Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : Star Gazetesi'nde Gülen dönem

Bostandere
03-24-2006, 02:34 AM
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan ve en yüksek teklifi veren KKTC'li işadamı Ali Özmen Safa'ya ihale edilen Star Gazetesi, düzenlenen törenle yeni sahiplerine devredildi.

http://www.haberturk.com/foto2/mansetstar21032006.jpg

Star gazetesi az önce TMSF'deki imza törenin ardından resmen satıldı. Uzan Grubu'na el konulduktan sonra TMSF yönetiminde bulunan Star şimdi üç ortaklı bir yapıya kavuştu. Bu yapıya bakıldığında ise Star'ın Kaya ailesinin yönetimine geçtiği ortaya çıktı.

Zaman gazetesinin bir dönem imtiyaz sahibi olan Alaattin kaya ve oğlu Cüneyt Kaya'nın gazetedeki hisseleri yüzde 60. KKTC'li işadamı Ali Özmen Safa'nın ise yüzde 40. Yani TMSF ile her ne kadar imzayı Safa atsa da yönetimde ağırlık Kaya ailesinin olacak.

Star gazetisinin yeni ortaklık yapısı şöyle:

KKTC'li işadamı Ali Özmen Safa: yüzde 40 Zaman gazetesinin eski imtiyaz sahibi Alaattin Kaya: yüzde 40 Alaattin Kaya'nın oğlu Cüneyt Kaya: yüzde 20

12 milyon dolara satıldı

Star gazetesinin alıcılara maliyeti 12 milyon doları buldu. KKTC'li işadamı Safa ihaleyi 5 milyon 150 bin dolara almıştı. Ancak TMSF'nin fiyatı yükseltin ısrarı üzerine bu rakam 8 milyon dolara ulaşmıştı. Gazete çalışanlarının tazminatları yaklaşık 3.5-4 milyon dolar civarında. Bu tazminatların sorumluluğu da gazetenin yeni sahiplerine geçti. Star'ın satış paketinde isim hakkı, matbaalar ve internet adresi bulunuyor.

8 milyon dolar 6 şar aylık dönemlerde ve 5 eşit taksitte ödenecek. Libor artı yüzde 3 faiz işletilecek.

Safa: "Mevcut çizgi korunacak"

İmza töreninden sonra konuşan Ali Özmen Safa "Gazetenin mevcut çizgisini koruyacağız. Star'ın Türk medyasında farklı bir yeri var. Yeni yatırımlar yapacağız." dedi.

Yeni bir dağıtım ağı kurulabilir

Zaman Gazetesi'nin Gülen cemati ile yakınlığı biliniyordu. Bugün Gazetesi'nin de Gülen cemaatine yakınlığı bilinen İpek Grubu'na geçmesinden sonra Star Gazetesi'nin çoğunluğunun Alladdin Kaya'ya geçmesi, Fethullah Gülen'e yakın gazete sayısını 3'e çıkardı. Aynı tandanstaki bu 3 gazetenin yakın bir gelecekte ortak bir dağıtım şirketi tarafından da dağıtılması bekleniyor.

Star’a sürpriz ortak http://www.haberturk.com/foto2/STARKAYA21032006.jpgHÜRRİYET - KKTC’li işadamı Ali Özmen Safa’ya ihale edilen Star Gazetesi’nin sürpriz ortağı Zaman Gazetesi’nin kurucularından Alaaddin Kaya oldu. Star Gazetesi’nin ihalesini alan Ali Özmen Safa: "Bir şirket kurup gazeteyi bu şirkete aktarıyorum. Bu şirkette ben ve Alaaddin Bey ortağız. Yönetimi Alaaddin Bey’e bırakacağım."

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan ve en yüksek teklifi veren KKTC’li işadamı Ali Özmen Safa’ya ihale edilen Star Gazetesi, düzenlenen törenle yeni sahiplerine devredildi. TMSF’nin merkez binasında gerçekleştirilen törende sözleşmeye, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve işadamı Ali Özmen Safa imza koydu. Safa, törende yaptığı konuşmada, kendisinin bir yatırımcı olduğunu anımsatarak, Star Gazetesi’nin yönetimi için, finansı sağlamak amacıyla seçtiği ortağın Alaaddin Kaya olduğunu açıkladı. Safa, Zaman Gazetesi’nin kurucularından Kaya ile birlikte gazeteyi ortak yöneteceklerini, kuracakları şirkete gazeteyi aktaracaklarını ve yönetimi Alaaddin Kaya’ya bırakacağını söyledi. Alaaddin Kaya gazetenin çoğunluk hissesinin ailesinde olacağını bildirdi.

ARAŞTIRMA YAPTIK:

Star Gazetesi ihalesinde, TMSF’nin talebi üzerine rakamı yükseltmeden önce değerlendirme ve araştırmalar yaptıklarını söyleyen Safa, şöyle konuştu: "Değişik sektörlerden teklifler geldi. Ben yatırımcıyım. Star Gazetesi’ni alınca yöneticiye ihtiyacımız olduğunu, onu seçerken dikkatli olacağımızı söylemiştim. Tecrübeli ve elini taşın altına koyan birisine ihtiyacım vardı. Bu yüzden Alaaddin Kaya ile ortaklık yaptık. Bu şirkette Alaaddin Bey ortağız. Gazeteyi yönetmeyi Alaaddin Bey’e bırakacağım."

TAKSİTLE ÖDENECEK:

Ahmet Ertürk, 8 milyon doların 1,6 milyon dolarının peşin, kalan miktarın da 1 milyon 280 bin dolarlık 5 taksit halinde ödeneceğini, taksit miktarına libor artı 3 faiz uygulanacağını bildirdi. Ertürk, ihale rakamı olan 8 milyon doların, muhammen bedel 19 milyon 500 bin dolardan oldukça düşük olduğuna dikkat çekilmesi üzerine, ilk ihalede teklif alamadıklarını, ikincide de iki teklif verildiğini, en yüksek teklifin 5 milyon 150 bin dolar olduğunu anımsattı. Ertürk, "3.5 milyon dolarlık kıdem tazminatı yükü üstleniliyor" dedi.

CESARETİM YOKTU:

"Alaaddin Kaya da yaptığı konuşmada: "Bu işe girmek için cesaretim olamamıştı ama Ali Özmen Safa beyin böyle bir gayreti bizleri beraber kıldı" diyen Alaaddin Kaya, TMSF’nin fiyatı ciddi şekilde artırdığının altını çizdi. Kaya, şöyle devam etti: "Fiyat gayet iyi oldu, inşallah bu işin içinden çıkacağız. İyi günleri, kötü günleri olmuş, sıkıntılı zamanlar geçirmiş, devlet yönetiminde 100 bin tirajla şu anda ayakta duran bir gazete."

ÇOĞUNLUĞU BİZE AİT:

Kaya, ortaklık yapısıyla ilgili olarak da "Ağırlık zatı alileri tarafından zatı alime verildi. 3 ortaktan diğer ortak da yine benim ailemden biri. Çoğunluk hisse bize ait. Yüzde 40 hisse bana yüzde 20 hisse oğlum Cüneyt Kaya’ya ait" dedi. Star’ın yayın çizgisini sıkıntılı bulmadıklarını ifade eden Kaya, "Çizgiyi bozmayı hiçbir zaman düşünmüyorum. Çizgiyi fazla değiştirecek pozisyonda değiliz."

TMSF: Medyadan biraz daha çıktık

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Star Gazetesi’nin devriyle birlikte medya sektöründen bir miktar daha çıktıklarını bildirdi. Star Gazetesi’nin devir sözleşmesinin imza töreninde konuşan Ertürk, Star Medya Grubu’nun bir varlığının daha bugün devredildiğini söyledi. Ahmet Ertürk, "Bugünkü devir teslim ile birlikte medya sektöründen bir miktar daha çıkmış oluyoruz. Tamamen çıkmış oluyoruz diyemiyorum. Çünkü hala elimizde bazı radyolar var, Kral TV var, Cine 5 var, o grubun radyoları var. Umarım en kısa sürede onları da satıp medya sektöründen tamamen çıkmış oluruz" dedi.

Safa: Yatırımlar devam edecek

Yatırımlarının Star Gazetesi’yle sınırlı kalmayacağını ifade eden Safa, "Alaaddin Bey ile televizyon üzerinde de çalışmalarımız var. Ayrıca inşaat sektöründe de bir araştırmamız var. Alaaddin Bey ile çalışıp bu gazeteyi daha iyi durumlara getireceğiz" dedi. Safa, hisse devrinde kazanç sağlayıp sağlamadığı sorusuna, sağlamadığını, gazeteyi aldığı fiyata devredeceğini bildirdi.

Ertürk: İşsiz kalmanızı önledik mutluyuz

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ertürk, Star Gazetesi çalışanlarının işsiz kalmasını önledikleri için mutlu olduklarını söyledi. Ertürk, Star Gazetesi’nin kuruluşunun 8’inci yılı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kuruluş yıldönümünün gazetenin bugün yapılan devir-teslim töreniyle aynı güne denk geldiğini, bunun iyi bir tesadüf olduğunu söyledi. 2 yıllık sürede gazeteye ilk kez geldiğini belirten Ertürk, Star Gazetesi’ni mecburiyetlerden dolayı devraldıklarını, yayın çizgisini değiştirmemeye özen gösterdiklerini anlattı. "Biz sadece gazetenin gazete dışı amaçlar için kullanılmasına mani olduk" diyen Ertürk, 2 yıllık sürenin böyle geçtiğini ve bugün mutluluk içinde devir-teslim törenini gerçekleştirdiklerini kaydetti. Ertürk, şunları söyledi: "Mutluluğumuzun sebebi şu; Amacımız, sizlerin işsiz kalmasına mani olmaktı. Bunu gerçekleştirdik. Mutluyuz. Arkamızda bir işsiz ordusu bırakmadık ve kamuya 8 milyon dolarlık bir getiri kaydettik." Gazete çalışanlarının da hazır bulunduğu törende, gazete sahibi Ali Özmen Safa, hem 8’inci yılın kutlandığını, hem de devir-teslimin bugün yapıldığını anımsatarak, çifte kutlama olduğunu söyledi. Safa, gazete çalışanlarına, zor şartlar altında gazeteyi bugünlere getirdikleri için teşekkür ederek, "Bundan sonra da devam edeceğiz. Bizi de aranıza alın ve bir aile olarak daha iyi duruma getirelim" diye konuştu.