Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : 07/01/07 - Dev bir marketin, 'dökme tavuk' kurnazlığı


Nǿ ŦΞДЯ™
07-01-2007, 10:54 AM
Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, Türkiye'nin en büyük hipermarketlerinden birinin açık tavuk satışını sürdürdüğünü belirterek yasağın, "parçalama izni" alınarak delindiğini söyledi. "Nereden aldığı belli olmadığı için kuş gribi tehlikesi olmasının yanı sıra piliçler, kesildikten sonra hemen parçalanmadığı takdirde ne kadar el değerse o kadar çok bakteri üretmeye başlıyor" diyen Keskinoğlu, yerel marketlerin de yumurtada 'paketleme izni' alarak satış yaptığını, ürünün nereden alındığının ise denetlenmediğini kaydetti.

Faaliyetlerine tavuk kafesi üretimiyle başlayan Keskinoğlu, ilk kuluçka makinesini 1962'de aldı. Bugün 130 bin kesim ve 180 ton et üretme kapasitesine sahip olan şirketin tavuk etinde pazar payı yüzde 6.3. Bu rakamı 2007 sonunda yüzde 7'ye taşıyacaklarını dile getiren Keskinoğlu, Akhisar'da faaliyete girecek yeni kesimhaneyle, günlük kesimin 300 bine çıkacağını söyledi. Kuş gribiyle bir dönem piliç satışlarında büyük duraklama yaşandığına değinen Keskinoğlu, "Sonrasında açık ürün satışı, yasayla yasaklandı. Ama büyük bir market, aldığı parçalama izniyle hâlâ açık satışını sürdürüyor. Kimi bazı yerel marketler de yumurtada paketleme izni aldı. Bu yumurtaları nerelerden aldıkları belli değil. Bir çiftlikle fason anlaşma yapıyorlar. Daha sonra gidip başka yerlerden ucuza alıp onları paketliyorlar. Bunun denetimi yapılmıyor" diye konuştu.

İZMİR BİRİNCİ SIRADA
Piliçte kişi başına yıllık tüketim miktarının 14.3 kilo olduğunu anlatan Keskinoğlu, üretimin de 945 ton olduğunu söyledi. En çok tüketimin, nüfus yoğunluğuyla paralel olarak İstanbul, Ankara ve İzmir'de yapıldığını dile getiren Keskinoğlu, "Ama kişi başına tüketime baktığımızda İzmir en ön sırayı alıyor" dedi. Türk tüketicinin daha çok pilicin budunu tercih ettiğini ifade eden Keskinoğlu, Türkiye'de satılan pilicin sadece yüzde 30'unun göğüs eti olduğunu, bu oranın ABD'de tam tersi olduğunu belirtti.

Yazın 'mangal sezonu'yla, kanat satışlarında ve fiyatlarında büyük artış olduğuna dikkat çeken Keskinoğlu, "Kışın kilosu 2.5 YTL'den satılan kanatın fiyatı, yazın 7.5 YTL'lere çıkıyor. Kanadı tesisimizde üçe bölüyoruz. İkisi bildiğimiz kısımlar. Üçüncüsünü, yani kanadın uç kısmını da Çin'e ihraç ediyoruz" dedi. Tüketicilerin nugget, şinitzel gibi ürünlere yöneldiğinin altını çizen Keskinoğlu, bu ürünleri yüzde 100 göğüs etinden yaptıklarını, galeta unu ile kapladıkları ürünleri pişirip, soğutup, paketleyip tüketiciye sunduklarını söyledi

'Yumurtanın röntgenini çekip çift sarılıyı ayırıyoruz'


YUMURTADA ambalajlı üründe yüzde 60 pazar sahibi olduklarını belirten Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, günlük üretimlerinin 2 milyon olduğunu söyledi. Türkiye'de günlük yumurta tüketiminin 26 milyon civarında olduğunu anlatan Keskinoğlu, "Günlük toplam üretim ise 30 milyon. Bizim üretim tesisimizde, günde 3 bin çift sarılı yumurta çıkıyor. Bunun için 1 milyon dolarlık yatırımla bir tasnif makinesi aldık. Bu sayede yumurtanın röntgenini çekerek çift sarılı olup olmadığını anlıyoruz ve tasnif yapıyoruz" dedi. Yumurtada kar marjının sezona göre değişim gösterdiğine değinen Keskinoğlu, 2003-2005 yılları arasında yüzde 30 zararla satılan yumurtada bugün, kâr marjının yüzde 5-8 arasında değiştiğini kaydetti. Kuş gribinden önce yumurtanın yüzde 90'ının markasız satıldığını anlatan Keskinoğlu, şu anda pazarın yüzde 30'unun markalı ürünlerden oluştuğunu da sözlerine ekledi.


Yumurta kabının % 33'ünü üretiyoruz


TAVUK eti ve yumurta üretiminin yanı sıra viol (yumurta kartonu) üretimi de yaptıklarını anlatan Keskinoğlu, pazarın yüzde 33'üne hâkim olduklarını söyledi. Sağlıkta tek kullanımlık sarf malzemeleri tüketilmeye başlandığını belirten Keskinoğlu, ördek küveti ve sürgüyle, pazara girdiklerini kaydetti. 'Ravika' markalı zeytinyağı üretimi de yaptıklarını belirten Keskinoğlu, "Her gün yumurta verdiğimiz 11 bin 200 noktaya bu zeytinyağını da ulaştırıyoruz. Kanada ve ABD zeytinyağı için büyük pazarlar" dedi.


'İhracat için 32 TIR'lık filo kurduk'

BOSNA Hersek, Azerbaycan, Kırgızistan ve İsrail'e tavuk eti ve yumurta ihraç ettiklerini anlatan Keskin Keskinoğlu, ihracatı kendi TIR filolarıyla yaptıklarını, filolarında 32 TIR, 10 kamyon, 250 de küçük dağıtım araçları olduğunu ifade etti. TIR'ların, mallarını bıraktıktan sonra aralarında gazetelerin de bulunduğu yerlerden kağıt yükleyerek geldiklerini anlatan Keskinoğlu, şöyle konuştu: "Civciv ihracatını ise uçaklarla yapıyoruz. Azerbaycan ve Bosna Hersek'e yılda 4 milyon damızlık civciv ihraç ediyoruz."
http://image.haber7.com/haber/23443.jpg