzere dünyada 400 bin kişi geçimini bu oyunlardan sağlıyor. Aylık ortalama gelirleriyse 174 YTL.