![]() |
-Mutluluk
Mutluluk “Mutluluk ahlakı. Ahlaki eylemin nihai hedefinin mutluluk, doğru eylemin en yüksek amacının kişinin kendisini tam olarak gerçekleştirmesi, potansiyel güç ve yeteneklerini tam olarak hayata geçirmesi olduğunu savunan ahlak görüşü” Felsefe Sözlüğü/Ahmet Cevizci Mutluluk, her isteğine kavuşmuş olmak şeklinde tarif edilebilir. Mutluluğu maddi ve manevi olarak değerlendirirsek, Maddi mutluluk unsurları: Mesken, yeme-içme, nikah …. Manevi mutluluk unsurları: Geleceğe güvenle bakmak. (Dini inançların, burada büyük rolü var. Ölümle son bulan bir hayatın, cennette devam edeceği ümidi mutluluğu artıracaktır.) Aidiyet duygusu, Kainatın sahibi, mutlak güçlü Allah’a kul olmanın verdiği saadet. Milli aidiyetlik ve erdemli bir grubun üyesi olmak …. Maddi ve manevi mutluluğun daimi olması da önemlidir. Mutluluğun sona erme ihtimali bile, elem verecektir. Mutluluğun unsurlarına ulaştıracak yetenekler, kazanım ve toplumsal statü eşit değildir. Ayrıca mutluluk unsurları elde edildikçe, çıta yükseliyor ve doyumsuzluk artıyor. Kanaat ve şükür mutluluğun geçici durakları oluyor. Dünyayı yutan ihtiyaç ve arzuları bulunan insanın mutlak mutluluğu için Dünya yeterli değil. Mutluluk kapısını açmak için, kişinin gayreti vazgeçilmezdir. İnsan medeni ve toplumsal ortamda yaşamak zorunda olduğundan; diğerleriyle çok yakın ilişki içersindedir. Mutluluğu kaçıran sayısız etkenler olacaktır. İnsan doğru değerlendirmeyi yapıp, olumlu düşünmeli, sabrını dağıtıp mağlubiyeti peşin kabul etmemeli. İnsan, çaresi olmayan şeyde dövünüp, divane olmayıp; çaresi bulunan şeylerde de acze düşmez ise birçok sorunun üstesinden gelebilir. “Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır.” Mutlu bir gelecek hayal edelim. Saygılarımla. Ahmet Bektaş Ahmet Bektaş |
-Sızı
Gün gelir, kesişir yollar. Birbirine mukabil iki kapı. Eşikten sızan sızı, Kim anlasın sizi, bizi. Ahmet Bektaş |
-Sol Anahtarı
Mini sandık içinde, diplerde gizli. Zamanın tezgahında işlenmiş inci. Deniz, derya yüreğim. Derinlerine daldım. Notaları topladım, Harfleri alt alta dizdim. Hissedip durduğum, Kulaklarımda çınlayan; Ruhumun ilacı, emi Belki bu melodi. Ahmet Bektaş |
-Töre Cinayetleri
Evet, itaat eden sevilir. Allah emrine itaat edenleri ödüllendireceğini, asi olanları ise cezalandıracağını buyuruyor. Namus(iffetin) ,ahlaki ve dini(İslami) yönünü inceleyelim. Ahlaki yönü: Kişinin kendisine, ailesine ve topluma karşı namuslu olma sorumluluğu tabiî ki vardır. Namussuzluğun müeyyidesi de olmalı. Bu müeyyidenin uygulanması, kanunlar çerçevesinde olacaktır. Dini (İslam) yönü: Kurandaara.com “Zina” arama sonuçlarında, 12 Ayet bulunmaktadır. Bunlardan Nur Suresi 3. Ayet, Hadis ile nesh edilmiş (hükmü değiştirilmiş) tir. Bu Ayetlerin hiç birinde ölüm cezası geçmemektedir. Nisa Suresi 15. Ayette, zina edenin hapsedilmesi, 16.Ayette ise tevbe ederse affedilmesi emredilmiştir. Ayrıca aleni yapılmadıkça tespiti de çok zorlaştırılmış; haksız isnatta bulunanların cezalandırılması emredilmektedir. Töre cinayeti işleyenler kendilerini, dinen de ahlaken de haklı çıkaramaz. Bu cinayetlerin çoğunun asılsız iddialara dayanarak, haksız suçlamalarla yapılıyor olduğu açıktır. Şaşarım. Bunları ciddiye alanları ayıplarım. Ahmet Bektaş |
******Özlem
Memleket hasretidir gurbette özlem. Zeynep, İlkokul öğretmenim; ilk adı Özlem. 'Özlem Yokuşları' okuduğum ilk roman. Beni kandıran tezgahtar kızın adı Özlem. En iyi müşterisiyim 'Özlem Süpermarket'in. Biletimi mutlaka 'Özlem Tur'dan alırım. Duygular benliğimi kapladığı zaman; İlk aşkım Özlem'in ateşi, içimde yanan. Özlem; nereye baksam,her yerde özlem. Neden, niye, kime bu özlem? 'Seni özlemek de güzel, sevmek kadar.' Ahmet Bektaş |
******Sevgi/li
En değerli varlığımız sevgi. Candan da değerli sevgili. Hesapsız olmalı sevgi. “Her gönülde bir arslan yatar” Beklentisiz, gönülden vermeli… Yeter ki sevdiğin küsmesin. Zamansız gelir bazen sevgi/li. Atılmaz ki ötelere; Sevgi de sevgili de… “İşleyen demir pas tutmaz.” Seven kalpler ışıl ışıl parlıyor. Paslanan, kararan; Sevgiden nasibi olmayan. Ahmet Bektaş |
******Vurgun
Mecnun olup, çöllerde gezmedim. Ben de buldum aşkı amma... Kurşunla sanma; Yüreğime saplanan ok ile vuruldum. Dalgıç gibi suya dalmadan, Düşlerimi süslerken sen; Ta derinlerden Yedim vurgun. Sallasam elimi Etrafımı sarsa ellisi, Yok gözümde senden gayrisi; Sensin sevdiğim vurgunumun sebebi. Ahmet Bektaş |
*****Can Dost
“…..Gizli bir hazine idim, bilinmek istedim…..” Paylaşılmaya adanmış En gizli sırlar. Ondandır; Can sırdaşını arar. Yüzüm dosta güler, Suretim dostta yansır. İçime kapanırım bazen; Dosttan ayrı düşersem. Zaman değişmiş, Dostluklar sahteymiş. Kimin umurunda? Güvenirim hakiki can dosta… Ahmet Bektaş |
*****Kolye
Yaşanmamış bir sevdanın Külleriydi savrulan. Kum saatinin ince beline Takılıp kaldı hayaller… Ümitlerin bittiği yerde Kurudu karanfiller. Fayda vermezdi çırpınışlar! Ok saplandı yüreğe… Hoyrat ellerde, Savrulup gitti mutluluklar. Hiç gelmeyecek Özlenen yıllar… Gözler dalgın, sözler durgun. Sadece acılar… Sımsıkı tuttuğu avucunda, Bir kolye. Sevdiğinden hediye. Ahmet Bektaş |
*****Sadece Sev Beni
Kara olmasın sevdamızın rengi Saçların gibi, gül gibi; Kırmızı olsun… Sadece sev beni. Bir sen,bir ben bileyim; Aramızda kalsın. İçin için … Sadece sev beni. Ellerimiz buluşmasa, Gözlerimiz bakışmasa; Ümidini kırma… Sadece sev beni. Susarmış bülbüller Güller solunca. Ben susmayacağım… Sadece sev beni. Hüzünleri seninle aştım, Sevinçlere seni bağladım. Varlığınla varım… Sadece sev beni. Sana vaadim Sevgim,aşkım. Üç günlük dünyada; Sadece sev beni. Ahmet Bektaş |
Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 12:37 AM |
Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11 Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.