www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee

www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee (https://www.cakal.net/index.php)
-   Eskiler (Arşiv) (https://www.cakal.net/forumdisplay.php?f=188)
-   -   Nazim Hİkmetİn Vasİyet NİtelİĞİndekİ Şİİrİ (https://www.cakal.net/showthread.php?t=26953)

pr_x71 07-06-2006 11:16 PM

Nazim Hİkmetİn Vasİyet NİtelİĞİndekİ Şİİrİ

Vasiyet

Yoldaşlar, nasip olmazsa görmek o günü,
ölürsem kurtuluştan önce yani,
alıp götürün
Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni.

Hasan beyin vurdurduğu
ırgat Osman yatsın bir yanımda
ve çavdarın dibinde toprağa çocuklayıp
kırkı çıkmadan ölen şehit Ayşe öbür yanımda.

Traktörlerle türküler geçsin altbaşından mezarlığın,
seher aydınlığında taze insan, yanık benzin kokusu,
tarlalar orta malı, kanallarda su,
ne kuraklık, ne candarma korkusu.

Biz bu türküleri elbette işitecek değiliz,
toprağın altında yatar upuzun,
çürür kara dallar gibi ölüler,
toprağın altında sağır, kör, dilsiz.

Ama bu türküleri söylemişim ben
daha onlar düzülmeden,
duymuşum yanık benzin kokusunu
traktörlerin resmi bile çizilmeden.

Benim sessiz komşulara gelince,
şehit Ayşe'yle ırgat Osman
çektiler büyük hasreti sağlıklarında
belki de farkında bile olmadan.

Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani,
- öyle gibi de görünüyor -
Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni
ve de uyarına gelirse,
tepemde bir de çınar olursa
taş maş da istemez hani...

NAZIM HİKMET(27 Nisan 1953)

NAZIM HİKMET'İN VASİYETİDİR BU.BÖYLE BİR AYDINIMIZA YAPILAN KARALAMALAR VE İFTİRALARA RAĞMEN O BÜYÜK İNSAN IRGAT OSMANIN YANINDA YATMAK İSTİYOR.LAİK VE DEMOKRATİK BİR DEVLET İSTEYEN NAZIM HİKMET DİNSİZLİKLE SUÇLANIYOR.ADAM VATANI DÜŞÜNÜYOR DİYE ÇOK SEVDİĞİ ASKERLİK MESLEĞİ ALINMIŞ ELİNDEN.SALTANAT ZAMANINDA AYNISI ATATÜRKEDE YAPILMIŞTI.DEMEKKİ BİZ LAİK VE HUKUK DEVLETİ OLAMAMIŞIZ HALA.YORUMLARINIZI BEKLİYORUM.........

CaKaLBoT 07-07-2006 02:50 PM

nazım hikmet ile ilgili verdiğin bilgiler şaka olmalı.

nazım hiçbir zaman laikLİK ve demokrasi istemedi.

tam tersine bu fikri kemalist diktatörlük olarak gördü.

tkp üyesi olan,tıpkı yobazlar gibi ATATÜRK ve TÜRKİYE düşmanı olan,farklı olmak adına kendi ırkından başka bütün ırklara yanaşan,ATATÜRK devrimlerini benimsemeyi yahudi bir almanın(karlMARX) fikirlerine tercih eden bir komünist'di.LİDERİNİ TANIMAYAN İTİN İZİNDEN GİDERMİŞ.

Kişilik bunalımı içinde olan, bir zaman Fransız kökenli olduğunu söyleyen, ancak Türklüğünden söz etmeyen (ki ederse TÜRK'ÜM diyenler çok üzülürdü) Nâzım'ın , 1951 yılında Rusya'ya son kaçısında Moskova havaalanında Tass ajansına "O kadar bahtiyarım ki ben bütün hayatımı, idealimi, aşkımı bu muazzam şehre borçluyum. Ben Sovyetler Birliği'nin çocuğuyum. 24 yıl sonra bu büyük şehre gelirken tekrar asil ve büyük vatanıma dönmüş oluyorum. Stalin benim için çok mühimdir. Gözümün ışığıdır, fikirlerimin kaynağıdır. Beni o yarattı" şeklinde demeç vermiş olması bilinen vatan hainliklerindendir.

Her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış, Çanakkale'de 252 bin şehit vermiş,sarıkamış'ta 90 bin şehit vermiş, bu vatana Nâzım Hikmet ne yapmıştır.

mühim olan vatandır.gerisi teferruattır.

pr_x71 07-07-2006 09:15 PM

Şehitler

Şehitler, Kuvâyi Milliye şehitleri,
mezardan çıkmanın vaktidir!
Sakarya'da, İnönü'nde, Afyon'dakiler
Dumlupınar'dakiler de elbet
ve de Aydın'da, Antep'te vurulup düşenler,
siz toprak altında ulu köklerimizsiniz
yatarsınız al kanlar içinde.
siz toprak altında derin uykudayken
düşmanı çağırdılar,
satıldık, uyanın!
Biz toprak üstünde derin uykulardayız,
kalkıp uyandırın bizi!
uyandırın bizi!
mezardan çıkmanın vaktidir!

NAZIM HİKMET(1959)

CaKaLBoT 07-08-2006 09:18 AM

[B]Birgün nazım'a askerlik yapmamış olduğu bu nedenle askere gönderileceği de bildirilir...........!!!!!!

Saygıdeğer Efendiler, sizi günlerce işgal eden uzun ve teferruatlı nutkum,

nihayet geçmişe karışmış bir devrin hikâyesidir. Bunda milletim için ve

gelecekteki evlâtlarımız için dikkat ve uyanıklık sağlayabilecek bazı noktaları

belirtebilmiş isem kendimi bahtiyar sayacağım.

Efendiler, bu nutkumla, millî varlığı sona ermiş sayılan büyük bir milletin,

istiklâlini nasıl kazandığını, ilim ve tekniğin en son esaslarına dayanan millî ve

çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım.

Bugün ulaştığımız sonuç, asırlardan beri çekilen millî felâketlerin yarattığı

uyanıklığın eseri ve bu aziz vatanın her köşesini sulayan kanların bedelidir.

Bu sonucu, 'Türk gençliğine emanet ediyorum.

Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti'ni, ilelebet

muhafaza ve müdafaa etmektir.

Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli

hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek dahilî

ve harici bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklâl ve Cumhuriyet'i müdafaa

mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin

imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok namüsait bir

mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar,

bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve

hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş,

bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir.

Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin

dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde

bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri, şahsî menfaatlerini, müstevlîlerin siyasi

emelleriyle tevhid edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap

düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen, Türk istiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
[/B]

Resttt 07-22-2006 09:17 AM

Alıntı:

İlk Gönderen gangaster

tkp üyesi olan,tıpkı yobazlar gibi ATATÜRK ve TÜRKİYE düşmanı olan,farklı olmak adına kendi ırkından başka bütün ırklara yanaşan,ATATÜRK devrimlerini benimsemeyi yahudi bir almanın(karlMARX) fikirlerine tercih eden bir komünist'di.LİDERİNİ TANIMAYAN İTİN İZİNDEN GİDERMİŞ.

Kişilik bunalımı içinde olan, bir zaman Fransız kökenli olduğunu söyleyen, ancak Türklüğünden söz etmeyen (ki ederse TÜRK'ÜM diyenler çok üzülürdü) Nâzım'ın , 1951 yılında Rusya'ya son kaçısında Moskova havaalanında Tass ajansına "O kadar bahtiyarım ki ben bütün hayatımı, idealimi, aşkımı bu muazzam şehre borçluyum. Ben Sovyetler Birliği'nin çocuğuyum. 24 yıl sonra bu büyük şehre gelirken tekrar asil ve büyük vatanıma dönmüş oluyorum. Stalin benim için çok mühimdir. Gözümün ışığıdır, fikirlerimin kaynağıdır. Beni o yarattı" şeklinde demeç vermiş olması bilinen vatan hainliklerindendir.

Her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış, Çanakkale'de 252 bin şehit vermiş,sarıkamış'ta 90 bin şehit vermiş, bu vatana Nâzım Hikmet ne yapmıştır.

Arkadasım bence bu konuda tek taraflı dusunuosun..Vatanını sevmeyen adam uzaktan vatanına şiirler yazmaz..Sofyada limandaki gemilere bakip istanbul bogazı'nı ozlemez..Ayrıca kendisinin Ataturk'un masasına sıklıkla konuk olmuşlugu vardır..Atamızın fikirlere saygı anlayısına biz daha pek erisememisiz anlasılan..Gercek olan su ki bu adam Dunyanın gelmiş gecmiş sairlerinden biridir..Artık onuru iade edilmelidir..Donemin ırkcıları haketmediği bir durumu bu buyuk saire yasatmısladır..Bir insanın dusuncelerinden dolayı vatan haini ilan edilmesi bizim ayıbımızdır..
Ayrıca ne yaptıgını sormusun..Tek bir cevap:Bugun Nazım'ı vatan haini ilan ettiren meclisin kacıncı meclis oldugunu veya bu kararı aldıranın kimler oldugu bilinmez cok ii fakat Nazım Hikmet deyince herkes bir durur ve saygı duyar..Bence bu onun yaptıgına ii bir ornek olacaktır..Unutmaki son Mhp kongresi bile!! bir Nazım şiiri ile acılmıstır..Onu mahkum eden zihniyet bile artık bazı seyleri gormustur..Dediim gibi Atamızın hosgorusunu yasatlım..Katılmadıımız fikirlere de saygı duyalım..Ben bir komunist deilim ama Nazım'a saygım cok buyuk..Tavsiyem Nazım'ın kitapları şiirlerini oku O'nun içindeki insanı gor arkadsım..
SAygılar..

CaKaLBoT 07-22-2006 11:00 AM

Alıntı:

İlk Gönderen Resttt
Arkadasım bence bu konuda tek taraflı dusunuosun..Vatanını sevmeyen adam uzaktan vatanına şiirler yazmaz..Sofyada limandaki gemilere bakip istanbul bogazı'nı ozlemez..Ayrıca kendisinin Ataturk'un masasına sıklıkla konuk olmuşlugu vardır..Atamızın fikirlere saygı anlayısına biz daha pek erisememisiz anlasılan..Gercek olan su ki bu adam Dunyanın gelmiş gecmiş sairlerinden biridir..Artık onuru iade edilmelidir..Donemin ırkcıları haketmediği bir durumu bu buyuk saire yasatmısladır..Bir insanın dusuncelerinden dolayı vatan haini ilan edilmesi bizim ayıbımızdır..
Ayrıca ne yaptıgını sormusun..Tek bir cevap:Bugun Nazım'ı vatan haini ilan ettiren meclisin kacıncı meclis oldugunu veya bu kararı aldıranın kimler oldugu bilinmez cok ii fakat Nazım Hikmet deyince herkes bir durur ve saygı duyar..Bence bu onun yaptıgına ii bir ornek olacaktır..Unutmaki son Mhp kongresi bile!! bir Nazım şiiri ile acılmıstır..Onu mahkum eden zihniyet bile artık bazı seyleri gormustur..Dediim gibi Atamızın hosgorusunu yasatlım..Katılmadıımız fikirlere de saygı duyalım..Ben bir komunist deilim ama Nazım'a saygım cok buyuk..Tavsiyem Nazım'ın kitapları şiirlerini oku O'nun içindeki insanı gor arkadsım..
SAygılar..

''katılmadığımız fikirlere saygı duyalım''

yok.saygısız değiliz şükür.

markssist!!!!!

hiç değiliz şükür.

sevgi,saygı ile:smile:

ege10 07-22-2006 12:21 PM

Tesekkürler paylasimin icin.

emree01 07-22-2006 09:43 PM

Alıntı:

İlk Gönderen gangaster

eyvallah kanka dicek bişe bırakmamışsın

qwer 09-12-2006 01:06 AM

arkdaslar asıl vatan hainlerini herkes biliyor.böyle bir insana nasıl vatan haini diyorsunuz...
yinede düşüncelerinize saygı duyuyorum... ama asıl vatanı satanları tarih affetmeyecektir!!!

ismail44 09-14-2006 01:15 PM

vatan haini
"nâzım hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz dedi hikmet.
nâzım hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."
bir ankara gazetesinde çıktı bunlar, üç sütun üstüne,
kapkara haykıran puntolarla,
bir ankara gazetesinde, fotoğrafı yanında amiral vilyamson'un
66 santimetre karede gülüyor, ağzı kulaklarında, amerikan amirali
amerika, bütçemize 120 milyon lira hibe etti, 120 milyon lira.
"amerikan emperyalizminin yarı sömürgesiyiz dedi hikmet.
nâzım hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ."
evet, vatan hainiyim, siz vatanperverseniz, siz yurtseverseniz,
ben yurt hainiyim, ben vatan hainiyim.
vatan çiftliklerinizse,
kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse vatan,
vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan,
vatan, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın,
fabrikalarınızda al kanımızı içmekse vatan,
vatan tırnaklarıysa ağalarınızın,
vatan, mızraklı ilmühalse, vatan, polis copuysa,
ödeneklerinizse, maaşlarınızsa vatan,
vatan, amerikan üsleri, amerikan bombası,
amerikan donanması, topuysa,
vatan, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan,
ben vatan hainiyim.
yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla:
nâzım hikmet vatan hainliğine devam ediyor hâlâ.
(28.7.962)

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 08:36 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.