Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : Savunmada 5 milyar dolarlık karar günü / 17 ekim


M@D_VIPer
10-17-2006, 01:40 AM
Savunmada 5 milyar dolarlık karar günü

Tolga ÖZBEK

http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/2310023.jpgBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM), Türkiye’nin son yıllardaki en büyük savunma projelerini karara bağlaması bekleniyor.

Geleceğin Savaş Uçağı, Taarruz Helikopteri ve Turna Jandarma Helikopter ihalelerinin görüşüleceği toplantıya geçen hafta Fransa Meclisi’nden geçen Ermeni Soykırım Yasası’nın etki etmesi bekleniyor. İhalelerde Fransız şirketlere şans verilmezken toplam değeri 5 milyar Doların üzerindeki projelerde nasıl bir yol izleneceği merakla bekleniyor.

SAVAŞ UÇAĞINDA BÜYÜK YARIŞ: Hava Kuvvetleri’ndeki mevcut F-16 ve F-4’lerin yerini alacak Geleceğin Savaş Uçağı Projesi’nde iki farklı yaklaşım dikkat çekiyor. Toplam 120 adetlik alımın planlandığı ihalede Amerikan Lockheed Martin’in Ortak Savaş Uçağı olarak adlandırılan JSF ile İngiliz-Alman-İtalyan ve İspanya ortaklığındaki Eurofighter yarışıyor. SSM, iki seçenek üzerinde duruyor: Birincisi ihtiyacın tamamının Türkiye’nin de üye olduğu JSF Projesi’nden karşılanması. İkinci seçenek ise Eurofighter ortağı olan İngiltere ve İtalya’nın da yaptığı gibi 80 adet JSF, 40 adet de Eurofighter alımı. Bu konuda askeri yetkililer ve SSM arasında farklı yaklaşımlar bulunurken kararın Başbakan Erdoğan tarafından verilmesi bekleniyor. Diğer taraftan Türkiye, çeşitli kazalarda kaybedilenlerin yerine 30 adet F-16 almak üzere görüşmelerini devam ettiriyor.

TAARRUZ HELİKOPTERİ: Yaklaşık 10 yıldır sonuçlandırılamayan ve ilki geçen yıl iptal edilen Taarruz Helikopteri İhalesi’nde kısa listede İtalyan Agusta/Westland şirketinin Mangusta A129 ile Güney Afrika`nın Denel’in Rooivalk (Kırmızı Şahin) helikopterleri kalmıştı. Teknoloji transferi ile imalatın Türkiye’de yapılması planlanan projenin yaklaşık 2 milyar Dolara mal olması bekleniyor. İhalede düşük fiyatıyla öne geçen Güney Afrikalı Denel şirketi, helikopterin ana transmisyon sisteminin yüzde 24’ü Fransız-Alman Eurocopter, ana gövde parçalarının da yüzde 56’sının da Fransız Thales ve Sagem şirketleri tarafından imal edilmesi, soru işaretleri oluşturuyor. Güney Afrika hükümeti, gerekirse sorunu başta Amerika olmak üzere farklı imalatçılardan alınacak teknolojilerle çözme sözü veriyor. İtalyan Agusta ise A129 modeliyle hazır bekliyor. A129 için İtalya ise gerekirse motor gücü artırımı sözü veriyor.

Fransızların gözü bu ihalede

SÖZDE Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasa teklifinin Ulusal Meclis’te kabul edilmesi nedeniyle Fransa’nın da gözü bu ihalede olacak. Bunun nedeni ise yaklaşık 1.5 milyar dolar tutarındaki ihalede kısa listeye girerek finale kalan firmalardan Güney Afrikalı Denel firmasının ürettiği Rooivalk helikopterlerinin motor dahil yüzde 40’a varan aksamının Fransız Eurocopter tarafından karşılanması. İhalede Fransız Meclisi’nin kararından önce, Eurocopter en şanslı firma görülüyordu. Kulislere göre ATAK II’de bir karar çıkmaması ihtimali de var . Bunun nedeni ise, ABD’li Boeing firmasının Apache helikopteri için birim başına 27 milyon dolar önermesi. İcra komitesinin teklifi değerlendirmek için ihale sonucunu erteleyebileceği de ileri sürülüyor.

Dört helikopteri hemen veririz

TÜRK Silahlı Kuvvetlerinin hava hakimiyetini artırmak için başlattığı Türk Taarruz ve Taktik Keşif helikopteri (ATAK II) ihalesinde son ikiye kalan firmalardan Güney Afrikalı Denel, İtalyan Agusta A-1291 Mangusta ile birlikte bugün açıklanacak sonucu bekliyor. Denel’in CEO’su Shaun Liebenberg, ATAK II helikopter ihalesinde Türkiye ile stratejik ortaklık ve teknolojik transfer konusunda Güney Afrika hükümetinin de kendilerine garanti verdiklerini söyleyerek, ihaleyi kazanmaları halinde ilk dört helikopteri hemen teslim edeceklerini de belirtti.