PDA

Tam Sürümü Görüntüle : 04/12/07 - Askeri lojman patlamasına tahliye kararı

Nǿ ŦΞДЯ™
04-12-2007, 10:57 PM
DİYARBAKIR'da 11 Aralık 2006 tarihinde günü 7'nci Kolordu Komutanlığı'na ait askeri lojmanlarda meydana gelen ve 8 kişinin ölümü, 5 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kalorifer kazanı patlamasıyla ilgili olarak tutuklanan, lojman kapıcısı ve kalorifercisi Eşref Aydın, 4 aylık tutukluluğun ardından ikinci duruşmada tahliye edildi. Hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cazası istenen Aydın, tutuksuz yargılanacak.

Diyarbakır’ın Yenişehir Semti’ndeki Kurdoğlu Askeri Lojmanları'ndaki 11 Aralık 2006 tarihinde 5 katlı Şahinkaya Apartmanı'da kalorifer kazanının patlaması sonucu bina çökmüş, enkaz altında kalan 8 kişi ölürken, 5 kişi de yaralanmıştı. Olayla ilgili tutuklanan tek kişi olan lojmanın kapıcısı ve kalorifercisi Eşref Aydın'ın yargılanmasına 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada kapıcı ile avukatı hazır bulundu.

Tanık olarak dinlenen aynı lojmanlarda görevli kapıcı Mustafa Baran, kazanların birbirine yapışık vaziyette olduğunu, arızalanınca vanaların birbirinden ayrıldığını belirterek, şunları anlattı:

“Sonra kör tapa takıldığı için imbisat deposundan benim kazanım faydalanıyordu. Patlayan kazanın ise imbisat deposu yoktu. Benim yaktığım kazanın deposu bu yıl tamir edildi, ancak patlayan kazanın deposu tamir edilmedi. Sene başında gelip kazanlarda sorun olup olmadığını sordular. Sanık Eşref Aydın imbisat deposunun olmadığını ilgililere söyledi. Ama kazana yine depo bağlanmadı. Aslında pazar günleri izinli görünmemize rağmen yine de gelip kazanı yakıyorduk. Ben bir, Eşref iki kazan yakıyordu. Eşref 5 binaya bakıyordu. 1 kazan 4 binayı ısıtıyordu. Geçen yılda patlama oldu borular çatladı. Tamirciler gelip iki kazanı birbirinden ayırdı. Tamirden sonra da Eşref'in yaktığı kazanın imbisat deposu devre dışı kaldı.”

Lojman yöneticiliği yapan tanık Bekir Kızılkaya ise binada yüksek rütbeli olduğu için yöneticiliğe seçildiğini, sanık Eşref Aydın'ın imbisat deposu olmadığı yönünde kendisine bilgi vermediğini belirterek, “Bana bilgi vermemesi de normaldir, çünkü patlayan kazan benim yöneticilik yaptığım binayı ısıtan kazan değil” dedi.

Sanık Eşref Aydın ise “Ben kazanı yaktım. 50 derecede patladı. Bu kazanın dayanma gücü 110 derecedir” dedi.

Kısa bir ara veren mahkeme, mevcut delil durumuna göre sanığın tutuksuz olarak yargılanmasına, 7'nci Kolordu Komutanlığı’na yazı yazılarak inşaat Emlak Bürosu'ndan patlamaya konu olan lojmanın kalorifer kurumlarına ilişkin projelerinin alım şartnamesi ve bir yıl önce kaynak yapıldığına dair belgelerin olup olmadığının sorulmasına ve diğer eksikliklerin giderilmesine karar verip, duruşmayı erteledi.

İddianamede, sanık Eşref Aydın'ın, Rana Polat, Sena Polat, Halime Polat, Aybüke Demirbağ, Hatice Demirbağ, Ahmet Demirbağ, Mustafa Ünsal, Gamze Köse’nin ölümüne, Elif Tunçkaya, Ahmet Arıkan, Emrullah Hüsnü Durkan, Selman Sever ve Ayhan Akalın'ın da yaralanmasına yol açtığı gerekçesiyle TCK'nın 85/2, 171/1-B, 53, 63 maddeleri uyarınca, ‘bina çökmesi sonucu taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor