Tek Mesajı Görüntüle
Old 10-19-2007, 11:24 PM   #4
KoJiRo
Aşmış Üye

KoJiRo Kullanıcısının Avatarı

Teşekkür Etme: 21
Üye No: 23848
İtibar Gücü: 8784
Rep Puanı : 54700
Rep Derecesi : KoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond reputeKoJiRo has a reputation beyond repute

ORTA ÇAĞ KİLİSE TAASSUBU

Fransız Papaz Pierre Le Vénérable’ın (1092-1156) İslâm ve Hz. Peygamber (sas) hakkındaki düşünceleri, Orta Çağ Kilise taassubunu karakteristik bir şekilde gözler önüne sermesi bakımından dikkat çekicidir. Şöyle diyor Fransız papaz:

“İslâm’ın içinde bulunduğu duruma dinden sapma ve bu fır­kanın mensuplarına da dinden sapanlar demek veya Müslümanları payan (Hristiyan olmayıp, başka dine mensup bulunan) olarak va­sıflandırmak gerekirse, ben bu ikisi arasında fark görmem. Aslında onları, Hristiyan akidesinin bazı noktalarını kabul edip diğer bazı hususları reddettiklerinden dolayı dinden sapmış olarak görüyorum, diğer yandan, dinden sapmış birisinin de bir payan gibi hareket edip öğretisini aktardığı görülmüş şey değildir. Müslümanlar Muhammed’in Kur’ân’ında dinsizce yazdığı -hâşâ ve kella- şeyleri nazar-ı itibara alarak İsa’nın bir bakireden doğduğunu, bütün in­sanlardan ve Muhammed’den bile üstün olduğunu, günahsız ya­şadığını, hakikati tebliğ ettiğini ve mucizeler gösterdiğini söylüyorlar. Allah’ın kelimesi, yani Allah’ın Ruhu olduğunu itiraf ediyorlar. Fakat bunu bizim gibi anlamıyorlar. İsa’ya duyulan aşk veya onun ölümü konusunda bizimle aynı heyecanı duymuyorlar. Onun ölümü hakkında görüntü hatası tâbirini kullanıyorlar. İşte Müslümanların, dinden sapmışlarla paylaştıktan ortak düşüncelerden bazıları. Ayrıca payanlar gibi bunlar da vaftizi red­dediyorlar. İsa’nın kendisini bizim için feda ettiği düşüncesini kabul etmiyorlar. Günah çıkartma gibi, kilisenin diğer kutsallarıyla da alay ediyorlar...

İşte ben, kutsal Cluny Kilisesi pa­pazi Pierre, İspanyadaki evlerimizi zi­yaret için bu ülkede bulunurken, bu fır­kanın ne kadar şüpheli ve temelsiz olduğunun ve. Allah’ın bir hizmetkârının bu duruma nasıl üzüldüğünün -Ruhü’l-Kudüs onu aydınlatsın- bilinmesi amacıyla bu kafir fırkanın kitaplarını ve bu fırkanın kurucusunun lanetlenmiş ha­yatını -haşa ve kella- Arapçadan Latinceye tercüme ettirmek, bizimkilerin bilgisine sunmak ve reddiye yazmak için çok çaba ve para harcadım.” (parologie latine,1970)