Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : Çapsız Abidun ile güzel bir söyleşi...

KaRaYeL
07-18-2006, 03:00 AM
Bizi Kurtuluş Savaşı’ndan sağ çıkmış gaziler gibi karşılıyorlar’

Fenomen dizi Kurtlar Vadisi'nde ‘Çapsız' konuşmaları ile tanıdığımız Abidin Yerebakan, yardımcı rolde olduğu halde memleketi Rize'ye gittiğinde Polat Alemdar gibi karşılanıyormuş.

Kurtlar Vadisi’ndeki ‘Çapsız’ konuşmalarıyla tanıdığımız Abidin Yerebakan nam-ı diğer Çapsız Abidin, dizinin yan karakteri olmasına rağmen, izleyici ile garip bir temas sağlamış, kısa zamanda kendisini kabul ettirmişti. “Hiçbir zaman rol yapmadım, hep kendimi oynadım, zaten ben normal hayatta da böyleyim.” diyen oyuncuyu en çok ‘kibir’ korkutuyor. Etik bulmadığı için Kurtlar Vadisi’nin hemen ardından yapılan dizi ve film tekliflerini geri çeviren Yerebakan’la yeni projelerini, şöhreti, dizinin hayatını nasıl değiştirdiğini ve insanların kendisine bakışını konuştuk...

Kurtlar Vadisi bittikten sonra neler yaptınız?

Kurtlar Vadisi’nden hemen sonra yeni bir dizi ya da filme başlamak bana, bir kadının kocasından ayrılır ayrılmaz başka biriyle evlenmesi gibi geliyordu. Ancak aradan uzun bir zaman geçti, yeni projeler var, şimdi onlar üzerinde çalışıyorum.

Dizi bitince kendinizi boşlukta hissettiğiniz oldu mu hiç?

Kesinlikle boşluğa düşmedim, çünkü dizi bitince ben bitmedim. Aksine kendime daha çok zaman buldum. Sokağa inip insanlarla sohbet etmek bana büyük keyif verdi. Bugüne kadar onlar bizi izlerken keyif aldılar; dizi bitti, şimdi ben onları izlerken keyif alıyorum.

Ben yaşamımı Kurtlar Vadisi’ne bağlamamıştım, bu yüzden de etkilenmedim. Ama hakkını da yemem; hayatım boyunca belki bir daha görev alamayacağım çok önemli bir projeydi.

Kurtlar Vadisi’nden önce herhangi bir oyunculuk deneyiminiz oldu mu?

Ağabeyim yıllardır tiyatro yönetmenliği yapmış biri. Bu vesileyle onun birkaç oyununda sahneye çıkmıştım. Hatta bir dönem Karadeniz’in en iyi oyuncusu seçilmiştim. Ama hayatım bu değildi, ben oyuncu değildim. Benim buralara gelmemde emeği olan Ömer Lütfi Mete, Osman Sınav ve Raci Şaşmaz oldu. Gördüğüm her türlü ilgi ve alakada onlara dua ediyorum.

Neden Çapsız Abidin dediler?

Benden kurusıkı otomatik tüfek istediler; ancak süre yeterli değildi, yapamadım. ‘Başarmalıydın, kendine zaman bulmalıydın’ dediler. Ben de dedim ki ‘Benim çapım ne’... Bu cümleyi buradan alıp işlediler. İyi de oldu...

Kurtlar Vadisi Irak’ta yer alacağım demişsiniz bir konuşmanızda...

Böyle bir şey demedim. Bursa’ya gitmiştik, ‘Kurtlar Vadisi bitiyor mu?’ şeklinde bir soruya ‘Bitiyor ama; sinema filmi çekilecek’ dedim. ‘Türkiye’yi hatta dünyayı sallayacak. Bu filmi bekleyin.’ demiştim. O zaman ben oynayıp oynamayacağımı bilmiyordum. Sonuçta senaristler kimi yazdıysa onlar oynadı.

Dizi başladıktan sonra İstanbul’a geldiğiniz söyleniyor...

İstanbul’a 1978’de geldim. Burada okudum, burada evlendim. 1993 yılında babam vefat edince annem yalnız kalmasın diye memlekete gittim. 10 yıl orada yaşadım. Devlet hastanesinde elektrik teknisyeni olarak çalışıyordum. 10 yıl sonra tekrar döndüm. Yani İstanbul’a ilk defa gelmedim.

Memleketinize gittiğiniz zaman nasıl karşılanıyorsunuz?

Kurtuluş Savaşı’ndan sağ dönen gazi gibi karşıladılar. Benim memleketimin insanı aşırı derecede, memleket meseleleriyle yakından ilgilenen, devletine son derece bağlı, inançlı insanlarla dolu. Memleketimden kastım Türkiye’dir. Rize, Karadeniz diye sınırlama yapmıyorum.

Kurtlar Vadisi’nde doğru mesajlar verdiğinizi düşünüyor musunuz?

Dikkat ettiyseniz sürekli dinden imandan bahseden, insanlara camiyi gösteren, sürekli bir müezzine rol verilen dizi yok denecek kadar azdı. Kesinlikli doğru mesajlar verildi. Amerikan filmlerinin sürekli kiliseyi, papazı dayattıkları dünyamızda, bizim bir cübbeli imam çıkaramadığımız yüzlerce filmimiz var... Bu proje İslam’ın ne kadar güzel ve hoşgörülü bir din olduğunu anlattı Ömer Baba’yla. Beyitler, kasideler ve hadisler anlatıldı uzun uzun. Rize’de insanlar beni bu dizinin Polat Alemdar’ı gibi karşıladı.

Şöhret nasıl bir şeymiş?

Şöhreti tanımak kolay, taşımak zor. Taşımaktan kastım, ayağınızın yere bastığını unutursanız hata yaparsınız. Çünkü boyunuz ne kadar uzun olursa olsun ayağınızın yerde olduğunu unutmamalısınız. Ben de Elhamdülillah unutmamaya çalıştım ve unutmadım. Halktan hiç kopmadım. Hiçbir zaman başarılıyım, ben bir taneyim diye düşünmedim. Allah bu tür düşünceye beni kaptırmaz inşallah.

Kurtlar Vadisi yeniden çekilecekmiş...

Bu hikayeyi yazanlar o kadar zeki ki, isteseler bu hikayeyi 10 yıl yazarlardı. Bir projeyi zirvedeyken bitirmek yeni bir projeyi zirveye taşımanın işaretidir. Bitirdik dediler ve bitti. Bitirmeleri benim için iyi olmadı, çünkü ben oradan ekmek yiyordum. Ama çok doğru yaptılar. Ha yeniden yazarlar mı, bence yazmazlar... Kurtlar Vadisi operasyonu bitmiştir...

Ayrılan oyunculardan bazıları dizi bittikten sonra yanlış mesaj verdik dediler...

Bu hiç hoş değil. Biz buradan ekmek yedik. Gerek parasal, gerekse toplumsal açıdan adam yerine konulduk. Adamdık belki ama kim tanırdı? Bugün gittiğimiz kapılar açılıyorsa bunun sebebi Kurtlar Vadisi’dir. Bazı arkadaşların gıyabında cenaze namazı bile kılındı. Bunlar bir oyuncu için artıdır. Bir de ‘senaryoda iyi mesaj vermedik’ diyorlar. Tüm oyuncular önceden senaryoyu gördü. Eğer içinize sinmeyecekse oynamasaydınız. Benim şansım vardı, ben Abidin olarak oynadım. Başka bir isimle rol alsaydım sokakta beni o isimle çağıracaklardı. Osman Vöber’i Tuncay, İstemi Betil’i Ziya diye çağırıyorlar. O zaman bu itibar bana değil Abidin’edir. Diziden ayrıldım diye diziyi yerden yere vurmak doğru değil...

Ölenler arttıkça siz de endişelendiniz mi?..

Mafya dizisinde oynayan adamın uzun yaşama şansı yoktur. Bu hafta ölmedik, haftaya ne olacak diye herkeste bir düşünce vardı. Ama biz ölmedik. Osman Sınav çok sevdiğim bir insan, ama hikaye Raci Şaşmaz’ın. Kalem onlardaydı, satan Osman Sınav oldu.

Abidin nasıl yaşıyor?

Hâlâ ilkokul arkadaşlarıyla görüşen biriyim. Bir insan bir şeye inanır ve inandığı şey olur. İnandığınız doğruluksa doğru olursunuz. İnsanların doğru dürüst dost bulamadığı bir dönemde ben var olan dostlarımı neden kaybedeyim ki? Çevrem biraz daha genişledi, ama kimseden kopmadım.

Vadide unutamadığınız bir anınız var mı?

Hiçbirini unutmadım. Set benim evim gibiydi. Kızlarımız birer bacıydı. Birlikte iftar yapardık. Sıcak bir ortam vardı. Bir örnek vermek gerekirse Osman Sınav’ın bir iftarını hiç unutmuyorum. Yemekten sonra bize okuduğu duayı unutamıyorum. Onu böyle donanımlı görünce hayran olmuştum.

‘Kurtlar Vadisi’nde oynarken hiç rol yapmadım’

Diziye ilk girişi oldukça ilginç olan Abidin Yerebakan, dizide rol alma hikayesini şöyle anlatıyor: “Rize Ardeşenliyim, bizim orada silah fabrikası var. Beni ‘Kurusıkı bir otomatik tüfek yapabilir misin?’ diye aradılar. Ben de ‘Siz istedikten sonra yapamama lüksümüz yoktur.’ dedim. Geldiler biraz uğraştık, yapılabilirdi belki ama en az iki ay zamana ihtiyaç vardı. Bu arada dizinin başlamasına 15 gün gibi kısa bir zaman kalmıştı ve süre yeterli değildi. Sonunda olmadı. Bana ‘Yapmalıydın, olmalıydı’ dediklerinde de ‘İyi de benim çapım ne?’ dedim. Sonra prodüksiyon amiri Cenk Engin, dizide oynamam için teklifte bulundu, ben de memnuniyetle kabul ettim. Sanırım benim hal ve hareketlerim, yaşadığım yöredeki insanların bana olan ilgisi, sohbetlerimiz ve duruşumuz dikkatlerini çekmiş. İstanbul’a geldim, 3-5 bölüm düşünmüşlerdi aslında; ama oynadığım karakter benimle bayağı bir örtüştü. Bu da benim rol yapmamı gerektirmedi. Adeta hiç rol yapmadım. Doğal oldum. Bu doğal olmak da halk tarafından beğenildi. 97 bölümle en uzun görev alan oyunculardan birisi de ben oldum.”

‘Kendimi diğer rollerde test ediyorum’

Samanyolu’nda yayınlanan ‘Beşinci Boyut’ adlı dizide bir bölüm görev alan Abidin Yerebakan, kendini her türlü rolde test ettiğini söylüyor. Dizide kötü adamı oynayan ve bunda da başarılı olduğunu düşünen oyuncu, üzerinde çalıştığı diğer projeleri şöyle anlatıyor: “Kanal 7 için ‘Çakırcalı Efe’ diye bir dizinin çekimlerine başlayacağız, bunun için mekan bakılıyor. Dizide ‘Çakırcalı Efe’nin güvendiği, feyiz aldığı imam olan ve çevresinde olup bitenlerden bıktığı için dağda yaşayan bir ‘Hoca Dayı’yı oynayacağım. Bunun yanında Show TV’de başlayacak olan ‘Meçhule Koşanlar’ adlı dizide Organize Şube’de bir emniyet amirini oynayacağım. Şimdilik bu iki dizi üzerinde çalışıyoruz.”