PDA

Tam Sürümü Görüntüle : TOBB: Bazı OSB başkanları bilmeden yanlış konuşuyor / 5 ekim

M@D_VIPer
10-05-2006, 01:18 AM
TOBB: Bazı OSB başkanları bilmeden yanlış konuşuyor

Sadi ÖZDEMİR

http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/2256517.jpgTOBB yönetimi, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısı taslağına karşı çıkan ’bağımsız OSB’ başkanlarını ’bilmeden yanlış konuşmakla’ suçladı. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve OSB Üst Kuruluşu Başkanı Bülent Koşmaz, bağımsız OSB’lerin müktesep haklarının korunması için bakanlığa görüş bildirdiklerini söyledi.

TOBB yönetimi; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı’nın, OSB yönetimlerinde ’Oda’ların etkinliğini artırmasının normal ve gerekli olduğunu düşünüyor. Dün İstanbul’da bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen TOBB Başkanvekili Zafer Çağlayan, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve OSB Üst Kuruluşu Başkanı Bülent Koşmaz, TOBB yönetim kurulu üyeleri Kemal Özgen, Nejat Koçer, İlhan Parseker; sözkonusu taslağın görüşlere açık olduğunu ve bağımsız OSB’lerin de taslakla ilgili görüşlerini iletebileceklerini söylediler. TOBB Başkanvekili Zafer Çağlayan, "Bazı arkadaşlar görüşlerini bakanlığa iletmek yerine basına aktardılar, bilgi sahibi olmadan yanlış konuştular. Odalar Birliği’nin öyle bir yerlerde hakimiyet kurmak gibi bir çabası olamaz. Böyle bir ifade son derece yanlıştır" dedi. TOBB’un kendi üyeleriyle kavgalı olamayacağını da vurgulayan Çağlayan, "Elbette böyle bir konu üzerinde farklı görüşler olacaktır. Bu sadece bir taslaktır ve görüşler alınacaktır" diye konuştu.

ANAYASA’YA AYKIRI OLMASIN DİYE: TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve OSB Üst Kuruluşu Başkanı Bülent Koşmaz da OSB’lerin şu anda kamulaştırma, inşaat ve yapı ruhsatı vermek gibi birçok yetkiye sahip olduğunu, bağımsız olmaları halinde bu tür yetkilerin anayasaya aykırılık teşkil edebileceğini söyledi. Koşmaz şöyle konuştu: "Şu anda plan, proje, inşaat aşamasında ya da tamamlanmış 242 OSB var. 107’si faal ve bunların da 60’ı tamam sayılır. Bunlar arasında da 29 tanesi genel kurulunu yapmış ve sanayicilerce yönetiliyor. Ancak mevcut OSB kanununda uygulamadan kaynaklanan bazı boşluklar ortaya çıktı. O nedenle bu yeni kanun taslağı tasarısı hazırlandı. OSB’lerin kamulaştırma, inşaat ve yapı ruhsatı, enerji üretimi, dağıtımı, satışı gibi yetkileri imtiyazları var. Bu yetkilerin nasıl kullanılacağı konusunda boşluklar var. Bu kanun taslağı için TOBB bir görüş oluşturdu. Üst Kuruluş olarak biz de oluşturduk ve bakanlığa sunduk. Bağımsız OSB’lerle de görüşüyoruz. Müteşebbis heyet 15 kişiden oluşacak ve bunların 9’u oda’lardan 6’sı ise OSB içindeki sanayicilerden öngörülüyor. Kamusal yetkilerin özel kişilere kullandırılması anayasaya aykırıdır. Oysa Oda’ların kamulaştırma yetkisi vardır ve aykırılık ortadan kalkar."

SORUN OSB KAYNAKLARI DEĞİL: Bülent Koşmaz, "TOBB’un OSB kaynaklarını yönetmek gibi sevdası falan da yok. Sorun OSB kaynakları değil. Şu anda ülke genelinde Oda’ların kurduğu ve yönettiği, sanayicilerin bizzat kurdukları ve yönettikleri, genel kurulunu yapıp bağımsız olmuş yönetimler ve özel idarelerin belediyelerin de içinde yer aldıkları yönetimler olmak üzere 4 farklı OSB yönetim modeli oluşmuş durumda. Biz bütün bunları kapsayan bir düzenleme olması için çalışıyoruz" dedi.

TÜSİAD ile TOBB arasında ’OSB apartman’ polemiği

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve OSB Üst Kuruluşu Başkanı Bülent Koşmaz, OSB yönetimlerinde oda’ların temsilcilerinin ağırlıkta olmasının hiçbir sakıncası bulunmadığını belirtirken, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı’nın 28 Eylül’de Silivri’de yaptığı konuşmaya da atıfta bulundu. Sabancı’nın, "Bugünlerde bir de OSB’lerin yönetimlerinin o bölgelerdeki sanayicinin elinden alınmasına yönelik bir girişim başlatıldı. Yönetimde kamu görevlilerinin ve oda temsilcilerinin yer almasına çalışılıyor. Bırakın, OSB’lerdeki sanayici kendisini yönetmek üzere kimi seçiyorsa yönetimde o olsun. Bunu yasayla belirleyip, o bölgelerde üretim yapan gerçek sanayiciyi devre dışına çıkarmaya çalışmayı anlamak mümkün değil" şeklindeki sözlerini eleştiren Bülent Koşmaz "Evet apartman yönetimlerini apartman sakinleri seçiyor ama apartmana kat çıkmak gerekince imar, inşaat, ruhsat için belediyeye gidiliyor" dedi.