Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : Kostas’ın kitap korkusu 12 eylül


jockeя
09-12-2007, 10:12 AM
Kostas’ın kitap korkusu

Yorgo KIRBAKİ/ATİNAhttp://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/4062046.jpg 16 Eylül seçimleri öncesinde Yunanistan Başbakanı Karamanlis, aşırı sağın eline koz vermemek için Türk imajının yenilendiği tarih kitaplarını okullara yollamadı. Gerekçe: Oy pusulası basımı yüzünden kitaplar gecikti.

YUNANİSTAN’da üçbuçuk yıllık iktidardan sonra 16 Eylül Pazar günü için erken seçim ilan eden merkez sağ Yeni Demokrasi (ND) partisinin lideri Kostas Karamanlis, rakibi Sosyalist Pasok’un lideri Andreas Papandreu’dan çok, Türkiye ve Türklere karşı görüş ve duygularını her fırsatta tekrarlayan aşırı milliyetçi LAOS (Halkçı Ortodoks Alarmı) lideri Yorgos Karancaferis’den çekiniyor.

LAOS partisi yüzde 3 barajını geçemezse ND’nin tek başına yeniden iktidar şansı yüksek. Barajı aşacağı görünen LAOS, sol koalisyon SYRIZA ve komünist KKE ile birlikte beşinci parti olarak parlamentoya girerse Karamanlis’in işi zor. ND’deki tepki oylarının LAOS’a kayması endişesi içindeki Karamanlis, Yunanistan Le Pen’i sayılan Karancaferis’in ekmeğine yağ sürmemek için ders yılı dün başladığı halde ilkokul 6’ncı sınıf tarih kitabını okullara göndertmedi. "Kötü Türk" imajını hafiflettiği için başta kilise olmak üzere milliyetçi çevrelerin büyük tepkisi karşısında değiştirilen ilkokul 6. sınıf tarih kitabı, propaganda malzemesi olarak kullanılmasın diye okullara dağıtılmadı.

İMAJ SERTLEŞİYOR

Eğitim bakanlığı, devlet matbaalarında oy pusulalarına öncelik verildiğinden, kitabın basımının biraz gecikeceğini açıkladı. Ancak bu gerekçe inandırıcı bulunmadı. Atina’daki yoğun iddialara göre Karamanlis, 16 yaşındayken vücut geliştirmede Avrupa 3’üncüsü olan TV kanalı sahibi Karancaferis’in seçim mitinglerinde elinde kitapla hükümeti eleştirmesinden korktu. Geçen ders yılında okutulan ve yaklaşık bir ay önce değiştirilen tarih kitabında şu değişiklikler yapıldı:

’Kemal Atütürk Türklerin kurtuluş mücadelesinin lideriydi’ yerine ’Kemal Atatürk, Türklerin milli mücadelesinin lideriydi’ denildi.

"1922’de Yunanlılar İzmir Limanı’nda izdiham oluşturdu" yerine "Yunanlılar dramatik koşullarda evlerini terk etmek zorunda kaldı ve limanda bekleyen gemilerde kurtuluş aradı" ifadeleri kullanıldı.

’Kıbrıs meselesi’ ifadesi ’Kıbrıs sorunu’ diye değişti. İki farklı renkle gösterilen Kıbrıs haritası tek renk yapıldı ve KKTC ile sınır ince bir yeşil çizgiyle çizildi.