Tek Mesajı Görüntüle
Old 12-18-2006, 12:44 PM   #1
CaKaLBoT
ÇaKaL Üye
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Mesajlar: 1,791
Teşekkür Etme: 0
Thanked 88 Times in 15 Posts
Üye No: 26295
İtibar Gücü: 2539
Rep Puanı : 76884
Rep Derecesi : CaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond reputeCaKaLBoT has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan Prof. Erdem: Kutup'taki erime korkunç boyutta 18 Aralık 2006


Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin, büyük bir tehdidin göstergelerinden olduğu belirtildi.


Ege Üniversitesinden (EÜ) yapılan açıklamada, Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı öğretim üyelerinden EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem'in küresel ısınma ve sonuçları konusundaki görüşlerine ve bu konudaki çalışmalarına yer verildi.

Küresel ısınma sonucunda Kuzey Kutbu ve Kuzey Buz Denizi'nde görülen erimelerin korkunç boyutta olduğunu bildiren Prof. Dr. Erdem, Şili'den kopan bir buzul dağının, Peru taraflarında seyrettiğini, halen bunun nereye gideceğinin belli olmadığını bildirdi.

Küresel ısınma konusunda genel bir bilgi eksikliğinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Erdem, şunları kaydetti:

“Küresel ısınma sadece buzulların erimesine sebep olmaz. Aynı zamanda kuraklığa, step alanlarının artmasına, deniz canlıların denizdeki ısı seviyesinin artması sonucu yeterli beslenememeleri dolayısıyla topluca ölümlerine sebep olur. Küresel ısınmanın dolaylı etkileriyle canlı türleri de giderek yok olur.”

KARBONDİOKSİDİ EN FAZLA ÜRETEN ÜLKELER

Buzulların erimesinin, denizlerden çok karalarda oluşmasının, daha büyük bir sorun teşkil ettiğini de belirten Prof. Dr. Ümit Erdem, EÜ araştırma görevlisi Nurdan Erdoğan ile birlikte yaptığı “Küresel Isınma ve İklim Değişimi” çalışmasında, küresel ısınmayı tetikleyen gaz olan karbondioksidi, en fazla ABD, Çin, Rusya, Japonya'nın ürettiğinin belirlendiğini vurguladı.

Prof. Dr. Erdem, Beyşehir, Tuz, Meke ve Van göllerinde saptanan kurumaların, nehirlerdeki azalmanın, küresel ısınmanın Türkiye'deki belirtileri olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Erdem, yakın zamanda İskenderun ve Batman'da görülen sel felaketlerinin de bu yönde dikkate alınmasını gerektiğine dikkati çekti.

Çevreciliğin, gelecek nesiller için yaşamak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erdem, Almanya'da kurulan “Bana ne Çevreden” adlı bir grubun kamuoyundan büyük ilgi görmesinin, çok şaşırtıcı olduğunu belirtti.

“KLİMA GEREKSİZ KULLANILMAMALI”

Prof. Dr. Ümit Erdem, dünyanın dengesini bozan küresel ısınmayı yavaşlatmak için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“Kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtlar yerine su, jeotermal ve güneş enerjisi tercih edilmelidir. Otomobillerimizde kullandığımız filtrelerin temizliğine dikkat edilmeli ve yakıt tüketimini artırdığı için klima gereksiz yere kullanılmamalıdır. Dünyayı UV ışınlardan koruyan ozon tabakasını incelten sprey ve deodorantlardan uzak durulmalı. Yeşil alanlar çoğaltılmalı, geri dönüşümü olan atıkların tekrar kazanılmasına önem verilmeli.”
__________________
CaKaLBot Banlanmış ve üyeliği iptal edilmiş üyelerin mesajlarını tek nickte toplayan bir bottur.
CaKaLBoT çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla