www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee

www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee (https://www.cakal.net/index.php)
-   Eskiler (Arşiv) (https://www.cakal.net/forumdisplay.php?f=188)
-   -   15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali (Geniş Bilgi) (https://www.cakal.net/showthread.php?t=23141)

Tathar Elanessé 06-02-2006 07:27 PM

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali (Geniş Bilgi)
 
15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, 10 Mayıs - 5 Haziran

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali 10 Mayıs - 5 Haziran tarihleri arasında dünya çapında bir tiyatro buluşmasına ev sahipliği yapıyor: 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları 11 Mayıs – 6 Haziran tarihleri arasında 15. İstanbul Tiyatro Festivali ile birlikte gerçekleşiyor.

İstanbul'da Büyük Tiyatro Buluşması
Mayıs ayında 15. yılını kutlayacak olan İstanbul Tiyatro Festivali, yine dünya tiyatrosunun ve tiyatromuzun çarpıcı örneklerini sanatseverlerle buluşturacak. Bu zevkli buluşmada yerli oyunlar, ortak yapımlar ve Türk tiyatrosunun genç yorumcuları festivalin genç seyircisine farklı pencereler açacak.

Bu yılın bir özelliği de 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları'nın Tiyatro Festivali kapsamında yapılacak olması. 10 Mayıs - 5 Haziran 2006 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek bu önemli buluşma festivalin 15. yılı için düşünülmüş hoş bir sürpriz.

Dünya tiyatrosunun belli başlı topluluklarını, yorumcularını sanatseverlerle buluşturmayı amaçlayan Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, 1989 yılından bu yana 17 Mayıs-04 Haziran tarihleri arasında yapılmaktadır. Atölye çalışmaları, seminerler, konferans ve sergiler Festivalin ayrılmaz parçalarıdır.

4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları ve 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 10 ülkeden dünyaca ünlü tiyatro ve dans toplulukları olmak üzere 10 yabancı oyun ve Türkiye'den 15 oyun olmak üzere 60'ın üzerinde gösteri yer alıyor.

1994 yılında, Atina'da, Theodoros Terzopoulos (Yunanistan), Tadashi Suzuki (Japonya), Robert Wilson (Amerika), Heiner Müller (Almanya), Antunes Filho (Brezilya), Yuri Lyubimov (Rusya), Tony Harrison (İngiltere) ve Nuria Espert (İspanya) tarafından kurulan Tiyatro Olimpiyatları bir 'Milenyum'a Geçiş' projesi olarak değerlendiriliyor.

Georges Lavaudant (Fransa), Jürgen Flimm (Almanya), Wole Soyinka (Nijerya) Tiyatro Olimpiyatları Komitesine sonraki yıllarda giren sanatçılar.

Olimpiyatların amacı geçmişi gelecekle beslemek, farklı kültürleri buluşturmak, tartışma alanları açmak ve insanlığın gelişmesinde tiyatro, dans, müzik gibi sanatların işlevini vurgulamak ve bu alanlardaki sonsuz arayışları desteklemek.

Tiyatro Olimpiyatları ilk kez 1995'te Yunanistan'da (Atina-Epidaurus-Delfi) düzenlendi. Tema "Trajedi Sanatı" idi. 1999'da Japonya'da (Shizuoka) gerçekleştirilen ve iki ay süren etkinlik için saptanan tema "Umut Yaratmak" oldu. 2001 yılında Rusya'da (Moskova) yapılan III Tiyatro Olimpiyatları iki ayı aşkın bir döneme yayıldı. Moskova, "Halkın Tiyatrosu" teması üzerine odaklanıyordu. İstanbul Tiyatro Festivali 2006'da IV. Tiyatro Olimpiyatları'nı konuk ederken "Eğitim" konusuna ağırlık vererek temayı bu çizgide geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.



Festival Programı

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları kapsamında 10 ülkeden 60'ın üzerinde gösteri yer alıyor. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları'nda yer alan ülkeler; Türkiye, Yunanistan, İngiltere, Fransa, İsveç, Litvanya, Japonya, Rusya, Belçika ve ABD...


* ÖZEL GÖSTERİ "BATTUTA"
* PERSLER
* ÖLÜM MELEĞİ
* SOLUM
* MUTLU GÜNLER
* BECKETT GRİ MAVİ
* SAHNEDE TEK BAŞINA
* AMADEUS
* ATİNALI TİMON
* İKİ KİŞİLİK BİR OYUN
* DÜŞ OYUNCAKLARI
* SİZWE BANZİ ÖLDÜ
* SANKİ / GİBİ
* BÜYÜK ENGİZİSYONCU
* ARLECCHINO, İKİ EFENDİNİN UŞAĞI
* ARIZA
* YAĞMURLU BİR MEVSİM İÇİN RAGAYÜCE BİR AŞK
* MEDEA
* PHRONEMOPHOBIA
* OYUN SONU
* GODOT'YU BEKLERKEN
* AY, AŞK, ÖLÜM(Lorca "sıra gecesi")
* OYUNU BOZUN!
* 4 AYAK
* BEŞ YIL GEÇİNCE (Zamanın Efsanesi)
* FIRTINA
* SON DÜNYA
* IVANOV
* OTHELLO
* EURİDİKE'NİN ÇIĞLIĞI
* GENÇ TİYATRO
- Yangın Yerinde Orkideler
- M.E.D.E.A.
- Cyrano De Bergerac
- Bavullar
- Dikkat Köpek Var
- Doğu-Batı ve Bir Yağmur Damlası
- Duvar (****.a 1001 New York Nights)
* ESKİCİNİN TAZESİ (radyo tiyatrosu)





Festivalde neler var?

Tiyatro Olimpiyatları ve İstanbul Tiyatro Festivali'nde Neler Var?

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları kapsamında 10 ülkeden 60'ın üzerinde gösteri yer alıyor. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları'nda yer alan ülkeler; Türkiye, Yunanistan, İngiltere, Fransa, İsveç, Litvanya, Japonya, Rusya, Belçika ve ABD

4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları ve 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, Theodoros Terzopulos'un yöneteceği ve İKSV, Attis Tiyatrosu, Tiyatro Olimpiyatları, Epidaurus Festivali ortak yapımı olan Aeschylus'un "Persler" adlı oyunla 11 Mayıs tarihinde Aya İrini Müzesi'nde açılıyor. Güngör Dilmen'in dilimize kazandırdığı, Türk ve Yunanlı sanatçıların rol aldığı "Persler", TÜRK HENKEL sponsorluğunda Türkiye'de ilk kez sahnelenecek ve ardından Haziran ayında Yunanistan'daki Uluslararası Atina Festivali kapsamında, 14.000 kişilik antik Epidaurus Tiyatrosu'nda oynayacak.

Belçikalı plastik sanatçı, tiyatrocu, koreograf ve yazar Jan Fabre; "Ölüm Meleği" adlı çalışmasıyla ilk kez Türk izleyicinin karşısına çıkıyor. Andy Warhol ve William Forsythe'a bir gönderme olarak sahneye koyduğu oyunundan sonra Fabre, bir konuşma da yapacak.

Tiyatro dünyasında 'maestro' olarak anılan Yuri Lyubimov Rusya'nın ünlü Taganka Tiyatrosu'nun kurucusu. Topluluğun sunacağı oyun, Euripides'in "Medea" tragedyası. Bir diğer Yunan tragedyası da Studio Oyuncuları'nın sunacağı "Euridike'nin Çığlığı"; Şahika Tekand'ın Sophocles'in "Antigone" tragedyası üzerine yaptığı yeni bir çalışma.

Dünyanın en önemli yönetmenlerinden biri olan Giorgio Strehler'in kurduğu ve İtalyan tiyatro geleneğinin en tanınmış topluğu olan Piccolo Teatro di Milano'nun İstanbul İtalyan Kültür Merkezi'nin desteğiyle sunacağı "Arlecchino İki Efendinin Uşağı" bir Carlo Goldoni komedisi. Ünlü yönetmen Giorgio Strehler'in yorumu olan ve de başrolünü 40 yıldır Ferrucio Soleri'nin oynadığı "Arlecchino İki Efendinin Uşağı" İtalyan tiyatro geleneğinin en güzel temsilcilerinden biri. Piccolo Teatro di Milano, zengin sanatçı kadrosu, oyunculuk-müzik-hareket buluşması, şık kostümler, güzel masklar ve göz alıcı dekorlarla İstanbullu seyircilerin karşısına çıkacak.

Ve Japonya'dan Shizuoka Performing Arts Center, Tadashi Suzuki'nin farklı bir Chekov yorumu ile yer alıyor katılıyor Festival'e; "İvanov"

Tiyatro DOT Festival'e bir Bülent Erkmen projesi ile konuk oluyor : "Bir Oyun" Emre Koyuncuoğlu'nun tasarladığı "Arıza" ve 5. Sokak Tiyatrosu tarafından Festival'de seyirci ile buluşacak olan "Oyunu Bozun!" Ve Diğer Şeyler Topluluğu'nun sahneleyeceği "Son Dünya" da yoğun programın ilgi çekecek oyunlarından bazıları.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları "Düş Oyuncakları" ile konuk oluyor Festivale. Deneyimli bir aktörün tiyatro aşkı üzerine kurulu bir çalışma.

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları'na Türkiye'den katılan tüm topluluklar oyunlarının ilk gösterimlerini Festival kapsamında yapacaklar

Fransız Baharı

Fransız Hükümeti ve Fransız Kültür Merkezi - İstanbul tarafından gerçekleştirilen Fransız Baharı, CALYON Corporate and Investment Bank'ın desteğiyle 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları'nın programında Fransa'dan gelecek sanatçı ve topluluklarla yerini alıyor :

- Programdaki Fransız Baharı etkinlikleri kapsamında; Samuel Beckett anısına Paris Beckett Festivali Yönetmeni Pierre Chabert'in yöneteceği ve Genco Erkal, Bülent Emin Yarar, Meral Çetinkaya, Erol Günaydın'ın başlıca rolleri üstlendiği "Oyun Sonu" adlı yapıt var.
- Ayrıca dünyaca ünlü tiyatro ustası Peter Brook da yine Fransız Baharı çerçevesinde 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları'nın konuğu olacak.
- Fransız Baharı'nın konuklarından Comedie Français oyuncusu Christine Fersen ise "Sahnede Tekbaşına" adlı oyunla farklı bir akşam yaşatacak izleyenlere. Sanatçı sahnede Rilke'nin "Malta Defteri" ve Genet'nin "İp Cambazı" adlı yapıtlarından bölümler yorumlayacak.
Fransız Baharı etkinlikleri kapsamında ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları çerçevesinde Mayıs ayında 16 dansçı, 36 at ve 15 kişilik Romen müzisyen grubuyla İstanbul'a gelecek olan dünyaca ünlü binicilik tiyatrosu Zingaro, 2006 yılı için hazırladığı yeni gösterisi "Batutta"yı dünyada ilk kez İstanbul'da sahneleyecek.

Zingaro Topluluğu'nun İstanbul'da 5 20 Mayıs tarihleri arasında sergileyeceği 12 gösterisinin sponsorları S Uluslararası Binicilik Merkezi, Total, Türkiye Jokey Kulübü ve Arkas.

Samuel Beckett Anısına...

Tüm dünyada 2006 yılı "Beckett Yılı" olarak kutlanırken Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları da avant-garde tiyatronun bu amansız yazarını hatırlıyor ve yüzüncü yaşında, üç yönetmen tarafından sahnelenen dört oyunla genç seyirciyle buluşturuyor :

- Paris Beckett Festivali Yönetmeni Pierre Chabert'in yöneteceği ve Genco Erkal, Bülent Emin Yarar, Meral Çetinkaya, Erol Günaydın'ın başlıca rolleri üstlendiği "Oyun Sonu".
- Bir Çiğdem Selışık Onat projesi olan Gerald Freedman'ın yönettiği ve Çiğdem Onat'ın rol aldığı bir diğer Beckett yapımı, "Mutlu Günler" Türk-Amerikan ortak yapımı olarak ve Vehbi Koç Vakfı'nın desteğiyle Festival'de yer alıyor.
- Kocaeli Belediyesi Şehir Tiyatroları Ali Taygun'un yorumladığı Beckett'in "Godot'yu Beklerken" adlı oyunu ile katılıyor Festivale.
- Bilsak Tiyatro Atölyesi & Maya Sahnesi Nihal Geyran Koldaş'ın yönettiği "Gri Mavi" ile farklı bir sayfa açıyor Beckett buluşmasında.

Dans

Belçika'dan Türkiye'ye ilk kez gelecek olan bir konuk da ünlü koreograf Anne Teresa De Keersmaeker ve Rosas Dans Topluluğu. Topluluk gösterildiği her ülkede büyük beğeni toplayan "A Love Supreme / Raga For the Rainy Season" adlı yapımı ile İstanbul'a gelecek. Klasik müzikten caza kadar pek çok türü kullanan Anne Teresa De Keersmaeker bu koreografisinde Hint müziği ile cazı birleştiriyor. Topluluk, ENKA VAKFI sponsorluğunda sunulacak "Raga for a Rainy Season" ve "Love Supreme" ile İstanbul seyircisini büyüleyecek.

Dans dünyasından bir başka önemli topluluk, dünyaca ünlü İsveçli topluluk Cullberg Balesi İstanbul Tiyatro Festivali'ne konuk oluyor.. Cullberg Balesi İstanbul'a en yeni yapıtlarından ikisiyle geliyor: Johan İnger'in koreografisini yaptığı "As If" ve Mats Ek'in koreografisini yaptığı "A Sort Of." Topluluğun sponsoru İsveç Konsolosluğu.

Türkiye'den de Zeynep Tanbay Dans Projesi, TalDans (Mustafa Kaplan-Filiz Sızanlı) ve Tuğçe Ulugün Tuna Festival için hazırladıkları yeni gösterileriyle ilk kez İstanbullu dans-severlerin karşısına çıkacaklar.

Festivallerin Değişmez Konuğu Shakespeare

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali programında Türkiye'den iki dinamik topluluk büyük usta Shakespeare'in dünyasına giriyor: Oyun Atölyesi, Kemal Aydoğan'ın yönettiği ve Haluk Bilginer'in başrolü oynadığı "Atinalı Timon" ile Festival'e katılıyor. Bu oyunun sponsoru ABB ELEKTRİK.

Semaver Kumpanya ise Işıl Kasapoğlu'nun rejisinde "Fırtına" ile Festival'in konuğu.

Bir konuk da yurt dışından; ünlü Litvanyalı yönetmen Eumenitas Nekrosius. Mena Fortas Tiyatrosu ve Venedik Bienali ortak yapımı olan "Othello" tempolu yorumuyla Türk izleyiciye yeni pencereler açacak.

Mozart Ve Lorca'ya Saygı

Federico Garcia Lorca'nın öldürülüşünün 70. yılında Tiyatro Oyunevi 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında iki oyunu birleştirdiği bir geceyle anıyor Lorca'yı; "Lorca Dı" Lorca'nın kendi yazdığı ve şiirlerinden bestelenen şarkıların, oyunlarından kimi bölümlerin ve şiirlerinin, dans, performans, projeksiyon gösterileri ile sunulacağı, seyircinin de eşlik edebileceği "sıra gecesi". Mahir Günşiray'ın yönettiği bu renkli, canlı, etkileyici gecede tiyatroseverler Zuhal Olcay, Cüneyt Türeli, Memet Ali Alabora, Tilbe Saran, Ahmet Levendoglu, Zeynep Tanbay, Teoman, Timur Selçuk, Kardeş Türküler, Baba Zula, Cahit Berkay, Ayşe Tütüncü, Bülent Ortaçgil, Aynur Doğan, Muammer Ketençoğlu, Jak&Janet Esim, Mehmet Güreli, Vedat Sakman, Bilgesu Erenus ve Sema gibi pek çok değerli sanatçıyı aynı sahnede izleyebilecekler.

Tiyatro Oyunevi'nin bir çalışması da yine Lorca'nın Türkiye'de ilk kez sahnelenecek olan "Beş Yıl Geçince" adlı oyun. Günşiray'ın Festival'de ayrıca, "Eskicinin Tazesi" adlı bir de radyo tiyatrosu çalışması olacak.

İstanbul Devlet Tiyatrosu ise Festival'e Mozart'ın 250. doğum yılı etkinlikleri kapsamında Can Gürzap'ın yönettiği "Amadeus" ile katılıyor.

Bir Büyük Usta : Peter Brook

Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları için Fransız Baharı çerçevesinde Fransa'dan gelecek dünya çapında bir konuk da Peter Brook ve Theatre Des Bouffes Du Nord. Peter Brook, Festivale iki oyunla katılıyor : Athol Fugard, John Kani ve Winston Ntshona'nın ortak üretimi olan "Sizwe Banzi İs Dead" Fransız Baharı etkinlikleri kapsamında sahneleniyor.

Oyun dünya prömiyerini Vidy Laussane'da yaptıktan sonra ilk durak olarak İstanbul'a geliyor. İkinci oyun ise İngiliz sanatçı Bruce Myers'in oynadığı "Büyük Engizisyoncu."

Genç Tiyatro

4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları ve 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde yer alan bu projelerin yanı sıra 2004 yılında HÜRRİYET sponsorluğunda başlatılan "Genç Tiyatro" bölümü de devam ediyor. Bu yıl Genç Tiyatro bölümünde ikisi Amerika'dan olmak üzere 7 topluluk yer alacak : Tiyatro Anadolu "Yangın Yerinde Orkideler", Tiyatro Z "Medea," Altıdan Sonra Tiyatro "Cyrano de Bergerac," Türkar Çoker & New York Ensemble "Dikkat Köpek Var," Tiyatro Boyalı Kuş," Bavullar," Hazal Selçuk "Doğu-Batı ve Bir Yağmur Damlası," Deli Production (****.a 1001 New York Nights) "Duvar."

Yıldız Konuklar ve Etkinlikler

Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları dünyanın en büyük tiyatro topluluklarından oyunlar sergilemenin yanı sıra tiyatro dünyasının en büyük ustalarını da Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında İstanbul'a konuk edecek. Festival sırasında İstanbul'a gelecek olan Theodoros Terzopulos, Jan Fabre, Tadashi Suzuki, Andrei Levinsky ve Peter Brook Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları'nın tiyatronun eğitsel yönünü öne çıkaran programı içerisinde düzenlenecek atölye çalışmaları, konferanslar ve sempozyumlarda bu büyük ustalar İstanbullu profesyonel ve amatör tiyatrocularla bir araya gelecekler.

Prof. Dr. Ayşın Candan'ın organize ettiği ve Fransız, İtalyan ve Avusturya Kültür Merkezleri ile Yeditepe Üniversitesi'nin desteklediği "Tiyatro'da Anlatının Yeri" adlı bir Yuvarlak Masa Toplantısı da 26 ve 27 Mayıs günleri 10.00 17.00 saatleri arasında Fransız Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları kapsamında gerçekleşecek etkinlikler arasında Haldun Taner'in 20. ölüm yıldönümü anısına düzenlenecek özel bir sunum ve gibi isimlerin düzenleyeceği atölye çalışmaları, konferanslar da yer alıyor.

Festival Sabancı Üniversitesi'nde

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları programında yer alan "Persler", "Mutlu Günler", "Sizwe Bandzi Öldü" ve "Euridike'in Çığlığı" adlı oyunlar Sabancı Üniversitesi'nin Tuzla kampüsündeki Gösterim Merkezi'nde bir kez de Sabancı Üniversitesi öğrencileri için sahnelenecek. Bu etkinliklerin sponsorluğunu KORDSA ve TEMSA üstleniyor.




Onur Ödülleri ve Atölye çalışmaları

2006 Tiyatro Onur Ödülleri

15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin 2006 Yılı Tiyatro Onur Ödülleri üç değerli sanatçıya veriliyor: Peter Brook, Haldun Dormen ve Münir Özkul. Haldun Dormen ve Münir Özkul. Sanatçılara ödülleri 11 Mayıs akşamı Aya İrini Müzesi'nde gerçekleşecek 15.Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4.Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları Açılış Töreni'nde sunulacak.

Atölye Çalışmaları

Shakespeare Çalışmaları

22,23.05.2006
(Yer ve saatler daha sonra açıklanacaktır.)
Eğitmen: Bruce Myers

Atölye çalışmasına katılabilmek için ingilizce bilmek gereklidir.

Cullberg Balesi Dans Atölyesi

21.05.2006
(Yer, saat ve eğitmen daha sonra açıklanacaktır.)

Atölye çalışması sadece profesyonel dansçılar içindir.

Peter Brook Genç Yönetmenlerle

22.5.2006
10.30
Ses Tiyatrosu

2 saat sürecek olan bu atölyeye katılım yönetmenin isteği üzerine sınırlıdır. Çok iyi ingilizce bilmek ön koşullardan biridir. Katılımcılar sanatçı ve ekibi tarafından belirlenecektir.

Meyerhold Biomekanik

15-21.5.2006 11.00-14.00 saatleri arasında
(Yer daha sonra açıklanacaktır.)
Eğitmen: Alexey Levinsky

Antik Tiyatroda Beden Kullanımı

12, 13.5.2006
(Yer ve saatler daha sonra açıklanacaktır.)
Eğitmen: Teodoros Terzopoulos

Suzuki Metodu

1,2,3.6.2006
(Yer ve saatler daha sonra açıklanacaktır.)
Eğitmenler: Tadashi Suzuki Sanatçıları

Stanislavski Oyunculuğu

Sanatçının rahatsızlığı nedeniyle "Stanislavski Oyunculuğu" atölye çalışması iptal edilmiştir.

Commedıa Dell'arte Oyunculuğu

(Yer ve tarihler daha sonra açıklanacaktır.)
Egitmen: Ferruccio Soleri





Sempozyum

HALDUN TANER'E SAYGI GECESİ

8.5.2006 Pazartesi 20.00
Devlet Tiyatroları Taksim Sahnesi

Yöneten Ali Taygun
Ölümünün 20. yılı Haldun Taner Dostları etkinliği, Haldun Taner oyunlarında yer almış sanatçıların katılımları ve Devlet Tiyatrolarının katkılarıyla gerçekleşiyor.

TİYATRODA ANLATININ YERİ

26, 27.5.2006
10.00-17.00 saatleri arasında
Fransız Kültür Merkezi

Moderatör: Prof. Dr. Ayşin Candan

Paris'te Maison de Sciences de l'Homme desteğiyle örgütlenmiş tiyatro araştırmacılar topluluğu "Spectacle Vivant" (Yaşayan Gösterim) üyelerinin katılımıyla gerçekleşiyor.
Dil: Fransızca-İngilizce

LORCA AÇIK OTURUMU

Tiyatro Oyunevi

Bu toplantıda, Lorca'nın hayatı, kişiliği, oyunları, tiyatro anlayışı, şiiri ve resimleri konunun uzmanları tarafından tartışılacaktır.
(Yer ve tarihler daha sonra açıklanacaktır.)

JAN FABRE KONUŞMA SPEECH

14.5.2006 Pazar Sunday Gösteri sonrası saat 17.00
ENKA Oditoryumu

MEHMET ULUSOY TİYATROSU ÜZERİNE

-

ANTONIN ARTAUD: KENDİNDE VE HAYATTA SÜRGÜN

2.6.2006 Cuma 15.00-18.30
Fransız Kültür Merkezi

Moderatör: Ali Berktay
Konuşmacılar: Evelyne Grossmann, Philippe Tancelin, Ahmet Soysal, Bahadır Gülmez

PETER BROOK KONFERANSI

19.5.2006 Cuma 11.00
Ses Tiyatrosu

PETER BROOK TİYATROSU BEYAZPERDEDE

17.5.2006 Çarşamba
Fransız Kültür Merkezi

18.5.2006 Perşembe
İstanbul Modern
(Saat daha sonra açıklanacaktır.)

Konuşmacı: Jean-Claude Carriere
Peter Brook oyunlarının filmlerinin gösterimi ve bu çekimleri gerçekleştiren sinema dünyasının ünlü ismi Jean-Claude Carriile filmler üzerine sohbet.

"NAZIM'A ARMAĞAN" OYUNUNUN FİLM GÖSTERİMİ

24.5.2006 Çarşamba 18.30
Akbank Sanat Tiyatro Salonu

13. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, Nazım Hikmet'in doğumunun 100. yılı nedeniyle İKSV yapımı olarak Genco Erkal'ın Nazım'ın şiirlerinden yola çıkarak tasarladığı / yorumladığı ve aynı zamanda Yıldız Kenter, Ayla Algan, Zeliha Berksoy, Jülide Kural, Zuhal Olcay, Tilbe Saran, Sema, Zeynep Tanbay, Işık Yenersu ile birlikte rol aldığı; müziklerini Selim Atakan'ın, çevre düzenini Metin Deniz'in, kostümlerini Bilge Mesci'nin yaptığı "Nazım'a Armağan" adlı oyunun film gösterimi





Gösteri mekanları



Atatürk Kültür Merkezi Aziz Nesin Sahnesi
AKM Otoparkı Altı
Taksim
Tel: (212) 293 31 09

Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon
Taksim
Tel: (212) 251 56 00

Atatürk Kültür Merkezi Oda Tiyatrosu
Taksim
Tel: (212) 251 56 00

Aya İrini Müzesi
Topkapı Sarayı I. Avlu Sultanahmet Topkapı Palace First Courtyard Sultanahmet

DOT
İstiklal Caddesi Mısır Apt. Kat: 4
Beyoğlu
Tel: (212) 251 45 45

Enka Açık Hava Tiyatrosu
Sadi Gülçelik Spor Tesisi
İstinye
Tel: (212) 276 22 14/15

Enka Oditoryumu
Sadi Gülçelik Spor Tesisi
İstinye
Tel: (212) 276 22 14/15

Fransız Kültür Merkezi
İstiklal Caddesi No: 8
Beyoğlu
Tel: (212) 334 87 40

Garajistanbul
Yeni Çarşı Caddesi No: 46
Galatasaray

Kenter Tiyatrosu
Halaskârgazi Caddesi No: 35
Harbiye
Tel: (212) 246 06 28/29

Muhsin Ertuğrul Sahnesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları
Harbiye
Tel: (212) 246 06 28/29

S Uluslararası Binicilik Merkezi
İstinye Yokuşu Tepeüstü Sok. No: 1 İstinye
Tel: (212) 323 21 00

Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi
Orhanlı Tuzla
Tel: (216) 483 90 00

Ses Tiyatrosu
İstiklal Caddesi No: 140
Beyoğlu
Tel: (212) 251 18 65

Tiyatro Z
Hacı Mimi Mahallesi Dibek Sok. No: 10
Kuledibi
Tel: (212) 249 16 65




Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Tarihçesi

Dünya tiyatrosunun belli başlı topluluklarını, yorumcularını sanatseverlerle buluşturmayı amaçlayan Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, 1989 yılından bu yana 17 Mayıs-04 Haziran tarihleri arasında yapılmaktadır. Atölye çalışmaları, seminerler, konferans ve sergiler Festivalin ayrılmaz parçalarıdır.

2002 yılından itibaren iki yılda bir düzenlenmeye başlayan Tiyatro Festivali kentin çeşitli kapalı ve açık mekânlarında yapılıyor. Festivalin ana hedeflerinden biri sanatsal düzeyi tartışma götürmeyen tiyatroları, oyunları, yorumları izleyiciye tanıtmak ve ülkenin tiyatro yaşamında farklı pencereler açmak. Giorgio Strehler, Yuri Lyubimov, Robert Wilson, Heiner Goebbels, Pina Bausch, Sacha Waltz, Theodoros Terzopoulos, Richard Eyre, Heiner Müler, Ian Holm, Martin Wuttke, Thomas Ostermeier, Ute Lemper, Andre Wilms, Dimitris Papainonnou, Johann Kresnik, Ismael Ivo, Hana Schygulla, Elisabeth Le Compte, Willem Dafoe, Ellen Lauren, Dominique Sanda, Isabella Rosselini, Milva, Tadashi Suzuki, Wim Vandekeybus, Jerome Deschamps-Macha Makieff, Janus Wisnievski, Frederic Flamant, Carlos Padrissa, Alex Olle, Alla Demidova, Stephan Braunschweig, Antunes Filho, Mathilde Monnier, Edward Hall, Declan Donnelan gibi yönetmen, müzisyen, koreograf ve oyuncular ondört yıl boyunca İstanbul Tiyatro Festivali'ne konuk olan yüzlerce sanatçıdan sadece birkaçı.

Tiyatro Festivali yabancı toplulukları İstanbul'a davet etmenin yanı sıra Türk tiyatro gruplarını ve sanatçıları da uluslararası platforma taşımak üzere çalışmalar yapıyor, ortak yapımlar üzerine yoğunlaşıyor. Bu bağlamda ilk işbirliğini 1997 yılında Attis Tiyatrosu ile gerçekleştirdi. Yönetmen Theodoros Terzopoulos'un yorumladığı, Türk ve Yunanlı sanatçıların rol aldığı "Herakles Üçlemesi" Tiyatro Festivali'nden sonra Atina'da ve Delfi Antik Tiyatrolar Buluşması'nda oynadı. Daha sonra, II Tiyatro Olimpiyatları'na katılmak üzere Shizuoka'ya davet edildi. Robert Wilson'un "Önceki Günler; Ölüm, Yıkım ve Detroit" adlı eserinde de Tiyatro Festivali ortak yapımcılardan biriydi. "Geyikler Lanetler", "Dumrul ile Azrail", "Neos Cosmos", "Ashura", "Home Sweet Home", "Oidipus Nerede?" "Yakındoğu'da Emanet" ve "Oidipus Sürgünde" özel ve ödenekli tiyatrolarla birlikte kotarılan çalışmalardı ve çeşitli yurt dışı festivallere katıldılar. Avrupa Kültür Merkezi Delfi, Zuercher Theater Spektakel, Brussels Kuntsen Festival des Arts, Berlin Hebbel Theatre, Berlin Tanz im August, Rotterdamse Schouwburg, Utrecht Stadtschouwburg gibi kurum ve kuruluşlar söz konusu oyunlarda Festivalin yanında yer alan ortak yapımcılar.

2002 yılında, Nazım Hikmet'in doğumunun 100. yılı kutlamaları onuruna Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ilk prodüksiyonunu gerçekleştirdi ve Türk tiyatrosunun büyük isimlerinden bazılarını "Nazım'a Armağan"da bir araya getirdi. Başta Yıldız Kenter olmak üzere Zeliha Berksoy, Jülide Kural, Zuhal Olcay, Tilbe Saran, Sema, Zeynep Tanbay, Işık Yenersu Genco Erkal'ın derlediği, yorumladığı ve oynadığı bu projede rol aldılar. Selim Atakan (müzik), Metin Deniz (dekor), Bilge Mestçi (giysi ), Kemal Yiğitcan (ışık) yapımı yaşama geçiren tasarımcılardı.

2003 yılında Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali yine bir ilke imza attı ve bir özel projeyi hayata geçirdi. Bu, İstanbul üzerine hazırlanan kapsamlı bir projeydi. Tanz Theater Wuppertal Pina Bausch ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ortak yapımı "Nefes" dans tiyatrosunun taçsız kraliçesi Pina Bausch'un İstanbul gibi bir dünya kenti için gerçekleştirdiği bir koreografiydi. Açılışını İstanbul'da yapan "Nefes" bir hafta boyunca kapalı gişe oynadıktan sonra aynı başarıyı Wuppertal, Paris ve Berlin'de yakaladı. Pina Bausch'un repertuarında yerini alan "Nefes" dünyanın çeşitli ülkelerinde gösterimini sürdürecek.

Tiyatro Festivali bir yandan ortak yapım çalışmalarını sürdürürken, öte yandan 2004 yılından başlayarak yeni buluşmaları, genç yorumcuları desteklemek amacıyla "Genç Tiyatro" temasını geliştirdi ve ülkenin belli bir yaş sınırı altında olan dinamik profesyonel yönetmenlerine, koreograflarına ilk kez festivalde perde açmak kaydıyla proje sunma olanağı sağlandı. 14. Uluslararası Tiyatro Festivali'ne sekiz proje davet edildi.

Tiyatro Festivali yerli ve yabancı sanatçıları, yazarları tiyatroya katkıları nedeniyle 1997 yılından bu yana ödüllendiriyor. Bu anlamlı ödül her yıl iki sanatçıya veriliyor. Yıldız Kenter - Giorgio Strehler, Melih Cevdet Anday - Yuri Lyubimov, Necdet Mahfi Ayral - Robert Wilson, Genco Erkal - Pina Bausch, Şükran Güngör - Tankred Dorst, Müşfik Kenter - Theodoros Terzopoulos, bugüne kadar "Onur Ödülü"nün sahibi olan sanatçılar.

Tiyatro Festivali, 2006 yılında 15. yılını kutlayacak.




KAYNAK: sabah.com.tr


Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 11:34 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.