PDA

Tam Sürümü Görüntüle : Karadağ'da bağımsızlık refarandumu


๏๒รєรรเ๏ภ
05-21-2006, 05:54 PM
Karadağ'da bağımsızlık refarandumu

Karadağ'da halk, Sırbistan ile birliğin sürdürülmesi ya da bağımsızlık kararı için oy vermek üzere sandığa gidiyor.

Halka, ''Karadağ'ın tam uluslararası egemenlikle bağımsız bir ülkeolmasını destekliyor musunuz?'' sorusunun sorulduğu, ''evet'' ya da ''hayır'' yanıtının verileceği referandum için TSİ 09:00'da açılan sandıklar, TSİ 22:00'de kapanacak.

Kayıtlı 484 bin 718 seçmenin bulunduğu 620 bin nüfuslu Karadağ'da,halkoylamasında başarı için seçmenlerin yarısından fazlasının oy kullanması, karar için de verilen oyların yüzde 55'inin alınması gerekiyor.

Halkoylamasıyla ilgili ilk kısmi gayri resmi sonuçların, sandıkların kapanmasından yaklaşık bir saat sonra alınması, ilk resmi sonuçların da yarın öğle saatlerinde ilan edilmesi bekleniyor.

Hükümetin bağımsızlıktan, muhalefetin de birlikten yana olduğu Karadağ'da kamuoyu yoklamalarında halkın, Sırbistan ile birliği sürdürmenin mi yoksa birlikten ayrılmanın mı daha iyi olacağı konusunda derin görüş ayrılığı bulunduğu ortaya konmuştu.

Sırbistan ve Karadağ, eski Yugoslavya'nın 1990'ların başındaki kanlı dağılma sürecinde birlikte kalan iki cumhuriyet olmuştu.

๏๒รєรรเ๏ภ
05-21-2006, 05:55 PM
Karadağ'ın bağımsızlığını kazanması halinde neler olabilir?

Karadağ'daki referandumdan bağımsızlık kararı çıkması halinde neler olabilir?
- Sırbistan-Karadağ dağılacak ve Sırbistan, arta kalan devlet olarak, Birleşmiş Milletler üyeliği gibi birliğin tüm hak ve yükümlülüklerine sahip olacak.
- Karadağ ise ayrılan devlet olarak tüm uluslararası örgütlere üyeolmak için yeniden başvurmak zorunda kalacak.
- Birlik anayasası her bir ülkeye 3 yıl içinde bağımsızlık için referandum yapma imkanı sağladığı için, Sırbistan halk oylaması sonucuna itiraz edemeyecek.
- Bağımsızlık halinde, etnik Sırpların nüfusun yüzde 32'sini oluşturduğu Karadağ'ın bazı bölgelerinde kargaşa çıkabileceği belirtiliyor.
- Sırbistan-Karadağ'ın Avrupa Birliği üyeliği için müzakereler geçen sene başladı. Görüşmelerde her iki devletin farklı ekonomik sistemleri göz önünde bulundurulduğu için, ayrılmanın müzakerelerin teknik unsurları üzerinde önemli etkisinin olması beklenmiyor.
- Ancak uluslararası toplum tarafından tanınıncaya kadar Karadağ'ın AB ile ilişkisi ertelenmek zorunda kalacak. Bağımsızlık yanlıları, savaş suçlularının yakalanmasında işbirliğinde bulunmadığı gerekçesiyle AB tarafından cezalandırılan Sırbistan'dan kurtulmanın, Karadağ'ın AB yolunu açacağı görüşünü savunuyorlar.
- Karadağ, ayrılması halinde kendi ordusunu kurmak zorunda kalacak.

๏๒รєรรเ๏ภ
05-21-2006, 05:55 PM
Karadağ'ın künyesi

Karadağ'da, Sırbistan ile birliğin sürdürülmesi ya da bağımsızlık kararı için düzenlenen referandum bugün yapılıyor.

Sırbistan-Karadağ hakkında bazı bilgiler şöyle:
- Sırbistan-Karadağ, 1990'larda Slovenya, Hırvatistan, Bosna ve Makedonya'nın eski Yugoslavya'dan ayrılmasından sonra birlikte kalan iki cumhuriyetle 2003'te oluşturuldu.

- Sırbistan-Karadağ anayasası, her bir ülkeye 3 yıl içinde bağımsızlık için referandum yapma imkanı sağlıyor.

- Bu ülkenin, Balkanların daha da parçalanmasını istemeyen Avrupa Birliği'nin baskısı sonucu oluşturulduğu düşünülüyor. Bu yüzden de AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın adına atfen ''Solanya'' lakabı takıldı.

- Ortak devletin bir devlet başkanı ve çok nadir toplanan bir parlamentosu ile Savunma, Dış İlişkiler, Dış Ekonomik İlişkiler, İç Ekonomik İlişkiler ve İnsan Hakları bakanlıklarından müteşekkil bir bakanlar kurulu bulunuyor.

- Her bir ülke iç işleri ve ekonomik politikalarını ayrı ayrı idare ediyor, her ikisinin de farklı para birimleri, yasaları ve gümrük sınırları bulunuyor. Her birinin kendi devlet başkanı ve başbakanı bulunuyor.