Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : Gül'den üniversitelere 2. destek !/27 eylül

[мα∂ℓιηє]
09-27-2007, 09:09 AM
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Üniversiteler, ülke sorunları, sıkıntılar ve güncel tartışmalar konusunda ortaya koyacağı görüşlerle topluma önderlik etmelidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, 2007-2008 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversitelerin çok yönlü çalışmalarıyla Türkiye'nin ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel hayatını zenginleştiren ve gençleri yetiştirirken ülkeyi de yarınlara taşıyan kurumlar olduğunu vurgulayarak, "Üniversiteler, yalnızca yüksek öğretim veren kurumlar değildir. Üniversiteler, evrensel değerlerin kökleşmesine katkıda bulunan, toplumsal sorunları dile getiren, sorunların aşılması için çözüm önerileri sunan evrensel kurumlardır" dedi.

Üniversitelerin başarısının yalnızca bilimsel yayın sayısına değil, aynı zamanda hizmetlerini toplumla bütünleşerek gerçekleştirme seviyesine de bağlı olduğunu anlatan Gül, şöyle devam etti:

"Çünkü üniversiteler, toplumun ve ülkenin gerçeklerinden kopuk yaşayamaz. Üniversiteler, ülke sorunları, sıkıntılar ve güncel tartışmalar konusunda ortaya koyacağı görüşlerle topluma önderlik etmelidir. Bu, sorunun tanımından çözümüne kadar çok boyutlu bir süreci içermektedir. Toplumu aydınlatma, toplumun sesinin duyurulmasına aracılık etme ve kamuoyu oluşturma, üniversitelerin temel görevlerinden biridir. Üniversitelerin, değerlendirmelerini demokrasinin, çoğulculuğun, sağduyunun, aklın ve bilimin rehberliğinde ortaya koymaları, toplumun ortak paydada buluşturulmasına ve sorunların aşılmasına en önemli katkıyı sağlayacaktır."

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bir süredir yoğun bir biçimde yeni bir kavramla tanıştığını ve bu yeni kavramın da "vakıf üniversiteleri" olduğunu dile getirerek, Türkiye'de yüksek öğretimin önündeki bu büyük yığılma devam ettiği sürece kendilerinin de çözüm aramaya devam edeceklerini söyledi.

Gül, "Bir taraftan yeni devlet üniversiteleri açacağız ama bir yandan da vakıf üniversitelerinin kuruluşlarını belli bir kriter ve denetim anlayışı çerçevesinde destekleyeceğiz" dedi.

Türkiye'de yüksek öğretim kurumlarının yaygınlaştırılması çalışmaları devam ederken, öğretim elemanı açığının da hızla kapatılması gerektiğine dikkati çeken Gül, bu konuda vakıf üniversitelerinin de bazı sorumluluklar üstlenmesi ve öğretim üyesi yetiştirme konusuna özel önem vermeleri gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, "Devlet üniversitelerini de vakıf üniversiteleriyle rekabet edecek bir geleneğe, kaynak ve imkanlara kavuşturmalıyız. Ben, başta YÖK olmak üzere bu yeni durum için hepimizin düşünmesi ve çözüm üretmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.