PDA

Tam Sürümü Görüntüle : Referandum çalışmaları netleşmedi/28 eylül


[мα∂ℓιηє]
09-28-2007, 09:48 AM
Seçim Kurulu tarafından açıklanan takvime göre, radyo televizyondan siyasi partilerin propaganda konuşmaları için sadece iki hafta kalmasına rağmen, 21 Ekim’de yapılacak anayasa referandumu henüz siyasi partilerin gündemine girmedi.

AKP ve muhalefet partilerinin, henüz kesin bir karar almamalarına rağmen, seçim kampanyalarındaki gibi miting yapmak yerine,14 Ekim -20 Ekim tarihleri arasındaki resmi propaganda süresi içinde sadece radyo-televizyon konuşmalarıyla yetinebilecekleri belirtildi.

CHP’nin Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine karşı olması nedeniyle “hayırö yönünde propaganda konuşmalarını yapması beklenirken, MHP bu konuda henüz yetkili kurullarında henüz bu konuyu değerlendirmedi.

Ancak MHP referandumun bu aşamada da iptal edilebileceği ihtimali üzerinde duruyor. Adının açıklanmasını istemeyen MHP’li bir yetkili, ANKA’ya, “Bir maddelik kanun çıkarılarak referandum iptal edilebilir. Bu noktada referandumun yapılması doğru değil" dedi.

YSK tarafından açıklanan takvime göre, 28 Eylül’de radyo- televizyon konuşma isteklerini YSK’ya bildirecekler. Bu haktan sadece Mecliste grubu bulunan siyasi partiler yararlanabilecek. Buna göre,AKP, CHP, MHP ve DTP radyo televizyon konuşma hakkını kullanacak. AKP’nin 10’ar dakikalık üç, CHP, MHP ve DTP’nin ise 10’ar dakikalık ikişer konuşma yapma hakları bulunuyor.

9 Ekim’de, konuşma yapmayı istemesi halinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yapacağı konuşmalar için yayın zaman ve sırası belirlenecek. Cumhurbaşkanı, dilerse, birisi en sonda yeralmak üzere 10’ar dakikalık iki konuşma yapabilecek

14 Ekim’de serbest propaganda dönemi ve buna ilişkin yasaklar ile radyo-televizyon konuşmaları başlayacak. 20 Ekim saat 18.00’de propaganda dönemi sona erecek. 21 Ekim’de referandum yapılacak.

- “AKP ‘HAYIR’ DİYECEĞİ İDDİASI DOĞRU DEĞİLö-
AKP Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ, ANKA’ya yaptıkları açıklamada, AKP’nin referandumda “hayırö oyu kullanılması için el altından çalıştığı iddiasını reddettiler.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Cumhurbaşkanı Gül’ün 11.Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden sonra, referandumda da 11. Cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin hüküm bulunması nedeniyle AKP’nin el altından “hayırö oyu için çalıştığını savunmuştu.

Sadullah Ergin, “Bu konudaki görüşlerimiz belli. Bu tip beyanlar, kampanya başladığında karşılığını bulacaktırö dedi.

Ergin, referanduma sunulacak maddelerden, 11. Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin Geçici 19. maddenin, Abdullah Gül 11. Cumhurbaşkanı olarak seçildiği için, “ölü doğmuş bir maddeö olacağını söyledi.

Ergin, referandumla ilgili kampanyanın parti kampanyası gibi olmayacağını ve büyük bir ihtimalle radyo televizyon konuşmalarıyla yetinilebileceğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD gezisinden dönmesinden sonra bu konunun netleşeceğini bildirdi.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da,öPartimizin ‘hayırö demesi gibi birşey olabilir mi? Geçici 19, konusu ortadan kalkmış,ölü bir madde olacaktır. Bu nedenle bu maddenin uygulama imkanı yokö dedi.

CHP Yönetimi de 21 Ekim’de yapılacak referandumu “politizeö etmeme kararı almıştı. Partinin dün yapılan MYK’de alınan karar uyarınca referandum sürecinde YSK’nın öngördüğü televizyon propagandaları dışında bir çalışma yapılmayacak. CHP yönetimi, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin sakıncalarını anlatarak halktan referandumda hayır oyu kullanmasını isteyecek.

ANKA