Çin’e gönderilen ihracat numunesi yüzde 48 arttı
Demet CENGİZ BİLGİN
Türkiye’nin Çin’e gönderdiği ihracat numunelerinin son 8 ayda yüzde 48 arttığını belirten DHL Bölge Direktörü Michel Akavi, "Çin’den yapılan gönderilerin artışı ise yüzde 37 oldu. Rakamlar, Türkiye’nin Çin’e ihracatının hızla artabileceğini gösteriyor" dedi.
DÜNYANIN taşıma devi DHL’in ölçümlerine göre büyük tehdit olarak gösterilen Çin’e ihracat için Türkiye’den yapılan gönderiler 2006’nın sekiz aylık döneminde yüzde 48 arttı. Çin’den yapılan gönderilerin artış oranı ise yüzde 37 yükseldi. DHL Bölge Direktörü Michel Akavi "Rakamlar Çin’e yapılacak ihracatın göstergesi" dedi. Uluslararası ticaretin nabzını tuttuklarını ve banka dokümanları dahil hızlı dokümanların yüzde 55’ini taşıdıklarını belirten Akavi "İhracat ve ithalat numuneleri taşıdığımız için ne olup bitiyor biliyoruz. Ağustos ayında bir yavaşlama oldu ancak bizim ölçtüğümüz genel bir yavaşlama yok. ABD gibi bir iki pazarda yavaşlama oldu ancak Çin’e, İngiltere’ye gönderiler çok arttı" şeklinde konuştu. Akavi, "Çin’de özellikle Türk hazır giyim sektörü için çok büyük bir pazar var. Çin inanılmaz büyük bir ekonomi. Korkmak yerine Çin’e ne satabiliriz araştırmalıyız" dedi.
AVRUPA YERİNE TÜRKİYE: Çin’in büyürken ve ihracatını artırırken ihtiyaç duyduğu bir takım ürünleri ithal etmek zorunda olduğuna işaret eden Akavi şunları söyledi: "Çin; ara mal ve tekstil ithal ediyor. Bazı yüksek kalite iplik ve kumaşları ithal etmek zorunda ancak Avrupa çok pahalı. Bunları Avrupa yerine Türkiye’den satın alıyor. Çünkü Türkiye Fransa, İtalya ve İspanya’ya ile aynı kalitede ürettiği kumaşları daha ucuza satıyor."
RAKİBE MAL SATMIYORUZ: Çin’e yapılan ihracatın eleştirildiğine de değinen Akavi, "Biz Çin’e yün ve polyester satıyoruz bu nedenle ’Çin bize rakip oluyor’ diyenler var. Hayır öyle değil. Çin. büyük adetlerde basic ve geç teslim ürünler yapıyor. Biz katma değeri yüksek, ürünlere odaklanıyoruz" diye konuştu.
ÇİN YERİNE TÜRKİYE: Akavi "Türkiye artık hızlı modaya üretim yapıyor. Avrupa bu ürünleri Çin’den alamaz. Çin yerine Türkiye’den alıyor. Türkiye Avrupa kadar pahalı olursa bu iş bizden de kaçar" dedi.
Madra’nın karikatürleriyle Türkiye imajını düzeltiyoruz
VISIT Turkey Now (Şimdi Türkiye’yi ziyaret et) ve Invest in Turkey (Türkiye’ye yatırım yap) kampanyaları yaptıklarını da hatırlatan Akavi "AB üyeliği için başka bir kampanyada parlamento üyelerine mektuplar taşıdık. En son Piyale Madra’nın karikatürlerinden oluşan bir kampanya ile Türkiye imajını düzeltmek için çalışmalara başladık. Hálá devam ediyor. Çok başarılı oldu" dedi.
Türkiye’den alın, dedik istemeden danışman olduk
GÖNDERİ paketlerinin üzerine "Buy Now From Turkey" (Şimdi Türkiye’den alın) stikerleri yapıştırarak ilk kampanyalarına başladıklarını anlatan Michel Akavi şöyle konuştu: "Yurtdışından yüzlerce mail, telefon gelmeye başlayınca istemeden bir çeşit danışmanlığa soyunmuş olduk. Türk ihracatçılarının yüzde 55’iyle sürekli olmak üzere yüzde 95’iyle çalışıyoruz. Veri tabanımızı bir web sitesinde topladık. 6 bin ihracatçı listelendi. Günde 5-6 bin ziyaret vardı. Kampanya 2 yıl sürdü. Türk ihracatçılardan çok teşekkür telefonu, e-postası aldık."