Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : Yorum mu, küfür ve hakaret mi? 17 Ağustos 2007

The J0lly J0ckeR
08-17-2007, 09:48 AM
Yorum mu, küfür ve hakaret mi?
17 Ağustos 2007 Cuma
İnternethaber"de yazmaya başlarken bir umudum vardı. İnternet ortamında okuyucularla doğrudan iletişim kurabileceğimi, böylece “ortak aklın” gücünü yakalayabileceğimi düşünüyordum.

Yanılmışım..

Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum. Benim için acı olsa da, bu duygumu sağduyulu okuyucu çoğunluğuyla paylaşmak istiyorum..

* * *

Aslında İnternethaber okuyucularına büyük bir imkan sunuyor. Her yazı ve her olay hakkında yorum yapma olanağı sağlıyor.

Ancak belli çevreler bu imkanı kötüye kullanıyorlar. Bunu da, sözde dincilik ve etnik cemaatçilik adına yapıyorlar.

Yorum falan yapmıyorlar. Küfürün, hakaretin bini bir para, hayasızca saldırıyorlar.

Kimi adınızın önüne akıllarınca aşağılayıcı sıfatlar koyup kendini tatmin etmeyeye çalışıyor. Kimi de önyargılarıyla bilgiçlik taslıyor.

Sonuçta yorum diye bakın neler yazıyorlar..

- Sen adam değilsin..

- Sen hasta mısın?..

- Senin de Baykal gibi paranoyak hallerin var..

Hemen hepsinin Türk Ceza Yasası uyarınca dava konusu olması gerekiyor.

* * *

Yorum adına küfürü ve hakareti iş edinen bu güruhun sayıca çok fazla olduğunu sanmıyorum.

Küçük bir araştırma yaptım.

Küfür ve hakaretlerin büyük çoğunluğunun aynı “ip” adreslerinden geldiğini saptadım. Yani, bir kişi oturuyor bilgisayarın başına, sözde farklı takma adlarla 10, 15 mesaj yazıyor.

Bunların adı da yorum oluyor..

* * *

Yorum yapmak önemlidir. Sorumlulukla yerine getirilirse, belirli konularda bambaşka bakış açıları yaratabilir.

Küfür etmek, hakarete başvurmak ise ezikliktir. Küfür ve hakaret, söylenecek sözün olmadığı yerde başlar.

Yorum ancak söylenecek söz varsa yapılabilir. Anlamı da bunu içermektedir.

Türkçe sözlüklerden kısaca yorum nedir, nasıl olmalıdır aktarayım:

Bir yazının veya bir sözün, anlaşılması güç yönlerini açıklayarak aydınlığa kavuşturma, anlaşılmasını sağlama; bu açıklamaları içeren söz veya yazı. Tefsir.
Bir olayı belli bir görüşe göre açıklama, değerlendirme ; bu değerlendirmeyi yansıtan görüşlerin tümü.
Gizemli veya simgesel bir bir şeyi anlamlandırma, ondan anlam çıkarma.
Birinin sözlerinin veya eylemlerinin başkaları tarafından belli bir biçimde değerlendirlmesi.
Ben buna “ortak aklın gücü” diyorum..

* * *

Ben kimsenin benim gibi düşünmesini ne istiyorum, ne bekliyorum. Yazılarımı da bu amaçla yazmıyorum. Bütün amacım birlikte düşünebilmek.

Burada küfür ve hakarete yer yok.