PDA

Tam Sürümü Görüntüle : Gençlerin yeni gözdesi ‘takı tasarımı’


GeCeLeR
10-06-2006, 06:50 AM
Gençlerin yeni gözdesi ‘takı tasarımı’


Tasarım merakı olan gençler, takı tasarım mesleğini seçmeye yöneldi.

Her yıl binlerce gencin üniversite sınavına girdiği, bunlardan önemli bölümünün ya açıkta kaldığı ya da seçtiği meslek dalında iş bulamayınca başka mesleklere yöneldiği günümüzde, “takı tasarımcılığı” eğitiminin gençlere kazanç ve iş kapısı araladığı belirtildi.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Salih Talay, geçmişte hem aksesuar olarak kullanılan hem de yatırım aracı olarak değerlendirilen altının, döviz kurlarındaki düşüşe bağlı olarak fiyatının değişmemesinin yatırımcıları bu alandan çektiğini söyledi. Geçen yıl gramı 17-18 YTL civarında olan altının 20 YTL civarında seyrettiğini ifade eden Talay, “Bunun yanı sıra günümüz gençleri (kırmızı altın) diye tabir ettiğimiz 24 ayar yerine 14 ve 18 ayar takılara yöneliyor. Bunların ise işçilik ve tasarım maliyetleri kırmızı altına oranla çok yüksek” dedi.

Talay, düşük ayar altına yönelişin tasarımcılığın kuyumculuk mesleğinin önüne geçmesine neden olduğunu, altının gram değeri kadar da işçilik ve tasarım maliyetinin olduğunu anlattı.

TÜRKİYE’DE TEK OKUL

Türkiye’de takı tasarımcılığı konusunda lisans düzeyinde eğitim veren tek yüksekokul olan Mersin Üniversitesi’ne bağlı Takı Tasarımcılığı ve Teknolojisi Yüksekokulu öğretim görevlisi Meltem Gürbüz ise geçen yıl ilk mezunlarını verdiklerini, bölümlerine ilgininoldukça yoğun olduğunu söyledi.

Türkiye’de takı tasarımı konusunda ön lisans düzeyinde eğitim veren 7 ya da 8 okul bulunduğunu ancak, lisans düzeyindeki tek eğitimin Mersin Üniversitesi’nde verildiğini anlatan Gürbüz, “Bu nedenle okulumuza Türkiye’nin dört bir yanından öğrenci geliyor” dedi.

Her türlü takı tasarımı ve yapımı alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek amacına hizmet eden okulda, takı tasarımı, gemoloji (süs taşları bilimi) ve kuyumculuk olmak üzere üç bölüm bulunduğunu belirten Gürbüz, “Temel sanat eğitimi, teknik resim, takı tasarımı, takı yapım teknikleri gibi derslerin okutulduğu okulumuzda, estetik veyaratıcılık ön planda tutuluyor” dedi.

“TASARIMCILAR İŞSİZ KALMIYOR”

Gürbüz, okulda halen 150 civarında öğrencilerinin bulunduğunu, geçen yıl verdikleri mezunların takıda ve takı tasarımında marka olmuşfirmalarda iş bulduklarını ifade ederek, “Mezun olanlar, isterlerse yüksek lisans yapabiliyor. Öğrencilerimiz kesinlikle açıkta kalmıyor. Dileyen kendi işini de kurabiliyor. Tasarımcılığı bugünün ve geleceğinen gözde mesleği olarak görüyoruz” diye konuştu.

Gürbüz, tasarımcılığın bir sanat olduğunu, oysa, son yıllarda altın yerine düşük ayar altın ve imitasyon takılara yöneliş nedeniyle bu işin eğitimini almamış birçok kişinin sadece ipe boncuk dizmekle kendini tasarımcı ilan etmelerini yadırgadıklarını sözlerine ekledi.