www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee  

Geri Git   www.cakal.net Forumları YabadabaDuuuee > Forum > Eskiler (Arşiv)

Eskiler (Arşiv) Eski konular

CevaplaCevapla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Old 03-02-2006, 01:33 AM   #1
Karizmatix
Forum Müdavimi
 
Karizmatix Kullanıcısının Avatarı
 
Üyelik Tarihi: Jan 2006
Konum: Uzak diyarlar
Yaş: 41
Mesajlar: 2,516
Teşekkür Etme: 17
Thanked 126 Times in 56 Posts
Üye No: 7388
İtibar Gücü: 2208
Rep Puanı : 28094
Rep Derecesi : Karizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond reputeKarizmatix has a reputation beyond repute
Cinsiyet :
Varsayılan Şapta kırmızı alarm

Türkiye’nin yıllardır aşılama yöntemi ile kontrol altında tutmaya çalıştığı şap hastalığı, hastalığa neden olan virüsün genetik olarak değişmesi nedeniyle Ocak ayında tam anlamıyla patladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, uzun yıllardır hastalık görülmeyen, “hastalıktan ari bölge” kabul edilen Trakya’da da şap hastalığı çıkması üzerine Avrupa Birliği (AB) harekete geçti.


Türkiye’ye bir heyet gönderen AB, ayrıca 2,5 milyon doz şap aşısı verme kararı aldı. Bakanlık da hastalık görülen mihrak sayısındaki patlama üzerine ilkbahar aylarında yapmayı planladığı aşı uygulamasını Şubat ayına çekti. Ayrıca genetik yapısı değişen virüse uygun yeni aşı üretimini başlattı.

Türkiye’de yaygın olarak “O” tipi ve “A” tipi şap hastalığı görülüyor. Bakanlık da bu tiplere uygun ürettiği aşıları hayvanlara uygulayarak hastalıkla mücadele ediyor.

Türkiye genelindeki büyük baş hayvanlar bu amaçla her yıl şapa karşı ilkbahar ve sonbahar aylarında aşılanıyor. Geçen yılın sonbaharında daaşılama yapılmasına karşın bu yıl Ocak’ta özellikle Kurban Bayramı’ndan sonra Türkiye genelinde şap hastalığı vakalarında büyük bir artış belirlendi.

Yapılan incelemeler sonucu “A” tipi virüsün genetik olarak değişime uğradığı bu nedenle sonbaharda yapılan aşıların hayvanlara bağışıklık kazandırmadığı ortaya çıktı.

Özellikle yıllardır hastalıktan ari bölge kabul edilen Trakya’da da hastalık çıkması üzerine AB’ye ve Uluslararası Hayvan Hastalıkları Ofisi’ne 7 Şubat’ta bildirimde bulunuldu.

AB 2,5 MİLYON DOZ AŞI VERECEK
AB, hastalığın Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya bulaşması riskine karşı alınan önlemleri yerinde görmek üzere iki kişilik bir heyet gönderdi. Hala Türkiye’de incelemelerini sürdüren heyet alınan önlemleri yerinde bulurken, mücadelenin desteklenmesi amacıyla 2,5 milyon doz aşı gönderilmesinin uygun olacağını AB’ye bildirdi.

AB’nin göndereceği aşının 27 Şubat’ta Türkiye’de olacağı öğrenildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da daha önceden elinde bulundurduğu aşı formlarını inceleyerek genetik olarak değişen şap virüsüne karşı etkili olduğunu belirlediği tip aşının hızla üretimine geçti.

İlk aşamada üretilen 3 milyon doz aşının hastalık görülen yerlere dağıtımına başlandı. Her yıl mart-nisan aylarında başlatılan aşı kampanyası da öne çekilerek 10 Şubat’tan itibaren uygulamaya geçildi.

TRAKYA’DA AVRUPAİ MÜCADELE
Diğer taraftan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, hayvan hastalıklarından ari bölge kabul edilen Trakya’da Avrupai mücadele başlattı. Avrupa’da hastalık görülen hayvanlar dahil ahırdaki bütün hayvanlar itlaf edilirken Türkiye’de kaynak yokluğu nedeniyle sadece aşı yöntemiyle mücadele ediliyor.

Son olayda Bakanlık Trakya’da hastalıkla Avrupai mücadele kararı aldı. Hastalık görülen Tekirdağ’da 14, Kırklareli’nde 41 olmak üzere toplam 55 hayvanın tazminatlı olarakitlaf edilmesi öngörüldü. Hayvanların sahibine hayvan başına 4-6 bin YTL tazminat ödenecek.

Türkiye’de 33 tane ihbar-ı mecburi hayvan hastalığı olmasına karşın, hayvan hastalıklarıyla mücadele için sadece 20 milyon YTL ödenek ayrılması nedeniyle itlaf yöntemiyle hastalık mücadelesi yapılamıyor. Ancak Bakanlık kuş gribiyle mücadele için itlaf edilen hayvanların bedelini ödemek için At Yarışları Gelirleri Fonu’ndan 7 milyon YTL kaynak ayırdı.
__________________
Haraket Zamanı
Karizmatix çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
CevaplaCevapla


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Yayınlama Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

Kodlama is Açık
Smilies are Açık
[IMG] code is Açık
HTML code is Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Vista için kırmızı alarm! J!Mmy Bilim Ve Teknoloji Haberleri 0 09-10-2009 12:18 PM
'Kırmızı' alarm! styla45 Dünya Ve Avrupa 0 06-27-2009 11:57 PM
Bu hastalık kırmızı alarm veriyor 26 Temmuz 2007 вσυя∂¢αη Eskiler (Arşiv) 0 07-26-2007 03:03 PM
18 Balık Türü Kırmızı Alarm Veriyor DHeMLy-CHaY Eskiler (Arşiv) 0 01-05-2007 02:24 PM
Kırmızı alarm! CaKaLBoT Eskiler (Arşiv) 2 10-17-2006 01:14 PM

Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 12:10 PM

Yazılım: vBulletin® - Sürüm: 3.8.11   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.