![]() |
Ayşe Adlım
19 Mayıs (Gel)
Gel arkadaş, sen de gel Gir aramıza, elini ver Eğlencemiz, şenliğimiz Gülsün hep yüzlerimiz Çalışmak, başarmak Amacımız olmalı Kutsal emanetimiz Yarına sağlam kalmalı Genciz, hem de delikanlı Torunlarıyız yatanların Sakarya'da, Çanakkale'de İşte bunu kimseler unutmamalı İnsan öldürmekle Girilmez cennete Gel, bir daha düşün Seni buna inandıranlar Hain, ikiyüzlü, Türk düşmanı Ayşe Adlım |
23 Nisan
Anıldığında her zaman Her yerde Her saygı duruşunda Her İstiklal Marşında Bayramlarda, şiirlerde Gözlerim dolar Atam Her çocuğa bakışımda İlk sen sevdin onları İlk sen gördün Tertemiz yüzleri Işıl, ışıl gözleri İlk sen verdin armağan Bu anlamlı bayramı Seninle öğrendik sevmeyi Bağışlamayı, affetmeyi Seninle umutlandık hepimiz Çocuklar, anneler, öğretmenler Seninle dedik hep birlikte Ne Mutlu Türküm Diyene! Ayşe Adlım |
Acelem yok
Lapa lapa değil İnce ince yağıyor kar Yerler bembeyaz Sokak bomboş İlk benim ayak izlerim Gıcır gıcır etmesine Daha çok var Özlemişim o sesi Özlemişim karı İlk benim 'Seni seviyorum kar' diye fısıldayan Caddede bir telaş Şemsiye de nesi Neden korunuyor ki Bu kadınlar Ve koşturuyor insanlar Gözlerimde oluşan Sevinçten iki damla yaş Acelem yok Yürüyorum yavaş yavaş Ayşe Adlım |
Açıyorum gözlerimi
Gözlerimi kapadım Seni düşünüyorum Açtığımda orda olur musun Kaç kez yaptım bunu bilmiyorsun İçim seni istiyor Ciğerlerim seni soluyor Bent oluşmuş damarlarımda Kanım durmuş akmıyor Açıyorum gözlerimi ........ Ama sen halâ yoksun Ayşe Adlım |
Ağaç gibi
Yağmurda ağladım Karda somurttum Bazen çiçek açıp Meyve verdim Rüzgar kırdı dallarımı Savruldum bir boşlukta Ama köklerim Hala toprakta Ayşe Adlım |
Ağladım
Ağladım, ağladım çaresiz yine Şu kocaman sensizliğime Bir çığ gibi büyüyen içimde Her gün, her gece Ayşe Adlım |
Ah Erciyes
Ah Erciyes Gözlerim açık gitmez Doruğunda alırsam bir nefes Kursağımda kalacak sanırım Yine bu arzu, bu heves Ayşe Adlım |
Aldatamam
Seni aldatamam Seviyorum dese de dilleri Seni aldatamam Israrlı baksa da gözleri Seni aldatamam Divane etse de kendini Seni aldatamam Heyecanı sarsa da kalbimi Ayşe Adlım |
Allahım
Eksik etme İçimdeki bu sevgiyi Güneşimi söndürüp Günümü karartma Ümidimi kırıp Beni yalnızlığa bırakma İnsanı, dağı, taşı Suyu, toprağı Sevmesem yaşayamam İyiyi, köyüyü Güzeli, çirkini Sevgi arayan Ümit bekleyeni Sevdir bana Beni sevmeyeni Ayşe Adlım |
Almanya
Yıllar önce geldi babam İçinde binbir umutla Senede bir ay beraberdik O çocukluk çağımızda Bize can veren babamızla 'Baba' Demesini bile unuturduk Dilimiz dolaşırdı Her karşılaştığımızda Sıcaklığını hissettiğimizde Tekrar giderdi Almanya'ya Almanya Beni de çekmişti zamanla Dört sene olacak yakında Bizi de içine aldı Bu gurbetçi dünya Nelerine rastlamadık Hep gözümüzü kapadık İnanmadık İnanmak istemedik Ağzımız açık Gözlerimiz dikili kaldı Umutlarımız ise Geldiğimiz toprakta kaldı Kimimiz okuyup, öğreniyor Kimimiz bırakmış kendini Akıntıyla sürükleniyor Kimimiz şaşırıp Yolunu sapıtıyor İçindeki hırs uğruna Her pisliği deniyor Neye uğradığımızı Biz de anlayamadık Başımızda dönen oyunlara Sesimizi çıkaramadık Kapıldık bir sevdaya Almanya dedik adına Okuduk, yazdık Şarkı söyledik, oynadık Hırsız olduk, damgalandık Aslımızı unuttuk Şımardık, burun kaldırdık Bu sevdamız uğruna Ayşe Adlım |
Amele
Günaydın Kolay gelsin amele Harcı karmışsın çoktan Yalnız eğreti bu iskele Efkarlısın belli Öyle çekiyorsun Dumanı ciğerlerine Aman dikkat et Eğreti bu iskele Haydi kolay gelsin Hoşçakal amele İyi bak kendine Ayşe Adlım |
Anne
Ben sana hiç şiir yazmadım değil mi anne Hiç seni seviyorum demedim Tüm çatışmalarımıza rağmen Babamı sevdim Ona şiirler yazdım Ama anne Sen de beni kucağına alıp Hiç babam gibi öpmedin ki Sen içinden sevdin biliyorum Anne, çok kapanıksın Çok fedakar, çok sabırlı İki kelimeyle tarif etsem seni Derdim ki, sabır taşı Anne Seni seviyorum diyeceğim Bak ben ağlıyorum Sen ağlama sakın emi Ayşe Adlım |
Anne sütü
Ne zaman anne sütü dense İçim cızlar, ölürüm Deprenir, yaralarım kanar Vicdan azabı içimi yakar Hastalansan, suçlarım kendimi Süt veremedim affet beni Her hasrete katlandım da Bir başka acı seninki Yavrum kuzum canım iste şimdi Affet, affet beni Ayşe Adlım |
Annelerin Öğrettikleri - 01.08.2006
Anne, anne! Mektepten, medreseden bana ne? Ben hayatı senden öğrendim. * Seccadene oturtup bir gün: 'Bu kıyam, bu rükû, bu secde' dedin. 'Allah, Rahim, Rahman, Latîf, Vahhâb... Sevmezsen günah, seversen sevap' O’nun adlarını gösterdin. 'Kul huvellahu Ahad, Allahus Samed, Rabbim, sendendir bereket, Senden gelir rahmet, Oğul, işte böyle dua et! ' Saçlarımı okşayıp öptün alnımı, O sıcak şuhûdla buldum Tanrımı. Mescitten, mâbetten bana ne, anne; Ben duaları senden öğrendim. * Bir kız gösterdin bana bir gün, Deniz gözlü, buğday yüzlü, 'Oğul, dedin, böyle bir yavru sev, Yalnız onu tanı, O olsun ruhunun vatanı; İki tende bir can olmaktır sevda, Hep onu öp, oğul, hep onu kokla.' Şiirden, romandan bana ne, anne; Ben sevmeyi senden öğrendim. * 'Oğul, derdin, karıncalar bile kutsar cömertliği, Sen ki insansın, Nasıl olur da cömert olmazsın? Ver oğul, ver, elindekini, cebindekini, Vermek eritir kini, artırır sevgini.' Vaazdan, hutbeden bana ne, anne; Ben paylaşmayı senden öğrendim. * 'Oğul, derdin, sular yıkayamaz gözleri, Ağla ki yıkansın göz pınarların, Gözyaşıdır pişiren özleri.' Kavgadan, savaştan bana ne, anne; Ben ağlamayı senden öğrendim. * 'Ayrılık sevdaya kemal getirir' derdin. Yine de ayrılıktan şikâyet ederdin: 'Dağlar hasret yumağı, Uzakta yar otağı, Dizimde fer kalmadı, Felek çözmüyor bağı.' Şarkıdan, türküden bana ne, anne; Ben hasreti senden öğrendim. * 'Oğul, derdin, son gerçek ölüm, Son yurt mezar; İster çiçeğim de, ister gülüm, Ecel bahçeleri bozar.' Bozuldu bahçeler, bozuldu, anne, Kar buğusu düştü ak ellerine, Soldu gül rengi dudakların, Islandı secde kokulu yanakların, Damla denize kavuştu anladım. Rabbin hükmüdür diye el bağladım. Ağıttan, anıttan bana ne, anne; Ben ölmeyi de senden öğrendim. YAŞAR NURİ ÖZTÜRK Ayşe Adlım |
Apansız
Kucağını özledim baba sıcacık Sarılmanı bana içten pazarlıksız Güvenilmiyor insanlara Herkes beklentide Severken de Hakaret ederken de Kalmadı bir şey karşılıksız Biliyordun sen de Gidişin ondandı apansız Ayşe Adlım |
Aradım
Erciyes'in doruğunda aradım Bulutunda, karında Gesi'nin bağında aradım Gülünde, dalında, yolunda Kızılırmak'ın suyunda Salkım salkım söğütte Çalı çalı iğdede Dağda, bayırda, ovada Bir bebeğin saflığında Biliyorum her yeredesin Kanımda, canımda Şah damarımda Hatta daha da yakında Bilmek yetseydi eğer Kaybolmazdım Nasıl dolacağını bilemediğim İçimdeki bu boşlukta Ayşe Adlım |
Aşk
Aşk ıstıraptır Çekmekten bıkmadığım Kurtar beni diye Allah'a Asla yalvarmadığım Ayşe Adlım |
Aşk bu olsa gerek
Aşk bu olsa gerek imkânsız Sevmek ölesiye, karşılıksız Vermek içinden geldiğince hesapsız Yaşananlar plansız Sözler yalansız Duygular masum Düşünceler mantıksız … Akıl devredeyse Ölüme mahkumdur artık İnfaz bu olsa gerek yargısız Ayşe Adlım |
Aşk denince
Aşk denince Seni hatılardım Sen vardın tek Aşkı hatırlatan Yine sensin Hatırlatan aşkı Ölüm gireli araya Gözyaşlarım tek farkı Ayşe Adlım |
Azrail'e
Sevdiklerimi birer birer alıp Sabrımı mı deniyorsun Hedefin benim senin Başkalarıyla uğraşma Sakın bir dahaki sefere Onikiyi kaçırma İsyan etmeyeceğim Boşuna yorulma Yirmi yıldır bekliyorum ben İnsanları bir haftalığa uğratma Ayşe Adlım |
Babama
Döndün yine babacığım Çok mutluyum ben Bekliyordum seni Ta gittiğin günden O günden beri Hep seni bekledim Geri dönmen için Allah'a dua ettim (1975) Ayşe Adlım |
Bağışla
Helâl etmeyeceğim bağışla Benim olan dudaklarını Verirken bir başkasına Sadece beni hatırla Umursamadığın günlerin anısına Ayşe Adlım |
Bağlama sesi
Ne senin kara kaşın Ne senin elâ gözün Beni hep ağlatan Yüreğimi hoplatan O ses varya Bana her şeyi unutturan Telleri içimde bağlı gibi Vurdukça sızlatıyor Vurdukça yakıyor Vurdukça dağlıyor Gözümde yaş o Dilimde söz o Kalbimde aşk o Vur da aksın yaşlar Vur da dökülsün sözler Vur da kopsun parçalar Ayşe Adlım |
Bahar kokuyor havada
Bugün bahar kokuyor havada Sizin oralarda da öyle mi Menekşeler açtı mı acaba Yok yok sıra önce navruzlarda Yanılıyor muyum yoksa Sanallıktan kurtul da Çık biraz dolaş dışarda Ayşe Adlım |
Bakışlar
Engelleyemezsin O anlamlı bakışları Kara gözlerini oymadıkça Saçlarına boya vurmadıkça O bakışlar ki Seni yüreğinden vurur İçini kinle doldurup Yumruğu yine sana vurdurur O bakışlar sana Köleliğini hatırlatır Şu ezilmiş hâlin İşte bunun kanıtıdır (1982) Ayşe Adlım |
Barış için
Al kalemi eline Yaz Barış için Tut yavrunun elinden Koş Barış için Önündeki hendekleri Aş Barış için Hece hece ekleyip Oku Barış için Dağları aşıp da gel Yol ver Barış için Herkesi doyurur bu sofra Ye Barış için Kardeşçe hep yanyana El salla Barış için Birleştir düğmeleri Kenetlen Barış için Selam söyle dostlara Yolla Barış için Arkadaş ol eşekle Sev Barış için Kara sevdalara gönlünü Bağla Barış için Aç kapalı bohçanı Pazar eyle Barış için Dudağımızda son bir türkü Söyleyelim Barış için Veren de Allah alan da Unutmayalım Barış için Ayşe Adlım |
Bayrak (Şehitlerimizin kanı)
Dalgalan göklerde Ey nazlı bayrak En temiz, en güzel, en parlak Alınla, beyazınla Hilâlinle, yıldızınla En anlamlı, en şanlı Sen, şehitlerimizin kanı Ata'nın gözündeki parıltı Türkiye'nin gururu, yüz akı Temsil ettiğin toprağın Kutsaldır her adımı, her taşı Helâl olsun size Kanımızın son damlası Ayşe Adlım |
Bebeğim
Doğdun bebeğim Yaşayacaksın bilmeden Çocuk olacak Annen, baban için Öğrenci olacak Kitabın, kalemin Öğretmenin Başarın için Genç kız olacak Önce namusun için Ailen çevren için yaşayacaksın Bir gün evleneceksin kadın olacak Kocan için Anne olacak Çocukların Sevenlerin için yaşayacaksın Kimse seni Duygularını İsteklerini Arzularını sormayacak Onlar hep Sırasını bekleyecek Yaşanmak isteyecekler Belki de zaman zaman Sen bile duymayacaksın Duymazlıktan geleceksin Hep susturulmuş Hep bastırılmış kalacaklar Ne olur bebeğim Sen bari Her şey için Herkes için yaşarken Ne olur biraz da Kendin için yaşa Ayşe Adlım |
Beddua
Atamsın İnkar etmem hakkını Çok yandı içim Yazdım bak bunları Uyumadım, ağladım Ah ettim gece boyunca Göstermesin bana Allah Azmış yüzünü bir daha Yaranamadım Ne yaptımsa İti kurdu övdün de Beni yerdin her fırsatta Çok yaraladı beni Sığmadı ağzına Dibinden kopsun demem Allah affetsin seni Allah sevdiğini Sevdiğime benzetsin O bir ah çekince Bin ahla inlesin Hep akıttın zehrini Hep sabrettim Artık seni ben Allah'a havalettim Allah büyük O görüyor hepimizi Kim layıksa Ona versin cenneti İstemeyesin helal sözü Dilim verse de Vermez bilesin Çok kırdın gönlümü Ayşe Adlım |
Ben büyümedim
Yaşımı sordular İçimden hep on yedi dedim Gelin oldum, evlendim Dar etekler, yüksek topuklar Takılar, pudralar yakışmadı Kadınmış gibi olamadım Yiyip dayağımı oturamadım Asilik hiç çıkmadı ruhumdan Eksiklere, hatalara, yanlışlara Olgun, olgun göz yumamadım Hep deli aktı kanım Abartı uğramadı semtime Süslü cümleler kuramadım O eski, virane evin kızıydım Ordaki mutluluğu Hiçbir apartman dairesinde bulamadım Bir tek anneliği sevdim Yirmi dört oldum, otuz dört oldum, Kırk dört oldum Yaşımı sordular İçimden hep on yedi dedim Ben büyümedim Ayşe Adlım |
Beni kandır
Bir bakışla olmaz öyle Bıkmadan sevdiğini söyle Israra hiç dayanamam Kapıdan çık, bacadan gir Biraz da kendine acındır Haydi artık beni kandır Ayşe Adlım |
Benim
Mantığımı hiçe sayıp kalbim Gemi azıya alırsa bir gün Seni aramak olur ilk işim Sakın şaşırma emi Fazla düşünme, bu deli kim Uzaklarda değilim Burdayım yanında, benim Ayşe Adlım |
Bilen bilir
Bak teyzeciğim ... Akıl herkeste var Kimininki sağa kayar Kimininki sola Kimininki dibe batar Kimininki göğe kalkar Sen onu içinde tutmasını bil Bir gün mutlaka ortaya çıkar Bilen bilir, gören görür İspata ne gerek var Deneyenleri bir bilsen Kafandaki tilkilerin sayısı kadar Ayşe Adlım |
Biliyorsun
Allah'ım, Senden bir şey istemeye utanıyorum ben Ama içimden geçenleri biliyorsun Sen... Ayşe Adlım |
Bir Erciyes şiiri daha
Damganı vurdun bu sabaha da Pırıl pırıl, dupduru güzelliğin yine karşımda Güneş de ilk seni görmüş meyletmiş sana doğmuş doruklarına Nedir bu bilmem Aşk mı, sevgi mi Kara sevda mı yoksa Neden ağlar gözlerim Sana her bakışımda Ve işte yine Bir Erciyes şiiri daha Ayşe Adlım |
Bir gün
Bir gül al eline Belir kapının önünde Bakışlarınla uçur Uçur beni göklere Oldu olacak bir de Seni seviyorum de de Şaşırt beni bir gün Ayşe Adlım |
Bir kadının ağzından
Ben çocuk değilim ki Yaramazlık yapayım Deli değilim ki Durmadan konuşayım .... değilim ki Sokaklarda dolanayım Kör değilim ki Gerçekleri görmeyeyim Sağır değilim ki Homurtunu duymayayım Hayvan değilim ki Düşünemeyeyim Kalpsiz değilim ki Sevmeyeyim Duygusuz değilim ki Ağlamayayım Sana göre Belki bir hayvan Belki bir eşya Belki de bir köleyim Gel dediğinde gelen Yat dediğinde yatan Fikri sorulmayan Küçük görülen Sen misin beyim Bana hayvan diyen Sen misin hey....... Şu kaşı, şu gözü Şu endamı Şu kadınlığı görmeyen Sen kör değil misin ki Beni görmüyorsun Gururunun esiri Bir köle değil misin ki Kılıbıklıktan korkuyorsun Ne istediğini bilmeyen Bir hayvan değil misin ki Her gördüğüne hevesleniyorsun Sen sana göre Bir erkek, hem de kazak Bana göre ise İç bulandıran bir azık (1982) Ayşe Adlım |
Bir kardeşim vardı
Bir kardeşim vardı Kara kaşının üstü dikişli Gözleri çukur çukur Dudakları etli Elleri küçük küçük Biraz da göbekli Bir kardeşim vardı O zamanlar onbeş, onyedi Alolarıyla yetindiğim şimdi Yaşlanmıştır görmeyeli Saçları ak ak Belki biraz daha göbekli Uzaklar yakın olsa Kaldırsak aradan gurbeti Yine kapışır mıyız saç saça Eskiden olduğu gibi Ayşe Adlım |
Bir yolu olmalı
Bunun bir yolu olmalı İnce ince içimi sızlatmayan Yağmur yağmur gözyaşı akıtmayan Kor kor yüreğimi dağlamayan Derin derin izler bırakıp Gizli gizli kanatmayan Bunun bir yolu olmalı Vicdan muhasebesi olmayan Pişmanlık yaratmayan Yoksa eğer, teslim oluyorum Gelsin artık, alsın beni O meşhur eli değneklli Götürsün bilinmeyene Yeniden yaratsın Hamurumda olmasın Gözyaşı ve özlem geni Ayşe Adlım |
Biz Burdayız - Atam
Astım resmini duvarlara İnat olsun diye günah sayanlara Yazdım Nutk'unu sayfalara Okudum hece hece çocuklara 'Mustafa Kemal' dedim 'Cumhuriyet' dedim 'Laik Türkiye' dedim Anlattım dilim döndüğünce Savaş verdim yıllarca İkiyüzlülerin ortasında Seni anlattım yavrularıma Türküler dinledim Uyduruk ilâhilere inatla Türkçe yazdım, Türkçe okudum Hurafeleri ittim, aldanmadım Allah ile aldatanlara Kaynağından öğrendim dîni Bir fazla sarıldım Kuran'a Kızdım, karşı çıktım Seninle İslâm,ı bağdaştırmayanlara Barışıktı oysa iki Mustafa Birisi Sen, Mustafa Kemal Birisi Muhammed Mustafa Okullara koştum bayramlarda Bakıp bakıp ağladım Seni anlatmaya çalışan çocuklara Adından bile rahatsız olanlar vardı Üzüldüm, hırslandım, çöktüm İsyân ettim riyakârlara Anladım ki, bırakılmaz Bu ülkenin geleceği onlara Ben burdayım Atam Ölmedim yaşıyorum halâ Çocuklar doğurdum Senin Cumhuriyet'ine Biz burdayız Senin çocukların burdalar Bırakmayacağız Bir karışına bile kıyamadığın Talanlara uğrayan bu ülkeyi Teslim etmeyeceğiz Haçlılara Hesap Günü yaklaşıyor Biz hep burda olacağız Canla, başla, heyecanla Sen rahat uyu diye Şehitlerimiz haklarını helâl etsin Çocuklarımız küfretmesinler diye Biz burdayız! ... Ayşe Adlım |
Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 07:55 PM |
Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11 Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.