![]() |
Geç Gelen Mutluluk (Öykü)
Komşumuzun kızıydı Nilüfer 18’zinde güzel mi güzel çok hoş terbiyeli Hanım efendi bir kızdı. Eşimle samimi olduğu için ara-sıra bize gelip giderdi. Bir gün bir market açılışına davetliydim. Eşimle birlikte açılışa giderken yolda Yıldıray isminde bir tanıdığımızın oğluna rastladık. Hemen elimizi öptü ve hal-hatır sorduktan sonra beni kenara çekerek çekingen bir şekilde “ Abi komşunuzun kızı Nilüfer’e Aşığım, onu çok seviyorum” demez mi “ Dedim güzelim Nilüfer nişanlı yakında evleniyor” “ Biliyorum abi biliyorum, eğer ki kocasıyla mutlu olamazsa on çocuğu da olsa ben yine onu alırım.” Daha on beş yaşındaydı Yıldıray bir çocukluk aşkıdır saman alevi gibi çabuk yanıp söner dedim. Zaman gelip geçti Nilüfer’in düğünü olmuştu. Ben görevim icabı düğüne gidemedim eşim gitti. Nilüferi artık göremiyorduk. Yalnız bir kız çocuğunun olduğunu öğrenmiştik. Aradan tam bir buçuk yıl geçmişti. Nilüfer annesine gelmiş ve beş on dakikada bize de uğramıştı. Nilüfer’e sordum “ Kız evlilik nasıl didiyor? ” “abiciğim hiç sorma kocam çok kaba ukala kadın dilinden anlamayan birisi ” Yani Nilüfer mutlu değildi evlendiğine bin pişman gibiydi. Hemen aklıma bizim Yıldıray geldi ve içimden şunu düşündüm Nilüfer galiba Yıldıray’ın ahını almıştı. Sonra biz o semtten taşınmıştık. Artık ne Nilüfer’i ne de Yıldıray’ı görüyorduk. Aradan üç dört yıl geçmişti. Bir gün eski oturduğumuz semte yolumuz düşmüştü. Eşim birden demez mi “ Ali bey şu önümüzde giden bizim Yıldıray değil mi? “ “Evet hayatım çok benziyor.” Kolunda da bir bayan vardı. Biraz hızlı yürüdük ve onlara yetiştik. Birde baktık ki Yıldıray’ın kolundaki bayan Nilüfer’di. Nilüfer kocasından boşanmış anlı-şanlı bir düğünle Yıldıray’la evlenmiş, hamileydi bile. Onları görünce çok sevinmiştik. Dedim eşime böyle büyük kutsal bir aşkın önünde saygıyla eğililir. Ali Dilki |
Gelen Yiyor Giden Yiyor
Ne kadar da zengin ülkemiz varmış Gelen yiyor giden yiyor bitmiyor Dört bir yanımızı yamyamlar sarmış Gelen yiyor giden yiyor bitmiyor Hep laklakla geçti bütün seneler İş lafa geldi mi düşer çeneler Yakamızı bırakmıyor keneler Gelen yiyor giden yiyor bitmiyor Bu devletin malı deniz diyerek Yemeyen içmeyen domuz diyerek Baba malı gibi yeriz diyerek Gelen yiyor giden yiyor bitmiyor ALİ der ki hekes cebi doldurur Ellerini bal küpüne daldırır Bir fırsat bulmasın hemen saldırır Gelen yiyor giden yiyor bitmiyor. Ali Dilki |
Gelen Zamlar
Ekonomi paketini Çözdü yine gelen zamlar Garibanın ceketini Büzdü yine gelen zmlar Bizim köye ayak bastı Nedir bilmem bunun kastı Birden bire surat astı Kızdı yine gelen zamlar Ucuzluğu kaldırıyor Tüm gıdaya saldırıyor Çıldırdıkça çıldırıyor Azdı yine gelen zamlar O kancayı bize taktı Evimizi yakıp yıktı Çok vicdansız zalim çıktı Ezdi yine gelen zamlar Bizi benzetti birine Koymadı adam yerine Kalın kara defterine Yazdı yine gelen zamlar Eriyoruz azar azar Gezilmiyor çarşı pazar Garibana toplu mezar Kazdı yine gelen zamlar Yaşasaydın Atam burda Hiç kalmazdık bizler darda Hüzün çöktü bütün yurda Üzdü yine gelen zamlar ALİ der ki, acımızı Dindiren yok sancımızı Anamızı bacımızı Sezdi yine gelen zamlar. Ali Dilki |
Gelişi Güzel
Sevgili Eşim Havva'ya Elinde karanfil güller olmasın Öyle çık yoluma gelişi güzel Saçında duvaklar tüller olmasın Öyle gir koluma gelişi güze İstemem sürmeler çekme gözüne İstemem saçını dökme yüzüne Gel yaslan göğsüme uzan dizime Gel sarıl belime gelişi güzel Sevda tellerime deysen de olur Süngü kirpiğini eysen de olur Eski elbiseni giysen de olur Gel tutul elime gelişi güzel. Ali Dilki |
Gensoru
Ben, Ne zaman Sevdanla koalisyon kursam Sen, Hep, Gensoru veriyorsun Ali Dilki |
Gidiyorum
Çocuklarım Mısra ile Beyit'e Hayatımda birgün murat Alamadan gidiyorum Hiç gülmedi bende surat Gülemeden gidiyorum Bu dünyanın yapısını Eller aldı tapusunu Mutluluğun kapısını Çalamadan gidiyorum Bana zehir ellere bal Hep kırıldı tuttuğum dal Çok aradım bir çıkar yol Bulamadan gidiyorum Çözemedim hiç fikrini Devamlı yedi hakkımı Zalim kaderin aklını Çelemeden gidiyorum Dinle beni oğlum kızım Ciğerlerim sızım sızım Demek buymuş alınyazım Gelemeden gidiyorum ALİ der; bu nasıl talih Yaşamadım hiç bir tarih Bana düştü hep kör salih Bilemeden gidiyorum. |
Gitme Anneciğim
Ecele yenilme bizazcık diren Gitme bu dünyadan kal anneciğim Azrail başnda çalmadan siren Şifa denizine dal anneciğim Bu kadar usanıp kendinden bıkma Boşuna üzülüp canını sıkma Kendi ellerinle dünyanı yıkma Hayatın seline sal anneciğim Şu koca dünyanın adı olur mu? Hayatta annenin yadı olur mu? Sensiz yaşamanın tadı olur mu? Şeker anneciğim bal anneciğim Değişmem cihanı saçın teline Kimse su dökemez senin eline Şifa kemerini takıp beline Mutluluk küpüne dol anneciğim ALİ der; ne olur çatma kaşını Zalimin önünde eğme başını Boşuna akıtma gel gözyaşını Ağlama bir daha gül anneciğim. |
Gördünüz mü
Siz hiç fakir fukaranın hilesini gördünüz mü? Yıllar yılı ne çekiyor çilesini gördünüz mü? Aldığı tüm maaşını hortumcular alıyor ki Pazardan hep boş dönüyor filesini gördünüz mü? Ali Dilki |
Görele Uşakları
Hepsi çok iyi ferttir Görele uşakları Şerefsize bir derttir Görele uşakları Çok hisli çok duygulu Asla olmaz kaygılı Büyüğüne saygılı Görele uşakları Karanlığa ışıktır Hem güzel hem de şıktır Kemençeye aşıktır Görele uşakları İnsanı dinlendirir İyiye yönlendirir Toplumu şenlendirir Görele uşakları Turşuyu kavururlar Harmanı savururlar Namussuzu vururlşar Görele uşakları Mutluluk pastasıdır Folklörün hastasıdır Horunun ustasıdır Görele uşakları Üstünde yün yorganı Sıcal olur her yanı Severler ısırganı Görele uşakları Boş sallamaz oltayı İyi atar voltayı Taşa vurtmaz baltayı Görele uşakları Bakınca haşin bakar Hemen davayı çakar Kızlara türkü yakar Görele uşakları Kimse ile dalaşmaz Kötülüğe bulaşmaz Tabancasız dolaşmaz Görele uşakları ALİ der; zıpkın olur Her işe yatkın olur Biraz da çapkın olur Görele uşakları. Ali Dilki |
Görmezden Geldin
Yıllar sonra yolda rasladım sana Yüzünü çevirdin görmezden geldin Görmemişsin gibi davrandın bana Yüzünü çevirdin görmezden geldin İnsan bir merhaba bir selam verir Bir hal hatır sorar yanına gelir Böyle davranmanın sebebi nedir Yüzünü çevirdin görmezden geldin Oysa ayrılığı sen istemiştin Yine arkadaşız dostuz demiştin Bir yabancı gibi yanımdan geçtin Yüzünü çevirdin görmezden geldin. Ali Dilki |
Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 07:53 PM |
Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11 Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.