PDA

Tam Sürümü Görüntüle : Kanser ABD'de kronik Türkiye'de ölümcül hastalık


jockeя
08-13-2007, 06:55 PM
Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün hazırladığı "Yıllık Kanser Raporu"nda 1975-2003 yılları arasında ABD'de kanserden ölüm oranlarının düştüğü ve bu eğilimin 2005 yılında da devam ettiği belirtildi.

Erkeklerde en yaygın görülen 15 kanser türünden 11'inde, kadınlarda ise en yaygın 15 kanser türünden 10'unda ölüm oranlarının düştüğü açıklanan rapora göre, yeni kanser vakaları bazı türlerde artış göstermekle beraber genelde seviyesini koruyor.

GÜNDE 300 KİŞİ ÖLÜYOR

Kanserin öldürücü olmaktan çıkıp kronik bir hastalığa dönüştüğünü belirten uzmanlar, bunu, sigara tüketiminin azalması, erken teşhisin yaygınlaşması, yenilikçi ve etkin ilaç tedavilerinin uygulanmasına bağlıyorlar. Ancak ABD'deki bu durum gelişmekte olan ülkeler için geçerli değil. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, 2005 yılında tüm dünyada kanserden kaynaklanan 7,6 milyon ölümün yüzde 70'ten fazlası düşük ve orta gelir grubundaki ülkelerde görüldü. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Engin Güner, kanserin halen Türkiye'de en çok ölüme neden olan ikinci hastalık olduğunu ve günde 300'den fazla insanın kanserden dolayı yaşamını yitirdiğini belirtti.

İLAÇ RUHSATLARI ÖNEMLİ

Türkiye'de de taramalar yoluyla erken teşhisin yaygınlaştırılması, en son çıkan ilaç ve tedavilere erişimin kolaylaştırılması gerektiğini vurgulayan Güner, "Ülkemizde yeni bir ilacın ruhsat alması 18-24 ay sürebiliyordu. Bu sürenin 210 güne düşürülmesinden memnunuz. İlacın değerlendirilmesi ve geri ödeme kapsamına alınması için karar süreci ise yaklaşık olarak 200-250 gün sürüyor. Bu süreyi 90 günün altına indirmek amacıyla girişimde bulunuyoruz. Hedefimiz Türk hastalarının yeni ilaçlara erişim süresini üç yıldan dokuz ayın altına indirmek" şeklinde konuştu.