![]() |
Kız Kulesi
senelerdir kimsesiz sessiz bekledi durdu kiraladılar birine düzeltildi sağı solu allandı pullandı halka açıldı gelip gitmeye başladı ziyaretçiler sahibi parsayı vurdu ismini değiştirsek mi artık? (24 aralık ’06) Fuat Eriçok |
Kızıma
kutsalın anlamını sorsalar bir gün bana sadece tek karşılık bulabilirim ona hiçbir şey dolduramaz tutamaz ki yerini hangi tutku karşılar evlâdın değerini bir evlât ki hem bebek hem büyüdüğü zaman bir kez bile üzmemiş dedirmemiş el aman bir evlât ki varlığı huzur ve neşe vermiş bir evlât ki özlenmiş yokluğu tüm kedermiş çok özel bir kadından miras kaldı bizlere güzel anneciğinin yansısıdır gözlere canım, biricik yavrum hayatla tek bağımdır aşım suyum nefesim ovam gölüm dağımdır bir tanem iki gözüm ruhumdur bedenimdir yaşam enerjim tutkum varoluş nedenimdir bu his anlatılamaz evlâdı olmayana dünyada o bir yana diğer her şey bir yana daha üstün değer yok yok daha tatlı duygu ismi de cuk oturmuş olmuş çift katlı duygu bana çekmiş çok huyu gece uykusuz duygu gözüpektir çekinmez cesur korkusuz duygu annenin de kopyası güzel zeki ve girgin geri planı sevmez hep önde hep belirgin kızarsa acımaz da severse kalp yeri çok bir armağansın bana canım duygu’m eşi yok (ağustos ‘03) Fuat Eriçok |
Kızını Dövmeyen...
söz var kişiyi öldürür söz var saç baş yoldurur söz var kafa doldurur söz var çiçek soldurur söz var toplumu yönlendirir söz var sürüyü bönlendirir söz var sıkı sarıl unutma söz var darıl sakın tutma işte bir örnek eskilerden değersizlerin depolandığı kilerden zekice söylenmiş - ne yazık - yanlışı över “kızını dövmeyen dizini döver” evet parlak deyiş güzel kafiye oturaklı cümle tumturaklı rakıyla iyi gider ya içerik ekşi erik baskı kur eve hapset başını bağla okutma yetmedi döv böyle demişler diye gururla ilkel atalarını öv be gafil eskiye hayran saftirik kandil yeter olsaydı çıkar mıydı elektrik döverek söverek gelinseydi bir yere gelir miydik bu günlere hakkını ver de sonra yiğidi vur o beğenmediğin gâvur nerde biz nerde kızın saçı görünecek diye düşmeden derde biraz kulak ver düşün hemen karar verme peşin yanıyor mu soban kışın pişiyor mu taze aşın gayret anam babam düşün kim bunları yapan eşin o dövülen bastırılan samanlıkta kıstırılan gizli saklı gezdirilen hayatından bezdirilen kızımız kadınımızdır kanımızdır canımızdır teşekkür etme istemez. elini öpme gerekmez az getir hiç getirme ses etmez erimdir der katlanır pes etmez be mendebur be utanmaz be zekâsız kara yobaz dünya sensiz olur onsuz olmaz “getir tütünü” içersin “getir çorbayı” dikersin canın çektikce öpersin sonra da sırıta sırıta arsız arsız “karnından sıpayı” “sırtından sopayı” dersin allah müstahakını versin Fuat Eriçok |
Kim Demiş Aşk Masalmış
kim demiş aşk masalmış bir gelir bir geçermiş kim demişse ne sevmiş ne sevilmiş derim ben hiç görmüş mü aşkını hasta yatağındayken ben gördüm ızdırabı geçti sanki derimden ızdırabı ruhumu ondan fazla yıprattı hain bir hançer gibi boğazında katater sanki kalbime battı yanında anacığı kardeşleri ve kızı biliyorum o anda ortak herkesde sızı benim halim değişik hepsininkinden başka bir tanım yapılamaz ona duyduğum aşka her ne kadar ayrılmış olsak ta yıllar önce ne yapsa ne söylese onca gün onca gece o benim ilk göz ağrım ilk ve tek sevgilimdi çiçeğim kelebeğim güzeller güzelimdi o benim hayatımın mânâsı çocuğumun anası o benim sonsuza dek öteki yarımdır insanların yasaların canları cehenneme o benim ölene dek sevgili karımdır saçını sevmesem de elini tutmasam da o, yanımda yöremde yatağımda masamda yalnızken duyduğumdur aynamda gördüğümdür o benim kalbimdeki mühürdür kör düğümdür üzülmek ne ola ki çaresizlik felaket ey tanrım oradaysan bi’ şeyler yap yardım et karşılık istiyorsan gönüllüyüm hazırım al canımı ver ona göz kırpmadan râzıyım dişi bir kartal gibi kanat gersin kızıma ölüm bile az gelir şu andaki sızıma ey tanrım oradaysan şöyle bir bak gör onu eminim kıyamazsın öyle güzel öyle vakur öyle kadın ki görmüyorsan sen tanrı olamazsın (ocak 2000) Fuat Eriçok |
Kim?
cinsiyet sorarlar her formda iki içi boş kare biri erkek biri kadın peki ya öteki? çarpıyı araya mı koymalı? kim mi? haydi canım.. bal gibi anladın (24 aralık ’06) Fuat Eriçok |
Kime Ne?
ısırılmış kuru bademin damağımda yayılan tanımlanamaz neşesi ılık lodosun kuyruğuna yapışmış delişmen bahar kıpır kıpır boğaz suyunun diri kalçalarda mini etek dalgalanmasınca iç gıcıklayan işvesi ve alnımda kollarımda danseden güneşin öpücükleri pembe pembe yaz yine göz kırpıyor bana cilveli ben kur yapmadayım içimde gençlik kıpırdanışları kime ne? kime ne çınar yapraklarının yeşil tazesine vurgunsam? özlemişsem serin denizin şehvetli koynunu kadınsı kucaklayışını kaygan kumların ve okşayan ipeksi temasını çapkın yaz melteminin ki en ücra köşelerinde tenimin en edepsiz muhabbetlerde ve bana göz kırpıyorsa yaz ki kösnük kirpikleri eros oklarınca haylaz ve ben kur yapıyorsam arsız kime ne? kime ne özlemişsem eski yazları içimi acıtan anılarla eski hazları ki yaşamışım o yazlarda hayasız zaptedilemez yangın kadınları utangaç nabızlı kızları sabahlara değin pervasız kime ne? reva mı hem göz atma hem sitem bir tutam okşama yalandan iki ölçü sanal kıkırdama sonra dudak büküş ve geri çekilme hem reva mı seven bir adama? soruyorum bizzat kendilerine fakat inecek olursak derine bu aramızdaki bir sorun gidin kime isterseniz sorun kur yaparmışcasına aşık olunan kadına sevgi ve arzu ile bakarsam koşarak gelen yaza ve anlaşılıyorsa bu her halimden ezkaza akıyorsa üzerimden inadına kime ne? (24 nisan ‘07) Fuat Eriçok |
Kimi Çiçek Kimi Çalı Kimisi Orman
gözlerimde gözlük elimde sözlük kimi sabah erken kimi gece geç farsçadan arapçadan seç babam seç acep ne kalacak geriye bizlik? dağarcığım yeterince dolmalı kimi kelimeler kimi heceler şiir geldiğinde şair bocalar bu yüzden beni hep hazır bulmalı her köşeyi araştırır gözlerim kimi sağda kimi solda gizlenir hiç ummadık toprakta filizlenir belirir belirmez titrer dizlerim izbe bir kuyudan tek tek çıkarlar kimi ölçü uyak kimisi serbest uzun kısa arlı arsız ve sermest kıta durup bana selam çakarlar toplarım onları çiçekcesine kimini dikkatle kimini hazla bozmadan ilk geliş halini fazla ekerim şiirin gül bahçesine gelişir rengârenk sessiz bir beste kimi güzel kokar kimi iğneler hatmi leylak şebboy sümbül mineler her göze başkadır bizim güldeste her bahçe her çiçek ayrı güzeldir biri şimşir biri çiğdem biri gül bazen arı gelir bazen de bülbül kimi halka kimi hakka kimi özeldir her bahçıvan kendi çapınca eker kimi hiç büyümez kimi tez kurur oysa meşe çınar yıllarca durur onları nedimler nâzımlar diker ben fakirse pencereme dizerim begonya menekşe filbahri kaktüs koklayanlar ya çok memnun ya da küs kendim gider ormanlarda gezerim (mart '06) Fuat Eriçok |
Kimsin Sen Ya Ben?
her bitiş yeni bir başlangıçtır başka bir bitişe mahkûm ilk bilinmiyor kesin son henüz görülmedi değişmeyen tek olgu değişim fen matematik felsefe ne varsa akla gelen edim giderek sonunda tek cümleye indirgedim zaman içinde dönüşüm dedem ben'di torunum ben dağlar denizler gökteki yıldızlar geçmiş ben'den ibaretti gelecek ben'den oluşacak madde ben biçim ben ruh ben ben sen'im dostum sen de ben gelen yeni bir şey yok bu âleme yok bu alem dışına hiç bir giden peki o zaman şu anlamsız çıkar didişmeleri sen ben kavgaları ya da aşklar meşkler ahlar vahlar neden? (ekim '03) |
Kimya
ben sen biz siz bilir misiniz neyiz? hidrojenden oluşmuş karmaşık bir kütleyiz o sonludur sanılan bilinmez sonsuzlukta zaman boyu salınan bilinçlenmiş maddeyiz (mayıs ‘01) Fuat Eriçok |
Kişi Değil Kitle
ne lodos yaz taşıyor güneyden kirli ılık ne poyraz üfürüyor yukardan soğuk soluk fırtına tek tip artık.. ankara.. kara kılık mevsim tek tür.. tesettür! kimse bakmasın alık henüz keşfedilmedi rejimlere “kaymazlık” kitlesel anlak balık.. kol gezmede aymazlık ben görmedim kimsede düşüncede caymazlık çoğunluk hâkim değil.. artık hükmeden “azlık” alışırsınız derdi çankaya’nın şişmanı alışamayan teğmen olmuş idi düşmanı belki alışamadık belki de peşin kanı söz ağızdan çıkınca hiç bırakmaz arkanı bugün bir başka mîlat.. çankaya örtünecek yaşamsal bir çekişme.. fikirler sürtünecek kim diyorsa yalandır “kıyafet asıl gerçek” ne her açıkbaş çağdaş.. ne her örtünen böcek at gözlüğü yanıltır.. geniş bakmalı artık peşin hükmü dogmayı çöpe atmalı artık demokratik rozeti göğse takmalı artık aşırıyı iterek putu yıkmalı artık kim neye inanırsa inansın mahzuru ne? en akıllı sen misin ki gidersin dikine? ister sevsin new york’u.. ister gitsin pekin’e sen karşıysan herkese, istediğin peki ne? hem laik hem de dinci güvenmeli kendine kimse baş eğmemeli başkasının zikrine yargılamadan bir sor.. bir araştır fikri ne? hemen yaftayı asma ne softa ne bekri’ne kimi eğilmiş dîne.. dünyaya sırt veriyor dudağında dualar seccadeyi seriyor yaşam tercihi böyle.. elde tesbih eriyor kendince huzur bulmuş, bu seni ne geriyor? kimiyse inanmıyor dinlerin söylemine kâfir deyip de geçme dinle bir, söylemi ne? sana her anlatılan bakalım doğru mu, ne? reddetmeden dönüp bak karşıtın eylemine herkes dönsün ileri.. teklemeden gidelim hatalara hataları eklemeden gidelim uyanıklar bizleri keklemeden gidelim gel kardeşim sen de gel.. beklemeden gidelim bana selam ver yeter, tarikat sana kalsın ağa neyime gerek, aşiret yana kalsın gün ışısın gülelim, karanlık sona kalsın sen sen ol, ben ise ben! hamâset dona kalsın itişmeye ne gerek.. birlikte yaşamalı kendimiz üleşelim el götürmeden malı ülke büyük, verimli.. zekîce kullanmalı “sivri” ve “katı” ya son.. akıl esnek olmalı kişilere bağlılık en büyük eksiğimiz ancak kurumlaşırsak kapanır gediğimiz tek adam despot olur! işte bu dediğimiz “ben” demesin hiç kimse.. “biz” olsun ereğimiz “öteki” düşman değil.. dost diye görülmeli peşin peşin reddetme sana uzanan eli kendine hak gördüğün ona da verilmeli hep tekerrür şart değil.. tarih de evrilmeli mutlak bir doğru var mı, kim biliyor, söylesin çok az şey biliyoruz.. inan sen de öylesin kim diyorsa inanma “benim dediğim kesin! ” zihni bundan dolayı karışıktır herkesin! son sözüm “hayat kısa! ”.. sebep yaratma yasa dayatmalar olmasın.. gerek kalmasın “kas” a işte bitiriyorum üstüne basa basa gelin kucaklaşalım.. tek lider anayasa! (26 nisan ’07) |
Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 09:26 PM |
Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11 Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.