![]() |
'Sevgi Gönlün Mizanı...'
Yarim seni sorarım Esen seher yeline Şu gönlümü bağlarım Saçının her teline... Elimde solmuş resmin Dilimde kalmış ismin Başka yerde aramam Hüzünlermiş adresin... Sevgisiz gönül naçar Boşuna ömür geçer Sevenlerin bağında Gonca gonca gül açar... Güz geldi soldu bostan Haberin geldi dosttan Sensiz üşüyen sevdam Dillerde oldu destan... Gerdanı allı güzel Mor donu güllü güzel Döne döne oynuyor Her yanı zilli güzel... Oy Cevriye Cevriye Boyu benzer serviye Onca bekar dururken Gönül vermiş evliye... Sevgi gönlün mizanı Budur dünya düzeni Tanrı bile affetmez Yuvasını bozanı... Kapılma mal hırsına Devran döner tersine Mekanın cennet olur Çalışırsan dersine... Abdullah Atay |
' Yarin Gözü sürmeli...'
Yarin gözü sürmeli Kuşağı da sırmalı O kuşağı çözüp de İnce belden sarmalı... Bağımda açan gülsün Başımda esen yelsin Hüzünler benim olsun Yeter ki yüzün gülsün... Yarsız gönül nicedir Bir karanlık gecedir Yüreğimde sensizlik Tükenmeyen acıdır... Yar gönülün incisi Baharın gül goncası Yari ele gidenin Dinmez yürek sancısı... Bahar gelmiş neyleyim Yar yanımda olmazsa Nerde gönül eyleyim Yar bu gece gelmezse... Gerdanda benin güzel Mor donda tenin güzel Ela gözlü sevdiğim Bu gönül senin güzel... Gerdanı akça gelin Gel bize sıkça gelin Hasretinden üşüyom Sar beni çokça gelin... Yoksan sen kıştır yazım Yürekte derin sızım Ecel gelse kapıma Seni görmek son arzum... Saçlarında yel olsam Uçlarında gül olsam Vuslatın ateşinde Duman olsam kül olsam... Abdullah Atay |
' Bu Gönül Yine Mahsun...'Kardelen2003'e
Çayır başı madımak Ne hoş olur tadı bak Seveni sevdiğinden Caiz değil ayırmak... Gönül sevgiyle çağlar Yar yoksa gönül ağlar Saçının bir teline Şu gönül ömür bağlar... Gönlüme yağan karlar Yar olmazsa dinmiyor İçimde yanan korlar Yar gelmezse sönmüyor... Yar halimi bilmezse Yağmur olur gözyaşım Gönül yari bulmazsa Hüzünlerdir yoldaşım... Gözyaşım nehir olur Yarimin bin ahında Az aşım zehir olur Bu aşkın günahında... Kah ağladım kah güldüm Şu kısacık ömrümde Kah yaşadım kah öldüm Bir zalimin gönlünde... Yar açınca peçeyi Gündüz eder geceyi Yarim benden gidince Yürek tattı acıyı... Yine bu gönül mahsun Hicran sardı her yanı Sevdiğim neden yoksun Neylerim sensiz canı... Abdullah Atay |
sensin gönül pazarım
değmesin hiç nazarım sevda bende oldukça manileri yazarım... dağların başı karlı bugün gönlüm efkarlı dünyanın tadı olmaz yiğit olmazsa yarlı... hamamda yar sesi var yarin gül nefesi var yar koynumda olunca gönlümün neşesi var... ay kız sen bekar mısın falıma bakar mısın altın bilezik aldım koluna takar mısın... menekşe güller derdim yarin yoluna serdim bana selam vermezken ben ona canım verdim... bülbülün ömrü çile aşkımız geldi dile ben seni çok sevmişim evliyken bile bile... baharda güller açar etrafa koku saçar yıllarca peşindeyken o yar da benden kaçar... acı lokmadır gurbet hasretlik biter elbet vuslatın doruğunda yarin teridir şerbet... sensin benim baş tacım yanan gönle ilacım sen bana bir gülünce diner artık kalp acım... abdullah atay der ki: içki kumar zarardır onda kötülük vardır yoksullara yetime hayır yaparsan kardır.... . Abdullah Atay |
mani hasret yakılı
aklım sana takılı hiç böyle değildin sen nerden aldın akılı... tepeden gün ağıyor sevdiğim süt sağıyor onu her görüşümde gökten yıldız yağıyor... dünya güzeli yarim kalbin özeli yarim sevda baştan gitmiyor senle gezeli yarim... yarim içimde özdür dilimde tatlı sözdür sevdalı bakışıyla yüreğim yakan közdür. fistan dikmiş karadan kurtulamam yaradan sevdiğim benim oldu şükür sana yaradan... ince uzundur yollar aşıklar yari kollar nazlı yar geldiğinde açılır duran kollar... yarin nakışı güzel kalbe akışı güzel yürekleri hoplatan ahu bakışı güzel... . bahçemin gülü güzel gönlümün dili güzel şakıyan nağmelerle bağın bülbülü güzel... yaza erken varıldı soğuklar hep kırıldı ben gülüme gül dedim gülüm neden kırıldı... abdullah atay der ki. herkese olma kefil iyilik bilmez gafil çoluk çocuk ortada olursunuz bak sefil... Abdullah Atay |
badeleri süzelim
inci mercan dizelim vakit geldi geçiyor manileri dizelim... yarim gider okula uyar o her akıla onun gibi bir dilber nasip olmaz her kula... akan sular durulur güzel bizden sorulur şu benim garip gönlüm nazlı yare vurulur... çeyizini asarsın sen haktan bir esersin başımda ılgıt ılgıt kavak yeli esersin... su akar güldür güldür yarim gonca bir güldür bu sevdanın sonunda mevlam beni de güldür... esen yeller gibisin coşan seller gibisin cennet bahçelerinde kokan güller gibisin... yarin gülüşü güzel ceylan sekişi güzel kavak yeli estiren baygın bakışı güzel... yokluğunda hüzünsün gel bana yüzüm gülsün beni yardan ayıran sürüm sürüm sürünsün.. dosta ağıt yakılır bugün canım sıkılır yar yanımdan gidince kör kurşunlar sıkılır... abdullah atay der ki: gerçek sevgi mest eder gönüller hep dost güder herkese sen güvenme altındaki post gider... Abdullah Atay |
bakışın ömür gibi
gözlerin kömür gibi yıllarca peşindeyim yüreğin demir gibi... derelerde var söğüt dostlardadır hep öğüt güzellerin uğruna canını verir yiğit... baharda çiçek açar dostlara neşe saçar yardan haber gelmezse dört dolanırım naçar... benim efendi gönlüm dertlere bindi gönlüm bir zalimin uğruna korkudan sindi gönlüm... a benim deli gönlüm sevginin seli gönlüm her çiçekte gezinen baharın yeli gönlüm... vurun sazlar çalınsın badeler de alınsın gönül bahçelerinde güzellerle kalınsın... davul tokmağı şimşir sesi göğe erişir vuslatın bağlarında sevdalılar sevişir.... sabahın seher vaktı bir güzel bana baktı sanki garip gönlüme seher yıldızı aktı... seher yıldızı mısın yürek sızısı mısın bendeki beni çalan gönül hırsızı mısın... abdullah atay der ki: mudurnu’nun helvası kaplıcadır şifası zümrüt ormanlarıyla ne güzeldir havası... Abdullah Atay |
sevgidir ilacımız
son olsun hep acımız güzellerle birlikte maniler baş tacımız... ateş yanar köz olur yaz bitince güz olur salınıp gezme öyle nazar değer göz olur... kolay mısın zor musun ateş misin kor musun seven kalbimi alıp sen gönlüne kor musun. gonca güller dermedin yollarıma sermedin el ettim göz ettim de niye beni görmedin... evinin önü deniz biz güzellerle şeniz yarimi göremezsem ne bet kalır ne beniz... bu yıl da erdik yaza selam söyle o kıza giyinip kuşansın da salınıp gelsin saza... manileri yakarım gönüllere akarım nazlı yarim gelince inci küpe takarım... bağlarda bülbül öter hasretlik artık yeter yari benden ayıran benden de olsun beter... alnımda yazı mısın gönlümde sızı mısın selam verdim almadın padişah kızı mısın.... abdullah atay der ki: bolu’nun abant’ı var dağında eksilmez kar aladağ’da kayarsan (kartalkaya) dağılır sende efkar... Abdullah Atay |
gönül gözüdür mani
yarin sözüdür mani aşıklara dem olan türkü özüdür mani... dağda gezer kuzular gönlüm seni arzular mevlam alnıma yazmış kara kara yazılar... sunam gölde yüzüyor tüylerini düzüyor için için yanarken o yar beni üzüyor gel desem gelir misin öl desem ölür müsün yar seni ölümüne ben sevdiğim bilir misin... bana ilham olursun yaram merhem olursun gönül terazime sen okka dirhem olursun... kanayan yara gurbet buluşacağız elbet sen orda ben burda ne beniz kaldı ne bet... ela gözlü güzelim dünyaları gezelim badeleri içtikçe düğmeleri çözelim... göz yaşım silemezsin gönlümü bilemezsin aramızda dağlar var gel desem gelemezsin.. şimdi vuslat sırası kalmaz gönül yarası aramız derya değil bak kaşla göz arası... hakiki yol ilimdir zulmü yapan zalimdir ulu Atatürk’ümün çağdaşlığı bilimdir... Abdullah Atay |
'Tükenen Umutlar'
dereler çakıl doldu gönlümün gülü soldu gül varken diken sevmek bana bir akıl oldu.... kader ağın örüyor gözyaşlarım kuruyor gittiğin günden beri gönlüm seni soruyor..... yanan şu yüreğime bir de felek vuruyor bak yanağımda hala dudak izin duruyor.... ben seni unutamam başka eller tutamam gurbet ellerde sensiz gönlümü avutamam... yüreğe çarpar sesin gözüm önünde resmin yokluğunda yine de dilimden düşmez ismin... sensiz sabah olmuyor gönül huzur bulmuyor ellerdeki güzeller kadir kıymet bilmiyor... her güzelin var derdi yarim bana’can’ derdi bu gönül gül yerine çakır dikeni derdi.. zaman su olup akar özlemin yürek yakar şu benim garip gönlüm yollarına hep bakar... abdullah atay der ki: susuz çiçek kururmuş diken gülü korurmuş öfke ile kalkankar zararla otururmuş... Abdullah Atay |
Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 04:12 PM |
Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11 Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.