Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : IPI’de ifade ve din özgürlüğü tartışıldı / 15 mayıs


M@D_VIPer
05-15-2007, 01:59 AM
IPI’de ifade ve din özgürlüğü tartışıldı

15 Mayıs 2007
Ardıç AYTALAR/İSTANBUL
http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/3365010.jpg İstanbul Hilton’da yapılan Uluslararası Basın Enstitüsü Dünya Kongresi ve 56’ncı Genel Kurulu’nda dün "din ve ifade özgürlüğü" tartışıldı. İfade özgürlüğü ile küfür sınırının hassaslığına dikkat çekilen oturumda insanlar hakkında "ölüm fetvası" çıkarılmasının son derece tehlikeli gelişmelere neden olduğu vurgulandı.

ULUSLARARASI Basın Enstitüsü Dünya Kongresi ve 56’ncı Genel Kurulu’nda dün yapılan "Hepimizin diğerleri olduğu bir dünyada habercilik" oturumunun gündemine Danimarka’da yayınlanan karikatürlerin yarattığı kriz oturdu. Hürriyet Kurumsal İletişim Direktörü Temuçin Tüzecan’ın yönettiği oturumda, Danimarka Kristeligt Dagblad Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Michael Ehrenreich, karikatür krizinden çıkardıkları beş dersi sıraladı:

"İfade özgürlüğü ve yayınlama hakkının önemi anlaşıldı. Din çok hassas bir alan. Müslümanlarla ilgili bilgilerimiz arttı, yaklaşımımız farklılaştı. Dünyanın global köy olduğu bilgisi pekişti. Danimarka diplomasisi bundan sonra halkın köklerine yönelmiştir."

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Medya Özgürlüğü Temsilcisi Miklos Haraszti de ifade ve din özgürlüğünün aynı madalyonun iki yanı olduğunu belirtti. Nefret öne sürülerek özgürlüklerin kısıtlanmasının yanlış olduğunu söyleyen Haraszti, İsviçre’de "Ermeni soykırımı yoktur" ifadesinin yasaklanmasını örnek gösterdi.

İSA NASIL PİŞİRİLİR

Andrew Mango da "Batıda maalesef içinde küfür içeren sözler hoşgörüyle karşılanır hale geldi. Folkland’da yaşayanlardan ’Koyunlarla cinsel ilişkiye girenler’ diye bahsetmek bile normal karşılanıyor. Yaşlı biri olarak kabul edemiyorum ama davranış kurallarının göreceli olduğunu bilmemiz gerekiyor" diye konuştu.

İspanyol El Mundo Gazetesi’nden Jose Luis Gutierrez ülkesinde bir yemek programında yarım saat İsa’nın nasıl pişirileceğinin anlatıldığını belirterek "Önce tırnaklarının çıkarılacağını, sonra kemiklerinin kırılacağı, çevirerek pişirilmesi gerektiği anlatıldı ama kimse İspanya’da bu televizyon programlarıyla ilgili ayaklanmadı. Aradaki reaksiyon farkını düşünün" dedi.

Ehrenreich, Danimarka gazetesi Jurgen Post’un iki kez özür dilediğini belirterek, Danimarkalı gazeteci ve karikatürcülere ölüm fetvası verilmesiyle ilgili kimsenin tepki göstermemesini anlayamadıklarını, karikatürcülerin saklanarak yaşayabildiklerini anlattı.

IPI üyeleri Dolapdere Big Gang’le eğlendi

ULUSLARARASI Basın Enstitüsü Dünya Kongresi için Türkiye’ye gelen konuklar, önceki akşam Hürriyet Gazetesi’nin Çırağan Sarayı Balo Salonu’nda verdiği akşam yemeğinde bir araya geldiler. Ortadoğu’nun en büyük medya grubu denilerek Doğan Grubu’nun onuruna kadeh kaldırılmasıyla başlayan gecede Dolapdere Big Gang müzik ziyafeti sundu. Yemeğe Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Başyazar Oktay Ekşi, Yayın Danışmanı Doğan Hızlan ve IPI üyeleri katıldı.

KADIN VÜCUDU YÜZÜNDEN İDEOLOJİK SAVAŞ ÇIKIYOR

Yazar Elif Şafak, Doğu ile Batı arasında entelektüel çevreler için önemli olan bir eşik bulunduğunu ve bunun 11 Eylül’de tehlikeye düştüğünü söyledi. İslamiyet’te kadınlara neredeyse cinsiyet eşitliği verildiğini söyleyen Şafak, "Pek çok ideolojik savaş, kadınların vücutları üzerinden ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Öğleden sonraki oturumlarda Gazze’de dün iki gazetecinin öldürüldüğünü haber alan IPI üyeleri bir dakika susarak, olayı kınadılar.