Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : Türk heyeti İsrail’i karıştırdı


pae
02-17-2007, 11:33 AM
Harem-i Şerif’teki inşaatı incelemek üzere Türkiye’den teknik heyet gönderilmesini kabul eden İsrail Başbakanı Olmert, ülkesinde çok sert eleştirildi. Anamuhalefetteki Likud milletvekilleri tarafından ’Kudüs’ü satmak ve İsrail’in egemenliğinde çatlak oluşturmakla’ suçlandı.


İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert’in, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Harem-i Şerif’teki inşaatı incelemek üzere Türkiye’den bir teknik heyetinin gönderilmesi talebini kabul etmesi, İsrail’i birbirine kattı. İsrail’in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi’nin, heyetin Ankara’dan değil, Tel Aviv’deki Türk Büyükelçiliği yetkililerinden oluşacağını söylemesi de, suların durulması için yeterli olmadı. Olmert’in bu kararı İsrail Meclisi Knesset’i karıştırdı. İsrail basınına göre, Knesset’te fırtınalı bir oturum yaşandı. Özellikle anamuhalefet partisi Likud milletvekilleri, Olmert’i sert bir şekilde eleştirdiler.

KUDÜS’Ü SATTI

Eski Dışişleri Bakanı ve Likud milletvekili Silvan Şalom, Olmert’in kararını delilik olarak nitelendirerek İsrail’in egemenliğine zarar vereceğini savundu. Bir başka Likud milletvekili Yuval Steineitz de, Olmert’in Kudüs’ü sattığını ve İsrail’in egemenliğinde ciddi bir çatlak yarattığını iddia etti.

ARAP VEKİL DE KARŞI

Olmert’in kararına karşı çıkanlar arasında Birleşik Arap Listesi milletvekili Talib Sanaa da yer aldı. Sanaa, kararı şaşırtıcı olarak nitelendirip, "Türkiye’nin El Aksa Camii ile ne ilgisi var" diye sordu.

HAARETZ: TÜRKİYE SEÇENEK

İsrail’in Haaretz gazetesinde yayınlanan bir yorumda, İsrail’in şimdiye kadar ’Tapınak Tepesi’ (Harem-i Şerif) konusunda Ürdün ve Filistinler ile dini ve siyasi anlaşmazlıklar yaşadığı belirtilerek, Türkiye’nin sahneye çıkması, İsrail’in seçeneklerinin bulunduğunun göstergesi olarak değerlendirildi. Gazete, Türklere inşaat işlerini denetlemesine izni verilmesinin, başka İslam ülkelerinin de karışması için kapının açılması anlamına geldiğini de öne sürdü. Eski dışişleri bakanı Şimon Peres’in, kutsal yerlerin uluslararası bir din heyeti tarafından yönetilmesini önerdiğini hatırlatan gazete, ancak Peres’in söz konusu idareye katılmasını önerdiği ülkelerin arasında Türkiye’nin bulunmadığını yazdı. Haaretz, "Türkiye, o zaman tabloda yoktu ancak şimdi Başbakan Olmert, patlamayı yatıştırmak için Filistin ile Ürdün’e, Ankara’yı gösteriyor" dedi.

DAVUTOĞLU RAHATSIZLIĞI

İsrail, Harem-i Şerif’e gönderilmesi düşünülen heyete dış politika danışmanı Ahmet Davutoğlu’nun başkanlık edeceğine dair haberlerden rahatsız. Davutoğlu, HAMAS lideri Halid Meşal’in Türkiye ziyaretini organize ettiği yolundaki haberler nedeniyle, İsrail basını tarafından hedef alınmıştı. İsrail Ordu Radyosu, Türkiye’nin göndereceği heyete Davutoğlu’nun liderlik etmesinin beklendiğini duyurdu. Jerusalem Post gazetesi, Davutoğlu’nun İsrail karşıtı bir tutum sergilediğini ve İsrail’in dostları arasında sayılmadığı yorumuna yer verdi.