Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : İnternetten araştırmış / 5 ekim

M@D_VIPer
10-05-2006, 01:32 AM
İnternetten araştırmış

Faik KAPTAN-Ardıç AYTALAR-Şenol COŞKUNER-Sefa KIDIK-Muharrem AYDIN-Fatma AKSU-Serkan AKKOÇ- Özkan ARSLAN-Burak AKBULUT / İSTANBUL - Uğur ERGAN - Ümit ÇETİN - Merve ERDİL / ANKARA

http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/2257163.jpgKaçırılan THY uçağının pilotu Mürsel Gökalp, Hakan Ekinci’nin uçağın başının Batı’ya mı Doğu’ya mı olduğunu bile bildiğini söyleyerek, "Kendini yetiştirmiş, internetten araştırmış, öğrenmiş" dedi. Gökalp, Ekinci’nin çok iri yarı olduğunu, kendisini engelleyemediğini anlattı.

KAÇIRILAN THY uçağının Kaptan Pilotu Mürsel Gökalp, terörist olarak nitelendirdiği hava korsanı Hakan Ekinci’nin, eyleme internetten araştırma yaparak çok iyi hazırlandığını söyledi. Gökalp, "Kokpite girmek için kod verilmesi gerektiğini biliyordu. Uçağın başının Batı’ya mı, Doğu’ya mı olduğunu bilecek kadar kendini yetiştirmiş" dedi. Dün, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve kabin ekibiyle birlikte medyanın karşısına çıkan Gökalp, "Kokpite nasıl girilir sorusuna açıklık getirmek istiyorum" diyerek, şu bilgileri verdi:

ÇOK İRİ YARIYDI

Kokpite, uçuş sabahı belirlenen ve sadece kaptan pilotun bildiği bir kodla girilir. Uçak düz uçuşa geçtikten sonra kabin amirimiz kodu alınca kapıyı ’kilitsiz’ duruma getirdi. O anda korsan kabin amirini itip içeri girdi. Dışarı atmaya çalıştım ama başarılı olamadım, iri yarı biriydi.

HAKKINI HELAL ET

Kokpite girdiğinde, ’Sizlere zarar vermeyeceğim’ diyerek kabin amirini dışarı attı ve kapı kilitlendi. Tek amacının Papa’ya bir mesaj vermek olduğunu, bu mesajı verdikten sonra yetkililere teslim olacağını, aksi takdirde arkadaşları tarafından uçağın havaya uçurulacağını belirtti. Kendi adını soyadını ve diğer 3 arkadaşının isimlerini verdi. Sahip olduğu bilgileri bana internetten öğrendiğini söyledi. Bu sırada, sürekli kokpit kapısından kabini gözleyerek arkadaşlarını kontrol ediyor imajını yarattı. Yolcuların can güvenliği için, uluslararası kuralların tümünü yerine getirerek yapılması gereken her şeyi yaptım. Terörist, yolcular gibi bizden de özür diledi ve bana ’Hakkını helal et’ diyerek uçaktan ayrıldı.

DEPORTE DEĞİLDİ http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/2257165.jpg

THY Genel Müdürü Temel Kotil de hava korsanının deporte-sınırdışı edilmiş yolcu olmadığını belirtti. Kotil, "Yolcu tam biletliydi. Normal bir yolcu sınıfındaydı. Dolayısıyla özel bir işleme tabi tutulmamıştı" dedi.

Uçuş 93 filminin aynısı

KORSAN Hakan Ekinci’nin şifreli sistemle korunan kokpite girmesi elül ayında vizyona giren ve 11 Eylül’ü konu alan ’Uçuş 93’ filminde, teröristlerin uçağı ele geçirmek için izlediği yöntemle tıpatıp uyuşması dikkat çekti. Filmde olaylar şöyle yaşanıyor: 11 Eylül’de kaçırılan 5 uçaktan biri olan United Airlines’in 93 No’lu seferinde teröristler, hostesin kokpite servis yapmasını beklerler. Hostes, kokpit kapısını verilen şifreye uygun çalınca, teröristler hostesin üzerine yürüyerek, etkisiz hale getirdikten sonra, kokpite girerler. Teröristlerden biri üzerine sahte bomba yerleştirip, yolculara hareket ettikleri takdirde uçağı uçuracağını söyler.

Suç dosyası kabarık

EKİNCİ’nin 6 ayrı suça karıştığı belirlendi.

1- 8 Haziran 2001’de Manisa’da bir arkadaşıyla bankada dolandırıcılık yaparken yakalandı. Bir süre tutuklu kaldı.

2- İzmir’de 1 Ocak 2002’de ’dolandırıcılık’, 10 Ağustos 2002’de de ’hileli iflas" suçlarından gıyabi tutuklama kararıyla arandı.

3- İlhami Köylü adına düzenlenmiş nüfus cüzdanı aldı. Ardından pasaport çıkarttı.

4- Eşinin eski kocasına ait pasaportla 8 Nisan 2003’te İzmir’de havalimanında giriş damgası olmadığı için ’pasaport kanuna muhalefet’ten gözaltına alındı.

5- İzmir’deki Kaya Prestige Otel’de sahte kimlikle kalıp, dolandırıcılık yapmaktan 29 Aralık 2003’te tutuklandı.

6- İddiaya göre 2002’de çürük raporunun sahte olduğu gerekçesiyle yeniden askere çağırıldı. Gitmeyince aranmaya başlandı.

Kuran’ı ezbere bilirmiş

İZMİR Karşıyaka’da oturan Hakan Ekinci’nin ablası Zeynep Aykut (38), kardeşiyle en son mayısta görüştüğünü söyldi. Aykut, "Kuran’ı elinden düşürmez, abdestsiz gezmezdi" dedi. Aykut, şunları söyledi: "Ruhsal durumu iyi.1996 ve 2000’de iki evlilik yaptı. Emre (8) ve Emir (4) doğdu. 1998’de askere gitti. 130 kiloydu. 18 gün sonra kalp krizi geçirdi. Çürüğe ayırıldı. 4 yıl geçtikten sonra, asker kaçağı olarak tekrar çağrıldı. Romanya’da evlilik dışı bir çocuğu vardı."