www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee

www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee (https://www.cakal.net/index.php)
-   Eskiler (Arşiv) (https://www.cakal.net/forumdisplay.php?f=188)
-   -   Sigara Içmenin Vücuda Etkileri (https://www.cakal.net/showthread.php?t=21644)

CoolTurk 05-19-2006 10:09 PM

Sigara Içmenin Vücuda Etkileri
 
Artik herkes sigaranin ne kadar ne kadar zararli oldugunu biliyor. Tütünün kanserojen oldugunu duymayan, bilmeyen kalmadi. Ancak, sigaranin zararlari bununla bitmiyor, her türlü kalp ve akciger hastaligina yol açiyor, damar tikanikligi felce kadar götürebiliyor.

Ilk nefes ... ve sonrasi

Sigara içtiginiz anda, vücudunuz etkilenmeye baslar. Nabziniz yükselir, daha hizli nefes alip vermeye baslarsiniz. Kan dolasiminiz yavaslar. Sigara içinde yaklasik 3.700 zehirli madde barindiran bir karisimdir. Bunlarin büyük bir bölümü kanserojendir. En zararlari da karbon monoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktir ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolasiminiza karisir. Bunun sonucunda, astim, ciger yangisi, gögüs agrilari baslar. Daha sik nezle, grip ve soguk alginligi geçirmeye baslarsiniz.

Her on üç saniyede bir kisi, sigaraya bagli bir hastaliktan hayatini kaybetmektedir. Her yil dünyada 2.500.000 milyon kisi sigara yüzünden hayatini kaybetmektedir. Bu ölümlerin baslica sebebi akciger kanseridir, ikinci önemli sebep kalp hastaliklari ve diger kanser türleridir.

Insan vücudunda, hiçbir bölüm yoktur ki; sigarada bulunan kimyasal maddelerden etkilenmesin. Bu bölümde, vücudunuzda kisa bir tur yapacagiz ve vücudunuzun ne halde oldugunu size gösterecegiz:

Bas ve Yüz

Bir sigara bagimlisi olarak, agiz kanserine yakalanma riskiniz çok yüksek. Ayrica tütün duman dis eti hastaliklarina yol açar, dis çürümesine ve nefesinizin kötü kokmasina sebep olur. Bunlarin yani sira sigara bagimlilarinda kronik bas agrilarinda rastlanir. Beyne giden oksijende azalma olur bu da beyin damarlarinin daralmasinda neden olur. Bu durum kisiyi felce kadar götürür.

Akciger ve Bronslar

Soluk borunuzdan ve bronslarinizdan geçen duman gögsünüze iner. Sigara dumanindaki hidrojen siyanid, bronslarinizin çeperini yakar ve kronik öksürük ortaya çikar. Bronslar zayifladikça, bu bölgede pek çok hastalik olusur. Akciger salgilarinda azalma olur ve bu da kronik öksürüklere yol açar. Sigara içenler, içmeyenlere on kat daha fazla akciger kanseri olma riski tasirlar.


Kalp

Sigaranin kalbe verdigi zararlar tek kelimeyle yikicidir. Nikotin kan basincini yükseltir ve kanin daha çabuk pihtilasmasina sebep olur. Sigarada bulunan karbon monoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolesterol depolanir ve bu da kalp krizi riskini arttirir. Bunun yani sira, kan dolasimi bozukluklarina bagli olarak, felç, parmaklarda kangren ve iktidarsizlik, sigara içenlerde çok siklikla görülen hastaliklardir.

Organlar

Sigaranin sindirim sistemine pek çok kötü etkisi bulunmaktadir. Sigara tüketimine bagli olarak, midede asit salgilanmasi artar, mide yanmalari ve ülser baslar. Sigara bagimlilarinda pankreas kanseri çok siklikla ortaya çikar, büyük ölçüde ölümle sonuçlanir. Sigaranin ihtiva ettigi kanserojen maddeler, idrarla disari atilir ancak bu maddelerin vücuttaki varligi mesane kanserine yol açar. Sigara yüzünden olusan yüksek kan basinci ise böbreklere büyük zarar verir.

Sonuçlar

Sigaranin saglik üzerindeki kötü etkileri arastirmalarla kanitlanmistir. Bu arastirmalar göre, sigara tiryakisi erkeklerin %40'i henüz emeklilik yasina gelmeden hayatini kaybetmektedir. Bu oran sigara kullanmayanlarda %18'dir. Sigara kullanan kadinlarda ise rahim kanseri riski çogalmaktadir, hamile kadinlarin sigara içmesi ise sakat ve ölü dogumlarla sonuçlanmaktadir.

Tüm bunlara ragmen, sigarayi biraktiginiz anda vücut kendi kendini tamir etmeye baslar. On yil içinde vücut hiç sigara içmemis gibi olur. Ancak, sigarayi birakmak için kanser ya da kalp hastasi olmayi beklerseniz, vücudunuzun kendini tamir etmesi için pek fazla vakti olamayacaktir. Ne yazik ki, bu hastaliklar çogunlukla öldürücüdür. Sigarayi birakmaniz için daha iyi bir sebep olamaz. Ne Dersiniz?

๏๒รєรรเ๏ภ 05-20-2006 08:34 PM

Bilgilendirdiğin Teşekkürler ... Ama ne olursa olsun bir tiryaki sigarayı bırakamaz...

Karizmatix 05-20-2006 10:13 PM

tiryaki sigara bırakamaz diye birşey yok biraz zordur ama bu tamamen irade işi

aLeMDaR 05-20-2006 11:18 PM

bilgiler için saol kanka ama bırakamıyorum ya:((


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 07:51 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.