Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : windows altınla linux kullanın!!![sanal bilgisayar]

ZaNdAR
06-03-2006, 03:00 AM
arkadaşlar şimdi sanal bilgisayar yöntemi ile ikili işletim sistemi kurmayı we kullanmayı anlatıcam.

ilkönce belirteyim şimdiki yazacakları alıntı değildir. kaynak göstermeden dağıtmayın.

sanal bilgisayar (virtual machine) kurmak için vmware programını kullanacğız.şimdi programın downloadından linuxun kurulumuna kadar adım adım anlatmaya çalşacağım.

1-) vmware programının download edilmesi(okuyun lütfen)
arkadaşlar bu programın download işlemi biraz karışık. onun için bu kısmı da anlatıyorum. ingilizcesi olmayan arkadaşlar download edemeyebilir çünkü.

ilkönce www.vmware.com sitesine girin. üstteki download linkine tıklayın.açılan sayfada vmware workstation (for windows and linux operation systems) seçeneğini bulun.deneme sürümünü indirmek için yanındaki eveluate ye tıklayın. daha sonra açılan sayfada register e tıklayuın.karşınıza gelen formun her tarafını doldurmanıza gerek yok. sadece * işaretli kısımları doldurun.özellikle e-posta we şifreye dikkat edin. mail i sallamayın. şifreyi de unutmayın.daha sonra continue ye tıklayın. gelen sayfayı da doldurun ve karşınıza soın sayfa geldi. bu sayfada 30 gün geçerli olan serial ın mailinize gönderildiği yazar.ayrıca programın download adresi de yazar. programı indirmek için go here ye tıklayın. we programı indirin. (55 mb ciwarı)

2-)programın kurulumu

programın download ı bittiyse indirdiğiniz exe dopsyasına çift tıklasyarak kurulumu başlatın. kurulum aşamasında çok önemli bişey yok. her şeye next diyerek kurulumu bitirin.

3-) programın kullanımı we sanal makina oluşturulmaya başlama

programı açın. sizden bi serial isteyecektir. ilk adımda download aşamasında forma girdiğimiz mail adresimize gidiyoruz we bize gönderilen 30 gün boyunca geçerli olacak seri numarasını kopyalıyoruz buraya.şimdi gelelim yeni bir sanal makine oluşturmaya:

şimdi new virtual machine ye tıklayalım. burdan sonra bize bazı sorular sorulacak. bunlardan önemli olanlarını burda açıklayacağım. açıklamadığım bazı şeyler sorarsa istediğinizi seçersiniz.ilk olarak bize konuk (guest) işletim sistemini soracak. yani oluşturduğumuz sanal makişne hangi işletim sistemini kullanacak. biz burdan linux u seçiyoruz. we açılan menuden hangi dağıtıma sahipsek onu seçiyoruz.
bundan sonra sanal makine de kullanılacak bellek miktarı sorulacak bize.burdada belirttiğimiz miktar ne kadar artarsa sanal makişne o kdadr hızlı çalışır. ama arttırdıkca bizim gerçek makşine nin hızı düşer. burda en iyisi programın hazır önümüze getirdiği ortalama değeri kullanmaktır. bence değişiklik yapmayın.bi sonraki adımda sanal makine nin ağının nasıl yapılandıracağı sorulacak.(www.cakal.net) burda üç seçeneğimiz olcak. şimdi bunları açıklayalım:
a-use bridged networking: bu tam anlamıyla bi ağ dır. sanal bilgisyar ayrı bir pc ymiş gibi ağa dahil olur. ayrı ip si wardır. ağ i,le klasör ve internet bağlantısını paylaşırsınız.
b-use network adress translation(NAT) bu seçenek ise sanal makineyla makinemizi aynı pc gibi gösterir. ip leri aynıdır.
c-use host-only networking: bu seçenekte sanal makineyle makinemiz aynı ip ye sahiptir. ancak sanal makine sadece gerçek makineyi gören bir ağdadır. yani internete ve ağdaki diğer makinelere erişemez.
d- do not use networking bu seçenek te ise sanal bilgisayara ağ kurmaz.

bunların ne demek olduklarını anladıysanız herhangi birini seçebilirsiniz. hangisi işinize yararsa onu seçin.

4-)disk yönetimi bölümü

bu bölümde ise sanal makinemiz için bi harddisk ayarlayacaz. tabiki kendi harddiskimizden bi kısım bölecez.burda create a new virtual disk seçeneğini seçin.
sıradaki ekranda sanal pc için kullanacağımız harddiskin boyutunu ayarlıyacaz.linux kuracağımıza göre 10 ile 15 gb arasonda bi değer girseniz kafi olur. burda iki seçenek war. bunları açıklayalım:
a-allocate all disk space now: bu seçeneği seçerseniz gerçek makine içinden sanal makinenin diskine baktığınız zaman dolu görünür. mesela sanal makineni harddiskini 10 gb yaptık. bunun 5 gb sini doldurduk. ama gerçek makişneden bakıldıında bu tamamen dolu görünür.[www.cakal.net] bu seçeneği seçerseniz sanal makinemiz daha hızlı çalışır.bunu seçmenizi öneririm.
b-split disk into 2gb files: bunu seçerseniz diskinizi 2şer gb lik dosyalarla dolu gösterir. mesela sanalpc harddiskimiz 10 gb. biz bunun 7.5 gb sini kullandık bunu 2 ve 2 nin katlarına tamamlar yani 8 olarak gösterir.

bu seçeneklerden birini seçerek dewam edin. ( ilk seçenek önerilir)

5-)son ayarlar:

disk yönetimi bölümünü hallettiktyen sonra bikaç basit ayar kalıyor. örneğin sanal disk dosyasının nerde oluşturulacağı we adı gibi. çok önemli olmadığı için detaya girmiyorum. bunları da hallettikten sonra sanal makinemiz oluşlmuş we bizim onu çalıştırıp bi, işletim sistemi ve sonra diğer programlar yuklememizi bekliyor. :-D

şimdi sanal pc mizer linux kurulumuna başlayalım

sanal makinemiz hazır olduuna göre tek yapmamız gereken linux kurmak.sanal makineye linux yuklemek ile normal makineye linux yuklemek(veya başka bi ilşletim sistemi pprogram felan) aynıdır. hiç bir fark yoktur. cd romunuza l,inux boot cd sini takın ve sanal makinanızın power tuşuna basın.(www.cakal.net) hmm nerde acaba bu power tuşu:D sanal makinenizin power tuşu vmware programındaki start this virtual machine dir.oraya tıkladıktan sonra ekranda sanal makine başlayacak bios yazıları gelecektir. ha unutmadan söyleyeyim. bu bios sizi yanıltmasın gerçek bios değildir. del e basıp ayarlarına girmeye çalışmaytın. gerçekli,k kazandırmak için hazırlanöış bi efekttir sadece. şimdi li,nux cd miz içindeyse cdromun, sanal makine de linux kurulum ekranı gelmiş olması lazım. bundan sonra artık siz dewam edeceksiniz.ç linuxun binlerce çeşidi(dağıtımı) war. hepsini teker teker anlatırsak cakal.net in db si patlar :-D.

li,nux kurduktan sonra sanal pc nizi başlatınca artık ilşletim saistemiyle başlayacaktır. bundan sonra kendi dosya sisteminizi değiştirmeden ve vindowstan çıkmak zorunda kalmadan ve en önemlisi bir acemi, olarak diskinizdeki dosyaları silinme riskine atmadan pc nize l,inux kurmuş oldunuz. we linuxu öğrendikten sonra gerçek olarak linuıx a geçersiniz belki..

ZaNdAR
www.cakal.net

selametle..