Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : BTC'yi soymaya karar verip inşaat sırasında yeraltı hattı yapmışlar /18 eylül


[мα∂ℓιηє]
09-18-2007, 05:33 PM
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın Türkiye kısmının işletmecisi Botaş International Limited (BIL) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Paşaoğlu, hattan ham petrol çalınmasını önlemek için yoğun bir faaliyet içinde bulunduklarını söyledi.
Hattan yapılan hırsızlıklar konusunda mahkemelerin bilinçlendirildiğini ve hâkimlerin artık hattaki hırsızlık girişimlerini adi hırsızlık olarak tanımlamadığını belirten Paşaoğlu, "Hatta yapılan hırsızlık girişimlerinin organize bir olay olduğunu, uluslararası bir projeye tecavüz edildiğini hâkimlerimiz ve savcılarımız anlamaya başladı. Onun için daha büyük cezalar verilmeye başladı. Bunun caydırıcı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Boru hattından çok çeşitli yollarla hırsızlık girişimleri olduğuna işaret eden Paşaoğlu, "Biri, daha hat inşaat aşamasındayken yerin altından 850 metre boruyla kendi çiftliğine getirmiş. Oraya da yerin altına gömülü bir tank yapmış. Oraya petrol yavaş yavaş akıyor. Az akıttığı için de fark edilmesi zor oldu. İnşaat aşamasında yapılmış başka hatları da yakaladık" dedi.


Güvenlik sıkılaştırıldı
Hattın Türkiye kısmının bugüne kadar 20 defa delindiğini, 21'incinin ise delinmeden yakalandığını ifade eden Paşaoğlu, hırsızlık teşebbüslerinin de daha çok Ceyhan bölgesinde yoğunlaştığını kaydetti. Çalışan petrolden çok hatta zarar verilmesinin önemli olduğunu anlatan Genel Müdürü Salih Paşaoğlu, şöyle konuştu:
"Delinen borulara tamir için çok masraf ediyoruz. Tamir sırasında da akışı durdurmak zorunda kalıyoruz. Hattın birkaç saat durması önemli değil, ancak birkaç güne uzarsa üretimin durması gerekiyor. Allah'a çok şükür bugüne kadar böyle bir şey yaşamadık fakat üretimin durması da çok önemli sonuçlar doğurur."
Paşaoğlu boru hattının Türkiye kısmının güvenliğinden Botaş olarak kendilerinin sorumlu olduğunu ve hattın güvenliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Paşaoğlu, Ceyhan'daki 50 kilometrelik kısmın güvenliğinin özel sektöre devredildiğini, diğer kısımların güvenliğinin özel sektöre devri için de ihaleler açacaklarını söyledi. Paşaoğlu, hattın güvenliğinin sağlanması için sürekli devriyelerin dolaşacağını, gece görüşlü kamera sistemlerinin yerleştirileceğini, boru hattından geçen fiberleri delinme sesine karşı duyarlı hale getireceklerini, ileri dönemde de özel helikopterlerle hattın izleneceğini ifade etti.
Hattın delinmesinin ham petrolün yayılması açısından büyük risk taşıdığını ifade eden Paşaoğlu, hat delinip çok basınçlı bir petrol gelirse büyük bir çevresel felaket olabileceğine dikkati çekti.


Gelir beklentisi 1 milyar dolar
Salih Paşaoğlu, BTC hattından Ceyhan'daki Haydar Aliyev Deniz Terminali'ne bugüne kadar 200 milyon varilin üzerinde ham petrol taşındığını ve 900 milyon doların üzerinde gelir elde edildiğini söyledi.
Paşaoğlu, Türkiye'nin hattan elde ettiği gelirin yıl sonunda ise 1 milyar doları bulmasının beklendiğini bildirdi. Hattın kapasitesinin bugünlerde günlük 1 milyon varillik tam kapasiteye çıkarıldığını, fakat sürekli bu miktar ile çalışmadıklarını anlatan Paşaoğlu, hattın 2008 yılında her gün tam kapasiteyle çalışması ve günde 1,2 milyon varil petrol akması için çalışmalar yapılacağını vurguladı.


2008'de uygulanacak
DRA isimli sürtünmeyi azaltıcı bir kimyevi madde ilave edilerek aynı pompayla daha fazla petrolün geçmesinin sağlanacağını anlatan Paşaoğlu, "1,2 milyon varil/güne çıkmak kolay olacak, bu kârımızı da artıracak. Bu yıl denemeleri yapılıyor, 2008 yılında ise uygulanacak" dedi. Paşaoğlu, 1,2 milyon varil/günlük kapasitenin artırılması için ilave pompa istasyonlarına ihtiyaç duyulduğunu, bunun da ancak 2011'den sonra gündeme gelebileceğini aktardı.

18.09.07r.g