PDA

Tam Sürümü Görüntüle : Türk polisinin işi zor !/ 29 eylül


[мα∂ℓιηє]
09-29-2007, 10:21 AM
Türk polisinin sorunlarından en büyüğü çalışma şartları olarak öne çıkıyor. Diğer devlet memurları 8 saat çalışırken, polislerde bu süre 12, bazı dönemlerde 16 saati buluyor.

Emniyet Teşkilatı'nda görev yapan polislerin en önemli sorunlarının başında, çalışma saatlerinin fazla olması geliyor. Diğer devlet memurları 1 günde 8 saat çalışırken, polisler en az 12 saat çalışıyor. Hatta bazı birimler var ki, bu süre 14-16 saate kadar çıkıyor. Diğer devlet memurlarına fazla mesai için tatmin edici bir ücret ödenirken, polise yaptığı bu fazla mesai için ekstra çalışma ücreti adı altında ayda toplam sadece 183 YTL uygun görülüyor.

Polisler üstüne üstlük diğer devlet memurlarının dinlendiği hafta sonu, dini ve resmi bayram günlerinde de mesai yapıyor. Bu özel günlerde fazladan güvenlik tedbiri alındığı için ekstradan fazla fazla çalışan polis, bu çifte standardın kısa sürede düzeltilmesini istiyor. İşte bir polisin ağır çalışma şartları nedeniyle söyledikleri: "12 saat çalışıp diğer 12 saatte ise dinlenmeye uğraşıyoruz. Çoğu zaman çocuğumu, hatta eşimi dahi göremiyorum. Ailemi alıp birlikte dışarıda bir park gezintisine bile çıkamıyoruz. Görev düşüncesiyle bunları sineye çekiyoruz. Ancak bu ağır şartların bir derece de olsa düzeltilmesini istiyoruz. Size soruyorum, aylık 160 çalışma saatinin üzerine en az 64 saat, en fazla 176 saat fazla mesainin karşılığı 183 YTL midir, ki bu görev silahlı güvenlik görevi ise."

Mektup şöyle devam ediyor: "Polislerin bir diğer sorunu da askerlik hizmeti. Polis teşkilatına girmeden önce zorunlu askerlik hizmetini tamamlayanlar için sorun yok. Ancak askerlik hizmetini yapmayanların durumu çok zor. Bu olayın mantıklı gelen yönü; Emniyet iç güvenliği sağlayan bir kurum, ordu ise dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı dış güvenliği sağlayan kurum. İkisini birleştirdiğinizde bir ülkenin güvenlik sorunu çözülüyor, olay bu kadar net. Son zamanlarda iç güvenlik hizmetinin daha verimli bir şekilde yürütülebilmesi için okullardan mezun olan polis sayısı artırıldı.

Fakat bu okullara alınan öğrencilerin çoğunun askerliklerini yapmamış olması; mesleğe başladıktan sonra polis memurlarının belli dönemlerde askere gitmesi bizim açımızdan ekstra çalışma ve hatta konusunda uzman olan personelin askerlik hizmetini yapacak olması çok büyük sıkıntılara yol açıyor. Polis dergilerinden aldığım istatistiklere göre, teşkilatımızdan yılda 9 bin 500 kişi ayrılıyor. Bir de askerlik hizmetini yapmak için gidenleri eklediğinizde, bu sayı tahminlerime göre 12 bini buluyor. Askerliğini yapmak için giden sayının içinden bin kişinin konusunda uzman olduğunu düşündüğünüzde, iç güvenlik hizmeti zafiyete uğrayabilecektir."

Emnİyet Genel Müdürlüğü tarafından 1992-2006 yılları arasında yaşanan 380 polis intiharı üzerinde yapılan araştırma, intiharların temelinde ücret azlığının ve çalışma şartlarının ağırlığının yattığını ortaya koyuyor. Polis intiharlarına yol açan fazla çalışma ve ücret azlığı süratle giderilmeli. Mesleği yoğun stresi, fazla mesai, yönetici-memur iletişimsizliği ve genelde hep problemli kişiler ile uğraşılması sonucu, ihtihar personel için kaçış noktası oluyor. Polisler, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılamıyor. Polis sosyal moral arıyor.