PDA

Tam Sürümü Görüntüle : İrticayı algılamayan son 20 yıla baksın / 2 ekim


M@D_VIPer
10-02-2006, 01:34 AM
İrticayı algılamayan son 20 yıla baksın

Şehriban OĞHAN-Ateş YALAZAN - Hasan TÜFEKÇİ / ANKARA

http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/2244237.jpgMeclis’in açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Sezer irtica tehdidine dikkat çekti. Sezer "İrticai tehdidi algılayamayanlar son 20 yılda yaşanan olayları üst üste koyup birlikte değerlendirerek toplumsal yaşamın nereye geldiğini iyi çözümlemeli" dedi.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, yeni yasama yılının açılışında irtica tehlikesinin ve toplumda gerginliğin arttığını söyledi. Sezer, "irticai tehdidi algılayamayanlara son 20 yılda yaşanan olayları üst üste koyup birlikte değerlendirerek, toplumsal ve bireysel yaşamın nereden nereye geldiğini iyi çözümleme" tavsiyesinde bulundu. TBMM’nin açılışında son kez konuşan Sezer’in mesajları şöyle:

TEHDİTLER ARTIYOR

Türkiye ülke bütünlüğüne, ulusal birliğe ve siyasal rejime yönelik, çok boyutlu ve giderek artan iç ve dış tehdit ve risklerle karşı karşıyadır. İrticai tehdidin devletin temel niteliklerini değiştirme hedefinden sapmadığı gözlenmektedir. Cumhuriyet kazanımlarının ortadan kaldırılması, laiklik kavramının içinin boşaltılması, irticai tabanın giderek genişletilmesi, kadrolaşma ve dini bireysellikten çıkararak toplumsallaştırma ve siyasete yansıtma çabalarının yoğunlaşmasının toplumda gerginliği artırdığı dikkat çekmektedir.

YETKİNİZİ KULLANIN

İrticai tehdide karşı savaşımın kilit taşı laikliktir. Laik yapının korunması, dini değerlerin siyasal amaçlı olarak kötüye kullanılmasının önlenmesi, toplumun bu yönde bilinçlendirilmesi, devrim yasalarının ödünsüz uygulanması ve devlet organlarının yetkilerini duraksamaya düşmeden etkin biçimde kullanmaları zorunludur.

ATANMIŞ DA ÖNEMLİ

Anayasal sisteme göre rejim yönünden denge ögesi olan kurumların kararlarının, salt o kurumu oluşturan görevlilerin getiriliş yöntemine dayanılarak eleştirilmesi ve etkisizleştirilmesi doğru değildir. Devletin ve rejimin sürdürülebilmesi için seçilmişler kadar atanmışların da görevi ve sorumluluğu olduğu unutulmamalıdır.

DOGMALAR VE ILIMLI İSLAM

İlköğretimde çocuklara denetimsiz ortamlarda bilim dışı, mistik ve dogmatik kimi bilgiler aşılanmasına duyarsız kalınması, bu niyetle hareket edenlerin caydırıcılığı azaltacak yaptırımlarla cesaretlendirilmeleri son derece tehlikelidir. Demokrasi ve çağdaşlık gibi evrensel değerlerin ’ılımlı İslam’ gibi eklemelerle yeniden tanımlanmasına gerek yoktur. Ne İslam’ın ne de demokrasinin kendini tanımlamakta diğerine gereksinimi vardır. Tüm dinlerde olduğu gibi, İslam’la demokrasi arasındaki ilişkiyi düzenleyen çağdaşlık ölçütü laikliktir.

ARINÇ’A GÖNDERME

Anayasada laikliğin tanımını aramak yerine nasıl bir laiklik öngörüldüğüne bakmak gerekir. Bu bağlamda Anayasa Mahkemesi kararlarının konuya katkısı gözden uzak tutulamaz.

DESTEK VERMİYORLAR

Üniter yapıyı değiştirmek ve ülkeyi parçalamak amacıyla giderek artan eylemler gerçekleştiren terör örgütüne karşı savaşımında Türkiye’ye dost, komşu ve bağlaşıklarınca yeterince yardım ve destek verilmemekte.

Türk devletine yurttaşlık bağıyla bağlı olan herkesin Türk sayılması, Türk ulusunu oluşturan ögelerin etnik kimliklerinin yadsınması anlamına gelmemektedir. Türk ulusunun birliğini ve huzurunu bozmaya yönelik uğraşlar tekil devleti hedef alan girişimlerdir. Bu girişimlerin sonuçsuz kalmaya mahkum olduğu bilinmelidir.

YOLSUZLUKLAR CEZASIZ KALMAMALI

Yolsuzlukla savaşımda başarılı olunmak için yolsuzluk eylemlerinin cezasız kalmayacağı uygulamalarla kanıtlanmalı, yasama dokunulmazlığına ilişkin kurallar gözden geçirilmelidir.

ÖZELLEŞTİRME UYARISI

Toplumsal ya da stratejik önem taşıyan tüm kamu kuruluşlarının getirisi-götürüsü tartışılmadan özelleştirilmesi sosyal devlet ilkesine zarar vermekte ve hızla yabancılaşmaya dönüştürmektedir.

AİLE PLANLAMASI ŞART

20 milyon insanımız yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. En varsıl kesimle en yoksul kesim arasındaki gelir farkı 17 kata çıkmıştır. Bunun temel nedeni aşırı nüfus artışı ve aile planlaması konusunda kesimler arası bilinç farkıdır. İyi örgütlenmiş, etkili aile planlaması ülke çıkarları yönünden zorunludur.

Alkışlarla

TBMM’nin 22. Dönem 5. Yasama Yılı’nın açılışı için TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından Genel Kurul’a davet edilen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i salona girişinde tüm milletvekilleri ayağa kalkarak alkışladı. Cumhurbaşkanı olarak son kez TBMM’de konuşan Sezer kürsüye çıkarken hükümet üyelerinden de alkış aldı. 45 sayfalık konuşmasının ardından da ayakta alkışlanan Sezer, Genel Kurul’dan ayrılırken, Meclis Başkanvekili İsmail Alptekin ve Genel Sekreter Rauf Bozkurt’a, "Ne kadar konuştum" diye sordu, "Bir saat 18 dakika" yanıtını aldı. Sezer konuşması süresince zaman zaman ağzının kuruduğu belli olmasına rağmen su içmedi. Bazı AKP’liler bunu, Sezer’in oruç tuttuğuna bazı milletvekilleri ise oruç tutanlara saygısı olarak değerlendirdi.