![]() |
Aşk İhmale Gelmez.
Dün karşıya geçtim vapurla, Nedense birden geldin aklıma. Uzun zamandır yapmamıştım Özleminden yakındım. Uzun, uzun söyleştim denizle.... birden oldu deniz sütliman Rüzgar saçlarımda dolaşırken. Vapurda bir amca vardı yaşlıca. “Hayırdır inşallah” diye söylendi Yıllardır bu şehirde yaşarım şuh bir kadın gibiydi bu deniz Hiç olmazdı böyle sütliman Besmele çekti hafiften. Oysa nerden bilecekti yaşlıca amca Ne hayırdan, ne de şerden Bu çılgın denizin durgunluğu. Bana yaptıklarını duyunca Şaşırmasından... 31,8,2001 / Sirkeci Metin Yaltı |
Aşk Sonuçta
Biri Yarılamışsa yolu En anlamlı yaşanmışlığı Aşk olmalı.. Dedi ki o biri Tanımadım aşkı Öyle anlattığınca.. Yolun yarısını aşsamda.. Bir yanlışlık var Bu işte Aşk yaşanır her yaşta Hem onbeşte hem yetmişte... Bir yanlışlık yoksa İlişkide ya da benlikte Aşk yaşanır Bir solukta Bir bakışta.. Adını sorma işte Biri dedim size işte -Şansını kaybettin, dedi Yardım etmek isteyince.. Bilmeli ki herkes Aşkta kayıp olmaz Emin ol ki sevgili Nasıl olursa olsun Nasıl biterse bitsin sonu Yaşanmaya değer Aşk sonuçta... 4/9/05 Metin Yaltı |
Aşk Üzerine Şiirce Konuşmalar
Aşk Üzerine Şiirce Konuşmalar emin ol sevmek daha da güzel sevilmekten vazgeçilmez sevmekten insanı sevmek bir kişiyi sevmekten geçer her an her şeyi onunla paylaşmak istemek hep sürer, adı değişir bir zaman sonra dış etkenlerle riyakarlıktır bu aslında ama dünyanın yadsımadığı hep birlikte onay verdiği tek riyakarlıktır. mutlu eder insanı sonuçta.. sevgi de yada riya onun sürdürülmesi tarafların hoşgörüsüyledir ancak taraflar bu konu üzerinde durup düşünmeliler zira… hoşgörünün sınırı karşıdakinin anlayışıncadır. yaşadıklarımız farklı deneyimlerimizde desen de tez, antitezini oluştur ya farklılıklarımız farklı bir aşk üretir sadece hadi nazlanma evet de sana önerilen aşka yaşanacak aşklardan daha büyük olacak bu aşk belki de… aşka insanlara duygulara kısaca inan konusu aşksa her şeye şefkatli ol, karşılaştığın her kes zor bir mücadele veriyor: sevilince şımarmak geçer içimden derdin her defasında öğrenmelisin ki seven için sevdiğinin şımarıklığını yaşamaktır güzel olan… biliyor musun? en kötüsü eğer ki reddeder inancın yitmesi dersen buna aşkolsun derim sana aşk olsun sadece… 16/11/2005 Metin Yaltı |
Aşka Yenil
Semra'ya Söyle bilsin sevdiğini, okşa gururunu Elbette onun anlamasıdır güzel alan; lakin Mutlaka bir beklenti içinde de olur insan Rahatlarsın da, gururun işe yaramadığı yerdesin Aşkı yaşıyamanlar, bilir misin gurur mağluplarıdır. 7 Eylül 2000 / İzmir Metin Yaltı |
Aşkın Türlü Türü vardır
Sanmayın ki olmaz diyen Aşkın türlü türü vardır Sevmek dokunmaktır diyen Aşkın türlü türü vardır. İlkbakışta aşkta vardır Akla düşen aşkta vardır Düş görülen aşkta vardır Aşkın türlü türü vardır Sanal demen ne ola ki Gördüğünü bilen kim ki Herşey akıl denen şeyki Aşkın türlü türü vardır Yazılan aşk şiirleri Gerçek sanma her şiiri Çoğu şair imgeleri Aşkın türlü türü vardır Bülbüllerin güle aşkı Ferhat ile Şirin aşkı İnsanların doğa aşkı Aşkın türlü türü vardır Görev aşkı, meslek aşkı Paylaşılan duygu aşkı Hele birde Cimbom aşkı Aşkın türlü türü vardır. Bilim aşkı, bilgi aşkı Şairlerin şiir aşkı Anlam bulur okur aşkı Aşkın türlü türü vardır. Arıların çiçek aşkı Kulun hakka olan aşkı Ona benzer anne aşkı Aşkın türlü türü vardır. Türlü çeşit aşk yaşadım Her birinden çok tat aldım Gene de aşkı aradım Aşkın türlü türü vardır. Duyguların coşar aşkla Bala döner acı aşkla Tamamlanır insan aşkla Aşkın türlü türü vardır. Olmaz aşkın yaşı başı Kim çıkarsa aşka karşı Asi olur hakka karşı Aşkın turlu türü vardır Paylaştıkça hep çoğalan Gönüllerden pası alan Tacı tahtı bıraktıran Aşkın türlü türü vardır. Tarih yazmış bin bir aşkı Aşk kazanmış her savaşı İstanbul da Boğaz aşkı Aşkın türlü türü vardır Yazılan her türkü, şarkı Anlatmışlar hep bir aşkı Mecnun etmiş Leyla aşkı Aşkın türlü türü vardır Tasavvufta sofi aşkı Bektaşi’nin şarap aşkı Baş kaldırtmış erke karşı Aşkın türlü türü vardır. Kimi aşk var sabır ister Tez canlıdır bazı aşklar Her aşk mutlak emek ister Aşkın türlü türü vardır Kimi sözlü, kimi sazlı Kız işveli,gelin nazlı Usanırsa aşık haklı Aşkın türlü türü vardır Demokrasi güzel olan Aşık olur onu bilen Atatürk’e gönül veren Aşkın türlü türü vardır. Sanalı da gerçeği de Aşk yaşanır akıl ile En güzeli Metin ile Aşkın türlü türü vardır 28,2,06 Metin Yaltı |
Aşktan Alacağım Var
Oturup günlerce düşündüm sahi Ekranda görmüştüm mavi gözleri Arasam bulsam desem ki seni Seviyorum beni sardı gözlerin Yitirdim ben artık ben benliğimi Bekliyorum söyle haksızlığımı Sebebin sonucun şimdi yerimi Beni sevdalara saldı gözlerin Biliyorum yaptığım iş, iş değil Belki de haklısın elimde değil Ne eza, ne sefa umrumda değil Aklımı başımdan aldı gözlerin Dilin zehir olmuş canım yakıyor Eller uzak durmuş bize bakıyor Bakışların öfke ateş saçıyor Bana acıyarak baktı gözlerin Niye çok gördün de kaçırdın benden? Bir mavi bakıştı isteğim senden. Ellere attın da nazarları sen, Göz bana değince kaydı gözlerin Çoğu söylediğim sözlere kanmış Kimisi birime bin daha katmış İlk bakışta aşka inanmak varmış Şimdi senin niye daldı gözlerin? Ne çok yakışırmış kızgınlık sana Böyle de baksaydın arada bana Hadi bir şey söyle gitme de bana Niye kal demekten caydı gözlerin? Metin der ki aşktan alacağım var Senin olmaz demen aşka borç yazar Sanma ki bırakır bir gün vazgeçer Yeter artık öde baydı gözlerin 12,3,06 Metin Yaltı |
Atatürk'e
sen yürek kadar sıcak alınteri kadar yücesin Sen Emek kadar güzel Halkıma sevgim kadar büyüksün Sen Atatürk'ümsün Metin Yaltı |
Atatürk'e Rapor
Atam Beş gün önceden çıkardık yola Belki varmıştır huzura Yâda Varacaktır, kalmaz yarına… İç açıcı değil Bu yılda halimiz, ahvalimiz Sana layık olamadık yine Biraz bu yüzden belki Belki bağışlarsın diye… En iyi anlayanımız o diye Karaoğlan geliyor huzuruna Bana bir şey sorma Atam Sıkılırım, anlatamam Neyiz, neresindeyiz dünyanın. Zaten baktığında anlarsın yüzüne. Elli yıldan da aşkın Sana yakışır biri olmak için Sana yakışır Türkiye için Çok uğraştı O’nu da anlamadık… Hep önüne taş koyduk… Sakın Atam O’na kızma Bir oydu utanan içimizde Belki de bu yüzden Altı ay geç çıkıyor huzura Bizse Tüm yandaşlarının ardından Yaptığımız gibi Ah vah içindeyiz. Rahmetliyi sana uğurlarken bile Bocalıyoruz. İşte böyleyiz Sevgili Atam? Bir kaçımız bile çekmemişiz sana. Bazı uğur saydıklarımız oluyor Umutlanıyoruz da Yetmiyor anlayacağınız Elbette en iyi siz değerlendirirsiniz Sonuç olarak arz ederim ki Bozulmuş olabilir genlerimiz? 10.11.06 Metin Yaltı |
Ay Aydınlığında
Gün yorgundu Erkenden çekilince Ay aydınlığına sığındı gece Aydınlandı bozkır Aydınlandı dağlar Vadiler aydınlandı Aydınlandı kör kuyular Ha kar aydınlığı ha ay! İkisi de benzemez güne Olmaz olsun böyle aydınlıklar Ne göz gözü seçer Ne de dost düşmanını seçer. Karardıkça kararır Arkada kalan yanlar Büyür devasa gölgeler… Büyür dağların doruklarında kayalar Dağların eteklerinde gölgeler var. Mehmet’im nöbet yerinde vatan bekler Anası ……babası ………..bacısı Mehmet’in canının diğer yarısı Onu bekler Göz erimine eriştiler gölgeler Mehmet nöbet yerinde Pusu kumuş Mehmet’ime gölgeler …ah yiğidim …….ah aslanım …………ah Mehmet’im Ne var,neyin var, senin aklında kimler var? Birden ateşe dönüşünce gölgeler Mehmetlerim şahadete erdiler Şimdi o kara topraklarda On iki kan çiçeği açar. ...ve yüreklerimizde Kin bürümüş öfkeler yaşar. 27.10.2007 Metin Yaltı |
Ayça Kızım
....................................Sevgili Kızıma Yaşamı yüklediğim Kavramların içinde Sen varsın hepsinde… Sen bebeğim. Sen ne zaman büyüdün? Avuçlarımda Sanmaktayım hala Sakladığım küçücük ellerin. Söyle… Başı karlı Kop gibi Hakka sevdam Haksızlığa öfkem gibi Ne zaman büyüdün böyle? Zulamda ki sevdam gibi Gözlerimde renkler gibi Kalemimde şiir gibi Türkü gibi İçimdeki özlem gibi Gözlerimde büyüttüğüm. Ayça’m Kır çiçeği bakışlım Ay ışığım Gün ışığım Herkeslerle barışığım benim. Anlam kattın yaşamıma İlk yaz güneşleri gibi… İçime yayıldın hep Hazanlarımda Bahar gibi. Ağlardın da bazen Gün batımına benzerdi yüzün Kızardım kendime Adını güneş koymadığıma. Susmanı beklerken Dalıp, dalıp Sakladığım sevdalarıma giderdim Şimdi ve hep Bana yoldaş acılarım, ağrılarım gibi Sevinçlerim coşkularım gibi Dilimden düşürmediğim türküler gibi Anadolu’m, anam gibi sevdiceğim Yüreğimde hep kalacaksın… Ay ışığım, Gün ışığım Ayça Kızım Yaşamıma anlam katan Kavramların her birinde Hep sen varsın ilkinde Olacaksın da her birinin içinde… 20.8.06 Metin Yaltı |
Ayrılığınmıydı, Temmuz muydu Sıcak
ayrılığın mıydı temmuz muydu sıcak? yürüdüm seninle gün boyu saçlarının esintisine sığınarak ayrılığın mıydı temmuz muydu sıcak? eridim gözbebeklerinde bakışlarını kana kana içerek ayrılığın mıydı temmuz muydu sıcak? Temmuz, ayrılık ve sen her biriniz diğerinden de sıcak. İst 81 Metin Yaltı |
AYRILIK ŞARKISI
Dört bir yana baktığımda Sen her yönden gelirsin gözlerime Saplanır bir sancı bıçak gibi içime Ağlar gözlerim Bir sızı çöreklenir Kan oturur içime seni düşünürüm her an Bir esenlik, bir sevinç Bir acı, bir ayrılık duyarım ...ve özleme kalkan otobüs sesi takılır kulaklarıma.. Yıkılır dünyam Kabarır öfkem İstenmeyen bir adam olurum kadehler takılır gözlerime.. Dört bir yana baktığımda sen her yönden gelirsin gözlerime Saplanır bir sancı bıçak gibi içime Ağlar gözlerim Bir sızı çöreklenir Kan oturur içime.. 16,8,1978/ M.Köy Metin Yaltı |
Baba Olurken
'Doğdun Üçgün aç tuttuk üç gün meme vermedik sana adiloş bebem hasta düşmiyesin diye töremiz böyle diye Saldır şimdi memeye Saldırda büyü' DOĞUM YADA BABA OLMAK Doğum tanrılaşmasıdır kadının sancılar önce hafif hafif Coşkuludur yürekler sevinç büyük mü büyük Kadınlığın yaratışa duruşudur bu büyüklük. Zaman durağan değil Bebek sabrın sınırını zorlamakta sancılar acıya devrilirken. Çığlıklar sık ve kesik kesik İç parçalıyor çığlıklar dayanılır gibi değil. Çözülen bir giz sanki Yaşamın anlamıymış bu duygular? Yoksa yaşam yaşanılası değil. Doktor hemşire ve diğerleri Hiç bir şey yokmuş gibi Öyle kayıtsızlar ki. Ne sakin duruşları var? Sağır değilsin,yüreğin mi soğuk? Yakışırmı güzelliğine senin, Hey hemşire böyle kayıtsız duruş.? Deli olmak işten değil Şimdi gülüyor çığlıkları duydukça. Yaklaşıp sormak gerek, -Genç annenin çektiği acıyı duyuyorsunuz. Böyle kaygısız ve gamsız olunmaz, bayan siz sadist misiniz.? Böyle sorarsam eğer Yüzü dalgalanır mı bilmem. Nasıl bir yanıt verir birden.? Doğum devrimsel bir olaydır. Aklımı okudu sanki Sustu gülüşü birden bana dönüp dediki -Bu gördüğünüz yüz acının mutluluğunu taşır. her doğumda bir devrime tanıktır. bayım biraz bekleyiniz. sizde bu mutluluğu duyacaksınız. Bakın işte doğdu oğlunuz. Kutlarım sizi Artık Baba oldunuz. 21,9,1985 Metin Yaltı |
Babama
Işıldayan gözlerinle, güleç yüzünle Vakitli vakitsiz, öfke selinle Hiç beğenmediğin, kırk beş yılımla Bana güç veren kudretsin baba Anama yarsın, bana kanatsın Ne zaman sıkışsam, yanımda varsın İnan ki her zaman, aklımda varsın Anlatsam da cilt, cilt, sığmazsın baba Her gün ettiğin dualarında Her hastalığımda, her sevincimde Beşimizin de her an yanında Bize yön veren insansın, baba Büyütüp, besledin okuttun bizi İyiye, güzele, doğruya yönelttin bizi Ana baba olunca anladık sizi Başımdan eksilmesin gölgeniz baba Sen bir derya, sen bir ilahsın Sen bir umut, sen bir çınarsın Kırk beş yıl yetmiyor sana doymaya Dilerim sağ esen yaşarsın baba Çağdaş başlattı seni anlamamı Ayça’da öğrendim baba olmayı Kırıp üzdüğüme pişman olmayı Burktuysam eğer kalbini Seviyorum seni, bağışla baba. Babalar günü için 18 Haziran 2000 Metin Yaltı |
Bahane çok
umut güzel şey umudun olunca bahanen hazır umut sevginin gücü yada sevgi umutla güçlü insan teselli isterse eğer ya şişenin dibinde arar yada cama vuran damlayı sayar. 25,6,2005 Metin Yaltı |
Bana Gelmiş
Kim demişse beni hasta Yalın ayak koşup gelmiş Kalpte hüzün gözde yaşla Engelleri aşıp gelmiş Al, al olmuş ak gerdanı Yorgunluğu yüzden belli Sevda sarmış dört bir yanı Aşk oduna yanmış gelmiş Bende hala umut varmış Kim ne derse aldırmamış Yollarında engel varmış Her zorluğu aşıp gelmiş 1,3,06 Metin Yaltı |
Bana Ne...
BANA NE Sen yoksun ki yanımda Bayram gelmiş bana ne… Eller bayram yaparken Dolaştım İstanbul’u Kâh sarhoş, kâh avare… Baktığım her bir yönde Hep sen vardın gözlerimde. Bir kez dönüp baksaydın Aranmazdım İstanbul’da Yalnızlığıma bahane. Sen yok isen yanımda Bayram gelse bana ne… Gönlümde acılarla Seviştim bu bayramda… 12/1/06 Metin Yaltı |
Başlarken ve Yaşarken
Nizamiye kapısında başlar askerlik Önce saç, bıyık ne vara belirleyen seni Kesilir kör bir bıcağın altında hepsi Tartı, sağlık kontrolü,uzatırlar giysileri Kayıt Kabul Merkezi, seni kabul eder askeri Emir komuta zinciri bağlar seni Aynalar bile emreder 'Düzelt kusurlarını' Bir yabancıdır görünen aynada Acırsın bakışlarınla gördüğün yabancıya belirsizliklerle doludur ilk günün Kime nasıl davranılır bilemezsin Yüreğin korku doludur fakat gizlersin İlk sövgü yada azar ...................-sana da değildir belki- İsyanına yol açar. daha askerlik nedir bilmezsin Gün tükenmez, saatler güne koşut geçer Başlamadan kalanını sayarsın Sonra başlar hava basmalar - Askerlik bu kardeşim, Burda SS yasaları geçer -Unutmayın arkadaşlar Burda her şey mantığın bittiği yerde başlar. Zamanla tedirginliğin azalır Ancak yüreğindeki ilk günkü sızı Her geçen günle Özlem özlem çoğalır. Kısa bir süre sonra düşüncene aykırı ne varsa yani insanlığa düşman Mermi süngü tüfek kama kuşatır seni Namus diye de belletirler hepsini İster istemez düşünürsün Hani barış, kardeşlik, sevgi Gitmez kulaklarından bir türlü 'Savaş bir cinayettir Savunmaya yönelik değilse eğer.' Diyen ulu önderin sesi... Ve panoda iri puntolarla bir yazı Komutanın uyarı emri 'Boşa attığın her mermi Seni korkak, kahraman yapar düşmanı.' Kara gülmecedir bu askerin yaşamı Basın tartışırken Temiz Bomba Nötron'u Mavzer ile savunur Avcı Bey'in vatanı Kızgın güneş altında belletilen her şeyin Doğrusunu ararsın içinde yanlışların Sıradan er ve erbaş komutanındır senin Başkumandanım Atam bir görsen Ne hallerdedir düşünen beyinlerin Kısaca Avcı Bey'sin burada eses yasaları geçer Mantık arama kardeşim Arama, askerliğin zor geçer. 5-7 Temmuz 7 Ağustos 1981 Tokat Metin Yaltı |
Beklemenin Sıkıntısı
Akşamın erken indiği gündü Aysa geç kalmıştı mehtabına Bütün suç bulutların olsada Bilirsin beklemenin sıkıntısını İçimdeki sıkıntı yüzümden okunuyor. Bilirsin ay yüzlü kız Demli bir bardak çayın buğusu gibi Benliğimi sardığını... Bu seferde geç kalma bari Dünyaya geç kalman misali Ay yüzlüm, baharım benim Sana kızamadığımı bilsende Hiçbir zaman hiçbir şeye Ve sevdiğine Ve sevenlerine, Geç kalma sen gene de.. Aşkla dolu bir yürek Hızlı çarpar her daim Bu nedenle yorgun yürektir sevgilim. Günün bir vaktinde Genellikle bir akşam üzeri -Seni beklerken- Durmaya aday yürektir. Çabuk o sevgilim Gözlerim özlem Yüreğim heyecan dolu Yüreğim yorgun Günse akşam üzeri... Hadi gel Birer bardak demli çay içelim Vakit akşam üzeri... 11/5/04/ Sadabat Metin Yaltı |
Beklerken
Gelmedin bir selamında yok akşamı iple çekmişken ortasında kalakaldım ıssızlığın sesin kulağımda çığlık şimdi.. kelebekler hüzünlü boynu bükük güllerin gel hadi ay buluta girmeden gel yoksa esiri olacağız ince boyunlu bir şişenin ben ve kelebeklerle güller hem Kordon bu kadar uzakken... 13/07/04 yeşilköy Metin Yaltı |
Bekleyeceğim
Bekleyeceğim - Sabah kalktığında Erikleri çiçeğe durmuş göreceksin Bahar gelmiş diyeceksin Gülümseyeceksin. Güneşi benimle kucaklamak Yeşile özlemini gidermek Gözlerimde Erimek, yitmek için Bana gelmek isteyeceksin Bir demet hercai menekşe içinde Kan kırmızı gül olmuş yüreğim Gelmezsen solacak Sevdiceğim. Bekliyeceğim. 24/3/06 Metin Yaltı |
Bekleyiş
yüreğimin atışları dururken gelsen bile yaşamım anlamını kazanmış olacak. 16/03/79 Metin Yaltı |
Ben Mustafa Kemal'im
Ben Mustafa Kemal'im Kıyılarım dalgalarımca geniş Ben Mustafa Kemal'im Halkın özbenliğinden gelmiş. Ben Mustafa Kemal'im 'Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini' Ben Mustafa Kemal'im 'Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini' Ben Mustafa Kemal'im Halkın benliğine sığınmış kişi Anadoluya ilk adım atışım Ve ulusumun yeniden dirilişi Ben Mustafa Kemal'im Yaşamak tutsaklıksa eğer Ulusça kararımız kesindir Özgürlük ölmeye değer! İşte Samsun bu yeniden varoluşum Ak şafaklara güneş gibi doğuşum Ben Mustafa Kemal'im Özgürlüğe dek bitmeyecek bu koşum. Birikirken yükseklerden kopup gelen çoşkun sular Koca engeller aşan nehirler oluşurlar Yaslıyarak sırtımı halkıma Erzurum'da Çiziyorum 'Ulusal Ant' ulusun kucağında. Ben Mustafa Kemal'im Utkularımız başlayacak birer birer Artık durmak yok, dinlenmek yok Başlangıçlar sonuca gider... Ben Mustafa Kemal'im İnönüler,Sakaryalar ve Dumlupınar Bunlar kazandığımız ak şafaklar Daha ne güneşler doğar. Ben Mustafa Kemal'im İnancım halka güvencem gençlerdedir Tüm bilincimle söylerim. 'Genç demek, gerçek fikirli demektir.' Ben Mustafa Kemal'im Laiklik getirdim ülkeme Kubilay bir anıttır Karşı çıkanlar için bu ilkeme.. Ben Mustafa Kemal'im Yolum iyiye güzele ve doğruya gider 'Özgürlük karakterimdir' benim ve inanıp yapmaktır en yüce değer. Ben Mustafa Kemal'im Cumhuriyettir benim en büyük eserim. Ey Türk Gençliği bilmelisin ki Onu yalnızca sana emanet ederim. Ben Mustafa Kemalim Yolum çağdaş uygarlık yoludur Türkiye Büyük Millet Meclisi Benim en demokratik duruşumdur. Ben Mustafa Kemal'im Çağdaş uygarlıktır yolum Buna engel çıkanlara Karşı koyacaktır eğitim ordum. Ben Mustafa Kemalim İlimde fende ve sanatta ileri gitsin diye yurdum Türkçe Alfebe yi koydum. Ben Mustafa Kemalim Sanayi olmazsa olmazıdır yüzyılın Bunun için dörtbir yanını demir ağlar ördüm yurdun. Ben Mustafa Kemal'im En değerli varlığımdır toğrağım Onu verimli işleyen her köylüme Sen milletin efendisisin derim. Ben Mustafa Kemalim Havada karada ve denizde Olsun diye hedefiniz hep yükseklerde 'İstikbal göklerdedir' dedim. Ben Mustafa Kemal'im Seksen yıldır İzindeyiz dersiniz Söyleyin nasıl inanayım size Yüzyıl benden geride kaldınız. Metin Yaltı |
Beni Kendine Kattın
………………..M’ ye şiirler Meteor fırtınası varmış Bu gece gökte Görsel bir şölen olacakmış. Hava karardığı anda. Sırt üstü uzandım yere Başladım yıldızları seyre… Çıplak gözle de görülecekmiş Diyorlar da… Saatler geçti aradan Hiçbir şey göremeden. Arandım buldum da neden Ya hava da ki nemden Yâda gözlerime oturmandan… O sıra da geçiyordun usumdan. İki yıldız tuttum içimden. Birbirinden uzak olan Parlak olanı da sendin. Uzak olan da sen. Beni kendine kattın Bir uçtan diğerine kayarken… 12/08/06 Metin Yaltı |
Beni Sevmekten Bıkma Be Arkadaşım
Dünya dönüyor, benimde senle başım Sen başıma gelen, en güzel felaketim Bitecekse bu güzellik eğer bir gün Sona bırak, bu gün seninle dönsün başım Diyorsun haksızca “sevmekten bıktım artık”, Okşamasın sözlerin, beni bunca artık Sen aklıma geldikçe, dönecek mi hep başım Beni sevmekten bıkma, ne olur arkadaşım… 5/5/06 Metin Yaltı |
Beşibirlik
1 SİMETRİ Oğlumun ki Amerika’dan Taşlanmış özellikle, yüz seksen dolara geldi Dizlerinde iki yırtığı vardı Onun ki bu hale Yılların sürtünmesiyle… 2 ASİMETRİ Beslenme uzmanı arkadaşım Baktı camdan parka Hastasınız dedi İkinizde Senin obezliğin dengesiz beslenme Onun halsizliği Yetersiz beslenmeden 3 SPOR İkisi de parkta koşuyordu Birinin sağlıklı yaşamdı derdi Simitçiden kaçıyordu diğeri… 4.TOST Üç numara mukavvanın arasında İnce bir dilim sucuk gibiydi Köprünün kuytusunda. Uyurken… 5. KİRLİ Rahmetli babam Fakirlik kirlilik değil derdi. En çok pisliğe kızardı Gördüğüm kızın Bembeyazken teni, yüzü esmerdi.. 1/11/2005 Deli Mavi Dalgalar Gurubunun Sokak Çocukları adlı etkinliği için yazılmıştır Metin Yaltı |
Bırak Kirazlar Kızarsın
bir kere seveceğine insanın Inanmadım hiç. gördüğüm her güzeli güzelliği sevdim ömrümce pişmanda olmadım hiç. Ser yüreğini yere aşk silkele her zaman olgun dutlar gibi topla Aşk anında olgunlaşır her zaman... Geç kalma Kirazlar kızarmaz o zaman. Metin Yaltı / 01.08.04 Metin Yaltı |
Bilesin.
İnsan neden çokça olmazı ister? Yüksek dağın başı kardır bilesin. An gelir bu aşkta hüzünle biter Her yolun bir sonu vardır bilesin İnsanlar olursa alçak gönüllü Biraz güler yüzlü ve hoşgörülü Dört bir yanı olur, sevgi örülü Başına konan taç aşktır bilesin İnsana gerekli yaşamda bilgi Ömür denilen şey ince bir çizgi Kolayca harcanır olmazsa ilgi Sevi insan için vardır bilesin. Aşksızsa yüreğin yaşam çekilmez Aşkı yaşamayan insan da olmaz Tuzsuz çorba dahi keyfle içilmez Cahile yar olmak, zordur bilesin. Yaşam çekilmezmiş, eksikse bilgi Rahatsız eder çok, aşırı ilgi Rastlamazsa eğer insana dengi O aşkta sıkıntı çoktur bilesin. Bilgili düşmanla savaş ta olmaz Bilgisiz insanla barış korunmaz Sevgi, saygı aşkta olmazsa olmaz Sevi varsa barış, vardır bilesin 04/08/2006 Metin Yaltı |
Biliyor musun?
Biliyor musun? En olmadık bir zamanda... Tükenmiş duysan da kendini Ümidin ülkesinde hiç kış yoktur Lapa lapa yağan karda bile Mutlaka bir sıcaklık vardır Metin Yaltı Metin Yaltı |
Binbir Yüzünü Gördüm
.......................... Prof. Dr. Metin Güner’e ı —Seni uyutacağız Dediğini duydum yalnızca Gülmek geldi içimden Uykumun hafifliğinden. Sonrası yok Anımsayamıyorum daha şimdiden. Bir dostumdan duymuştum. Dikkat et demişti İnsan sayıklar narkoz alınca Zulasında sakladığı şeyler Çıkınca bir, bir ortaya Çıkabilirsen çık o zaman İşin içinden. Başından geçmiş meğer… Neler söyledim ki? Az şey mi söyledim çok şey mi yoksa Hiçbir şey söylemedim belki Sır saklamasına saklar doktor güzel de Ekiptekiler sır küpü değil ki Sormadım Kimse de demedi bir şey. Sayıkladımsa eğer Her hal Sevda türküleri söylemişimdir. 'İzmir'in denizi kız, kızı deniz kokar' Sevdalarımdan söz etmişimdir Bunları da bilir zaten herkes ıı Sevda bu Bin bir kılıklı bir şey Hep şairin kaleminde Hep ressamın tuvalinde Yâda bir müzisyenin dilinde olacak değil ya Bir de bakmışsın Hipokrat’ta yemin olmuş. Ben meydanlarda kavga oluşunu bilirdim de Bir cerrahın elinde neşter oluşunu gördüm bu kez. Bir cerrahın elinin cana can kattığını gördüm. El ile sevdanın Diyeceksin ne alakası var şimdi Şaşıracağımı sanma Ne bileceksin ki yaşamadıktan sonra… Ben yaşadım Ben gördüm. El ile sevdanın iç içe olduğunu gördüm. Elin cana can kattığını El’in el’e sevdayla uzanışını gördüm Eloğlunun elinin Bin bir marifeti Bin bir hüneri olduğunu gördüm. Sevda denilen şeyin Yaşama anlam katmak olduğunu Bununda elden ele Elele olmak olduğunu gördüm. Sevda dediğimiz şeyin bin bir yüzünü gördüm… 25.05.2007 İzmir. Metin Yaltı |
Bir Akşam Üstü Gel
Tanıdım seni Lodos lodos gelirken üzerime Duygularımı okşadın Med cezirlerinle Bekledim günlerce Ümitlendim Geleceğini sandım Gülümsediğinde Bana geleceksen Bir akşam üstü gel Emin olduğun duyguların Bohçan olsun yanında Bana geleceksen istediğin için gel Bir şey alma yanına Yüreğinde aşk olsun yeter. Bana geleceksen Yağmurlu bir günde gel Damlalar uyaracaklar seni Dönebilirsin de. Bana geldiğinde Yağmurda karşılayacağım seni. 24,11,99 Şiirler birdemetsevgi Metin Yaltı |
Bir Avuç Kardın
Güneşe yakın dağlarımdan Sana sıcak sıcak karlar getireceğim Tezek sobalarının ısıtamadığı yüreğindeki sıcak sevgiyle Özlediğin kardan adam benim En hızlı aracımdır kızak sana onunla geleceğim dostmu düşman mı olacak kurtlar bilinmez evet bu ayaklarımla,bu çıplak. Bir gün kucaklamak istercesine bizi En cömert biçimiyle yağmıştı kar Arkamda güneş küçülüyordu ve sen ellerimde eriyen bir avuç kardın. Metin Yaltı |
Bir Düş Gibiyiz
İstediğin bensem ne kaldın uzak? Gelirdim dört yanım kurulsa tuzak Bizi soktuğun şu hale dön bak Eskilerden kalmış ören gibiyiz. Geçen her gün aldı biraz ömürden Anlamadım gitti, bu inat neden? Bunca yıldan sonra ne gelir elden Yürekler tekliyor yorgun gibiyiz. Ne güzel söylerdi türküler dilin Düşmezdi ağzından koskoca ilin Kim yaptı, ne yaptı sorar gözlerin? Tükenmiş soluklar bitkin gibiyiz. Gözlerde hareler şimdi yok artık Senin benzin soluk, saçım ak artık Bu sevda yokuşu zorluyor artık Yaprağını dökmüş çınar gibiyiz. Hala gideceksen öldür öyle git Kapat gözlerimi, bitsin bu ümit Yaşanan her şeyi bir kenara it Belki hiç yaşamadık bir düş gibiyiz. 9.7.06 |
Bir Gece Sen
Dün gece sen Biraz sıklamen biraz şebboy Çokça güldün Biraz özlem Biraz sevgi Ama mutluluktun Bu gün sen yoğun bir özlem yanlış bir tutku Kocaman bir hiçsin / belki ama benim için mutluluksun Çok şeysin İnanki... 25/11/98 |
Bir Gecenin Anatomisi
Bir Gecenin Anatomisi Önce Öfkeydim gözlerinde Anlamıştım Gizlemek istesen de... — Ne işim var burada, Bu serseri ruhlu adamla? Geçiyordu aklından. …içini acıtıyordu kahve — Aslında o kadar da kötü biri değilmiş Sevimlileşiyor da konuştukça... Kahve, acıtıyordu içini hala İstedi ikinciyi gene de… — Yakışıklı da... Gözleri hep üstümde kalsa... … İç içe olmak geçti Gecenin serinliği boyunca İkisinin birden. İçlerinden Sohbetin evriminde Konular felsefeye Kahveler rakıya dönüştüler Akıllarına takılan soru Kanın alkole dönüşme sürecinde Hangi çıkmazda boğulur şair Şiirinden önce? Çok içiyordu adam. Daha ilk kadehindeydi kadın Şişeyi bitirmek üzereydi adam... —Kapat şu çokbilmiş ağzını Dediğinden beri canının öte yarısı Kendini böyle susturmuştu. Bu yüzden çok içiyordu adam. Her şey konuşuluyordu masada Seçicilerin şiirden anlamadığından Oradan, buradan, üçüncü birilerinden Beyoğlu’nun dününden Türkiye’nin bugününe değin... Şiirden... Senin de diyordu kadın Çok absürt şiirlerin var. Masadakilerin hepsi Şiddetle sansüre karşıydılar. Sansürdür, diyordu adam Otokontrol denilen şey de... İkisinin de aklında Gecenin soğuğu vardı. Niye ise Bu kadar lafın arasında Sevgiden söz edilmiyordu. Adam söz edecekti aslında Dili dönse Kadının gözlerinin yeşiline bakarak Bir şeyler söyleyecekti Söyledi de Anlaşılmadı ama o pelesenklikte Kim bilir belki de “Sana teşekkür etmeli insanlar Bana duyurduğun aşk için Yoksa karanlıkta kalacaktılar...” Diyecekti... “Aklıma düşünce Uykum kaçıyor gece Ben de Gidip güneşi uyandırıyorum Her gece” Yokluğunu yaşadığı *******in Son şiirini okuyacaktı. Sohbetin erdiği olgunlukta kadın Yılların yorgunluğu ve Derin bir ah içinde — Ben çok güzeldim gençliğimde... Dediğinde... Canı sigara çekti adamın. Gün geceye yığılıyordu. “Gözlerini çekme üstümden Üşürüm yoksa” Der gibi, Biri diğerine bakıyordu. Eylül 06 - Beyoğlu Metin Yaltı |
Bir Kucak Sevgi
Bir kucak sevgi,bir daha yapar iki çiçek demeti öyle bakımlı değil ........renk renkte değil bezeksiz, yalın, biraz da soluk yoksul toprağımın yoksul çiçeği sevgimin simgesidir.Buruk Metin Yaltı |
Bir Marş Denemesi (İşçi Marşı)
Gelin üzerimize, bu kenetler bizi Çağdışılıklarınız yıldırmaz bizi Atatürk'çü işçileriz,halkız biz İnancımız çoğaltır gücümüzü Birer ikişer atılsakta her gün Büyüyecek örgütlenmemiz gün be gün Bir durdurulmaz oluşumdur bu Tarih utkumuzu yazacak bir gün. Bizim her çabamız halk içindir Yaşanılası bir dünya kurmak içindir Ne varsa seviye,sevgiye düşman Emeğe düşmanlığı yıkmak içindir. Haksızın,hırsızın devri bitecek Yepyeni bir düzen kuracak işçim Sevinç gönüllerden hıncı silecek Yaşamayı onurlu kılacak işçim. Metin Yaltı |
Bir Sevinç Öyküsü
sevinç bürünmüş kızıllığına çıkmış dünya turuna... bir işçi kıza gamze olmuş gülmüş dünya tüm cilvesiyle Bir gonca güle durmuş o sıra Yarışlara heyecan olmuş coşku olup çoşmuş özlem oluş kavuşmuş sevi olmuş sevişmişte ışığa balkımış doğa... Mutluluk gülün kırmızılığındanmış. sessizliğini giyinirmiş nedensiz boğazlarda düğüm düğüm yüreklerde bukağı olurmuşta sinirleri gerilirmiş insanların. yaşam, ölüme özdeş mi ne? güçlü duyarmış çoğunlukla kendini nara olmuş bir sarhoşun dudağında bebek olmuş bir ananın kucağında cesaretmiş bir askerin yüreğinde utku olmuş bir savaşın sonucunda... ekinler de hasat olmuş mu o sıra sevin kalmış o askerin yüzünde... yüreğinde cesaret dolu asker mutluyum ben demiş çünkü hakkım bu sevinç dikmiş matarasını başına içmiş içmiş eee hak mı bu sevinç? birden susmuş asker dalıp düşünmüş asker sevinç utanca durmuş yüzünde utanç öfkeye gebe sıkılmış bir yumruk gibi sabır nedir? bilmez öfke. sözleri gökgürültüsü gibi demiş asker -neden sevinçliyim? neyi kutlamaktayım ben? ne içindi,neyi çözdü bu savaş? Utku benimse neden gözlerimde yaş neden ellerim kan? sevinç niye çekildi yüreğimden? bakışları yalvarışlar dolmuş bakışları yağmur sicim sicim sormuş asker nedir utku savaşmak mı bir hiç için. hani nerede benimler savaşanlar niye yalnızım ben? ağlamış sonra asker. Gece tünele ansızın giren tren gibi inmiş. 14/08/80 Metin Yaltı |
Biri var Aşk Kokuyor
...................................'Atatürk ve Biz 'Gurubuna Hangisine yönelsem Aklım ötekinde kalıyor Gül dediğim Gülseren Öteki Şahika'lar saçıyor Kimi Berrak Su gibi Bazı durgun, bazı Coşkun akıyor Kimi kendin bir tanrıça sanıyor En şirini küçük Pınar Söz ağzından bilgi olup akıyor Saklasada bazıları adını Ele veriyor herkes bir şekilde kendini Anlaşılan Feraye'de Saklambacı seviyor Sanıyor ki kimse onu bilmiyor. Anlamadığım şeyler gene de var tabii Polen dokunan mı var içimizde? Sarıkavak epey uzak duruyor Birde kızlar Koç-türk sanki sizden korkuyor Ay karanlık *******de Garip gönlüm Öner-tarık arıyor Özlemin Galip bana Başıma yücelerden aktaşlar düşüyor Kim demişki suya yazı yazılmaz Suna nakış nakış Ebru döküyor Sevdalısı var sevilen bir dizinin Kosta diye tutturmuş biri Şiirini ona mektup yazıyor Acıktım mı ne? Anımsayınca karademir iletisini Açlık öne çıkıyor Sarma, börek, çay deseler de Aklımdan rakı, balık geçiyor Sapıttım mı ne? Beni şeytan dürtüyor Rahim’sin sen Allahım Mukayyet ol aklıma Hepsi ayrı, ayrı güzel de Biri var ki aşk kokuyor 19/4/06 Metin Yaltı |
Bitecek
Deniz tuzlu, Hava sıcak, Sen uzak. Bilmiyorum bu hasret Bir gün nasıl bitecek? Deniz tuzlu Hava sıcak Sen uzak. Biliyorum bu hasret Elbet bir gün bitecek. Foça Metin Yaltı |
Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 06:55 PM |
Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11 Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.