Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : Alitalia’nın rotası şaştı karanlığa uçuyor / 12 ekim

M@D_VIPer
10-12-2006, 01:47 AM
Alitalia’nın rotası şaştı karanlığa uçuyor

Reha ERUS/ROMA

http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/2286806.jpgİtalya'nın ulusal havayolu şirketi Alitalia’nın iflasın eşiğinde olduğu açıklandı. İtalya Başbakanı Romano Prodi "Ulusal havayolumuz rotasını şaşırmış karanlıklara doğru uçuyor. Üstelik paraşüt de göremiyorum" diyerek ulusal havayolunun durumunun çok kötü olduğunu hatta ümitsizliğinden söz ederek acil önlemler dışında bir partner bulunması gerektiğini de savundu.

DÜNYA 7’NCİSİ:

Yüzde 49.9’u devlet hisseli 179 uçaklı dünyanın 7’nci büyük havayolu şirketinin günde 1 milyon Euro zarar ettiği ve iflasının kaçınılmaz olduğu belirtilirken bir dizi önlemler alınması gerektiği hükümet tarafından açıklandı. 19 bin 574 çalışanı bulunan "Alitalia" havayollarının yılın ilk 9 ayında zararının 200 milyon Euro’ya ulaştığı ve uçtukça zararının boyutlarının arttığı da kurumun Başkanı Giancarlo Cimoli tarafından itiraf edildi. Başkan Cimoli, Alitalia’nın tarihinin en sıkıntılı günlerini geçirdiğini itiraf ederek sendikaların bir süre için tarafsız kalmasını istedi. Hükümet bugüne kadar ulusal havayollarının devlet sübvansiyonu ile ayakta kalabildiğini işaret ederek Swissair, Sabena ve United Airlines modeli küçülerek önce yerel Havayolu olarak hizmetini sürdürebileceğini yada kendilerini ayakta tutabilecek sağlam ve öncelikle Doğu ülkeleri kaynaklı bir havayolu şirketiyle ortaklık yapabileceği projesi üzerinde duracaklarını ancak Alitalia yönetimine 31 Ocak 2007’ye kadar süre verdiklerini de duyurdu.

4 MİLYAR EURO BATTI:

Düşük fiyatlı havayolu şirketleri ile mücadele edemeyen ve karşı dampinglere boyun eğen İtalyan havayolu şirketinin son 10 yıl içerisinde 4 milyar 71 milyon Euro’luk bir kaynağı erittiği ve bunun 2 Milyar 695 milyon Euro’sunun devlete mal olduğu da önceki gün Başbakanlık Sarayı’nda yapılan toplantıda ortaya çıktı. Başbakan Romano Prodi Alitalia yöneticilerine "Şirket komaya girmiş. Rotasını şaşırmış karanlıklara doğru uçuyor ve ben bir paraşüt bile göremiyorum" diyerek ortaklık için öncelikle "Code Share" Pool anlaşmalı Air France veya Hollanda Kraliyet Havayolları KLM ile görüşülmesini aksi takdirde sağlıklı Doğu ülkeleri havayollarının seçilmesini önerdi. Hükümet ayrıca Kriz masası için bir komiseri de yakında atayacağını açıkladı.