Giriş

Tam Sürümü Görüntüle : DiBS fonu iMKB yolunda / 23 Ekim


KoJiRo
10-23-2007, 08:50 AM
SPK Başkanı Erol, yeni bir yatırım aracı olacak tahvil-bono endeksine dayalı ilk yatırım fonunun İMKB’de işlem görmeye hazır olduğunu belirtti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, 2007 yılı 3 aylık Eylem Planı’nda yeni bir sermaye piyasası aracı olarak yer alan “Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) Borsa Yatırım Fonu”nu kayda alarak, İMKB’de işlem görmeye hazır hale getirdiklerini açıkladı. Bu çalışmayla, Eylem Planı’nda taahhüt edilen hususlar açısından ilk somut adımı SPK’nın attığına işaret eden Turan Erol, “Böylelikle, gelişmiş piyasalarda da yeni uygulanmaya başlayan yepyeni bir ürünü kendi piyasamıza kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Şu anda Türkiye’de 6’sı hisse senedi endekslerine, 1 tanesi altın fiyat endeksine dayalı 7 adet borsa yatırım fonu bulunduğunu kaydeden Erol, “Ülkemizin tahvil bono endeksine dayalı ilk borsa yatırım fonu olan ‘DİBS Borsa Yatırım Fonu’nun kuruluşuna geçen hafta izin verdik ve bu fonu borsada işlem görmeye hazır hale getirdik” açıklaması yaptı.

FON SAYISI ARTACAK

Erol, DİBS Borsa Yatırım Fonu’nun İMKB’de işlem görmesiyle birlikte, tahvil ve bonoların performansının yatırımcılara yansımış olacağını ve katılım paylarının da borsada işlem görebileceğini, bu açıdan Fon’un önemli avantajlara sahip olduğunu vurguladı. Piyasanın derinleşmesi için ürün çeşitliliğinin önemine işaret ederek, Türkiye’de tahvil bono piyasası incelendiğinde işlem hacminin belirli kağıtlarda yoğunlaştığını ve piyasada derinliğin yeterli seviyede olmadığını belirten Erol, “Tahvil bono endeksine dayalı bu ilk borsa yatırım fonu bir başlangıç; bu tür fonların sayısının artmasını bekliyoruz” diye konuştu.

ENFLASYON BEKLENTİSİ GERİLEDİ

Merkez Bankası, ekim ayı ikinci dönem beklenti anketi sonuçlarını dün açıkladı. Buna göre yıl sonu enflasyon beklentisi, TÜFE bazında yüzde 6,94 olarak belirlendi. Enflasyon beklentisi, bir önceki ankette yüzde 6,97 oranında bulunuyordu. Ay sonu dolar kuru beklentisi, ikim ayının ikinci anketinde 1,2084 YTL’den 1,2189 YTL’ye çıkarken, yıl sonu dolar kuru beklentisi ise 1,2603 YTL’den 1,2490 YTL’ye indi. Yine, yıl sonu cari işlemler dengesinde meydana gelecek açık beklentisi, 34 milyar 190 milyon dolara yükseldi. Cari açık beklentisi 33 milyar 978 milyon dolar düzeyinde idi. Bu ayın ilk anketinde yüzde 5 olan cari yıl sonu GSMH büyüme beklentisi, son ankette de değişmedi.