Anne karnındaki bebeğe 4 saatte genetik teşhis
İZMİR, (DHA)
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'nda bir yıldır uygulanan yöntemle anne karnındaki bebeğin kromozom hastalıkları açısından sağlıklı olup olmadığı 3- 4 saat içinde teşhis edilebiliyor.
Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı ve Genetik Hastalıkları Araştırma-Uygulama Merkezi (EGETAM) Müdürü Prof. Dr. Cihangir Özkınay, yapılan testlerin sonuçlarının daha önce 24- 48 saat içinde anlaşıldığını, bu süreyi artık 3-4 saate kadar indirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Uzkınay, “Son yıllarda ileri ülkelerde uygulanan bu hızlı QF-PCR yöntemi ile 2 cc amnion sıvısından DNA tayini ile kromozom bozukluklarının yüzde 95'ini oluşturan sayısal bozukluklar teşhis ediliyor. Klasik amniosentez yönteminin 14- 18 günde sonuç verdiği düşünülürse, bu yeni yöntem, özellikle ilerlemiş gebelik haftası olan aileleri uzun süre bekleme stresinden kurtarmaktadır” dedi.
Faaliyete geçtikten itibaren bir yıl içinde kliniklerine başvuran 800 gebeden yüzde 10'unun bebeğinde kromozom bozukluğu tespit edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Özkınay, “Bu durumda gebeliğin sonlandırılması ile ilgili karar aileye ait. Ailelerin yüzde 99'u gebeliğin sonlandırılmasını istiyor. Gebelik devam ettiği taktirde doğacak çocuklarda bedensel ve zihinsel ciddi sakatlıkların görülme oranı çok yüksek” diye konuştu.
Sözkonusu testi riskli gebeliklere uyguladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Özkınay, “Anne yaşının ileri olması, önceki çocuklarda kromozom hatalarının bulunması, birden fazla düşük olması ve canlı çocuğun olmaması belli başlı risk faktörleridir” dedi.
Bu yeni DNA teknolojinin ölçülebilir değerler vermesi ile sonuçlarının kesin olduğunu ve tekrarlanabilme özelliğinin bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. Özkınay, “Genetik laboratuarlarımız 24 saat içinde 100 aileye hizmet verebilecek altyapıya sahiptir” diye konuştu.