PDA

Tam Sürümü Görüntüle : 08/08/07 - Felakete adım adım

Seager
08-08-2007, 10:47 AM
Kuraklık, Ege Bölgesi'ni de tehdit ediyor. Bölgedeki 11 barajın kapakları kapatılınca, tarlalar susuz, ürünler cılız kaldı. 600 bin dönümlük araziyi sulayan Menderes'in suyu çekildi. Ürün kalitesi ve rekolte dibe vurdu

Ege Bölgesi'nde DSİ'ye ait 11 barajda seviyenin dibe vurması üzerine kapaklar kapatılınca, tarlalar susuz kaldı. Üretici, sadece zeytin gibi hassas ürünlerine su verme kararı aldı. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aydın Kesen, tüm bölgede ürün tanelerinde ufalma olduğunun söyledi. Kesen, bunun sonucunda yaş üzüm kalitesinin düşeceğini, ihracatın ve iç tüketimin geçen yıllara göre noksan olacağını vurguladı.
MENDERES'İN DİBİ GÖRÜNDÜ
Aydın'da 600 bin dönümlük araziye su sağlayan Kemer Barajı'nda su tükendiği için Menderes Nehri dip yaptı ve nehrin tabanı ortaya çıktı. Menderes, bir yılda ikinci kez kuruyunca binlerce çiftçi tarlasına su veremedi. Ürününe henüz ilk suyu bile veremeyen üretici, bu kez umudunu Denizli'deki Adıgüzel Barajı'na bağladı. Ancak Adıgüzel Barajı'nda da doluluk yüzde 10'a düştü. Bir milyar metreküp hacimli barajda 100 milyon metreküp su kaldı. Barajdaki su kapakları önceki gün kapatıldı. Denizli'deki Işıklı ile Gökpınar barajlarından da tarlalara verilen suyun bu ay içinde kesilmesi gündeme geldi. Manisa'da da 5 barajdan kanallara su veren kapaklar indirildi.
SEVİNDİRİCİ BİR HABER
Manisa, Denizli ve Aydın ovalarında sulama en büyük sıkıntıya sebep olurken, Cindere Barajı'nda su tutma çalışmaları devam ediyor. Denizli'nin Güney İlçesi Belediye Başkanı Halit Gürbüz "Bu baraj, Adıgüzel'den kot seviyesi olarak 200 metre altta kalıyor. Adıgüzel'den bırakılan su, Cindere havzasında tutulacak. Böylece yaz mevsiminde Cindere'den bırakılan suyla hem enerji üretilecek hem de araziler sulanacak" dedi.