Tek Mesajı Görüntüle
Old 01-20-2007, 09:05 PM   #1
jockeя
Administrator
 
jockeя Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Aug 2005
Mesajlar: 8,106
Teşekkür Etme: 20
Thanked 155 Times in 28 Posts
Üye No: 1
İtibar Gücü: 70000
Rep Puanı : 434913
Rep Derecesi : jockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond reputejockeя has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Ünvan : Admin
Varsayılan Boyadan Sabit Disk Olur mu?/20 Ocak

Bir zamanlar üniforma boyamak için kullanılan tarihi boya, bilgisayarların veri depolama aygıtlarında kullanılabilir mi? Bilim adamları ipin ucunu kaçırdı!

Geleceğin teknolojisini oluşturma yolunda atılan adımların çılgınlığı artık şaşırtmaz oldu. Son bomba da Paris Üniversitesi araştırmacılarından geldi. TRT 2’de Bob Ross’un tablolarını yaparken kullandığını duyduğumuz Prusya Mavisi’nin meğer ne maharetleri varmış. İddiaya göre eski Prusya devletinin askeri üniformasında kullanılmasından dolayı adı Prusya Mavisi kalan bir boyanın içindeki maddeler ayrıştırılarak manyetikleştirilebiliyor.

Peki bu ne işe yarar?

Bu manyetikleşme boyanın ısı ve ışıkla yön değiştirebilen bir devre anahtarı görevi görmesini sağlıyor. Paris Üniversitesi araştırmacılarına göre bu tip maddeler ikili (binary) kodları ezberleyebilir ve gelecekte depolama aygıtlarında hafıza parçacıkları olarak kullanılabilir. Bunun mümkün olması için elbette daha araştırılması ve geliştirilmesi lazım ancak yine de heyecan verici bir teknoloji olduğu kesin.

Tam olarak nasıl yapılıyor?

Araştırmacılar önce boyanın içindeki demir atomlarının bir kısmını kobalt atomlarıyla değiştiriyorlar, daha sonra oluşturdukları bu yeni maddeye -150°C'de kırmızı ışık uyguluyorlar. Bu işlemin ardından madde manyetik özellik kazanmış oluyor ve değişim sabit kalıyor. Ancak maddeye ısı verildiğinde manyetik özellik kayboluyor ve devre kapalı hale geliyor. Araştırmacılar bu değişime demir ve kobalt atomları arasında hareket eden elektronların neden olduğunu tahmin ediyor.

S.D.NET
jockeя çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla